Med livet som innsats

Anne (34) fra Regnskogfondet jobber med urfolkets rettigheter i Regnskogen. For henne er det menneskene som er viktigst.

Anne Leifsdatter Grønlund fra Regnskogfondet jobber til daglig som rådgiver og koordinator for fondets aktiviteter i Brasil, hvor hun selv har bodd i flere år.

Da hun gjestet P3aksjonen kom hun rett fra et møte mellom Kong Harald og yanomamien (urfolk i Amazonas, red.anm.) Davi Yanomami. Kongen har tidligere besøkt Davi på hjemmebane, så Slottet ble arena for et hjertevarmt møte da de gamle kjenningene ble gjenforent.

– Det var en utrolig varm gjensynsglede! De virket veldig glade for å se hverandre, som når to gamle venner møtes, sier Grønlund.

Oslo-jenta Anne Leifsdatter Grønlund fra Regnskogfondet kom på besøk i studio. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
Oslo-jenta Anne Leifsdatter Grønlund fra Regnskogfondet kom på besøk i studio. Foto: Rashid Akrim / NRK P3

– Det handler om grunnleggende rettigheter

Grønlund understreker at Regnskogfondet ikke bare jobber for Yanomami-folket, men også indianere, urfolk og tradisjonelle skogfolk som holder til i ulike deler av regnskogen.

– Vi jobber med å hjelpe disse gruppene med å ivareta sine miljøer og områder. Det handler om rettigheter, om å utbedre og sikre disse gruppenes rettigheter til sitt eget hjem, slik at de ikke blir hugget ned. Hvis dere ser på et kart med en oversikt over bosettinger, kan man tydelig se avskogingen som skjer rundt, sier hun.

Siden mange selskaper ønsker tilgang på disse skogområdene er det desto viktigere å sikre stamme- og urfolkets rettigheter, understreker Grønlund. Det finnes historier om angrep på stammer i rovdriftens navn, som for eksempel organiserte jaktlag med eneste mål om å brenne ned bosettinger.

– Det har skjedd, og det skjer fortsatt, sier hun.

Se video fra Annes besøk hos P3 under.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Biw1DIOx5WY&w=560&h=315]

– Menneskene er viktigst

Det å leve og bo i regnskogen avspeiler en helt annen virkelighet enn den vi kjenner. For mange av dere som leser dette kan det være vanskelig bare å forestille seg et liv uten smarttelefonen.

Hvordan lever egentlig stammene i regnskogen?

– Det varierer. Noen lever nesten helt tradisjonelt, det vil si uten varer og ting som vi tar for gitt, også har du de som har elektrisitet og TV og klær man kan kjenne igjen. Det er litt sånn at desto dypere man kommer inn i regnskogen, desto mer primitivt blir det, sier hun.

– Yanomamiene er den største gruppa i Brasil som lever så godt som tradisjonelt. For meg er det nettopp menneskene som er viktigst – mange av de lever en kamp på liv og død, og beskytter skogen med livet som innsats, avslutter hun.

Kongen har tidligere møtt Yanomami-stammen på hjemmebane. (Foto: Regnskogfondet)
Kongen har tidligere møtt Yanomami-stammen på hjemmebane. (Foto: Regnskogfondet)