Christines jul: Proviant Audio og Eva & The Heartmaker

Proviant Audio og Eva & The Heartmaker spilte hver sin juleslager live hos Christine. Se video her!

Christine feirer førjulstiden på best mulig måte; med en lang rekke artister på adventsbesøk. I onsdagens sending var det Proviant Audio og Eva & The Heartmaker som kom innom studio for å spille hver sin julelåt. Mens Eva & The Heartmaker gikk for en nydelig, men fortsatt noe ukjent Ron Sexsmith-sang, gikk Proviant Audio for en knallversjon av Wham-klassikeren «Last Christmas». I tillegg leverte de en liveversjon av sin egen «Once I Thought».

Sjekk ut flere adventsbesøk hos Christine her!

En tendens til å space ut

Mathias Stubø, alias Proviant Audio, har lenge vært et kjent navn i musikkretser. Allerede som fjortenåring ble han kåret til Ukas Urørt, og tre år senere ble han også nominert til Årets Urørt, før han høstet en sekser på terningen av P3s anmelder Trine Aandahl for debutalbumet Real Love Tastes Like This. Den produktive Tønsberggutten ga ut sitt fjerde album i år, og Drift Days & Disco Nights havnet på sjetteplass på listen over årets beste norske album her på P3.

Mathias Stubø i studio hos Christine. Foto: Beate Grøndahl.
Mathias Stubø i studio hos Christine. Foto: Beate Grøndahl.

Med årene har Proviant Audio vokst fra et soloprosjekt til et nimannsorkester, og i onsdagens Christine-sending tok flesteparten av dem turen til studio.

Christine synes det nyeste albumet er mer tilgjengelig og poporientert enn de foregående, og guttene er enige.

– Vi har gjort en innsats for å få det inn i en slags mal, uten å inngå noe kompromiss, sier Mathias.
– Jeg har brukt Thomas på store deler av vokaltingene på platen, og det er han som har popbakgrunn.

– Hvordan er det å jobbe med Mathias? spør Christine.

– Det er veldig bra, han har utrolig masse idéer. Men han har en tendens til å space ut litt noen ganger, så da må jeg holde ham litt igjen, og dra ham tilbake til popverdenen, sier Thomas om Mathias, som benytter anledningen til å gjengjelde rosen.

– Thomas har mange gode forslag, spesielt da vi jobbet med skissene og sånn. Han kommer med mye god input, også med tekstidéer. Det var en veldig god samarbeidsprosess.

Se Proviant Audio spille «Once I Thought» live hos Christine:

 

Sjekk ut flere liveopptredener hos Christine her!

– Litt cheesy og lollete

Vokalist Thomas synger "Last Christmas" live hos Christine. Foto: Beate Grøndahl.
Vokalist Thomas synger «Last Christmas» live hos Christine. Foto: Beate Grøndahl.

– Tror du man blir mer åpen for å eksperimentere med ulike uttrykk når man blir eldre? spør Christine.

– Helt sikkert, sier Mathias. – Jeg har vokst opp med progrock, men det siste året har jeg begynt å høre på ting jeg ikke har hørt så mye på tidligere, som Justin Timberlake. Popmusikk er fint!

Jaggu ble det et litt annerledes uttrykk da guttene spilte live hos Chrine også. Lytterne fikk gleden av Proviant Audio i julemodus, komplett med klokkespill. Som de fleste artistene på besøk hos Christine i adventstiden, fikk de lov til å velge en julelåt å gjøre en cover av, og guttene gikk for Whams «Last Christmas».

– Proviant Audio forbindes vel ikke umiddelbart med jul, så jeg tenkte at den eneste julelåten vi kanskje kunne dra i land, er «Last Christmas», sier Mathias. – Den er egentlig ikke en tradisjonell julelåt, med tanke på harmonikk og sånt, så det blir litt cheesy og lollete.

Se Proviant Audio spille «Last Christmas» i videoen øverst i saken!

Eva & The Heartmaker spilte live hos Christine. Foto: Aron Eskeland.
Eva & The Heartmaker spilte live hos Christine. Foto: Aron Eskeland.

Julestemning med Eva & The Heartmaker

Eva & The Heartmaker består som kjent av ekteparet Eva Weel Skram og Thomas Stenersen, og ettersom Christine er lettet over å kunne forlate P3-kollegene etter endt arbeidsdag, lurer hun på om duoen har noen regler for å skille mellom jobb og fritid.

Gitarist Tomas Stenersen i Eva & The Heartmaker. Foto: Aron Eskeland.
Gitarist Tomas Stenersen i Eva & The Heartmaker. Foto: Aron Eskeland.

– Nei, det vi driver med blir mer som en livsstil, og vi har mye fri. Noen ganger jobber vi hele døgnet, og andre ganger jobber vi ikke i det hele tatt, sier Thomas.

Heldigvis rekker de å ta seg en real juleferie, og avslutter arbeidsåret med besøket hos Christine. Likevel blir det ikke så mye julestemning, fordi leiligheten deres blir pusset opp for tiden.

Derfor syntes de det var trivelig å komme til P3-studio, der det er juletre og flust av P3-folk i julestemning. Eva og Thomas fikk også oppleve et vaskeekte radiojuleverksted, og fikk utdelt papir, glitterlim og alt som skal til for å lage litt julepynt og -kort.

Eva og Thomas fortalte også om deres julematfilosofi, som består i å fråtse i det man måtte ønske, og droppe krumkakene hvis man heller vil ha puffet ris dynket i sjokolade.

Hør hele intervjuet og resten av onsdagens Christine-sending her!

Live-cover av Ron Sexsmith

Eva & The Heartmaker spilte selvfølgelig en julelåt live i studio, og selv om man skulle tro de valgte å gjøre en cover av Ron Sexsmith fordi Christine blir kledelig fnisete av å uttale alt som har med «sex» å gjøre på radio, var motivasjonen en ganske annen.

– Det var litt tilfeldig, sier Eva. Jeg tror det var broren til Thomas som viste oss noen låter av Ron Sexsmith for mange år siden. Da Spotify kom, ble jeg sittende og høre på flere av låtene hans, og da fant jeg denne. Jeg synes bare det er en ufattelig fin julelåt, men den er ikke en sånn som folk flest har hørt om – derfor hadde vi lyst til å dele den.

Ron Sexsmiths «Maybe This Christmas» er en av de fineste moderne julelåtene, og siden den ble gitt ut på samleplaten ved samme navn i 2002, har den vært fast inventar på brente jule-CD-er snekret av indieungdom verden over. I alle fall for de av oss som falt pladask for den i løpet av juleepisoden i første sesong av The O.C.

Eva & The Heartmaker spilte en nydelig versjon av låten, ganske tro mot originalen, som virkelig kler Evas stemme og lekker gitarklimpring fra Thomas.

Se Eva & The Heartmaker spille Ron Sexsmiths «Maybe This Christmas»: