Ber om Israel-boikott

Roger Waters og Pulitzer-prisvinner ber Alicia Keys om å revurdere Israel-konsert.

Forfatter Alice Walker. (Foto: NTB Scanpix, AP,  Tara Todras-Whitehill)
Forfatter Alice Walker. (Foto: NTB Scanpix, AP, Tara Todras-Whitehill)

Den amerikanske pianisten og sangeren Alicia Keys (33) skal spille i Tel Aviv 4. juli, som en del av Girl On Fire-turnéen. Den forestående konserten blir 33-åringens første opptreden i Israel.

Men nå som konserten nærmer seg med stormskritt, har både en prominent forfatter og en musikkhelt uttrykt sin misnøye. Pulitzer-prisvinneren Alice Walker (69) og Roger Waters (69), en av hjernene bak bandet Pink Floyd, har skrevet hvert sitt åpne brev til artisten hvor de ber newyorkeren om å tenke seg godt om før hun opptrer i Israel.

– Apartheid og okkupasjon

Duoen ber Keys droppe Tel Aviv-konserten i solidaritet for palestinernes rettigheter. Alice Walker, som har skrevet boken The Color Purple, inviterer i sitt brev Alicia Keys til å delta i en kulturell boikott av Israel og «besøke barna i Gaza fremfor å støtte et system som er grusomt, urettferdig og utrolig ondt».

Roger Waters. (Foto: NTB Scanpix, AP, Dave Allocca)
Roger Waters. (Foto: NTB Scanpix, AP, Dave Allocca)

Roger Waters skriver i sitt brev at hun kanskje ikke vet hvem han er.

– Jeg pleide å spille i et band som het Pink Floyd – og tro det eller ei – jeg jobber fremdeles. Briten oppfordrer Alica Keys til å ikke støtte opp under israelske myndigheter som «bedriver illegal virksomhet, apartheid og okkupasjon».

I mars sa Pink Floyd-bassisten at en boikott av Israel – ikke ulikt sanksjonene mot Sør-Afrika under apartheid – er «veien å gå».

Alicia Keys har ikke svart på hendvendelsene.

Noen stjerner boikotter – andre ikke

Verdenstjerner som Elvis Costello, Carlos Santana og The Pixies er blant artister og band som har boikottet Israel de seneste årene, mens Madonna og Paul McCartney har oversett oppfordringer om å avlyse konserter.

Tidligere denne måneden, boikottet Stephen Hawking, en av verdens mest kjent matematikere og astrofysikere, en konferanse i Israel fordi han vil respektere palestinernes oppfordring om å boikotte kontakt med israelske akademikere.