Avlyst!

Hadde du avlyst en konsert fordi du heller ville fått “lakket neglene”?

Forrige uke ble Diana Ross innlemmet i Bandens Hall Of Fame, og Bandens programleder Ken Wasenius-Nilsen mener hun må være tidenes største og verste diva.

En av de ikke så flatterende tingene hun er kjent for, er å avlyse konserter.

I 2002 kansellerte hun flere opptredener på sin sommerturné i USA og Canada, uten å oppgi noen grunn. Alt skuffede fans fikk høre fra representantene hennes var: “There is no comment”. Ikke en gang en “på grunn av sår hals” der, altså.

Men Diana Ross er langt fra den eneste som avlyser av mer eller mindre plausible grunner.

Vi har spurt et knippe musikkprofiler om de husker noen dårlige, rare eller bisarre unnskyldninger artister har kommet med for å ikke gjennomføre en konsert.

Snø både her og der

Lydverket-general Asbjørn Slettemark vil tilbake til siste halvdel av 80-tallet, da Mötley Crüe var et av verdens mest populære rockeband.

Mötley Crüe. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)
Mötley Crüe. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)

– De var også et band på randen av komplett galskap, hvor kokain, heroin og horer sto like sentralt – sannsynligvis mer – som gitarriff og lange turnéer. Så da Nikki Sixx, Tommy Lee og de andre skulle dra ut på turné i kjølvannet av albumet Girls, Girls, Girls, sto avlysninger og skandaler i kø.

– Det hele toppet seg da de skulle spille i Wembley Arena – den innendørs “lillebroren” til Wembley Stadium – men bandet var så fucked up at de ikke kunne spille. Da avlyste managementet til Mötley, og henviste til at det var for mye snø på taket. Om de i det minste hadde vært litt ærlig, og sagt at det også var for mye snø i nebbet til Tommy og Nikki.

Ikke nok busser

P3-veteran Kristin Winsents, også fra Lydverket, serverer disse historiene:

– Den første jeg kommer på, er Europa-turnéen til Missy Elliott i 2004, som ble avlyst på grunn av ”produksjonsmessige årsaker”.

Missy Elliot må ha plass til en skokk med folk på turné. (Foto: Ap/Joel Ryan).
Missy Elliot må ha plass til en skokk med folk på turné. (Foto: Ap/Joel Ryan).

– Eller, fordi de angivelig ikke klarte å finne mange nok turnébusser i hele Europa til å frakte henne og entouraget hennes. En unnskyldning man for det første ikke har hørt før, for det andre holder det teknisk sett med en buss eller to til en artist + band. Det ble sagt at hun hadde planer om å ha med seg godt over hundre venner, stylister, make up-artister og så videre og så videre.

Les mer om saken på Citylife.co.uk

Ecstasy og valium = dårlig miks

Det andre eksemplet fra Winsents, er Wavves som avlyste Europa-turnéen i 2009 etter en skandaleopptreden under Primavera Sound-festivalen i Barcelona.

Wavves. (Foto: Promo, myspace.com/wavves)
Wavves. (Foto: Promo, myspace.com/wavves)

Oppførselen til vokalist/gitarist Nathan Williams kan vel ikke sies å vært spesielt likandes, og det ble krangling med både publikum og trommis Ryan Ulsh. “Konserten” ble kuttet før ferdiggått løp, etter flaske- og skokasting fra publikum og Ulsh som løp av scenen mens hans kastet trommestikker på Williams.
Trommisen hadde tidligere også helt en øl i hodet på vokalisten, som tydeligvis ikke var ved sine fulle fem.

Resten av konsertene som var oppsatt i Europa ble avlyst, og Williams postet en melding på bloggen sin som inneholdt denne setningen:

“Mixing ecstasy, Valium and Xanax before having to play in front of thousands of people was one of the more poor decisions I’ve made (duh)”.

Les et lengre referat fra konserten på Pitchforks her.

Babyer i fleng

Gaute Drevdal, bookingsjef for Hove-festivalen sier at det heldigvis har vært lite avlysninger i festivalens historie.

Fullstendig spart for kanselleringer har de dog ikke vært. For eksempel måtte konserten til Crystal Castles avlyses på grunn av sykdom i 2008.

Crystal Castles. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Crystal Castles. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

– De var i Arendal, men måtte bli på hotellrommet. Men Ethan kom og gjorde et dj-sett utpå kvelden, i hvert fall.

– Jeg møtte dem under Fashion Week i september, og de var oppriktig lei seg for det som skjedde.

Drevdal forteller at en kanselleringsgrunn som går igjen nå for tida, rett og slett er at artisten, eller kona til artisten, er gravid.

– Det var et band vi var i ferd med å signere, men så viste det seg at en tredjedel av bandet skulle ha barn…

Babyboom, rett og slett!

Negl-lakkering å foretrekke

M.I.A. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
M.I.A. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Apropos familieforøkelse; Dagbladets journalist og musikkanmelder Sigrid Hvidsten gir oss denne:

– M.I.A avlyste jo Hove (og resten av turnéen) fordi hun skulle “lakke neglene”. Det viste seg at hun var gravid…

Les Lydverkets sak angående M.I.A.s avlysning her.

Notorisk avlyser

En gjenganger blant unnskyldninger for ikke å gjennomføre en konsert, er “avlyst på grunn av sykdom”. Ofte viser det seg at grunnen kanskje like gjerne kunne vært for dårlig billettsalg.

Selvfølgelig blir artister også syke på ordentlig, men noen er dårlige like ofte som unger i sitt første barnehageår.

Som for eksempel tidligere The Smiths-vokalist Morrissey.

Onde tunger mener han begynner å bli like kjent for sine riktallige avlysninger som for musikken.

Det er ikke bare sykdom som står i veien for å gjennomføre en oppsatt konsert. Han har også avlyst på grunn av et ødelagt vannrør og dårlig sentralfyring.

Morrissey har gått av scenen i sinne en rekke ganger, som under en konsert i Liverpool i 2009. Da forlot han scenen med et kort “goodbye” etter å ha fått en øl i hodet under fremførelsen av konsertens andre låt, “Black Cloud”. Publikum forsøkte å få ham tilbake med et kvarters taktfast roping av navnet hans, men ingen Morrissey. I det minste fikk de refundert billettene.

Morrissey. (Foto: AFP PHOTO/DIEGO TUSON)
Morrissey. (Foto: AFP PHOTO/DIEGO TUSON)

Les Lydverkets sak om hendelsen: Morrissey gikk av i sinne. Igjen.

Morrissey er en svoren vegetarianer, og kansellerte en opptreden fordi konsertstedet viste seg å tidligere ha vært et slakterhus.

Han har også forsvunnet fra scenen fordi han kunne kjenne lukten av grillmat da han spilte under Coachella-festivalen i 2009. Før han gikk av scenen midtveis i settet, uttalte han: “Jeg kan lukte stekt kjøtt, og jeg håper ved Gud at det er et menneske.” Etter en stund dukket han opp igjen, og sa at lukten av brennende dyr gjorde ham kvalm, og at han bare ikke klarte det.

Bombardert av duer

Andre som ram på å avlyse, er band som Babyshambles (med Pete Doherty i spissen) og Guns n’ Roses.

Men la oss runde av med en historie som allerede er i ferd med å få klassikerstatus, nemlig Kings Of Leon som avbrøt en konsert på grunn av duebæsj:

Under en konsert i St. Louis, USA i fjor, ble bandet bombardert av duer som tydeligvis ikke likte det de hørte. Tre sanger ut i konserten kastet gutta inn håndkleet, etter at bassist Jared Followill ble truffet av en svær klatt rett ved munnen.

Kings of Leon. (Foto: Jason DeCrow, AP)
Kings of Leon. (Foto: Jason DeCrow, AP)

Bandets manager Andy Mendelsohn sa etterpå følgende: “Jared ble truffet flere ganger under de to første låtene. Under den tredje sangen, når han ble truffet på kinnet og noe av det havnet nær munnen hans, taklet de det ikke lenger. Det er ikke bare motbydelig, det er en giftig helserisiko. De prøvde virkelig å fullføre.”

Publikum kom tydeligvis tørrere fra det hele:

“Ingen fans ble bæsjet på, så vidt vi vet”, sa bandets pressetalsmann.

Dét var da enda godt.