Black Keys rocket Grammy Awards

Les hvilke artister og band som vant de viktigste Grammy-prisene. Og det ble ingen norske priser under showet – til tross for to nominasjoner.

Gotye godter seg med prisene. (Foto: NTB Scanpix, AP, Matt Sayles)
Gotye godter seg med prisene. (Foto: NTB Scanpix, AP, Matt Sayles)

En av verdens største prisutdelinger gikk av stabelen i Staples Center i Los Angeles i natt. Årets store premiesankere på Grammy Awards 2013 viste seg å være Black Keys, rockeduoen fra Ohio. Grammy har blitt arrangert siden 1959, og årets prisutdeling er den 55. gangen i rekken.

Les: Disse kjemper om årets Grammypriser
Les: Kan vinne Grammy på 14. forsøk

Rockeheder og landeplage

Patrick Carney og Dan Auerbach fra Black Keys stakk av med tre priser. Sporet «Lonely Boy» fikk to priser: Beste rockefremføring og årets rockelåt. Sangen er hentet fra albumet El Camino som ble kåret til årets rockealbum. El Camino ble kjapt anerkjent av både kritikere og publikum da den ble sluppet sent 2011. Auerbach fikk også forøvrig prisen for årets produsent og dermed kan han skimte med hele fire priser fra den gjeve prisutdelingen.

I de andre mest populære kategoriene vant Gotyes landeplage «Somebody That I Used To Know» ft. Kimbra prisen for årets sang. Samme spor ble kåret til årets popduo/gruppe-samarbeid. Gotye stakk også av med prisen for beste alternative album med platen Making Mirrors.

Det er også verdt å nevne at fun. ble kronet som årets nykommere og at de fikk prisen for årets spor for «We Are Young». Årets album gikk til de engelske folk-rockerene i Mumford & Sons for deres bidrag med Babel.

Se video fra utdelingen:

Skrillex foran kameraene med sine tre priser. (Foto: NTB Scanpix, AFP, Robyn Beck)
Skrillex foran kameraene med sine tre priser. (Foto: NTB Scanpix, AFP, Robyn Beck)

Storeslem fra Jay-Z og Kanye West

Dupstep-kongen Skrillex hadde et massivt år i 2012. 25-åringen vant ikke uforventet prisen for beste dance/elektronika-album (Bangarang). Albumets tittelspor fikk prisen for beste dance-spor og California-mannen som har allerede opparbeidet seg en ikonisk status innenfor klubbsjangeren, ble også kronet med prisen for beste remiks for Neros «Promises».

Rapmajesteten Jay-Z og hans protesje Kanye West klarte å kapre en hattrick hva angår priser. Duoens album Watch The Throne er spekket med hits og i natt høstet de fruktene. Artistene fra henholdsvis New York og Chicago vant prisen for beste rapfremføring, beste raplåt («Niggas In Paris») og beste rap/sang-samarbeid («No Church In The Wild») som er med r&b-yndlingen Frank Ocean. Apropos – sistnevnte kutt er tatt i bruk i traileren til den forestående Leonardo DeCaprio-filmen The Great Gatsby.

Liste over noen av de viktigste vinnerene – trykk på lenkene for å få opp musikk i Spotify:

Årets singel:

Årets spor:

Beste nykommer:

Beste rockealbum:

Beste rockelåt:

Årets album

Beste raplåt

Beste rapalbum

Beste urbankontemporær-album