Arrestert for Harlem Shake

Danset på russiske minnesmerke fra krigen.

Russisk politi har arrestert fem mennesker for å ha postet en video hvor de danser til «Harlem Shake» – den siste tidas største nettfenomen – på YouTube. Grunnen er at dansingen finner sted på et minnesmerke fra andre verdenskrig, melder ITN News. 

Videoen starter – som dansen til «Harlem Shake» skal – med at én person danser alene, før flere kommer til etter «droppet» i låten. Noen av de russiske danserne står oppå en tanks, og det er det som skal ha opprørt det russiske politiet. 

Det originale klippet er nå fjernet fra YouTube, men her kan du se The Guardians nyhetsreportasje om saken:
Enormt fenomen

I følge ITN skal de arresterte ha sagt at de lagde videoen til ære for en venn som jobber for det russiske militæret.

«Harlem Shake» har blitt et enormt fenomen de siste månedene. Folk lager sin egen video – gjerne i bemerkelsesverdige omgivelser – hvor de danser til et utdrag av låta med samme navn, og legger den på nett. På YouTube finnes det rundt 333.000 «Harlem Shake»-videoer. Videoene kjennetegnes ved at én person danser alene til å begynne med – og at det deretter klippes direkte til at flere dansere har kommet inn når låta «tar av». Dansingen er som oftest relativt utagerende og inkluderer seksuelle bevegelser.

Se en samling av «Harlem Shakes»:

Provoserer

Dette er ikke første gang dansefenomenet provoserer. For bare noen dager siden mistet femten australske gruvearbeidere jobben etter å ha laget en video til låta.

Harlem Shake-protester i Tunisia. (Foto: AP Photo/Amine Landoulsi, File)
Harlem Shake-protester i Tunisia. (Foto: AP Photo/Amine Landoulsi, File)

I slutten av februar ble egyptiske studenter arrestert for å fremføre dansen offentlig i bare undertøy. I Tunisia endte en innspilling av dansen nærmest i gatekamper, og da en rektor forbød dansen ved skolen sin, ble det massive protetster utenfor landet utdanningsdepartement.

I USA etterforskes en sak hvor studenter gjør dansen ombord på et fly.

Dette er trolig verdens første «Harlem Shake» fra et samisk bryllup.

Mannen bak «Harlem Shake», Baauer, gjester Pstereofestivalen i Trondheim i august.