På jobbintervjuet fikk Hoda beskjed om at hun kunne oppleves som en trussel

– Hva har hijaben min gjort deg? spør Chattes-programleder Hoda Abo Joaila (21).

«Du kan oppleves som en trussel.»

Året er 2017 og Hoda Abo Joaila er på et jobbintervju på en kafé på Frogner i Oslo. Hun er på utkikk etter en jobb etter å ha fullført videregående.

– Vi prater en del, og så sier han som intervjuer meg at det er vanskelig for ham å gi meg jobben fordi jeg går med hijab. Umiddelbart tenker jeg «hva har det med saken å gjøre?». Han begrunner det med at det er en del turister som besøker kaféen, og da kan jeg oppleves som en trussel.

Hoda blir satt ut, men klarer å få frem at hun skjønner at det er vanskelig å gi jobb til unge mennesker uten jobberfaring, noe mange i hennes alder sliter med. Men en trussel for kaféens kunder?

– Jeg forteller ham at det er veldig synd at han mener dette, og at han går glipp av flinke kolleger på grunn av et sånt synspunkt.

– Hvor er jeg bra nok?

Intervjuet på kaféen fikk hun via en venn som hadde jobbet der. For Hoda har aldri blitt kalt inn til jobbintervju etter å ha sendt inn søknad.

– Det er mange som krever vedlagt bilde i søknader. Jeg fikk aldri svar da jeg sendte med et bilde, men fikk i det minste avslag de gangene jeg sendte søknad uten bilde. Jeg har også fått beskjed av folk med minoritetsbakgrunn at hijaben må av hvis jeg har tenkt å få meg en jobb. Hvor er jeg bra nok?

Et sted Hoda får skinne er i TV-programmet Chattes. Hun er et av bladene i programleder-trekløveret, og sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini og Tariq Arshad ordstyrer trioen talkshowet som tar opp vanskelige temaer og universelle påstander som unge mennesker er opptatt av.

TREKLØVER: Chattes-programlederne Tariq Arshad, Faten Mahdi Al-Hussai og Hoda Abo Joaila. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
TREKLØVER: Chattes-programlederne Tariq Arshad, Faten Mahdi Al-Hussai og Hoda Abo Joaila. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Se «Chattes» i NRK TV, og delta i debatten mellom 12-19.30 søndag.

«Din jævla muslim»

I oppveksten på Lutvann i hovedstaden opplevde ikke Hoda noe særlig diskriminering. Men som voksen har hun blitt hetset på åpen gate, blant annet rett under Freia-klokka på Karl Johan. «Hva faen gjør du her? Gå, din jævla muslim. Du ødelegger Norge!», sa en person til henne.

– Det var første gang. Men jeg ble ikke lei meg. Jeg tenkte heller at dette var latterlig – vi var i Oslo hvor det er mange med forskjellig bakgrunn. Aksepten var ikke der. Mulig hun hadde blitt utsatt for noe av folk med minoritetsbakgrunn, men det betyr ikke at hun skal dømme meg. Hva har hijaben min gjort deg, liksom?

Hoda forteller om flere lignende hendelser, blant annet på bussen hvor en person som skrek at hun «må forsvinne».

– Da ble jeg ordentlig sint … hele greia er så trist, spesielt når jeg vet det er mange som har opplevd verre diskriminering enn det jeg har blitt utsatt for.

FLERE I SAMME SITUASJON: Hoda Abo Joaila oppfordrer arbeidsgivere til å gi folk uten jobberfaring sjansen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
FLERE I SAMME SITUASJON: Hoda Abo Joaila oppfordrer arbeidsgivere til å gi folk uten jobberfaring sjansen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Miniskjørt eller hijab?

I dag har Hoda jobb i en klesbutikk, en jobb hun landet sent 2018. Jobben fikk hun uten å ha søkt, via en venn som hadde sluttet for å reise.

Begge gangene Hoda har blitt innkalt til intervju er det uten innsendt søknad.

– Under intervjuet med klesbutikken forteller jeg at jeg har lite jobberfaring, men at jeg er lærevillig. Vi kommer inn på at jeg har fått kommentarer på hijaben min på intervju. Jeg er såpass frempå at jeg sier at hvis hijaben min er et problem, så må det tas opp nå. Da ler hun som intervjuer meg og lurer på hvorfor det skulle være et problem. Hun jobber i Sverige og forteller meg at det ikke er uvanlig at svenske jenter med hijab jobber i servicebransjen. Jeg får mye støtte av henne, og av min nærmeste leder, som også er svensk. Jeg setter stor pris på dem.

Men det var ikke en udelt positiv opplevelse for Hoda å få jobben.

– Etter at jeg fikk jobben ble jeg glad, men jeg kjente også på at jeg ble lei meg. Jeg tenker på alle jentene med hijab som går gjennom det samme og aldri får en jobb.

Hva skal vi gjøre for å unngå at andre opplever det samme som deg?

– Jeg tror folk må slutte å dømme folk ut ifra hvordan de ser ut. Det er vel det samme om jeg går i miniskjørt eller hijab? Jeg tenker at vi kan begynne å se folk som det de er – mennesker. Når det kommer til jobberfaring, så må man faktisk starte et sted for å få erfaring. Ansett folk en periode, se an innsatsen, og ta en avgjørelse basert på det. Hva har du å tape? oppfordrer programlederen.

Se «Chattes» i NRK TV, og delta i debatten mellom 12-19.30 søndag.