Den egentlige russelåten

Er den offisielle russelåta den som kommer til å bli husket best?

I helgen kledde avgangselever fra videregående skoler over hele landet på seg sine røde eller blå bukser. Russefeiringen er et like sikkert vårtegn som hestehov, og nå er det altså i gang igjen.

Hvert år kåres også låten som russen skal feste ekstra hardt til, og som skal gå sin seiersgang over de dyre anleggene som russebilene og russebussene er utstyrt med: årets offisielle russelåt.

Les også: Hardt og hurtig til russefeiringen

I år ble vinneren LMFAO med låten «Party Rock Anthem»:

Men er det den som kommer til å stå igjen som låten russen hørte mest på når russefeiringen er over?

Det krangles nemlig ikke bare før og under kåringen av årets russelåt, men også etterpå, om hvem som virkelig burde fått tittelen.

I etterpåklokskapens navn kan du nå stemme på låten som ble den virkelige hiten det året du var russ: SE LENGER NED I ARTIKKELEN.

Den offisielle russelåten blir stemt frem av medlemmene på nettstedet russ.no. I år hadde russen 12 nominerte å velge mellom, og LMFAO vant med 52% av stemmene. De øvrige nominerte var:

Tim Berg med «Seek Bromance»:

Seek Bromance (Avicii’s Vocal Edit)

Duck Sauce med «Barbara Streisand»:

Barbra Streisand

Swedish House Mafia med «Miami 2 Ibiza»:

Miami 2 Ibiza

Chris Brown med «Yeah 3x»

Yeah 3x

The Lonely Island og Akon med «I Just Had Sex»:

I Just Had Sex

Swedish House Mafia med «One»:

One (Your Name)

Black Eyed Peas med «The Time»:

The Time (Dirty Bit)

Jennifer Lopez og Pitbull med «On The Floor»:

On the Floor (Radio)

ItaloBrothers med «Radio Hardcore»:

Tredjeplass: Erik og Kriss med «Ølbriller:

Og andreplass: Kobojsarna med «La Perla»:

– Slipp russehiten i tide

Svensker virker å stille spesielt sterkt i kampen om russehiten. Tidligere har Basshunter med «Boten Anna» og Maskinen med «Alla Som Inte Dansar» hatt stor russesuksess.

De svenske guttene i Kobojsarna nådde ikke helt opp i år, men duoen har vunnet årets russelåt to år tidligere. Og de takker langt på vei denne kåringen for suksessen de har hatt.

– For oss betyr det mye. Å vinne årets russelåt er stort for alle artister tror vi. Det innebærer mye promotering og flere spillejobber, og det får oss til å ville fortsette og skrive låter til og mot russen, sier Mikael Danielsson, den ene halvdelen av Kobojsarna.

Les også: P3 kårer årets partyruss 2010

Til tross for lang russeerfaring, ble guttene ganske overrasket over å nå så langt opp i årets kåring. «La Perla» ble nemlig sluppet som en bestillingslåt til en russebuss under fjorårets feiring.

Hvor strategisk tenker dere i forhold til å slippe låter som kan bli årets russelåt?

– Skal du ha en russehit så må du slippe den i tide. Senest i slutten av januar tror vi, for russen må bli kjent med låten. Men det er også viktig å ikke slippe den for tidlig, da er det en risiko for at den blir overspilt og folk blir lei. Vi prøver ikke å tenke så strategisk, det blir både morsommere og lettere å jobbe med en låt om du ikke stiller noen krav til deg selv. Men når vi slipper en låt så er promotering det vi bruker mye tid på.

Mikael Danielsson og Emil Carlin i Kobojsarna. (Foto: Promo)
Mikael Danielsson og Emil Carlin i Kobojsarna. (Foto: Promo)

Hva skal til for å vinne?

– En melodi som setter seg i hodet. At du husker melodien når låten er ferdig er det absolutt viktigste. Og så er selvfølgelig teksten viktig, men du kan nok egentlig synge hva du vil med den riktige melodien. Sjanger spiller også en stor rolle fordi russ er forbundet med fest. Så det må være en låt som kan spilles på et dansegulv eller hjemmefest. House, dance eller annen «dunk-dunk»-musikk. Så vi prøver å ha det så gøy vi bare kan mens vi lager låtene, avslutter Danielsson.

Les også: Har du årets russelåt?

Hva ble den egentlige russelåten?

Kobojsarna setter altså et krav til dunk-dunk. Men er det bare dancemusikk som kan bli russehiter? Og betyr egentlig de offisielle kåringene noe for hvilken låt som blir den største russehiten?

Vi kan kanskje se en tendens til noen ekstra dancelåter inne på salgslistene i vårukene da russefeiringen står på som verst. Det er allikevel langt fra sikkert at det er «årets offisielle russelåt» som kommer høyest på disse listene.

Men så er det jo selvfølgelig ikke bare russ som kjøper musikk i denne perioden, og det er jammen ikke sikkert at russen kjøper musikken sin heller. Vi har allikevel satt opp oversikt over VG-lista Topp 20, uke 20 (uken med 17.mai i) fra de siste ti årene, slik at du kan se hvilke låter som var mest populære på den tiden, og stemme på låten som ble den egentlige russehiten det året du var russ.

Og finner du ikke låten dere hørte mest på, så må du gjerne bruke kommentarfeltet.

Russ.no har registrert sin kåring siden 2003, så før du stemmer kan du titte på hvilke låter som ble kåret til det respektive årets offisielle russelåt (du kan også høre låtene øverst i avstemmingen for hvert år):

2010: Italobrothers – Stamp On The Ground

2009: Guru Josh Project – Infinity 2008

2008: Kobojsarna – Jag Vet Du Vill Ha Mig

2007: Kobojsarna – Sång Om Ingenting

2006: Basshunter – Boten Anna

2005: Infernal – From Paris To Berlin

2004: Usher – Yeah!

2003: Spritneybears – Woodpeckers From Space

Og hvilket år var det beste russeåret? Gi lyd i kommentarfeltet!

Velg år og stem på din favoritt!