– Boikott Israel

Tidligere Pink Floyd-frontfigur med hard skyts mot den israelske regjeringen.

Roger Waters. (Foto: NTB Scanpix, AP, Dave Allocca)
Roger Waters. (Foto: NTB Scanpix, AP, Dave Allocca)

Roger Waters (69) fra Pink Floyd mener at en boikott av Israel – ikke ulikt sanksjonene mot Sør-Afrika under apartheid – er «veien å gå». Han beskylder den israelske regjeringen for å ha et lignende regime ved å okkupere Vestbredden og Gaza-området.

Vil verve artister til BDS

Musikeren ble aktivt medlem av Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) etter et besøk i de okkuperte områdene på Vestbredden i 2006. Da skrev artisten «We don’t need no thought control» – en tekstlinje fra Pink Floyd-låten «Another Brick in the Wall (Part 2)» – på muren Israel har bygget der.

– De går inn for å provosere, og det virker ikke som at de kommer til å gi seg med det første, sier han om den israelske regjeringen.

Les mer om Pink Floyd og Roger Waters her

I intervjuet avslører Waters også at han forsøker å få andre musikere til å delta i boikotten, og at han planlegger å skrive et åpent brev til artister for å belyse situasjonen og verve dem til BDS. Han benytter også anledningen til å kritisere britenes statsminister David Cameron for hans Israel-vennlige politikk.

Overbeviste Stevie Wonder

Den verdenskjente artisten er jurymedlem i Russell Tribunal on Palestine, en instans som skal sette søkelys på hvordan vestlige myndigheter og bedrifter støtter opp under det Russell Tribunal mener er brudd på internasjonale lover.

Den tidligere Pink Floyd-frontfiguren forteller også at han sendte et brev til Stevie Wonder – musikkikonet som har mottatt 22 Grammy-priser – da han skulle spille på en gallamiddag for det israelske forsvarsdepartementet i desember. Waters overbeviste Wonder om at han burde avlyse den planlagte opptredenen.

Det britiske rockebandet Pink Floyd er en av tidenes mest anerkjente grupper. De har solgt over 250 millioner album på verdensbasis. I år er det 40 år siden bandet ga ut The Dark Side Of The Moon – som av mange kalles et av historiens beste og viktigste album.