Da kommunistregimet DDR, mest kjent som Øst-Tyskland, i 1988 gav tommelen opp for en konsert med Bruce Springsteen i Øst-Berlin, hadde de som mål å dempe det hissige maset om mer frihet i den svært totalitære staten. Men sånn skulle det ikke gå: Fremfor å roe ned gemyttene ble konserten egentlig det første hammerslaget mot Berlinmuren, som to år senere skulle rives for godt og igjen samle Tyskland til én nasjon.
Les anmeldelsen av Bruce Springsteen på Telenor Arena i April i år
Det mener i hvert fall flere av (pop)historikerne Reuters-journalist og Springsteen-fan Erik Kirschbaum har intervjuet i anledning den trykkeferske boka Rocking The Wall, som handler om denne Springsteen-konserten og ringvirkningene av den. Deriblant mener Gerd Dietrich, professor ved Humboldt-universitetet i Berlin, at «Springsteens konsert og tilhørende tale gjorde folk mer og mer sultne på forandring.»
Med millionvis på laget
Hele 300.000 frihetshungrige springsteentilhengere fra hele DDR møtte nemlig opp på konserten den 19. juli 1988, mens angivelig flere millioner fulgte med – klistret til tv-skjermen og statskanalen – i sine respektive østblokkhjem. Ikke bare holdt Springsteen haraballet gående i nærmere fire timer – i sedvanlig god The Boss-ånd – men han hadde for anledningen også skrevet en tale til samtlige innbyggere.
«Jeg er ikke her for eller mot noen regjering, men vil bare spille rock for dere østberlinere i håp om at alle murer en dag vil være revne ned,» proklamerte sjefen sjøl på gebrokken tysk under konserten. Oversettelsen fikk han angivelig utført av taxisjåføren på vei til konsertstedet. Kanksje ikke overraskende ble akkurat denne biten fjernet fra kringkastningsutgaven av konserten.
Springsteen mot Stasi
I arbeidet med boka har Kirschbaum ikke bare intervjuet flere øyenvitner fra konserten, men også brukt mye tid med snyteskaftet gravende gjennom tykke bunker med dokumenter fra det østtyske politiet, Stasi, opprettet i anledning Springsteens historiske konsert.
Les også: Hitlåtene du ikke visste var covrelåter
I de åtti sidene Rocking the Wall-forfatteren fant på feltet, beviste flere av dem at konserten var en del av en større plan om å dempe følelsen til ungdommene i byen, som fortsatt var anspente etter den voldelige behandlingen de fikk av politiet i 1987 for å snike seg tett inntil muren. På den andre siden – kun få meter unna – holdt Eurythmics og David Bowie konserter.
Et av dokumentene inneholder begrunnelsen kommunistpartiets ungdom (FDJ) gav til sine øverste ledere for å arrangere konserten. Blant annet står det om den amerikanske gigantrockeren at «han er en av hjørnesteinene i moderne rockemusikk idag». I tillegg vektlegges det som taler godt i propagandaøyemed: Hans dype arbeiderklasserøtter og sanger om den mørke siden av den amerikanske virkeligheten.
Frihetsikonet Hasselhoff
Du har kanskje blitt fortalt at David Hasselhoff egenhendig tok på seg ansvaret for Øst-Tysklands fall. Grunnen? Så tett opp mot murens fall som i 1989 ble singelen hans «Lookin for Freedom» en nummer én-hit på andre siden av muren, i det langt friere Vest-Tyskland. Vel, la oss for godt gravlegge den historien sammen med Hasselhoffs tilsynelatende oppblåste selvbilde.
Se store deler av Springsteens legendariske konsert fra Øst-Berlin i 1988 nedenfor:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NBwtW-g29WA