Cuba forbyr reggaeton

Myndighetene mener den populære sjangeren undergraver tradisjonell musikk og er seksuelt støtende.

Den sosialistiske øya har nylig innført en lov som skal sikre at innbyggerne ikke skal bli påvirket av den populære reggaetonsjangeren – som er en blanding av hiphop, reggae, latinske rytmer og seksuelt eksplisitte tekster.

Det begrunnes med at musikken kan ha uheldig påvirkning på landets ungdom.

Reggaetonen oppsto i Puerto Rico på 1980-tallet, og har blitt svært populær over hele Latin-Amerika.

Les: Mexicos krig mot reggaetoneros

– Kvinnefiendtlig

 

Reggaeton undergraver kubanske kvinners medfødte sensualitet og fremstiller dem som groteske sexobjekt – Orlando Vistel Columbié

Dans og fest er en viktig del av den kubanske kulturen – men nå vil myndigheten at det skal foregå uten reggaeton. Den nye loven forbyr å lage eller spille musikk som truer landets gamle musikktradisjoner eller er kvinnefiendtlig.

– Musikk med vulgære, uanstendige og aggressive tekster undergraver kubanske kvinners medfødte sensualitet og fremstiller dem som groteske sexobjekt, sier Orlando Vistel  Columbié, som er sjef for det kubanske musikkinstituttet, til den statlige avisen Granma.

– Forbudet gjelder ikke bare reggaeton. Det finnes middelmådige, banale og vulgære tekster i flere sjangre. I tillegg er musikken av lav kvalitet, legger han til.

Han mener den dårlige kvaliteten på reggaetonen må ta sin del av skylda for forbudet.

– Det er kvasi-kunsterisk arbeid av så dårlig kvalitet at det ikke har noe å gjøre med våre kulturelle retningslinjer eller verdisynet i det kubanske samfunnet, bedyrer han.

Straffer artister

Fremover vil kubanske myndigher straffe både artister og dem som kringkaster musikken. Artistene risikerer å bli strøket fra offisielle lister, noe som vil gjøre det vanskeligere for dem å jobbe. Reggaetonutgivelsene er allerede fjernet fra de offisielle katalogene, slik at de ikke anerkjennes som en del av landets populærkultur.

– Håndhevingen av loven innebærer både profesjonell diskvalifisering av utøverne og alvorlige sanksjoner mot dem som oppmuntrer til å lage musikk med uetisk innhold – for eksempel radiostasjoner, sier Vistel.

Målet med forbudet er å få landets ungdom til å heller høre på tradisjonelle, kubanske sjangre som son og salsa.

– Cuba har internasjonalt anerkjente artister både innen son, salsa, jazz, rhumba, kammermusikk og symfoniorkester. Det er det vår musikkultur handler om, sier Vistel.

Han varsler også at en lov om hva slags musikk det er lov å spille på offentlige steder er på vei.

– Alle kan høre på hva de vil hjemme, men den friheten gjelder ikke for eksempel på busser og restauranter, sier han.

Også i Mexico er reggaetonsjangeren omstridt. Der beskyldes fans av musikken, reggaetoneros, for å stå bak en rekke lovbrudd  som spenner fra tyveri til narkotikahandel – og i sommer brakte reggaetoneros og politifolk sammen etter en konsert.

Daddy Yankee er en av sjangerens mest populære – og er aller mest kjent for «Gasolina»:

http://youtu.be/qGKrc3A6HHM