– Av og til respekterer jeg andres meninger

Sigg, snus og skatt. Statsminister Erna Solberg tittet innom Hallo P3 – les oppsummeringen her!

(Hallo P3): Hopp og hei! Vi fikk storfint besøk i høstens siste partilederutspørring, for det var ingen ringere enn «Jern-Erna» som ga jernet hos Hallo P3 i ettermiddag.

I sitt virke som statsråd gjorde Erna Solberg innstramminger i innvandringspolitikken, og hun kuttet i pengestrømmen til kommunene. Hun fikk rykte på seg for å være en hard og kompromissløs politiker – derav tilnavnet «Jern-Erna».

Det der er et spørsmål jeg ikke kommer til å svare mer klart på…Erna Solberg om kommunesammenslåing

Den handlekraftige statsministeren kjørte en hard linje også i utspørringen, selv om vi kunne ane tilløp til sto-sto-stotring da hun ble konfrontert med info fra gårsdagens P3-dokumentar om asylsøker Mohsen (16).

Hvorfor Mohsen har måttet bo på asylmottak i seks år, fra alder 10 til 16, kunne med andre ord ikke Erna gi noe godt svar på. Det hun derimot kunne gi en god forklaring på, er hvordan reduksjon av eiendomsskatten frigjør kapital til flere arbeidsplasser hos små og store bedriftseiere.

Videre på lokalvalgsiden mener Erna at tvangssammenslåing av kommuner helst bør unngås. Nå som utspørringene er ved veis ende kan vi dermed konkludere med at statsministeren er like vag som de fleste andre politikere hva kommunesammenslåing angår.

Hva skal man si om det, da?

Kommunesammenslåing er umulig å si noe sikkert om. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)
Kommunesammenslåing er umulig å si noe sikkert om. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)


Og hva mer? I «10 kjappe» dukket det opp gladnyheter for alle som snuser. I motsetning til storparten av partilederne sier «Jern-Erna» ja til snusbruk i skolen, såfremt man er gammel nok.

Basert på samtalen mellom Erna og Tuva kan vi anta at denne overraskende liberale holdningen til snus* har en mulig sammenheng med Ernas egne fortid som nikotinjunkie (ja, Erna digga sigg), uten å gjøre noe større poeng ut av statsministerens røykevaner.

Visste dere forresten at det er 10 år siden hun røyket sist? Eller at hun sier nei til sprøyterom fordi det kan minne om et «åpent rusområde»? Eller at det der er et spørsmål jeg ikke kommer til å svare mer klart på?

Vi ønsker statsministeren lykke til med tacokveld og sesong 4 av «Game of Thrones». Se hele «10 kjappe»-klippet under.

*eller «prill», som programleder Tuva kaller det

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=74RE5-Ua1hI&w=560&h=315]

Godt valg!