Episode 5: Sigurd Wongraven

Sigurd Wongraven aka Satyr i metalbandet Satyricon. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Sigurd Wongraven aka Satyr i metalbandet Satyricon. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Kjent som: Musiker og vinentusiast
Alder: 35 år
Sivilstatus: Kjæreste
Fun facts: Skriver på en vinbok og trener flere timer i uken på Toppidrettssenteret

Det virker kanskje som en kontrast mellom en headbangende metalvokalist og en vinsmakende treningsnarkoman, men Sigurd Wongraven er faktisk begge deler. Mest i rampelyset har han vært som frontfigur for bandet Satyricon, som har hatt stor suksess, også langt utenfor Norges grenser.

Så hvordan er det å være dama til Sigurd Wongraven?

– Sigurd er en alfahann, og det er veldig sexy å være alfahann. Og så har han veldig omstendelige resonnementer, sier Live.

Se hele episoden hvor Live er dama til Sigurd Wongraven 1.desember på NRK3 eller P3.no

Wongraven tror Live har en voldsom glede av å være klovn, og går motvillig med på å teste ut Segway i episoden. Mest fordi Live har så lyst til det.

Hva er det du vanligvis går etter i en kjæreste?

– Det er en fordel å kunne se verden gjennom samme briller. Og helt enkle kjerneverdier som tillit og lojalitet og samhold er viktig og noe jeg er opptatt av. Jeg liker jo at jenta er stødig, for jeg er ikke hypp på å være pappaen til noen. De må ha en viss selvstendighet.

Hvordan er du som kjæreste?

– Sikkert littegrann krevende og slitsom. Jeg er jo det på jobb, så da er jeg sikkert det privat også. Men jeg liker også å tro at jeg tilbyr en viss form for trygghet og stabilitet.

Hva er den perfekte date?

– Jeg syns det er ganske kult å gå ut og spise først og så gå på konsert etterpå. Men det må være et planlagt opplegg, altså at man drar på en spesielt bra restaurant og drar og ser et band man virkelig har lyst til å se.

Hva er det sprøeste du har gjort for en kjæreste?

– Det handler vel egentlig om å gjøre offer, man gjør jo ganske mye offer for hverandre i hverdagen hele tiden. Ingen enkeltstående episoder hvor jeg har gjort en eller annen helt sinnssyk ting, men at man regelmessig blir tvunget til å sette sine egne behov i annen rekke. Hvis man ikke gjør det så er man ikke noen god partner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wongraven ble motvillig med på en tur på Segway i Italia. (Foto: Skjermdump)
Wongraven ble motvillig med på en tur på Segway i Italia. (Foto: Skjermdump)

Hvis du skulle tatt med kjæresten på ferie, hvor ville du dratt?

– Jeg tar gjerne med kjæresten min til Italia og Frankrike. Men det er også nærliggende å tro at vi sikkert tar noen turer til både øst- og vestkysten av USA. Men ferie er ikke noe man har så mye tid til å dra på da.

Hvordan stiller du deg til PDA (public display of affection)?

– Det er veldig situasjonsbetinget for min del. Det å uttrykke kjærlighet overfor en partner eller familie eller gode venner i form av klemming og sånn, det er helt greit. Men det er noen situasjoner hvor man føler at man er veldig på jobb. Og jeg blir litt ille berørt av folk som tar med et sånt privat aspekt inn i en jobbsammenheng. Det hører ikke hjemme. Og det har ikke noe med forlegenhet å gjøre, men kanskje heller med mine krav til profesjonell standard. Det er urettferdig i forhold til arbeidskollegene, fordi du setter dem i en rar posisjon hvor de føler at de må late som at de ikke er tilstede. Og det er noe de bør få slippe å gjøre når de er på jobb.

Når dere går ut sammen, hva foretrekker du: alenedate og henge med felles venner?

– Det er vanskelig å velge mellom de to for alle gjør jo begge deler. Jeg og min kjæreste går som oftest ut alene, og det er nok fordi vi har visse ting vi liker å gjøre. Vi er ikke så glad i å inngå kompromisser med andre. Men det er klart at man blir lei det også. Hvis vi har funnet på masse ting alene så merker man at det fort blir snakk om å hooke opp med noen andre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Hva er viktigst: slappe av hjemme sammen eller dra ut og oppleve noe sammen?

– Kjæresten min ville helt klart ha sagt at det beste er å dra ut og gjøre noe aktivt. Jeg vil si hjemme. Men det har jo sammenheng med at kjæresten min er 29 og ekstremt eventyrlysten, og jeg er 35 og har reist jorda rundt ørten ganger med bandet mitt. Så der handler det om å fire litt. Jeg må forstå at hun har ikke sett like mye som meg, og være med og gjøre ting egentlig bare for hennes skyld. Og ikke surmule når jeg skal henge meg på. Men hun er også nødt til å forstå at hvis jeg kommer hjem etter en turné eller en innspilling så har jeg veldig behov for å lande. Da har jeg bare lyst til å lage mat hjemme og jekke en bra flaske vin, sette på noe Led Zeppelin og bare ta det helt med ro. Vil helst ikke ha besøk eller noe som helst.

Hvor viktig er det for deg at kjæresten din er opptatt av musikk?

– Kjæresten min er danser av yrke, og alle dansere har et forhold til musikk. Men de har et veldig annet type forhold, for mange av dem tenker på musikk som katalysator for dans. Så de har ikke et aktivt forhold til musikken i seg selv, det er bare hva som er bra å danse til. Og sånn tenker ikke jeg på det i det hele tatt. Jeg tenker på det kun fra et musikalsk perspektiv. Så begge er opptatt av musikk, men på svært forskjellige måter. Og hun liker ikke black metal som jeg spiller, men hun liker Satyricon da. Spørsmålet er om hun hadde gitt det en sjanse hvis hun ikke hadde vært sammen med meg, det tviler jeg litt på. Det blir jo litt annerledes når du er sammen med han som skriver musikken i bandet.

Du er en offentlig person, hvordan påvirker det kjærlighetslivet?

– Det kan helt sikkert være litt krevende for den andre som ikke er en offentlig person. Det å ha et forhold til media handler jo ofte om å være med og iscenesette en virkelighet, men det er ikke alltid like lett å skjønne for noen som sitter på andre siden da. Hva er iscenesatt og hva er ekte? Så jeg forsøker å bruke tid på forklare hvordan de tingene fungerer. Jeg skjønner at det er en krevende situasjon. Og som alle andre band så har også vi kvinnelige fans. Og jeg tror jo majoriteten av de er interessert i bandet på grunn av musikken og ingenting annet, men noen er veldig opptatt av de i bandet og at de spiller i band. Og man kan jo prøve å tenke seg hvordan man hadde opplevd det andre veien. Det er ikke sikkert det hadde vært så jævlig hyggelig.

Hør også:
Sigurd Wongraven på P3morgen