Bloggsuksess koster

Lars Tangen (15) har en av norges mest leste blogger – men suksessen koster. Ayna (25) advarer andre bloggere mot å være for personlige etter flere ubehagelige opplevelser.

Lars Tangen (Foto: Privat)

Lars Tangen (15) har en av norges mest leste blogger – men suksessen koster. Ayna (25) advarer andre bloggere mot å være for personlige, etter flere ubehagelige opplevelser.

– Det har vært noen trusler, stygge kommentarer og kjipe telefoner. Derfor har jeg fått meg hemmelig telefonnummer, forklarer Lars Tangen.

15-åringen står bak en av landets mest leste blogger. Med videoinnlegg og betrolelser om alvorlige tema som spiseforstyrrelser og det å komme ut av skapet har Lars havnet på andreplass over mest leste blogger hos blogg.no. Han har flere lesere enn Linni Meister, Lene Alexandra og Camilla Fors fra Charterfeber.

Skiller seg ut

Lars mener suksessen har kommet fordi han skiller seg ut.

– De fleste på topplisten er blonde jenter som blogger om hva de har på seg, og mange av dem er veldig like.

En annen blogger som skiller seg ut, er Pumpesnuppa, eller Ayna Kristiansen (25), som hun egentlig heter. Ayna konsentrerer bloggen sin rundt trening og kosthold. Både fordi dette er hennes primære interesser, men også fordi hun har dårlige erfaringer med å blogge om personlige saker.

Ayna Kristiansen/Pumpesnuppa (Foto: Privat)

– Jeg skrev mye om hverdagens tanker og gjøremål tidligere. Jo mer personlig jeg ble, jo mer personlige kommentarer og spørsmål fikk jeg. Det toppet seg da folk dukket opp på jobben min bare for å se meg eller prate med meg. Nå verner jeg bedre om privatlivet mitt, forklarer hun.

Er på vakt

Lars tenker seg også om to ganger før han publiserer et innlegg.

– Jeg rydder opp på bloggen ved jevne mellomrom, og har fjernet en del innlegg fra begynnelsen av bloggingen. Jeg deler ikke detaljer om venner eller sex, og legger ikke ut bilder av folk som ikke vil. Foreldrene mine er innom bloggen hver dag, og sier fra når de synes jeg går for langt. Det synes de ganske ofte, så jeg hører ikke alltid på dem.

For Lars har bloggingen blitt en heltidsjobb. Han sitter ti timer ved dataen hver dag, og får tonnevis av kommentarer. Både fine og frekke.

–  Det er litt stress å ha så mange lesere. Dersom man skal være på topplisten, må man ofre mye. Det er mange venner jeg ikke har sett på lenge, og det er kjipt.

Eksplosiv økning

Blogging blant unge har tatt av det siste året.  Blogg.no har nærmere 150.000 registrerte brukere, og det publiseres over 14000 innlegg under domenet hver dag. For et år siden var tilsvarende tall 1000 innlegg i døgnet. I tillegg kommer andre bloggsteder, som blogspot.com, blogger.com, blog.com og bloggtjenester som ligger under aviser. Å gi et eksakt tall på hvor mange nordmenn som blogger går ikke, både fordi bloggene er spredt på forskjellige nettsteder, og fordi langt fra alle registrerte blogger er aktive.

Rafiq Charania er daglig leder i blogg.no. Han mener mye av bloggenes oppblomstring skyldes folks trang til å bli sett, og se andre.

– Blogging er jo en form for å være sosial. De bloggene som slår best an, er som oftest de hvor bloggeren skriver om sitt eget liv, tanker og synspunkter. Gjenkjennelsesfaktor er et viktig suksesskriterie, mener han.

Charania har hatt noen bekymrede foreldre på telefonen.

– De er bekymret for følgene barnas blogging kan ha – enkelte av dem med god grunn. Det er ikke alltid så enkelt å se hvor grensene går når man er ung og bloggfrelst, og hvilke konsekvenser den enorme eksponeringen kan ha.

Ikke så farlig som vi tror

Eirik Solheim er medieutvikler i NRK og skribent hos NRKbeta. Han tror mange overdriver når de beskriver følgene av å brette ut om privatlivet i en blogg.

Eirik Solheim (Foto: NRK)
Eirik Solheim.

– Mange argumenterer med at man må passe på hvor mye man deler av tekst og bilder med tanke på blant annet fremtidig jobbsøking. Jeg tror ikke det er så farlig som mange skal ha det til – fremtidens sjefer kommer nok til  å ha vært like aktive på blogg og Facebook som fremtidens jobbsøkere. Det jeg synes er det skumleste, er det enorme behovet mange har for å brette ut om privatlivet.

Selv har han én blogg hvor han skriver om interesser og jobb, og en privat, passordbeskyttet blogg med familiebilder og liknende.

– Slik kan familie og venner se det jeg legger ut, men ikke alle andre.

10 Responses to “Bloggsuksess koster”

 1. Cim

  Når man blogger bør man huske på at det er forskjell på å være privat og personlig. Jeg har lest noen av bloggene til unge mennesker i Norge i dag. Jeg synest at flere av dem er veldig private. Jeg uroer meg litt for at de kommer til å angre senere.
  Jeg er en voksen dame (40) som blogger, og som er bevisst på at jeg ikke er for privat. Ellers så er det plass for alle, på diverese blogger. Mangfoldet gjør det spennende!

 2. Roar

  Eirik Solheim kommenterer at også fremtidens sjefer også kommer til å skrive blogg. Helt fint, men det er ikke der vanskeligheten er. Vanskeligheten er at det er altfor mange frittstående bemanningskonsulenter som skal gjøre sorteringsjobben på forhånd før du treffer sjefen i finaleintervjuet. Eneste kravet disse bemanningskonsulentene har, er at det de driver med er suksess, ergo vil de gjøre alt for å “sile” vekk mulige kandidater, og spesielt når søknadshaugen består av mange like velkvalifiserte søkere.

  Slik jeg forstår det, er ikke kravet til intelligensnivået hos bemanningskonsulenter avgjørende for om de har et oppdrag eller ikke.

 3. Kamilla

  Larstangen <3. Leser bloggen din vær dag : P <3
  du er den beste bloggeren 😉 <3 :p

 4. Rebecka

  Lars, beundre de veldii : )
  Les bloggen din hver dag, de går ikke en dag uten at i les den ; )

 5. Helene Viktoria

  Jeg syns det er utrolig tøft av lars å gå ut på en slik måte, og han fortjener høye lesertall. Det trenger nødvendigvis ikke å gå så veldig mye utover hans eget privatliv. Han kommer til å ha mange lesere om han oppdaterer lite eller ofte. Keep up the good work, lars!

  http://www.heleneviktoria.blogg.no

 6. Asle

  lite ikke dere har fått den derre saken om Lars Tangen fra Smuglesning.no a. Hermegåser. Hipsterne er alltid søtten hestehoder forran.