Leos reise ep. 3: Guca-festivalen i Serbia

På verdens største balkanfest, Guča-festivalen i Serbia, ble Leo Ajkic møtt av minner fra krigen han flyktet fra om 11-åring.

Se episoden der Leo besøker balkan-folkefesten her


Festglade folk og dundrende musikk. Hornmusikk fra tidlig om morgenen, og hele døgnet rundt. Lukten av grillet kjøtt. Mye kjøtt. Det setter seg i klærne, i håret, i magen. Det er balkanfest i den lille landsbyen Guča i Serbia, og på festivalens tre døgn øker folketallet i bygda fra 2000 til over en halv million.


Les også: Bli med Leo på verdens heftigste folkefester

Se første episode av Leos reise fra Brasil her!

Se andre episode fra Notting Hill Carnival her!


Men området har sin historie. For bare tjue år siden var det krig her. Og blant boder som selger mat og grilla kjøtt, mellom brassbandene og de mange dansende og drikkende festivaldeltakerne kan man skimte bruddstykker fra fortiden. Rundt om på hele festivalen pryder t-skjorter av gamle krigshelter, boder og stativer. Hatter, luer og krigseffekter som vekker minner fra det som skjedde under krigen, og som fortsatt preger landene i Sør-Europa den dag i dag.

Det var derfor med blandede følelser at Leo besøkte den store Guča-festivalen i Serbia. Som 11-åring flyktet han nemlig fra hjem- og nabolandet Bosnia på grunn av krigen.

– Jeg følte meg ikke utrygg, men kanskje litt utilpass. Jeg ble kvalm av alle de serbiske, nasjonalistiske symbolene. Bilder og tegn av krigsforbrytere, divisjoner og paramilitære grupper. Jeg synes det er døyt at folk ser opp til disse menneskene, og er hypp på å kjøpe disse tingene. Jeg vet jo også om mange serbere som ikke er tilhengere av det der. Det er vanskelig å tilgi det som skjedde, når jeg ser folk hylle det på den måten, sier Leo.

Saken fortsetter under bildet

Krigen i Bosnia-Hercegovina

Året var 1992. En kortvarig, men intensiv krig endte med oppløsningen av Jugoslavia og løsrivelse for landene Kroatia, Slovenia og Makedonia. Bosnia Hercegovina stod igjen med tre folkegrupper delt inn etter religion – muslimske bosnjaker, ortodokse serbere og katolske kroater. Bosnia måtte finne ut av hva de skulle gjøre, og en folkeavstemning avgjorde at landet skulle bli selvstendig. De bosniske serberne ønsket imidlertid at Bosnia skulle være i ett med Serbia, og boikottet derfor avstemningen om uavhengighet. Med støtte fra Serbias president Slobodan Milosevic i Beograd, samt kontroll over hæren, utløste de krig.

– Serberne tok kontroll over store deler av Bosnia og gjennomførte en etnisk rensing. Ikke-serbere ble fordrevet eller drept, og særlig utsatt var de muslimske bosnierne, forteller professor Svein Mønnesland ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på blant annet bosnisk, kroatisk og serbisk kulturhistorie og har skrevet en rekke bøker om temaet.

Etnisk bakgrunn og religion kunne bety liv eller død

De tre folkegruppene som til nå hadde levd fredelig sammen var nå involvert i en konflikt hvor etnisk bakgrunn og religion kunne bety liv eller død. Det oppstod mye hat og nasjonalismen blomstret.

– Politikerne brukte en ekstrem nasjonalisme for å få folk i krig. Det var en voldsom propaganda, forteller Mønnesland.

En vanskelig fred

I 1995 gikk NATO til angrep på det serbiske militæret. USA kalte samtidig inn til fredsforhandlinger hvor de nærmest dikterte fredsbetingelsene – som har gjeldt frem til den dag i dag. Avtalen (den såkalte Daytonavtalen) innebar en oppdeling av Bosnia samtidig som Bosnia Hercegovina er en samlet stat i internasjonale sammenhenger. Internt er de imidlertid oppdelt mellom en serbisk, en kroatisk og en bosnisk del.

– Nasjonalismen er fortsatt sterk, selv om mange av de viktigste krigsforbryterne er tatt og blitt stilt for retten. Landet fungerer også dårlig, med tanke på økonomi, maktfordeling og arbeidsløshet, selv 20 år etter krigen. Bosnia er mer splittet enn nabolandene Serbia og Kroatia som i ettertid har klart seg bedre. Lederne for serberne i Bosnia ønsker fortsatt at den serbiske delen i Bosnia skal bli en del av Serbia, noe som skaper en del spenning, sier Mønnesland, som samtidig forsikrer om at kampene er over og at Bosnia er et trygt land.

Selv om det er lenge siden krigen og mange i Bosnia er flinke til å leve sammen side om side, er det fremdeles sterke følelser, hat og nasjonalisme.

Sterk nasjonalisme

Det er disse følelsene og denne nasjonalismen Leo opplevde mellom all moroa og opplevelsene på Guča-festivalen.

– Jeg blir alltid stolt av å ta med folk hit, men det er jo tøft også. Det vekker en del minner og jeg må snakke om ting jeg ellers ikke snakker så mye om – eller prøver å ikke snakke så mye om. Jeg er i Bosnia så ofte jeg kan og som turist opplever man nok ikke de samme problemstillingene som jeg gjør her, forteller Leo.

Mønnesland forteller at nasjonalismen Leo møtte på er liten. Den dyrkes bare i ekstreme, mindre miljøer.

– I alle land er det mindre, ekstreme grupper. Man kan selvsagt ikke snakke om alle serbere, men noen er ganske aktive og ekstreme. Det at de selger t-skjorter med bilder av krigsforbrytere på, kan virke dramatisk for oss, men disse gruppene ser på dem som nasjonale helter. De lager myter og påstår at de sloss for serbernes rettigheter. De lever i en illusjonsverden av nasjonalisme og myter. Dette er som sagt ytterliggående grupper som står utenfor det normale politiske bildet. Disse tankene er ikke «mainstream», slik det delvis var på 90-tallet. Likevel skjønner jeg godt at en bosnisk muslim kan oppleve dette som provoserende. Det minner om det vonde. Om krigsforbrytelser og massakrene som skjedde i Bosnia.

Jugo (Foto: Wikipedia/FN)
Jugoslavia etter oppløsningen (Foto: Wikipedia/FN)

– Folk er stort sett åpne og snakker ikke så mye politikk

Selv om Leo ikke følte seg direkte utrygg, innrømmer han at han nok ikke ville spradet rundt i en bosnisk drakt på festivalen. Mønnesland forteller også at Guča-festivalen er preget av Serbere og at den neppe besøkes av særlig mange bosniere.

– Det står jo ikke «Bosnia» på pannen min, men jeg ville ikke si så mye om meg selv og hvor kommer fra. Jeg føler ikke at hjemlandet mitt er det det en gang var. Det er et annet land nå – de er serbere, og jeg er en bosnier. Det er jævlig mange i Bosnia som ikke vil si at de er bosniere.

Leo legger til at gjestfriheten der likevel er noe helt for seg selv. Den er til stede uansett hvor man går.

– Hvis navnet mitt hadde vært mer muslimsk hadde det kanskje vært en forskjell, men folk er stort sett åpne. Folk snakker ikke så mye politikk heller, men nå er ikke dette det beste stedet å diskutere politikk på da – med så mye alkohol og musikk, sier Leo.


Ceca (Foto: NTB/Scanpix/AP, Srdjan Ilic)
Ceca (Foto: NTB/Scanpix/AP, Srdjan Ilic)

Krigsforbryterfrue

 

Som gift med en av Balkans største krigsforbrytere ble den populære popstjernen Ceca brukt til propaganda på 90-tallet. Kultur og politikk har siden krigen gått hånd i hånd på Balkan.

Rak i ryggen sitter Ceca (uttales «Tstetsa») i et gult, opplyst rom backstage på Guča-festivalen. Utringningen er dyp og kløfta enda dypere. Ceca har mye sminke og langt brunt hår, som hun vipper bak skulderen med lange negler. Hun ser pen, pyntelig, men streng ut. Leo fikk møte og intervjue den superpopulære popstjernen på én betingelse; at han kun skulle stille henne spørsmål om festivalen.

– Ceca har blitt elsket av Balkans innbyggere i over 20 år. Hun er som Madonna, Rihanna og Beyoncé her, men hun har også blitt hatet på grunn av sitt privatliv, sier Leo.

Ceca har nemlig en svært spesiell historie på kappen. Like før Leo entret backstagerommet, fikk han beskjeden en siste gang; ingen spørsmål om Cecas liv.

– Ceca var gift med en av de verste krigsforbryterne på Balkan

– Ceca var gift med Željko Ražnatović, bedre kjent som Arkan – en av de verste krigsforbryterne på Balkan i sin tid. Han hadde sin private hær som var en paramilitær styrke kaldt «Tigrene». Arkan var svært beryktet og giftet seg med Ceca i 1995. De hadde et storslått bryllup hvor Arkan blant annet kom ridende inn på en hvit hest. Bryllupet ble sendt på TV, fikk forsideplass i avisene og ble omtalt som det «Serbiske eventyr», forteller Svein Mønnesland, professor og ekspert på Balkan ved Universitetet i Oslo.

Fem år senere, 15. januar 2000, ble imidlertid Arkan skutt. Han døde i Cecas armer i baksetet på en bil på vei til sykehuset. I ettertid kan det se ut til at Ceca har prøvd å distansere seg fra fortiden som krigsforbryterkone.

– Hun ble jo brukt i propagandaen på 90-tallet med musikken og den posisjonen hun hadde i populærkulturen. Hun var nok veldig naiv når det gjaldt politikk og jeg tror hun har prøvd å distansere seg fra det nå, sier Mønnesland.

Negative reaksjoner

I etterkant av intervjuet med Ceca har Leo fått en del negative reaksjoner. Spesielt etter at han la ut et bilde av seg selv sammen med Ceca på Instagram.

– Det er mange som hater henne. Folk ser bare den siden av saken om at hun har sunget for soldater, var konen til en krigsherre og at hun er kriminell selv. Hun har jo på mange måter vært med på å splitte folket. Samtidig kan man velge å se annerledes på det; hun har jo kanskje vært med på å samle Balkan igjen, sier Leo og fortsetter…

– Det blir jo nesten som å digge rock laget av en nazist, men uten et nazistisk budskap. Ceca er veldig elsk eller hat.

– Mange mente at jeg ikke var kritisk nok i spørsmålene mine. Andre reagerte på bildet jeg la ut på Instagram, sier Leo og leser opp noen av kommentarene.

“Kommer deet en dokumentar om krigsforbrytere og deres koner?”

“Ceca aka hora”

“Kom deg hjem igjen!” (til Norge red. anm)

“Wow, for et ironisk bilde”

“Wow, Leo, virkelig? Jeg har ingenting i mot noen, men alt har sine grenser”

“… stor respekt til deg Leo, men vi må aldri glemme hva som har skjedd”

“Kan noen fortelle meg hvordan en bosnier kan digge kona til en krigsforbryter?”

“Jeg får frysninger når jeg ser henne, og du er vår stolhet! Det er bare min første reaksjon”

Folkemusikk og nasjonalisme

Mønnesland forteller at trompetmusikken lenge har blitt brukt i nasjonalistisk sammenheng i Serbia. Folkemusikk var viktig i propagandaen på 90-tallet og folkesangere sang ofte nasjonalistiske sanger. Mønnesland ser ikke bort i fra at noen av disse sangene kan høres på Guča-festivalen den dag i dag.

Er det problematisk?
– Det burde kanskje vært det, men det er ingen sensur. Ingen slår ned på det, heldigvis. Jeg tror et forbud bare ville styrket nasjonalismen. Det blir jo sett ned på av flertallet. Vanlige serbere vil bli en normal stat og vil glemme det som var. Det er slett ikke dårlig stemning blant vanlig siviliserte mennesker.

Likevel forteller Mønnesland at Guča-festivalen nok ikke er en festival som bosniere vanligvis besøker.

– Jeg tror ikke det ville falt dem inn å besøke Guča-festivalen. Det er en veldig spesiell musikktradisjon, som er veldig typisk serbisk.

Men Leo føler seg jo hjemme der?
– Det er nok fordi landene var sammenslått under Jugoslavia. Man kjente godt til hverandres tradisjoner og kulturene var mer forente.


serbia_kart_creativecommons_@Pray4Serbia

Serbia

  Hovedstad: Beograd (1,3 millioner innbyggere)
  Innbyggertall: 7,3 millioner
  Areal: 77 474 km²
  Offisielt språk: Serbisk
  President: Tomislav Nikolić
  Statsminister: Aleksandar Vučić

 • Serbias historie er en historie fylt av konflikter. Landets plassering mellom to kontinenter har gjort det utsatt for invasjoner av mange folk. Beograd antas å ha blitt jevnet med jorden av 30 forskjellige arméer over tidens løp. Serbia har blant annet vært underlagt grekerne, romerne og Det bysantinske riket.

 • I moderne til har landet vært en del av Serbernes, kroaternes og slovenernes kongedømme (Kongeriket Jugoslavia, 1918 – 1941), underlagt det nasjonalsosialistiske Tyskland (1941 – 1944), en sosialistrepublikk under Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (1945 – 1992), en republikk under Den føderale republikken Jugoslavia (1992–2003) og en republikk i unionen Serbia og Montenegro (2003 – 2006). Sommeren 2006 erklærte Serbia sin uavhengighet som Republikken Serbia.

Guca_skjermdump_leosreiser

Guča

Guča-festivalen er en årlig festival som avholdes i byen Guča i Serbia. Festivalen er blir også kalt Guča trompet-festival og er en folkefest preget av de tradisjonelle brassbandene fra området. Byen ligger mellom tre og fire timer unna Serbias hovedstad Belgrade og huser omtrent 2000 innbyggere. Under festivalen som avholdes i begynnelsen av august kommer det opp mot 600.000 festivaldeltakere til byen, som enten slår seg ned i telt eller leier rom hos de lokale. Festivalen samler mennesker og folkeslag både fra de tidligere konfliktfylte delene av Balkan, samt hele verden.

Festivalen har holdt på siden 1961 og er en tre dagers fest fra fredag til og med søndag. Hver dag har hver sitt tradisjonelle program; fredag er det den store åpningskonserten, lørdag er det fest og feiring og søndag er til for heftige konkurranser mellom de ulike brassbandene, hvor hvert band spiller tre låter med dansere i tradisjonelle drakter, foran et stort og svært gira publikum.

Landsbyen er til vanlig en vakker og fredfull perle som er kjent for sine trompetspillere og tradisjoner for det med røtter tilbake på 1800-tallet. Den typiske og tradisjonsrike sjangeren, balkan-musikk, brukes i både dåp, bryllup, begravelser og andre tradisjoner, men er også en stor del av populærkulturen på Balkan. Ikke overraskende er Guča-festivalen er verdens største trompet/brass-event.


Leo hadde både gode og noen litt ubehagelige opplevelser på Guca-festivalen. (Foto: NRK)
Leo hadde både gode og noen litt ubehagelige opplevelser på Guca-festivalen. (Foto: NRK)

– En overdose av det gode

 

I ettertid ser Leo tilbake på den serbiske festivalen som et hav av digge, kule og hefitge ting. Det ble nesten litt for mye av det gode. Her er Leos tanker om Guča-festivalen.

Hvilke forventninger hadde du til Gucca?

– Jeg trodde faktisk det skulle være litt villere enn det var. Det var jo ganske vilt, men jeg har hørt det har vært flere folk og bedre dager på Guča tidligere. Jeg hadde håpet at folk ville skyte med gevær under konsertene og lignende. Og så var det var utrolig lite bråk, med tanke på all den sterke alkoholen folk inntar. Det var bare god stemning.

Hvordan vil du beskrive stemningen?

– Det var veldig mye rytmer og lyd. Mye høy trompetmusikk. Jeg husker kjøttlukta godt og at jeg mistet stemmen fordi jeg måtte skrike så høyt for at folk skulle høre hva jeg sa. Det var mye kjøtt der som var veldig digg. Jeg spiste mye og fikk helt ødelagt luktesans av all grillosen. Det lukta bacon og svineribbe overalt, og det satt seg i klærne og alt. Det var også livemusikk og musikk fra høyttalere overalt. Det var vanskelig å finne et rolig sted, prate med folk eller å ta et intervju for eksempel. Det var mennesker overalt, noe som var litt slitsomt.

Hvordan festet folk?

– Med store mengder alkohol fra morgen til kveld. Det var sykt mange fulle folk i alle aldre, men også barn og familier var på festivalen. Det var konserter i form av konkurranser, fra hele Balkan. Bandene konkurrerte mot hverandre om å få publikum med. De fleste spilte på gehør fordi de ikke kan noter. De kunne spille populære låter av artister som Shakira og Beyoncé som de gjorde om til Balkan-musikk. Og så spilte de selvfølgelig klassikere som fikk folk til å klikke og synge med. Hvert band har 10-15 minutter på scenen før de går videre til neste runde – som en battle.

Hva husker du best?

– Intervjuet med Ceca og sikkerheten rundt henne. En av vaktene så ut som en av verdens sterkeste menn. Bicepsen hans var større enn hodet mitt. Jeg var redd for han. Det der var folk jeg virkelig ikke vil gjøre sure. Og så var det kjøttlukten. Hver gang jeg lukter kjøtt nå så tenker jeg på Guča. Rett etter festivalen ville jeg nesten bli vegetarianer, men jeg begynte å savne kjøtt ganske raskt.

Var festen for turister eller lokale?

– Den er nok mest for de lokale, men det var veldig mange turister der også. Det var ikke turistifisert på noen som helst måte. Det var mye mer autentisk enn de andre festene jeg har besøkt. De har til og med begynt å arrangere slike fester også andre steder i verden. Jeg har en venn som var på en Balkan-fest i Mexico og mange av våre artister og orkestere reiser ofte til Sør-Amerika for å spille. Det som er interessant er at kulturen oppfattes veldig forskjellig fra sted til sted. I Paris sitter folk i pels og vil høre på denne galskapen mens de klapper pent når de er ferdige, mens på Guča er det kaos og folk drikker og klikker. Her i Norge kan Goran Bregović selge ut Grieghallen. Det passer til så mye forskjellig – til kulturfestivaler og mer høykulturelle eventer, som filmmusikk og den funker til å bare feste rått til! Det synes jeg er heftig.

Hva var det beste?

– Jeg digget musikken og stemningen. Jeg liker også at det er litt annerledes og at det ikke er så mange regler. Det stenger ikke klokken halv fire – de stenger når de vil stenge. Sjappene holder åpent så lenge du betaler og du drikker til det er tomt for drikke.

Hva trakk ned?

– Overdosen av det gode. For mye godt kjøtt, for mye lyd, for mye heftig musikk, for mye folk, for lite tid til å slappe av og puste litt.

Ville du dratt igjen?

– Ja, jeg ville dratt en dag eller to, med noen venner som ikke har vært der før. Men jeg er ikke så glad i å bo sammen med 30 – 40 andre folk, så jeg ville kanskje funnet meg et sted litt unna, eller bodd i et telt for meg selv.


Leos musikktips

48 Responses to “Leos reise ep. 3: Guca-festivalen i Serbia”

 1. Odne Lyngstad

  Det er festlig når artikkelen og overskriften er helt motsatt av hverandre. Artikkelen sier jo at symbolene var kjipe, men at de heldigvis ikke ødela festen.

 2. Yngvar Hartlofsen

  Denne snappa jeg opp i Kroatia. Kul musikk. Majke betyr Mor og Teske Boje betyr så vidt jeg forstår Tunge Farger

  Goran Bare & Majke – Teske Boje

 3. Tony Andre Schultz

  Det har gått sport i å snakke dritt om serbere. Fryktet at dette kunne blitt værre. De nasjonalistiske symbolene har mye lengre historie enn 90-tallet og bør forstås ut i fra en stolthet over nasjonen – ikke ulikt norske bunadstradisjoner – det er også nasjonalistiske symboler. Ved siden av disse kulturmarkørene blir det solgt T-skjorter med referanser til Mladic og Karadsic, men disse har blitt stadig mer perifere og ses på som kuriosa av den jevne serber. Kan ikke huske å ha sett noen med disse t-skjortene på seg. Jeg er glad for at Ajkic får fram hovedbudskapet; at det er en ellevill fest – noe som er fokus om du er en serbisk fjellbonde eller hippie fra Paris. Og ødela de nasjonalistiske symbolene festen – eller er det vanen med å betrakte serbere som umennesker som igjen tok overhånd?

  • vamed

   Nå har ikke bunaden blitt brukt i etnisk rensing og folkemord. Ingen sier at symbolene stammer fra 1990-tallet, men når et symbol blir brukt i slike sammenhenger forsvinner alle de andre meningene med det automatisk. Svastikaen blir aldri brukt etter 2.verdenskrig selv om det er et flere tusen år gammelt symbol. Det at de selges er et problem nok, hvorfor skal noen gå rundt med krigsforbrytere på t-skjorten sin eller lignende?

   • Tony Andre Schultz

    Her blander du epler og granater “vamed”. Forsto du hva jeg skrev over her? “…T-skjorter med referanser til Mladic og Karadsic, men disse har blitt
    stadig mer perifere og ses på som kuriosa av den jevne serber. Kan ikke
    huske å ha sett noen med disse t-skjortene på seg.” Det burde vel klargjøre at slike t-skjorter har lite for seg. Tipper at det er restopplag fra 90-tallet, da situasjonen var ganske annerledes og de burde nok blitt tatt av markedet.

    Når det gjelder sammenligning med hakekors blir det bare for drøyt. Serbiske folkedrakter, hatter og flagg er ikke mer nazi enn bunad, ballonger og norske flagg.

   • Joseph Kuhr

    Ha ha ha,,. svastikaen blit brukt overalt som symbol på fred og glede og lykke. I India. I hvert eneste hjem! Det er over en milliard indere og de elsker sin svastika. Vennligst hold løgnene dine for deg selv!

 4. Sarah Z Mitich

  Det er påfallende at en internasjonal musisk festival som samler over 600 000 mennesker fra alle landene på Balkan og fra Europa, brukes til å sverte serbere igjen. Uansett hva serbere gjør, er dette galt. Serbere fester, synger, danser, spiser… dette er mistenkelig for Leo Ajkic. Han er på jakt etter krigsspor og etter bekreftelse på egne fordommer og egen krigspropaganda. Ingen plager og spørrer ham hvilken nasjonalitet er han, men han selv stadig provoserer og insisterer at han er fra Bosnia. Jeg trodde at han er norsk, og at han er godt integrert i det norske samfunnet som driver med forsoning og ikke med krigs oppilding som han i innsalget gjør.
  Da serbiske unge suvenirselgere ikke har peiling hva enkelt symboler betyr(de bryr seg ikke om krigen), forteller ham dette selv. Han er hele tiden i fortiden, mens folk rundt ham fester. Det er mange i Serbia som mistet sine kjære i krigen mot muslimer og kroater(som er langt fra uskyldige i krigen), Serbere er bombet av NATO, men de tar det med anstendighet og ro. Krigen er over. Nå er fest og glede til livet.
  Leo er dessverre kjent etter narkotikabruk, løs oppførsel og vi så hvor mye alkohol han bruker foran publikum. Noe skyr i det hele politisk farget innsalget.
  Det er trist å betale NRK lisens for å se underholdning, så få servert en krigspropaganda.

  I krigen på Balkan alle involverte nasjoner er både forbrytere og ofrer. Krigen er avsluttet, og nå er fred. Serbere skaper ingen fare for Europa og verden, men mange muslimer fra Bosnia og Kosovo er i Syria og kjemper med ISIL krigerne. Bosniske krigsleder Alija Izetbegovic har ønsket å innføre sjaria loven i Jugoslavia allerede i 1970(Islamske deklarasjon). Det er på tide å snu fokus til den virkelige faren til fred i Europa og verden, og la serbere i fred til å feste på Guca festival.

  • vamed

   Hvis alle sider var involvert på samme måte så spør jeg deg bare en ting. Hvorfor var ikke HVO eller Armija BIH på teritoriet til republikken Serbia? Var det Beograd eller Sarajevo som var beleiret? Først når det serbiske folket kan ta ansvar for det de har gjort kan det bli ordentlig fred på balkan

   • Sarah Z Mitich

    Hva ditt spørsmål har med festival i Guca å gjøre? Samtidig burde du lære at i Bosnia lever serbere også, og at halve Bonsia er serbisk. Før krigen startet hadde serbere 67% av territorium i Bosnia og Hercegovina. Krigens hendelser har ingenting å gjøre med serbere i Serbia. Balkan er komplisert å forstå og lett å misbruke i debatt akkurat grunnet mangel på kunnskap.
    Leo ble ikke invitert til Serbia. Han gikk ditt slev, ble mottatt med åpne hender, og grov misbrukt gjestefrighet. Det snakker mest om ham, men fra en narko og alkohol bruker er ikke å forvente bedre. Det er vere med NRK. De har ansvar for innslaget og de burde svertes til PFU.

    • alto

     Før krigen hadde serbere 67 % av Bosnia ? Ha, ha , snakker vi om samme Bosnia på denne jordkloden ? Bosnia var 100 % bosnisk før krigen og ,dessverre for deg ,den forble det etter krigen også . At det henger kun katalanske flagg i Barcelona ikke betyr at Barcelona er mindre spansk.

     • Sarah Z Mitich

      Din kommentar bekrefter Alija Izetbegovics ønske om å islamisere hele Bosnia, og benekte at andre nasjoner bor der. Dette er vel årsak at muslimer i Bosnia startet denne siste krigen.

      • alto

       Ja, ja , fordi jeg dritter i religion !? For en konklusjon . Det at bosniere er en av de best integrerte innvandrergrupper i Norge sier nok . At serbere dreper svensk minister som ikke forsvarer serbisk kriminalitet taler for seg selv også. Eller at Anders Breivik hadde sin stor inspirasjon i serbiske krigsforbrytere.

       • Joseph Kuhr

        Det er helt greit å ikke være religiøs og drite i religioner. Men man må hele tiden hindre de i å spre seg! Islam er mye verre en kristendommen. Islam er komplett galskap, kristendommen er også gal, men den er bare litt syk og kan behandles. Selv om jeg er ateist, i en krig mellom muslimer og kristne vil jeg heie på ‘sunne kristne’ istedenfor gale muslimer. ‘Sunne muslimer’ finnes ikke. Kristne kan nemlig alltid konverteres ved å bruke vitenskap og rasjonelle argumenter, men islam og muslimer tåler ingen kritikk og vil ikke diskutere engang. Man kan ikke ta islam og muslimer på alvor. Denne religionen må stoppes!

  • alto

   Bosnisk president ønsket å innføre sjaria lover i et land med 4,5 mill. innbyggere og 2-3 prosent troende muslimer ? Mens serbere jevnet med jordet over 600 moskeer , egentlig alle som var på deres teritorium , overlevde alle serbiske kirker krigen uberørte på de områdene som var under kontroll av den samme president som du påstår var ute etter sjaria lover i Bosnia !? For en grunnløs , syk propaganda , typisk for alle som støtter genocid over bosniske muslimer . Skam deg !
   PS. Omtrent like mange IS- krigere fra Bosnia som fra Norge og det er 2 mill. muslimer i Bosnia . Enig , det er for mange likevel ! Serbiske frivillige i prorusiske terrorgrupper i Ukraina er derimot mange flere. Og ja , de er ingen real fare for Europa, skyte ned fly med 300 uskyldige siviler er ikke så farlig !

   • Sarah Z Mitich

    Skam skal vere på din side. Man skal være uforskamet til å overdrive som du gjør. Du er motsigende også. Hvorfor skal kun 2-3% muslimer i Bosnia ha 1800 moskeer i dag(186 i Sarajevo)?

    • alto

     Det er spørsmål for en psykiater , hvorfor mødre som får alle sine barn henrettet blir religiøse .Forresten , at godt over 90 % av bosniske moskeer er kulturminner vet alle som har bodd der nede . Hundrevis av massegrver med civiler i alle alder ble funnet etter krigen , alle med kun en unntak , utelukkende med bosniske muslimer henrettet av godt organisert serbisk hær med et mål : drepe så mange bosniske gutter som mulig. Bosnisk hær derimot , har gjort alt for å hindre hevn over civiler og jeg er stolt over at vi har klart det. Stolt over at bosnisk hær hadde serbere og kroatere for sine overstkomanderende som general Jovan Divjak , general Stjepan Siber , min kommandant Dragan Vikic osv. Jeg er stolt over Leo Ajkic fordi han i likhet med meg og bosniere flest ikke bryr seg om religion : vi dritter i hvilken religion hører du til . Jeg er stolt over bosniske serbere og kroatere som er for Bosnia og , som har kjempet og fortsatt kjemper for Bosnia som Zeljko Komsic , Miro Lazovic , Bogic Bogicevic , Jovan Divjak , Marko Vesovic osv.

     • Sarah Z Mitich

      Du er litt konfus i svaret ditt. Det er du som har satt religion og moskeer og kirker i debatt. Det er ikke så mye å bli stolt av hos Leo Ajkic i dette innslaget som vi diskuterer. Det er på tide å få ham vekk med alle de negative ting som han promoverer: narkotika, alkohol, rastløshet, hat og mangel på folkesikk. Jeg ser ham som norsk og tror at norsk samfunnet ikke er stolt over de tingene han promoverer. I hvertfall vil jeg ikke betale NRK lisens for å se promovering av hat og alkohol.

     • Borislav B. Jensen

      Som medlem og deltaker i krigen skriver du en del løgner om selve krigen og om folk som var på den ene eller den andre siden. Marko Vesovic og Bogic Bogicevic deltok ikke i noen krig. Bogicevic var den siste leder og kommunist fra Tito tiden mens Vesovic var en som drev propaganda for den muslimske politiske ledelse. De ønsket at Bosnia og Hercegovina ikke bli delt. Husk at en prosent av noen folkeslag gir ikke representasjonen på vegne av helle folkegruppe under krigen. Vi vet at mange kroater og muslimer var i den serbiske arme. En av dem (Drazen Erdemovic) erkjente at han aleine drepte tusen muslimer, men fikk bare 5 års fengsel i Hag som var merkelig. Du personlig bør avstå fra diskusjoner der du forsøker å representere de norske bosniere. En stor flertall av dem er ferdig med krigen og de ønsker å leve i framtiden. De omgås med alle og går på ferie sammen med øvrige norske borgere som kommer fra den tidligere Jugoslavia. Alle bosniere som kommer fra byen Banja Luka reiser til sine hus/leiligheter og ingen av dem har problemer med sine gamle serbiske naboer. Alle moskeene er gjenoppbygd og den muslimske del av befolkningen deltar i dagens politiske samfunn. Ingen av dem vil kjenne seg i ditt skriv. Jeg tror at norske bosniere flest ikke ville ønske at du skriver på vegne av dem. Du burde i det minste underskrive din kommentar med ditt fulle navn slik at bosniere i Norge vet hvem forsøker å representere dem. Slike som deg er stadig ute for å dra inn krigen i alle temaene som kommer fra den tidligere Jugoslavia og det hendte også her når temaet var en folkefestival.

      • alto

       Marko Vesovic og Bogic Bogicevic deltok ikke i krig med våpen , riktig , men det gjør dem ikke mindre bosnisk patriotiske .
       “..Alle bosniere som kommer fra byen Banja Luka reiser til sine hus/leiligheter og ingen av dem har problemer med sine gamle serbiske naboer… ” , riktig , men syns du at det motbeviser serbiske ugjerningene fra krigen ?
       Hvem er løgner her ? Du som serber vet det godt at deres åndelig styrke ble bygget på utallige løgner gjennom historie , den serbiske akademiker Dobrica Cosic beskrev det bedre enn alle andre : “Løgner er en del av vår patriotisme … Vi lyver kreativt, oppfinnsomt. ”
       Slike som meg reagerer når noen prøver å bortforklare krigsforbrytelser og folkemord , det er mitt valg og du kan gjerne mislike det !

       • Borislav B. Jensen

        Slutt med vriding av historien og med hatsk kampanje mot serbere fordi påstanden fra deg støttes ikke av folk flest i Bosnia og Hercegovina. Du tolker til og med feil min påstand om den gode samliv mellom folkeslagene i byen Banja Luka som er hoved sette for den serbiske del av Bosnia og Hercegovina. Jeg kunne vel nevnt også at samliv mellom folkeslag er bra også i byene som Prijedor, Doboj, og i de øvrige byene som ligger i den serbiske del av Bosnia og Hercegovina. Folk er for lengst ferdig med krigen og de ønsker å leve i en bedre økonomisk situasjon. Det er lett for deg å sitte i velstanden her i Norge, mens folk i hele Bosnia og Hercegovina nesten sulter på grunn av slike ytringer og løgner som bedrives av den bosniske eliten som bor i den vestlige del av verden. Jeg er serber som ikke har deltatt i noen drap og fordriving som ikke kan sies for deg. Skriv ditt riktige navn så får du svar fra dine egne naboer. Naboene ville vel sagt hvem du er. Ingen av oss vet faktisk hvem du er mens alle som har opphav fra den tidligere Jugoslavia vet hvem jeg er. Mens du drev med krig (som du selv skrev om) så har jeg deltatt i mottak og integrering av Flyktninger fra Bosnia og Hercegovina. I dag 20 år etter ser folk at min rådgivning og hjelp ikke var basert på etnisk tilhørighet. Jeg er overbevist om at du ikke kjenner dagens Bosnia og Hercegovina fordi du er vel fra feil side. Slike som deg vil aldri ble en del av noen samfunn der folk la fortiden være fortiden slik at en ta seg av livet framover. Med dette er ikke ment at folk skal glemme ting, men en må gå videre med sin liv. Vær heldig for š ha fštt sjansen den gang da du reiste derfra. Slik flaks hadde ikke de som bor i Bosnia og Hercegovina.

   • A_sigmun

    Serbere et tappert folk som kjempet mot Nazistene under Krigen. Hvor var de Bosniske muslimene under Krigen. Hvem er De Bosniske Bosniakker??. Den Norske fredsmegler og ambassadør til Serbia,-Stolenberg forklarte til det Norske folk at Bosniakkene var Serbere som hadde bukket under for de styrende Tyrkere og konvertert til Islam. Dette faktum likte media dårlig,-media ønsket at muslimene i Bosnia var et eget folkeslag. Serberne har kjempet for et fritt Europa i store verdenskriger. Hvor var muslimene under Krigen mot Nazistene??. Jo muslimene var med Hitler. Tappre Serbiske styrker kjempet mot svære Tyrkiske styrker på Kosovo Slettene i ca 1350. Serbiske styrker gikk inn i Keiserens av Østerike/Ungarn styrker,-og Tyrkerne ble stoppet i Sør Europa. Under 2. Verdenskrig,-kjempet Serberne på de Alliertes side mot Hitler. I Norge ble flere tusen Serbere arbeidet til døde på Blodveien. Hvor var muslimene da??. Takken til de tapre Serberne ble at Norge og Bondevik-som Hitler- bombet Beograd fra 5000m høyde. Heldigvis ble sannheter vist av Norsk TV for 5år siden. En Norsk offiser var tilstede på flyplassen i Sarajevo under krigen på Balkan. Han forklarte at fly fra Iran med våpen og penger-stod sammen med Amerikanske fly med våpen og penger. Han forklarte videre at Bin Laden var på flyplassen samtidig med President Bill Clinton. Bin Laden hadde skaffet tusener av vanvittige muslimske selvmordsbombere -for å støtte muslimene i Bosnia. Serbere hold ut mot muslimsk propaganda!!

    • alto

     Så mange løgner , hva er hensiktet ditt ? De tapre serbere var delt i andre verdens krig mellom partizaner og tjetniker som gjørde samme ugjerninger som serbere på 90-tallet . Det vet serbere godt ! At en absolutt flertall av serbere er veldig stol av de andre , er ingen hemmelighet , både 90-tallet, dagens politiske partier i Serbia og Bosnia ,rekvisita som selges på denne festivalen og ellers overalt på serbisk territorium , alt det forsterker dette inntrykket , dessverre !
     Bosjaker muslimer var delt også, det vet jeg som hadde oldefar som var partizan -kaptein under andre verdens krig og som hadde steget opp enda høyere i jugoslavisk hær etter krigen.
     Ja, og du vil tro at han ene offiser er mer troverdig enn hundrevis andre både utenlandske offiserer og journalister som har dokumentert alle de uhyrlige forbrytelsel av serbiske monsterer ?
     Du bør lære at propaganda er serbere mestere i , bare for å sitere serbisk forfatter ,«nasjonens far» Dobrica Cosic : “Løgner er en del av vår patriotisme … Vi lyver kreativt, oppfinnsomt. “

     • Borislav B. Jensen

      Etter at alle serbere er tatt og dømt for det de gjorde under krigen så er tiden kommet til at de som drepte serbiske kviner og bar arresteres. Vi ser også at presidenten for Hag tribunal er for første gang på besøk i Čelebić der serbere ble drept av den muslimske kreftene. Bare vent til alle øvrige massegraver der serbere er begravd blir åpnet. Kan hende at noen vitner mot deg og dine nærmeste også. Før eller siden vill alle betale for ugjerningene de har begått.

   • Joseph Kuhr

    Muslimer er farlige mennesker og en fare for frihet og demokrati. Alle religioner er farlig for fred og vitenskap og fare for frihet og demokrati og likestilling!

 5. Borislav B. Jensen

  Guča er først og fremst en folkefest der folk spiser, drikker og der folk bruker mange sort sanger. Leo beskriver sin reise på en glimrende måte som veldig få av hans landsmenn ville ha gjort. Det som ødelegger det helle er kommentarene fra den såkalte eksperten for Balkan. Svein Mønnesland har ikke noen kunnskap om Balkan enn at han i tiden før 1991 foreleste i Serbokroatisk på UiO. At han i begynnelsen av uroligheter og krigshandlinger bosatte seg i Slovenia og derfra drev med anti serbisk
  propaganda er ikke ekspertisen eller noen som kan kalles for kunnskap. Han skrev bare det som ikke serbere mente var riktig og han tolket historien på en historieløs måte. Serbia og dens symboler holder i mange hundre år før noen ble bosnier eller en annen av dagens folkeslag som befester den tidligere Jugoslavia. Ikke minst før den såkalte eksperten og hans lærere ble født. For eksempel bodde mange kjente serbere med høy status i Wien og i andre storbyene verden over. Vi ser at til og med dagens lille Serbia er av betydning for både Vesten og Østen. Vi ser at i dagens Belgrad bor det over 100 000 albanere og enda flere dem som kaller seg for bosniere. De er med i samfunnet og ingen dreper eller trakasserer dem. I dagens tid er det flere tusen turister som daglig besøkere Belgrad og mange av dem er slovenere, bosniere, kroater og andre folkeslag fra den tidligere Jugoslavia.
  Når en ekspert tolker dagens Bosnia og Hercegovina så bør han helle tiden bruke helle landets navn slik dener og ikke bare halve navn. Videre bør en ekspert tolke oppdelingen på en merkonkret måte fordi Når Bosnia og Hercegovina er delt i to deler så må en fortelle at den ene (Bosnisk – Kroatisk Føderasjon) i tillegg er delt i 10
  autonome provinser (kalt Kanton). Dette nevner ikke SM selv om at det i seg selv er en problem. Det er faktisk slik at kroatene først nå fikk selv valgt en
  kroatisk medlem av presidentskapet. Det er også velkjent at kun en mann fra Republika Srpska stadig snaker om løsrivelsen fra Bosnia og Hercegovina men hans parti fikk kun 32 % av velgere nå i oktober. På annen side så har den serbiske partiet SDS dannet en avtale med den største bosniske parti (SDA) om samarbeid og de vill etter alt å dømme sammen med en kroatisk parti danne regjeringen for staten Bosnia og Hercegovina. Etter min mening burde NRK også forsøke å skrive om dagens og framtidens situasjon for denne regionen selv om at folk bør ikke glemme hva skjedde osv. Folk i regionen lever dårlig og det er ikke riktig at andre lever bedre enn folk i Bosnia og Hercegovina. Folk fra Kroatia i grense områder handler sin mat i Bosnia og Hercegovina.

  Jeg har bare gode ord om Leo som er en ung mann som ønsker fred og samliv mellom folkeslagene fra den tidligere Jugoslavia. Han fortjener ikke at meningene av Svein Mønnesland knyttes til hans navn. Han greide på en fint måte å skille uenighetene mellom folkeslagene. Tony Andre Schultz og Sarah Z Mitich har faktisk rett når de skriver slik de gjør og jeg tror at Leo ikke tenker forskjell fra dem.

 6. Nino

  “Det er nok fordi landene var sammenslått under Jugoslavia. Man kjente godt til hverandres tradisjoner og kulturene var mer forente”

  Dette kommer fra en “ekspert” på området.
  Det er nok derfor fotball eksperter er tidligere fotballspillere og ikke mennesker som har lest seg opp på fotball.

  • Borislav B. Jensen

   Ekspert eller bosnisk/muslimsk støttespiller? Den såkalte eksperten har fra den muslimske presidenten fått de største utmerkelsen under selve krigen. De utmerkelsene støttes ikke av kroater og serbere fordi de representerer ikke noen felles symbol. Eksperten møtes ikke av noen av dagnes ledere i Bosnia og Hercegovina. Fotball spillere har spilt fotball og kjenner fotball reglene, mens denne eksperten levde ikke i Bosnia og Hercegovina og er ikke kjenner av regionalt kultur. Denne eksperten til og med på en galt måt tolker reglene om Bosnia og Hercegovina. Denne eksperten er bare en propaganda ekspert som til og med serverer gall presentasjon av grunnloven til Bosnia og Hercegovina. For det første så er landets riktige navn Bosna i Hercegovine eller Bosnia og Hercegovina og ikke bare Bosnia.

   Landet er delt i to likeverdige entiteter der Republika Srpska (49%) er en av dem, mens den andre entitet er Føderasjonen (51%) av bosniere og kroater. Selve Føderasjonen er grunnlagt lenge før Daytonavtalen under hjelp av USA og ble under Dayton samtalene representert av daværende kroatiske presidenten Franjo Tudjman og av muslimsk leder Alija Izetbegovic. Føderasjonen er igjen er oppdelt i 10 regionale enheter som kalles for kantoner. Det er her vi finner oppdeling der enkelte kantonene er styrt av bosniere og enkelte styres av kroatene. Etter min mening så er oppdelingen og styring av Føderasjonen mye større problem for styringen av selve staten fordi kantonene har mye selvstyre. Hver kanton har egget regjering og politidistriktene som er selvstendige i alle lokale saker. Regjeringen har likemange departement osv. Altså er dagens situasjon slik at det eksisterer en presidentskap med tre personer som hvert for seg representerer hver sitt folkeslag, de har en Ministerium (regjeringen) for helle BoH. Deretter er det regjeringen for Føderasjonen og regjeringen til Republikk Srpska. Og som nevnt er det 10 kanton regjeringer i selve Føderasjonen. Ikke rart at staten Bosnia og Hercegovina er komplisert og kostbar. NRKs ekspert på en enkelt måte avskriver alle de problemene og gir skylda til serbere og til Slobodan Milosevic som er borte for lengst. Dagens situasjon for folk som bor i Bosnia og Hercegovina er ikke bra på grunn av dårlig økonomi og på grunn av en kostbar styring og ikke fordi landet er delt i to. Landet er faktisk enda under administrasjonen fra den internasjonale representanten og det er en god del av utlendingene som tjener sitt brød der på bekostningen av alle folkeslag. Dette bryr seg ikke den partiske eksperten som stadig får sjansen for å ytre seg mot en stolt folkeslag fra Balkan.

 7. Jan Kołodyński

  I sommerferien dro vi til Montenegro, til Kotorbukten og det var for første gang jeg har besøkt tidl. Jugoslavia siden 1994. Jeg ble gledelig overrasket at bilskiltene der var fra ALLE tidl. jugoslaviske land, i Kotor arbeidet serbere, bosniere, makedonere og selv leide vi en apartement av et eldre ektepar montenegrinsk-kroatisk. Jeg husker at selve Montenegro var ikke rammet under Balkan-krigene på 1990-tallet, men det var godt å se at folk snakker med hverandre, at bitterheten begraves, at det ikke finnes hat lengere på tross at i suvenirbutikker kunne man kjøpe nasjonalistiske “dings” med både montenegrinske, kroatiske og serbiske symboler (t.o.m. leke-kalasjnikov for barn). Jeg tror at frykten og usikkerheten bevares mest i eksil. Denne turen var som et besøk i Tyskland på 1960-tallet…

 8. Vik

  Etter å ha lest artikkelen og sett episoden, opplevde at Leo fekk fram bodskape sitt på ein framifrå måte.
  Eg opplevde Leo sin interesse i desse “nasjonalistiske symbola”, som eit stykke journalistisk arbeid, og det skal nemnast at Leo klarte å helda seg meir objektiv enn Sidsel wold og Fredrik Græsvik ein heit kveld i i Gaza. Det å dra fram narkomisbruk frå Leo Ajkic bakgrunn for så bruke dette som ei grunngjeving/opplysning for at han ikkje kan uttala seg vert ganske “radikalt”(les kommentarfelt).

  Vidare så spør eg dei som reagerer på Leo om dei har sett denne episoden? Sidan folk blåser ting heilt ut av proposisjon her i kommentarfelta.

  Mvh
  Jørgen Vik

  • Joseph Kuhr

   Denne må du lengre ut på landet med, din kristne fundamentalist! Det er utelukkende religiøse fanatikere som ikke evner å se at det er Israel som har ulovlig bosettinger i Gaza og Vestbredden. Bosettinger som selv FN fordømmer, men Israel turer frem og skyver grensa lenger og lengre. Klart Palestinerne må jage vekk folk som kommer og tar deres hjem.
   Det var FN som lagde staten Israel, før det, historisk sett er det tyrkere og arabere som bodde der. Men religiøse fanatikere tror at ‘gud’ har gitt dem det landet og de kan kreve sin rett med bibelen i hånda. Dette er sakens faktum og kun kristenfundamentalister er uenige. Men de kan ikke tas seriøst! Dette er en religionskrig og Sidsel Wold var absolutt helt nøytral. Det er helt rett å kalle noe som er galt for galt, selv om det er ‘kristne’ som gjør det. Ferdig med diskusjonen!

   • Alex Maroni

    Dette er vel erkeeksempelet på hvordan man ikke skal skrive debattinnlegg. Du går helt ut av saken, plasser motdebattant i bås, bruke gale “historiske fakta”, oppfordre til vold, flørter med rasisme, bruker flest mulig utropstegn og nekter motdebattant å svare deg. God innsats.

    – Alexander Maroni

    • Joseph Kuhr

     Hvem pokker døde og gjorde deg til gud? Hvem er du til å bestemme hvordan jeg skal eller ikke skal skrive? Kanskje du skal passe dine egne saker og la meg skrive hvordan jeg vil. Slike hersketeknikker vil ikke føre meg til stillhet. Nice try!
     Bare fordi du påstår at det er ‘feil historiske fakta’ så blir de ikke det. Hvilke bevis har du? Du kom med ingen argumenter for ditt syn. Det er ditt innlegg som er et prakteksempel på bortkastet innlegg i en debatt.

     • Alex Maroni

      Det jeg ville fram til var at du ikke akkurat overbeviser mange med slik retorikk. Og med feilaktige historiske fakter mener jeg at tyrkere og araber ikke alltid har holdt til i disse områdene. Tyrkerne kom ikke før på nærmere 1000-tallet og araberne kom rundt Muhammeds tid et par hundre år tidligere. Jødene holdt Israel før den tid. Men det hele er ganske irrelevant.

      Selve Midtøsten-konflikten er så kompleks på begge sider at jeg velger å ikke ta noen side. Derfor kommer jeg ikke med noen egne argumenter.

   • Steinar Willassen

    Piet Hein sier: Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.
    Nå kan man jo diskutere om Piet Hein var en intelligent person eller ei. Men å se en sak så ensidig som du gir uttrykk for her er skremmende. Det gjelder enten det er Balkan, Midtøsten eller andre konflikter. Egentlig bare veldig trist. Hva er det som gjør at man i vår tid med tilgang til all verdens informasjon ikke klarer å se at en sak har flere sider. Hva er det som gjør at noen mener de har monopol på sannheten, og at alt annet er feil ?
    Denne anbefales: http://www.tengel.no/narsissisten/

    • Joseph Kuhr

     Enhver sak som bunner ut i religiøse argumenter kan ikke tas seriøst. Det er ikke to likeverdige sider i en debatt. En er tuftet på logikk, rasjonalitet, vitenskap og filosofiske og psykologiske argumenter og har frihet og demokrati som viktige grunnpillarer, mens det andre er bygd opp på beviselig feilaktige religiøse dogmer og overtro.
     Ethvert syn på en situasjon som kan forklares med religiøs årsak kan derfor ikke tas hensyn til. Religioner er livsfarlige og ondsskap og intoleranse satt i system. Det meste i religioner kan tilbakevises med relativ enkelhet.

 9. Hipphurra

  De er like glade i trygd, uavhengig om de er serbere eller bosniere.

  • CommanderHairGel

   “Er det nokon kommentarar som er reinspikka rasistisk oppgulp på denne sida enno? Kult, eg blir først!”

   • Hipphurra

    Jeg kjenner “noen” av begge sorter, så jeg må nok skuffe deg. Har ingenting med rasisme å gjøre.

   • George Constanza

    Ikke ta kommentarene hans så nøye.. Han er bare et nettroll som liker å true og slenge dritt.

 10. Stein Lilleholt

  Det er når jeg ser seånne reaksjoener på nett jeg forstår litt av logikken på Balkan. “Aldri glemme”, det blusser nok opp igjen der nede og vi får nok se flere kriger i den delen av verden. Det samme er jeg forsåvidt overbevist om at vil skje i Rwanda, etter at jeg var på et besøk i den regionen.