Kjærlighetssorgen gjorde Emelie Hollow handlingslammet – så begynte hun å skrive

En tåredryppende ballade ble veien å gå for artisten.

– Det var så rart å gå fra å prate med noen hver dag, og ha så mye plass i hverandres liv, til at det hele stoppet brått. Man får nesten en sånn fomo-følelse. Jeg ble nesten sjalu på vennene hans fordi de fortsatt får lov til å være i hans liv.

Emelie Hollow (22) ordlegger sine følelser i kjølvannet av å bli dumpa etter et treårig forhold. P3 møter den talentfulle artisten og låtskriveren fra Vinterbro gjennom skjermen for å prate om hennes nyeste låt – og om hva som faktisk skjer når man opplever å få hjertet sitt knust.

«Break up»-låt gir millionsuksess 

I samarbeid med Ruben har Hollow skrevet «Break it right», en tåredryppende ballade hvor artisten skildrer selverfart kjærlighetssorg så godt som det er mulig i løpet av de snaue fire minuttene låta varer. Til P3.no utbroderer Hollow tanker og følelser som er knytta til bruddet.

– Jeg igjen med en sånn tomhet, nesten. Det var grusomt. Det er ikke bare personen du har hatt et forhold til du bryter med – du bryter med venner og familie. Det var som om en robotarm plukket meg ut fra det livet jeg hadde sett for meg jeg skulle leve, forklarer Hollow.

For Hollow sin del kanaliserte hun følelsene gjennom å skrive tekster om tapt kjærlighet, deriblant «Break it right», som er i ferd med å bikke en million lyttinger på strømmetjenestene.

Fra tallene å dømme kan det virke som Hollows låt omfavner en tematikk som resonnerer hos lytterne; å bli dumpa.

– Det er nesten litt fælt, men det tok ikke lang tid før jeg begynte å tenke at nå må jeg skrive om bruddet og hva jeg går gjennom. Jeg dro hjem til mamma og skrev i noen uker, og det har hjulpet meg så mye.

FÅR FØLELSENE UT: Emelie Hollow, her avbildet på Bylarm 2020. Foto: Eirik Skeide
FÅR FØLELSENE UT: Emelie Hollow, her avbildet på Bylarm 2020. Foto: Eirik Skeide

Innspilling som selvterapi

22-åringen sier at hun anså prosessen med å skrive og spille inn låta som en terapitime med seg selv, som hun vil dele med andre mennesker.

– Det føles godt å kunne prøve å lære å kjenne seg selv, og få plassert følelsene til noe konkret. Det blir noe fysisk som du kan sende ut, og dermed slippe tak. Det samme gjelder å prate – jeg har pratet masse med venner og familie, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror det å «få følelsene ut» er viktig. Musikk handler om følelser; at du aldri har vært så glad som du har vært i ditt liv, eller når du ligger hjemme og gråter og har det forferdelig. Siden jeg fikk så gode tilbakemeldinger på låta fra folk rundt meg, så tenkte jeg kanskje det kan hjelpe andre som nettopp har blitt dumpa.

Hva er det som egentlig skjer når man får kjærlighetssorg?

Hollow sammenligner tung kjærlighetssorg med å gå på en scene – du forbereder deg på å gjøre noe umenneskelig, men ganger millioner.

– Det var en følelse av: «Hva skjer nå? Hva gjør jeg nå». Så får man roet seg når man får tenkt over det, men man sitter egentlig igjen med alle følelser på én gang – samtidig som man er helt tom. Sur, skuffet og lei. Så tenker man at dette får man til. Så snur det neste sekund.

– Resultatet er at man blir litt handlingslammet, nesten på grensen til litt apatisk fordi man ikke vet hva man skal gjøre, sier Hollow.

KJÆRLIGHET OG VEKSTPROSESS: Psykologspesialist Sissel Gran forklarer mekanismene bundet til et brudd. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
KJÆRLIGHET OG VEKSTPROSESS: Psykologspesialist Sissel Gran forklarer mekanismene bundet til et brudd. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Men hva er det som egentlig skjer inni hodene til folk når man får tung kjærlighetssorg? Psykologspesialist Sissel Gran, en av landets ledende parterapeuter, har blant annet skrevet flere bøker om forelskelse og kjærlighet. Gran forteller at tilknytning i et forhold er en mangefasettert sak.

– Kjærlighet er en merkelig vekstprosess. Den andre blir på en måte en del av vårt eget selv, vår selvforståelse og identitetsfølelse utvides. Vi blir tryggere og sterkere og vakrere enn vi var før – hvis dette er en bra kjærlighet, vel og merke! 

– Når vi så blir forlatt av den vi elsker, krymper selvet, det blir på et vis skadet. Mange føler intenst at noe i dem blir ødelagt, og det er ikke så rart. Smerten er fysisk, og denne type avvisning kan føles like grusomt som om man skulle bli slått, som om man skulle bli utsatt for vold. Mange føler seg i oppløsning: «Hvem er jeg nå?» Det kan føles uhyggelig, og det kan ta lang tid å føle seg hel igjen, sier psykologspesialisten.

Følelsen av robotarmen som skyver deg bort fra et tenkt liv, som artist Hollow beskriver det, er ikke uvanelig, mener Gran.

– Det verste er hvis man ikke er forberedt i det hele tatt, ved at beskjeden kommer som et sjokk. Det kan kjennes traumatisk, som en avgrunn, hvor ingenting lenger er trygt. Å bli vraket kan også føre til stor skamfølelse, at man ikke dugde.

– Hos noen fører dette til hat og raseri, hos andre til isolering. Ingen av disse reaksjonsmåtene er akkurat helsebringende. Det er bedre å gråte, snakke med venner i timer, dager og uker, skrive sorgen av seg, lage musikk – hva som helst for å lappe sammen sitt knuste hjerte, oppfordrer Gran.

– Plutselig helt alene

Det er mer eller mindre akkurat det Hollow har gjort. Med tiden til hjelp føler hun seg nå lettere til sinns. Artisten har bearbeidet sorgen gjennom en rekke ting; hun har skrevet, snakket med venner og familie, tenkt gjennom, og vrengt sjela si noen ganger.

Hollow erkjenner at det finnes lys i enden av tunnelen. Man må bare smøre seg med tålmodighet.

En pandemi har riktignok stukket kjepper i hjulene for fysisk å kunne møte venner og familie. Samtidig er Hollow klar på at gjengrodde stier må tråkkes ydmykt opp igjen.

– Jeg har selvfølgelig kommet meg, men på grunn av korona så ble det ekstra tungt. Da sitter jeg plutselig helt alene. Men jeg har absolutt klart å bevege meg bort fra «hva gjør jeg nå»-følelsen hvor alt bare er feil.

Hollow forteller at hun nå lærer seg å være alene, og har blitt mer obs på at man ikke har all tid i verden til å pleie vennskap når man er i forhold.

– Når du plutselig ikke er i et forhold lenger og du har masse tid, så kryper man til korset og unnskylder at man ikke har vært en god venn, sier artisten.

LETTERE TIL SINNS: – Jeg har absolutt klart å bevege meg bort fra den «hva gjør jeg nå»-følelsen hvor alt bare er feil, sier artisten. Foto: Eirik Skeide
LETTERE TIL SINNS: – Jeg har absolutt klart å bevege meg bort fra den «hva gjør jeg nå»-følelsen hvor alt bare er feil, sier artisten. Foto: Eirik Skeide

– En cocktail av følelser

Psykolog og parterapeut Knut Berget forklarer at de forholdene som skaper en intens kjærlighetssorg, er forhold hvor den som sørger er svært emosjonelt investert. Sjokket over bruddet kan skape langvarige sorgprosesser som minner om depresjon.

For Hollows del var det en grusom opplevelse å bli dumpa, og hun er som nevnt på bedringens vei.

– Det er det sangen handler litt om òg; uansett hvordan man gjør det, hvordan det skjer, hva slags følelser man kjenner på, så er det ikke noen riktig måte å gjøre det på. Man kan ha skikkelig dårlige brudd, og man kan ha lettere brudd – men det er likevel et brudd, påpeker artisten om «Break it right».

Sangen har virkelig fokus på det vanskeligste med et brudd: å komme seg videre, forklarer Berget.

– Det kan være forvirrende å sørge, hate og begjære på samme tid, sier han.

– I sangen forteller hun at hun sparer plass til ham, og at hun ikke ønsker å føle verken sinne eller sorg. Man blir utslitt av å ha knust hjerte, gruble og bli påminnet om bruddet. Men flere har også en forestilling om at man skal komme fort over eksen som sårer deg – du har «fått det til» dersom du kommer over det fort. Det mener jeg er misvisende, for partene er jo fremdeles en del av hverandres livshistorie. Man tar seg i å tenke på minnene man har skapt, både de positive og de negative.

GIR TRØST: Emelie Hollow håper at «Break it right» kan gi trøst til lytterne. Foto: LWN
GIR TRØST: Emelie Hollow håper at «Break it right» kan gi trøst til lytterne. Foto: LWN

– Det er viktig å kunne gråte

Berget oppfordrer til ikke å avvise følelsene etter å ha bli såret, men heller vende seg mot dem. Parterapeuten forklarer at i en slik sårbar tilstand kan man finne svar på hva man ønsker og ikke ønsker hos en fremtidig partner.

– Ta den tiden det trenger. Hvis man ikke får de svarene man trenger fra en eks-partner, er det ikke rart at man grubler.

– Jeg vil si at det er en menneskelig reaksjon på å forklare hvorfor det ble slik; bare vit at det kan ta helt over ens liv. Da er det godt å betro seg til noen og bruke den sosiale kapitalen og nettverket som man har, oppfordrer Berget.

Hollow ønsker å gi lytterne litt trøst gjennom «Break it right», uavhengig om man har eller ikke har opplevd et brudd. Artisten håper på å gi et innblikk i hvordan det er å bli dumpa, slik at man kan forstå seg på folk som går gjennom noe slikt.

– Jeg håper man kan ligge i senga og gråte litt og kjenne på følelsene sine, fordi det er så viktig. Men viktigst av alt er at man ikke føler at man er alene om det, siden det verste er ensomheten.

– Jeg vet det ikke hjelper bare med en sang, det fyller ikke det tomrommet, men forhåpentligvis kan den hjelpe litt, avslutter hun.