Calypsomusikk forbys i Guyana

Korrupsjonskritiske tekster har ført til at sanger i den karibiske sjangeren utestenges fra den guyanske statskanalen NCN.

Lester "De Professor" Charles fra den guyanske calypso-konkurransen tidligere i år. Foto: Guyana Times International
Lester «De Professor» Charles fra den guyanske calypso-konkurransen tidligere i år. Foto: Guyana Times International

Det er tekstlinjen «with all de corruption dat taking place, we is de ones fe (they) blame, while dem a thief, thief, thief» som har fått begeret til å renne over for myndighetene i det søramerikanske landet.

Låten, som heter «God Nah Sleep» og synges av calypsoartisten Lester «De Professor» Charles, vant den årlige talentkonkurransen i Guyana tidligere i år. Nå nektes den statlige kanalen NCN å spille den – i likhet med all annen musikk i sjangeren fra i år, melder Reuters.

Les også: Cuba forbyr reggaeton 

– Min rett som borger og minister

Det var samferdselsminister Robeson Benn som tok affære da han hørte låten på radio i forrige måned. Han skal ha blitt så provosert at han kjørte ned til radiostasjonen i egen person for å finne ut «hva pokker som foregår», ifølge kilder. Selv forsvarer han sin rett til å reagere på sangens tekst.

– Den er ærekrenkende og slarvete. Jeg anser det som min rett å gå til stasjonen for å gripe inn i en aktivitet jeg tror påvirker meg som borger og minister, uttaler Benn.

Han benekter imidlertid at han har lagt ned noe generelt forbud mot calypsosjangeren på landets radiokanaler.

– Jeg har sagt at det ikke er opp til meg å be dem slutte å spille den. Jeg bryr meg ikke om den kanskje blir spilt på steder jeg ikke er assosiert med, men jeg synes ikke den burde blitt spilt på den statlige kanalen, og det står jeg for, sier Robeson Benn.

– Smålig og motbydelig

Den karibiske calypsosjangeren, som har sitt utspring fra Trinidad og Tobago i begynnelsen av forrige århundre, har lenge vært en stolt og sentralt tradisjon i den tidligere britiske kolonien med bare 750.000 mennesker nordøst i Sør-Amerika. Nå reagerer landets artister på forbudet. Mannen bak den kontroversielle låten, Lester Charles, påpeker at det ligger i sjangerens natur å splitte lytternes reaksjoner.

– Calypsotekster er spicy. Enten ler du deg i hjel av dem, ellers kan du bli skikkelig forbanna. 

Geoffrey Phillips, en annen av landets ledende calypsoartister, er mindre diplomatisk. «The Mighty Rebel» har tidligere vunnet den nasjonale calypsotevlingen seks ganger. Han kaller myndighetenes inngripen «smålig og motbydelig».

– Calypsoen er folkets ånd og lidenskap. Hvis vi tvinges til å tone den ned, vil calypsoen miste sin sjel, advarer han.