Blåser nytt liv i gamle hit-låter

Hør syv låter der orginalartisten har gitt den ut i en ny drakt.

Det er lang tradisjon at artister tolker hverandres låter. Mange velger også å gjenskape sine helt egne låter – her kan du lese om syv eksempler.

LES OGSÅ: Hitlåtene du ikke visste var coverlåter

Dina – «Bli hos meg»

Slik som Big Brother, Spritneybears og Idol-David underholdt Norges befolkning i 2003, herjet også 17-åringen Dina hitlistene med sin «Bli hos meg». Låten, som betegnes som den aller første norskspråklige dance/trance-singelen, har nå gjenoppstått i ny drakt. Men hvorfor?

– Jeg ønsker at flere skal få muligheten til å glede seg over denne låten! Etter min mening er den bygget opp som den perfekte «hit» og den fortjener en ny og mer moderne innpakning. Etter min mening er den nye versjonen enda bedre enn originalen, forteller den nå 31 år gamle Caroline Dina Kongerud til P3.no.

ORIGINALEN: Hør den gamle versjonen hos Ruben på P3 her.
 
COVEREN: Dina med «Bli hos meg» i sin 2016-drakt:
https://youtu.be/xDqU8XDDOp8

SE VIDEO: P3morgens Markus møter Dina

Sandra Lyng og Philip – «Sommerflørt»

Etter at Sandra Lyng (Haugen) kom på fjerdeplass i Idol i 2004, haglet det inn samarbeidsforespørsler til den unge jenta fra Mosjøen. Det var en duett med Lille Philip, deretter bare Philip, som falt i smak. Resultatet ble den lekne kjærlighetslåten «Sommerflørt». Den har i lang tid etter blitt stående som den eneste norskspråkelige r&b-duetten, helt til Tomine Harket og Unge Ferrari kom på banen ti år senere med «Hvis du vil».

Og nettopp ti år senere ble også en ny versjon av «Sommerflørt» delt med publikum via prosjektet Resirkulert Lyd, der norske artister fikk i oppgave å resirkulere urbane klassikere med en ny innspilling. Slik ble det altså til at Philip sine bars ble byttet ut med nye vers fra rapperen Kaveh og r&b-kometen Arshad Maimouni, og den hakket skitnere versjonen «Sommerflørt 2» kom til live.

ORIGINALEN: Sandra Lyng og Philip med «Sommerflørt»:

COVEREN: Sandra Lyng, nå med Kaveh og Arshad Maimouni, «Sommerflørt 2»:

The Black Eyed Peas – «Where is the Love?»

Selv om 13 år har passert siden The Black Eyed Peas ga ut sin uforglemmelige «Where is the Love?», finnes det fortsatt krig og urett i verden. I en tid hvor CD-singlene hersket, Juicy kledde opp halve kjendisverdenen i velour-joggedresser og låter som 50 Cent sin «In da Club», «Ignition (Remix)» av R. Kelly og «Get Busy» via Sean Paul toppet listene – stakk denne låten seg ut med et viktigere budskap. Kvartetten Fergie, will.i.am, apl.de.ap og Taboo hadde med seg Justin Timberlake på laget og kapret førsteplassen på hitlistene i mange land.

Det var ingen dum idé å relansere låten nå i august, for spørsmålene i låten stilles fortsatt den dag i dag. Kvartetten har fått med seg en hel haug med kjendisvenner og artister i musikkvideoen, som Kendall Jenner, Mary J. Blige, A$AP Rocky, DJ Khaled og Jessie J, og videoen er ispedd sterke bilder fra blant annet krigen i Syria og flyktningsstrømmen.

ORIGINALEN: Hvor var kjærligheten i 2003?:

COVEREN: «#WHEREISTHELOVE» med The Black Eyed Peas ft. The World:

Jaa9 og OnklP – «Hvem faen»

En av låtene som rapduoen Jaa9 og OnklP i følge dem selv holder aller helligst, fikk i 2014 en ny sjanse. «Hvem faen» ble tematisk oppgradert, iført tidsriktige referanser og et frisk pust gjennom Cezinando sitt gjestevers. I likhet med «Sommerflørt» var det gjenvinningsprosjektet Resirkulert Lyd, som sto for initiativet og gjorde at verden nå har to versjoner av den klassiske 9&P-låten å forholde seg til.

ORIGINALEN: 9 og P sin første radiobanger høres slik ut:

COVEREN: «Hvem faen 2» med Cezinando på laget:

U2 – «One»

Det irske pop/rockebandet U2, med Bono i spissen, ga ut sin syvende plate Achtung Baby i 1991. På den finner du låten «One», som også ble sluppet som en veldedighetssingel til inntekt for AIDS-forskning.

Låten fikk en ny oppsving da bandet inviterte Mary J. Blige opp på scenen under en konsert i 2005. Den vellykkede duetten resulterte i ny innspilling og utgiving av «One», denne gangen på Mary J. Blige sitt syvende album, The Breakthrough. Den nye versjonen toppet VG-Lista her til lands.

ORIGINALEN: Rett ut av 1991:

COVEREN: U2 + Mary J. Blige i 2005:

A-ha – «Take On Me»

Kanskje litt på grensen denne her, men det er aldri feil med et tilbakeblikk på Kygo og a-ha sitt lille stunt på Nobels Fredspriskonserten i fjor. Tidligere det samme året slapp Bergens store sønn sin remiks av 80-talls hiten «Take On Me». Synthsoloen måtte gå og ble erstattet med et instrument fra Kygo-land, nemlig panfløyten, og Morten Harket sin stemme ble tropifisert.

Kygo + a-ha spilte denne remiksen live under Nobels Fredspriskonserten og denne versjonen kan jo regnes som en cover av orginalen? Funfact: «Take On Me» ble først gitt ut i en annen versjon i 1984, før den versjonen vi kjenner til i dag ble lansert året etter.

ORIGINALEN: Norges aller første låt på den amerikanske hitlisten Billboard:

COVEREN: «Take on Me» i en Kygo-remiks med hele a-ha på plass:

Röyksopp og Robyn – «Monument»

Da Röyksopp og Robyn var i studio sammen og lagde EPen Do It Again, produserte de en låt de likte så godt, at det til slutt ble to av den. «Momument» dukket opp på nettopp denne EPen: en nesten 10-minutter lang seanse med Kjetil Møster på saksofon og inspirert av en skulptur Robyn så i London.

Senere det samme året tok Röyksopp farvel albumformatet med sin The Inevitable End og der finnes versjon nummer to, «Monument (The Inevitable End Version)», med nye akkorder og ny drakt. Den ene halvdelen av Röyksopp, Svein Berge, har uttalt til Dagbladet at mye av grunnen til at de ønsket å lage to versjoner, var fordi de vil vise hvor mye låten betyr for dem.

ORIGINALEN: Versjonen som ble utgitt først på EPen Do It Again:

COVEREN: Versjon nummer to, utgitt på platen The Inevitable End:

Dette er bare noen eksempler og det finnes mange flere. Kjenner du til noen? Del dem med oss i kommentarfeltet!