nrk.no

Cely (23) skulle covre en låt på P3 – det var bare ett problem

Rapperen fikk det ikke helt som hun ville.

På utestedet Storgata 26 er det et par timer til Cely skal være DJ. Hun har bare DJ-et i et par måneder, men har allerede nok spillejobber til å kunne leve av det.

Det er en digg sidejobb å ha, for hovedmålet er først og fremst å kunne leve av egen rapkarriere.

Denne måneden har hun kommet et lite steg nærmere den drømmen. Hun er nemlig valgt ut som «Månedens Urørt» på P3 med låta «Nokas», og får med det flere avspillinger på radio, og potensielt flere muligheter og fans.

Men ikke alt med den tittelen skulle vise seg å være en positiv opplevelse.

Cely holder seg for ansiktet med hendene. Hun har lange negler og pels på neglene. Bak hun er det masse discolys.
COLOMBIANSKE RØTTER: Hennes fulle navn er Maria Paola Mora Cely. I oppveksten har hun bodd i Colombia, Sandnes, Stavanger og Oslo. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Den vante tralten

Alle «Månedens Urørt» blir invitert til å covre en låt live på P3, men man kan ikke covre hvilken som helst låt.

Det må være en låt som enten er A- eller B-listet på P3, eller en låt som er på en såkalt «Recurrent»-liste, med eldre låter som fremdeles blir spilt på radiokanalen.

For Cely sin del var hun med en gang klar på at hun ønsket å covre en kvinnelig rapper. Det var bare ett problem: Akkurat nå har ikke P3 listet en eneste en på topplistene.

– Det var kjipt, men jeg ble ikke så overrasket da jeg så det. Det er ofte slik, sier Cely.

cELY STÅR INNE I EN LOUNGE PÅ ET UTESTED. hUN HAR PÅ SEG EN RØD SKJORTE OG STIRRER SERIØST INN I KAMERA.
TO PERSONAER: Mens artisten Cely har en brutal og rå selvtillit, er Maria mer rolig og sjenert i det virkelige liv. – Begge personlighetene lever i meg, sier hun. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Unntaket på «Recurrent»-lista er «Say So» av Doja Cat. Men for Cely, så er denne først og fremst pop.

– Damer har jo vært mindre representert på festivaler og topplister en stund, og damer som rapper har vært en enda mindre del av det igjen.

Ikke lenger en sak over dammen

Nå håper hun Norge kan få en liknende utvikling som det har vært i USA.

For mens det i Norge fremdeles er få kvinner som rapper, så har det skjedd mye over dammen de siste årene. Artister som Nicki Minaj, Megan Thee Stallion og Cardi B har banet vei for unge rappere som Ice Spice, GloRilla, Flo Milli og Sexyy Red.

To bilder satt sammen. Cardi B og Megan Thee Stallion side om side. Begge har på seg et heftig sceneantrekk og synger intenst i mikrofonen.
Cardi B på Stavernfestivalen 2022 og Megan Thee Stalion på Kadetten 2022. Foto: Markus Indrebø-Langlo, NRK P3 / Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Nå er det dritmange å velge mellom i USA. Jeg håper jo selvfølgelig at det samme skjer her, men det er vanskelig når det ikke er så mange andre. Hvis jeg plutselig suger, så tenker folk «åh, kvinnelige rappere suger», men hvis for eksempel Tyr suger, så tenker folk «åh, Tyr suger».

Nettopp derfor gidder ikke Cely å se på seg selv som et forbilde. Hun skal gjøre det hun vil gjøre og gi ut den musikken hun vil, uten å legge for mye i hva det kan bety for andre.

– Det er jo ikke meg folk må spørre om hvorfor det er lite kvinnelig rap på radioen. Det er jo sjefene som sitter i de viktige rommene og gjør valgene som må svare på det.

Mindre firkanta

Så la oss høre med en av sjefene i de viktige rommene. Janne Monsen Tveit er musikksjef i P3 og dermed øverste ansvarlig for hvilke låter «Månedens Urørt» får lov til covre.

– Vi ønsker at de skal covre en av de mest spilte låtene på P3 akkurat nå, sånn at publikum skal være kjent med låten som blir valgt.

Og Janne mener det er god variasjon på listene. Blant annet trekker hun fram at den norske artisten Swank Mami, som både rapper og synger, har vært på A-lista i flere uker.

– Men det er ofte låtene som grenser mer mot pop som vi lister i høy rotasjon. Det handler om hva publikummet vårt vil ha: Det er ikke så mange hardtslående raplåter fra menn på de mest spilte listene heller.

Cely sitter på bordet inne i en lounge på et utested. Hun har føttene opp, der har hun på seg noen svarte støvler. Hun lener seg til siden på en uskyldig måte.
SKILTE SEG UT I KLASSEROMMET: Mens resten av klassekameratene i oppveksten var fan av One Direction, gikk det i Drake og Kanye West på øreproppene til Cely. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Samtidig understreker Janne at man på P3 sin «kveld-liste» finner låter fra blant annet Silvana Imam, Cardi B, GloRilla, Little Simz og Coi Leray, samt norske artister som Sa_G, Myra, Atlanta, og Cely selv.

– Så det er mange kvinner som rapper som blir spilt hver dag på P3, selv om de ikke er på listene som blir spilt aller mest.

– Når det er sagt, så kunne vi gjort et unntak når det kom til coveren til Cely, og understreket at dersom hun hadde en annen P3-låt hun ville gjøre, så hadde hun fått lov til det. Så firkantet er det ikke.

Viktig å få holde på i fred

Det er ikke bare på P3s topplister det er lite rap laget av kvinner. På spillelisten «Norsk rap», som er laget av Spotify, er 2 av 90 låter laget av kvinner. Og på festivalplakatene for sommeren 2024 så er det, som Cely understreket, igjen svært lite rap laget av andre enn menn.

Hvorfor er det fremdeles slik? Hva kan gjøres for å få opp tempoet på utviklingen?

Musikksjef Janne Monsen Tveit mener det er på tide at flere mannlige rappere samarbeider med kvinner og tar dem med på låter. Manager og selverklært rapnerd, Silje Borgan, mener ikke det nødvendigvis er så viktig.

Hun mener det er viktigere at artistene får prøve seg frem «i fred» slik mannlige rappere lenge har gjort.

De må få gjøre som de vil på egne premisser, og unngå for mye rampelys for tidlig, mener hun. I hvert fall om oppmerksomheten kommer kun på grunn av kjønn.

Om man «kvoteres» inn for tidlig kan det ha motsatt effekt. Det er viktigere at festivaler, arrangører og bookerne tar ansvar for å sette kvinnelige rappere foran publikum når tiden er inne, synes Borgan.

Silje Borgan smiler søtt og har på seg en rosa genser.
LITTLE BIG SISTER: Silje Borgan sitt management har blant ansvar for Karpe, Cezinando og Gabrielle. Foto: Lydia Tefera, promo

Nå opplever hun at vi er i en svært positiv spire- og gro-fase, der artister som for eksempel Cely, Anzee og Sa_G får muligheten til å teste seg fram på en organisk måte. Hun er overbevist om at Norge kan få kvinnelige rapstjerner i fremtiden.

– Du trekker frem festivaler, arrangører og bookere. Tenker du at det også gjelder for managements og labels? For eksempel så har ikke dere i Little Big Sister signert noen damer som rapper, er det fordi tiden ikke er helt inne enda?

– Spillejobber er viktigere enn labels og management i en tidlig fase. Jeg skulle gjerne jobbet med absolutt alle de jeg nevnte, men vår kapasitet er sprengt.

– Jeg forsøker likevel å hjelpe til der jeg kan i smug, legger hun til. 

I Sverige har artister som Silvana Imam, Cleo og L1na for lengst sørget for at damer har en naturlig plass på rapscenen. Og nylig vant Jelassi «Årets album» under svenske «P3 Guld». Hvorfor er det ikke slik i Norge?

– Vi er noen år bak Sverige som vanlig, også her. De har flere mennesker, flere rappere og en mer mangfoldig scene. Og akkurat når det gjelder hiphop har de jo også av flere årsaker en litt «råere» scene, mener Borgan.

cELY VISER et pistoltegn mot kamera. Hun har på seg en rød skjorte og ser seriøst på kamera.
«PULLE EN NOKAS»: Låta Cely er «Månedens Urørt» med, ble til etter at hun ifølge henne selv «ble scamma» av noen i bransjen. Da begynte hun å freestyle om hvordan hun skal ta payback. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Holder nå

Tilbake i Storgata forteller Cely om sine favorittartister. Nicki Minaj, Megan The Stallion og Lauryn Hill får lovord etter seg.

– Syntes du det er irriterende at intervjuet har handlet så mye om kvinner i rap?

– Nei, nå går det helt fint. Men dersom det fremdeles er fokuset når jeg har holdt på med dette i to–tre år, så kommer jeg til å være skikkelig lei!

Cely endte til slutt opp med å covre Karpe sin «Sas pussy». Se opptredenen her:

Cely ønsker bare å kose seg videre i karrieren og gi ut god musikk, uten at fokuset skal være på noe annet enn det.

Med låta «Nokas» har hun fått mange positive tilbakemeldinger, også fra yngre jenter, men velger ikke å se på det som et tegn på at hun er et forbilde.

– Det handler mer om at folk kjeder seg med den norske rapscenen, tror jeg. Det er mye likt, så jeg håper jeg bringer noen freshe perspektiver og litt nytt liv.

ANDRE «MÅNEDENS URØRT» I 2024:

Siste fra P3.no: