De verste piratene er de beste kundene

De verste piratene bruker 300 prosent mer på lovlig kjøpt innhold enn den gjennomsnittlige, «ærlige» forbruker, viser ny undersøkelse.

De aller verste nettpiratene bruker langt mer på «lovlige» tjenester enn vanlige nettbrukere, viser ny stude. Også tidligere har undersøkelser vist at fildelere og nettpirater er mer ivrige på å kjøpe lovlig innhold fra nettet enn andre, men nye tall viser en langt større forskjell.

Rapporten fra britiske Ofcom viser at de aller verste nettpiratene også er de aller beste kundene for underholdningsbransjen. Foto: Skjermdump.
Rapporten fra britiske Ofcom viser at de aller verste nettpiratene også er de aller beste kundene for underholdningsbransjen. Foto: Skjermdump.

Tre ganger så mye

Nå viser den nye analysen, gjort av britiske Ofcom (et slags svar på det norske post og teletilsynet), at 10 prosent av britenes verste nettpirater står for omkring 80 prosent av bruddene på opphavsretten. Om man tar med ytterligere 10 prosent av nettverstingene, bruker disse 300 prosent mer enn andre «ærlige» forbrukere på lovlig innhold, skriver Torrentfreak.

Undersøkelsen er gjort med et ønske om å se på hvordan briter over 12 år forbruker film, musikk, tv-show, spill, programvare og bøker på nettet, i forbindelse med utforming av et nytt lovverk omkring opphavsrett.

Bruker suverent mest penger

Man delte forbrukerne man undersøkte opp i flere undergrupper, og det viste seg at kun 1,6 prosent av nettbrukerne, de verste piratene, stod for nesten 80 prosent av bruddene på opphavsretten. Om man tok med en gruppe som stod for 3,2 prosent av nettbrukerne, stod disse for hele 88 prosent av bruddene.

Det som imidlertid virkelig er interessant i denne sammenhengen er at disse storforbrukerne av piratkopiert innhold også er svært verdifulle for underholdningsbransjen. Disse 3,2 prosentene av forbrukerne står alene for nesten 11 prosent av alt lovlig kjøpt innhold og er de som bruker suverent mest penger på det.

I løpet av de tre månedene undersøkelsen ble gjort viste det seg at denne gruppa brukte i gjennomsnitt 168 pund (nesten 1500 kr) på lovlig innhold, mens resten av nettpiratene i snitt brukte 105 pund (drøyt 900 kr). De som brukte aller minst på lovlig innhold var de som ikke drev med noe piratvirksomhet overhode – de hadde et forbrukssnitt på 54 pund (litt under 500 kr).

En oversikt som visr hva nettpiratene bruiker på lovlig innhold i forhold til "vanlige" forbrukere. Foto: Skjermdump.
En oversikt som visr hva nettpiratene bruiker på lovlig innhold i forhold til «vanlige» forbrukere. Foto: Skjermdump.

De verste nettpiratene brukte altså over tre ganger så mye penger på lovlig innhold som den gjennomsnittlige nettbruker, som ikke brøyt opphavsretten.

Laster ned mest musikk

Et annet interessant funn i undersøkelsen til Ofcom underbygger tidligere studier av nettpirater. Av alt innholdet som blir «stjålet» fra nettet, står musikk for den absolutt største volumet.

Tallene fra Ofcom viser at det i løpet av seks måneder ble lasta ned ulovlig kopiert musikk for 467 millioner pund, mens for eksempel tv-programmer stod for «kun» 81 millioner.

Oversikten viser hva som forbrukes av ulovlig kopiert innhold fra nettet. Musikk er i særklasse størst. Foto: Skjermdump.
Oversikten viser hva som forbrukes av ulovlig kopiert innhold fra nettet. Musikk er i særklasse størst. Foto: Skjermdump.