Den komplette oppsummeringen

Høstens partilederutspørringer på Hallo P3 er over for denne gang. Vi oppsummerer denne månedens oppsummeringer.

Den siste måneden har partilederne fått boltre seg på Hallo P3 sammen med programleder Tuva Fellman. Her på nett har vi forsøkt å følge opp hver eneste ene utspørring med en lett dessert: Én porsjon meme, én porsjon oppsummering. Men nå er det altså slutt. Vi tørker en vemodig tåre og markerer stunden med en komplett oppsummering.

Godt valg!

Knut Arild Hareide (KrF)

– Vil innføre rulleskitrasé

KrFs sjefhøvding har gjort ting sammen med Siv Jensen som han ikke er så stolt av, har smuglet vann gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen og kunne røpe i Hallo P3 at han ikke vet hva verken “Game of Thrones” eller “Orange is the New Black” er.

hareidememe

Bjørnar Moxnes (Rødt)

– Vil ha færre i oljebransjen

Tidligere i sommer fikk Moxnes oppmerksomhet for å måtte møte til rettssak etter en mistanke om brudd på taushetsplikten, som innebar at Moxnes offentliggjorde opplysninger han mener folket har rett på. Forelegget på 15 000 vil han ikke betale. Hos Hallo P3 snakket han blant annet om emojis, og at han aldri bruker den som rekker tunge.

moxnesmeme

Audun Lysbakken (SV)

– Kunne ha sett “Game of Thrones” med Siv Jensen

Lysbakken er partileder for SV, det litt rare partiet som ligger klemt mellom Venstre og Rødt, og som har gjort seg bemerket som et formidabelt parti for likestillingsforkjempere. Og de blir det jo stadig flere av, selv om SV-tilhengerne fortsatt består av flest kvinner. Til det hadde SV-kjekkasen følgende å si:

lysbakkenmeme_2

Siv Jensen (FrP)

– Kan ta meg en fest med Henning Solberg

På den tøysete delen av internett har Siv Jensen fått mye oppmerksomhet for «Morna Jens»-utspillet under forrige stortingsvalg, både i form av «memes» og remikser i sosiale medier. Den hese partilederen er selvfølgelig også kjent for å gjøre begrepet «snikislamisering» populært – eller i det minste utbredt – da hun skråsikkert bega seg ut på hijab-glattisen i 2009. Hvorvidt tvangssammenslåing av norske kommuner er greit eller ikke, virker det ikke som hun er like skråsikker på:

sivjensenmeme

Trygve Slagsvold Vedum (SP)

– Har jo smakt på litt hjemmebrent, da

Da Senterparti-toppen fikk servert spørsmål fra en av lytterne våre (Aleks) om hvor han står i henhold til sensur av delingsnettsteder, hentet SP-toppen frem traurige sammenligninger som setter likhetstegn mellom tyveri av fysiske produkter og nettsteder som «The Pirate Bay». Som relativt fersk partileder spilte han likevel mye på sjarm og latter i utspørringen, ispedd noen fedd Oslo-kjærlighet fra ellers så bondske Slagsvold Vedum.

Slagsvold Vedum-meme

Jonas Gahr Støre (AP)

– Jeg var i samme studio som Jay-Z

Da programleder Tuva Fellman kastet brannfakkelen om kvoter og flyktningkatastrofe i fanget på Gahr Støre (som foretrekker å bli kalt Jonas), tok han det hele med knusende retorisk ro – på kjent politikervis. I flyktningeøyemed kunne han følgelig stadfeste at AP skal fortsette å drive «raus» internasjonal politikk, også med henblikk på katastrofer, men at det på nåværende tidspunkt er en dårlig idé å sluse inn så mange flyktninger som mulig.

gahr støre-meme

Hilde Opoku (MDG)

– Vil ha bybane i Trondheim

Hun hadde ikke overraskende fokus på å redusere det materielle forbruket, men nevnte også kortere arbeidsdager og grønnere transport som sine fanesaker (blant annet bybane i Trondheim). Miljøpartiet er forresten såkalt blokkuavhengige – det vil si, verken på den ene eller andre siden av det politiske spektrum. For MDG står det altså ikke mellom rødt og blått, men «grønt og grått».

Ja, også er Miljøpartiets talsperson Hilde Opoku en av de få politikergjestene som har sett “Orange is the New Black”.

opoku_meme

Trine Skei Grande (Venstre)

– Det er ikke alle som kler langt hår

Skei Grande fikk en av utspørringens minst politisk orienterte, men likevel interessante lytterspørsmål: Hvorfor er det så mange kvinnelige politikere som har kort hår? Vel, fordi kort hår er praktisk, sier Skei Grande. Og fordi hun anser kort hår for å være et symbolsk bidrag til kvinnekampen og heltene som har bidratt til den (hun nevner spesifikt Hulda Garborg, her).

Hun nevnte i tillegg Portugal-modellen og avkriminalisering som et forslag til endring i ruspolitikken, selv om hun markerer avstand til legalisering av mildere rusmidler som cannabis.

skeigrande-meme

Erna Solberg (Høyre)

– Noen ganger respekterer jeg andres meninger

I sitt virke som statsråd gjorde Erna Solberg innstramminger i innvandringspolitikken, og hun kuttet i pengestrømmen til kommunene. Hun fikk rykte på seg for å være en hard og kompromissløs politiker – derav tilnavnet «Jern-Erna».

Den handlekraftige statsministeren kjørte en hard linje også i utspørringen, selv om vi kunne ane tilløp til sto-sto-stotring da hun ble konfrontert med info fra ukas P3-dokumentar om asylsøker Mohsen (16).

Hvorfor Mohsen har måttet bo på asylmottak i seks år, kunne med andre ord ikke Erna gi noe godt svar på. Det hun derimot kunne gi en god forklaring på, er hvordan reduksjon av eiendomsskatten frigjør kapital til flere arbeidsplasser hos små og store bedriftseiere.

Videre på lokalvalgsiden mener Erna at tvangssammenslåing av kommuner helst bør unngås. Nå som utspørringene er ved veis ende kan vi dermed konkludere med at statsministeren er like vag som de fleste andre politikere hva kommunesammenslåing angår.