Da Skam-Iman dro på utveksling til Midtøsten, kjente hun på en helt ny følelse

– Jeg skal ikke lyve. Det var litt tøft å komme tilbake til Norge, forteller Iman Meskini.

Skam-stjernen Iman Meskini dro på en fire måneders studietur til Jordan. Det beskriver hun som den neste beste opplevelsen i sitt liv. I Midtøsten fikk hun for første gang føle hvordan det er å være som alle andre.

– Hvis jeg ser bort fra da jeg giftet meg, er denne turen det beste som har skjedd meg. Jeg gjorde mye gøy og lærte meg å snakke arabisk, sier en blid Meskini på besøk hos P3morgen denne uken.

AKTIVIST: Meskini lager podkast om flyktninger i Jordan. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Følte seg som en del av majoriteten

Meskini studerer midtøstenstudier med arabisk ved Universitetet i Oslo, og som en del av studiet tilbrakte hun fire måneder i Jordan.

Der skulle hun få teste ut språkkunnskapene sine i praksis, men det var ikke bare språket som var en ny opplevelse for Meskini.

– Så fort språket ble bedre, trodde folk at jeg var fra Jordan. Det var en spesiell følelse som jeg aldri har kjent på før. Plutselig var jeg en del av majoriteten. Jeg har alltid vært en minoritet, sier Meskini, som også er forfatter.

Hun legger ikke skjul på at det var vanskelig å returnere til Norge etter oppholdet i Vest-Asia.

– Jeg skal ikke lyve. Det var veldig deilig å være i Jordan. Så det var litt tøft å komme tilbake til Norge og venne seg til å være en minoritet igjen.

Det var litt tøft å komme tilbake til Norge og tilbake til å være en minoritet.

Iman Meskini

Lærte av andre at hun var annerledes

Videre forteller hun åpenhjertet om å være en muslimsk jente i hjemlandet. Meskini opplevde i oppveksten at voksne stadig påpekte at hun var annerledes.

– Jeg føler meg like norsk som alle andre, men for noen fremstår jeg ikke norsk på utsiden. Jeg vokste opp i Kolbotn der det ikke var så mange muslimer. Under oppveksten fikk jeg spørsmål som «hvor kommer du fra?» og «hvilket språk snakker du hjemme?», og da jeg begynte med hijab fikk jeg spørsmålet «hvorfor har du den på hodet?» Det fikk ikke de andre barna.

På spørsmål fra programleder Ronny Brede Aase om hun kunne tenkt seg å «stikke» fra Norge svarer hun:

– Hvis alle bare skulle stikke fra Norge fordi det er behagelig, så er det ikke til hjelp for alle de som kommer etter oss, svarer Meskini.

– Norge er mitt hjemland. Det er her jeg er født og oppvokst, og hele familien til moren min er her. Jeg har ikke lyst til å gi opp før alle hører hjemme i Norge.

Man tenker ikke selv at man er annerledes. Man lærer av andre at man er det.

Iman Meskini

Mener Norge har noe å lære av Jordan

Skuespillerinnen, som spilte Sana Bakkoush i P3-serien «Skam», sier at Norge har en tendens til å lage stor rabalder ut av små ting.

– Det er fascinerende hvordan man lager en stor sak ut av ingenting. For eksempel nikab-debatten. Nå har nikab blitt forbudt på skolen. Jeg kan på telle på én hånd hvor mange ganger jeg har sett noen bruke nikab i Norge, sier skuespillerinnen.

Norge har noe å lære av Jordan, mener hun.

–  I Jordan er det helt vanlig å gå både med og uten hijab. Der er det ingen debatt om det er greit eller ikke. Ting er tilpasset alle. I Jordan finner man fine moskeer, men også fine kirker. Og klesbutikker som er tilpasset alle, og koselige bønnerom i kjøpesenteret for de som vil be. Det er små detaljer, men de betyr mye, sier Meskini.

STUDENT: Meskini tok seg tid i studieløpet til å lage podkast om flyktninger i Jordan. Foto: NRK.

Bachelorgrad, skuespill og podkast

Selv om Meskini sa ja til sin ektemann i sommer i et intimt og privat bryllup, planlegger hun å arrangere en større bryllupsfest i mars.

Dessuten skal hun skrive bacheloroppgave neste semester.

Hun vet ikke om hun kommer til å fortsette skuespillerkarrièren, men sier at hun absolutt kan tenke seg det hvis prosjektet handler om noe hun er personlig engasjert i.

Det var også slik hun først fikk ideen om en podkast om flyktninger. I disse dager er hun nemlig aktuell med sin nye podkast-serie i samarbeid med Flyktninghjelpen.

– Mot slutten av oppholdet mitt i Jordan hadde jeg én uke fri, og da tok jeg kontakt med Flyktninghjelpen og spurte om et samarbeid. Det ville de veldig gjerne, og sammen med dem besøkte jeg syriske flyktninger i flyktningleirer, sier hun.

Iman Meskini sammen med en gruppe jenter i syvende klasse ved Flyktningshjelpens læresenter i Zaatari, Jordan. Foto: Leen Qashu/Flyktninghjelpen

– Jeg spurte de unge flyktningene hva jeg kan ta med meg hjem til Norge og hva jeg kan gjøre for dem. Da ba de meg om å ta med meg historiene deres og fortelle det jeg hadde sett i Jordan. Slik kom ideen om en podkast som snakker om flyktninger som helt vanlige mennesker – hvor vi ser menneskene, livene og skjebnene bak tallene, forteller Meskini.

LES MER: Meskini fra SKAM har sluttet å lese kommentarfelt

LES MER: «Skam»-Iman: – Skulle tru folk var vant til å sjå hijab på TV no

SAVNER DU SKAM? Se alt her!