Christines jul: Christel Alsos

Adventsstemningen fortsetter hos Christine.

Selv om førjulstiden er travel med konserter og albumpromotering, rakk Christel Alsos et adventsbesøk til Christines studio. I torsdagens sending sang hun live, og ga lytterne to nydelige julesanger hentet fra hennes ferske juleplate.

Har du gått glipp av noen av artistene som har spilt julelåter live hos Christine? Sjekk dem ut her!

Christel Alsos live hos Christine. Foto: Aron Eskeland.
Christel Alsos live hos Christine. Foto: Aron Eskeland.

På turné med Kurt Nilsen

Det har vært et hektisk år for Christel Alsos. Den produktive sangerinnen fra Fauske ga ut studioalbumet Presence tidligere i år, og nå er hun aktuell med juleplaten I den kalde vinter. Albumet består en rekke kjente og kjære julesanger, og deler av salgsinntektene går til Kirkens Bymisjons juleaksjon.

Pianist Andreas Ulvo bidro til julestemningen med Christel Alsos. Foto: Aron Eskeland.
Pianist Andreas Ulvo bidro til julestemningen med Christel Alsos. Foto: Aron Eskeland.

For tiden er Christel på juleturné med Kurt Nilsen, som ga ut eget julealbum med både norske juleviser og amerikanske croonersvisker i 2010.

– Vi jobber veldig lett sammen, og det er veldig uanstrengt. Jeg tror begge gir hverandre plass, sier Christel om samarbeidet med Nilsen.

– Hvilken låt er kulest å synge med Kurt? spør Christine.

– Duetten det startet med, var jo «Baby, it’s Cold Outside», som er en gammel, jazzet låt. Men «Deilig er jorden» er også en fantastisk låt, og alltid høytidelig å avslutte med.

Det blir mye feiring fremover for Christel, som har bursdag 20. desember. I dag synes hun det bare er stas, og ser på førjulstiden som en «førbursdagstid». Som barn, derimot, syntes hun det var problematisk å feire bursdag rett før jul.

– Da jeg var liten var det alt for mye å glede seg til, så da ble jeg rett og slett dårlig, sier Christel. – Det var for mye nerver, og jeg lå helt utslått på sofaen.

Her kan du høre hele sendingen om igjen!

Gavetips og forventningspress

Mens hun var i studio, ble Christel satt i arbeid.  Hun delte villig av egne julegavetips, og et som Christine falt for, er rett og slett å gi andre det man ønsker seg selv. Et annet som falt i smak, er å gi en flaske Prosecco. I tillegg til å by på gavetips, fylte Christel ut en god, gammeldags skoledagbokside, der hun blant annet svarte på hva hun synes er slitsomt ved julen.

Christel Alsos i studio hos Christine. Foto: Aron Eskeland.
Christel Alsos i studio hos Christine. Foto: Aron Eskeland.

– Det mest slitsomme ved julen er alt man . Jeg tror man har mange forestillinger, og et slags forventningspress. Én ting er det tradisjonelle, om at man skal vaske lengst inn i skapet der kasserollene står, men nå er det også sånn at man skal bake syv kakesorter og være så flink hele tiden.

Julealbumet, I den kalde vinter, er fullt av juleklassikere de fleste vil kjenne igjen. Men når det er så mange forskjellige julesanger der ute, lurer Christine på hvordan Christel valgte ut akkurat de som ble med på platen.

– Jeg startet rett og slett med googling av julesanger, og var først innom forskjellige tradisjoner – alt fra amerikansk og irsk til svenske folketoner. Så endte jeg til slutt hovedsaklig på norske ting, som var det som føltes nærmest.

En av låtene på albumet som slett ikke er norsk, men snarere en engelsk oversettelse av en to hundre år gammel østerriksk julesalme, er «Silent Night». Hos Christine spilte Christel en nydelig versjon av låten, som du kan nyte i videoen øverst på siden.

Sjekk ut flere liveopptredener hos Christine her!

– Julen forsterker følelser

Både Christine og hennes høygravide produsent Beate ble rørt på grensen til tårer da Christel spilte de tradisjonelle julesalmene live i studio, og alle tre er enige om at de fleste blir ekstra følsomme i høytiden.

– Jeg tror julen forsterker både negative og positive følelser, på godt og vondt, sier Christel. – Det handler om å samles med de man er glad i, og så er det diverse ting man blir påminnet og skal konfronteres med. Det er tradisjon, minner om barndom og sentiment.

Hvis du er klar for å bli rørt av litt god, gammeldags julestemning selv, bør du ta frem lommetørklet og høre Christels versjon av «Det hev ei rose sprunge», som hun også spilte live hos Christine.

Se Christel Alsos’ liveversjon av «Det hev ei rose sprunge» her: