Den svenske invasjonen

De har tatt over musikk-Norge, og de er her for å bli.

Svenske artister er poppis i Norge. Vi undersøker nærmere.

Glem nå de følelsene du måtte har rundt at du ikke kan besøke en cafe, kjøpe deg en øl eller gå Carlings uten å bli hilst med «tjenare». Enten elsker du de, hater de, eller har ingen formening om de. Vi er her for å snakke om den svenske musikken.

Håkan Hellstrøm spiller på ikke mindre enn seks norske festivaler i sommer. Robyn-feberen som herjer Norge nådde hysteriske høyder på forrige ukes Hovefestival. På P3s A-liste ligger det for øyeblikket tre svenske låter. På B og C listen finnes det til sammen fem. Over halvparten av disse låtene synges på svensk.

Håkan Hellström spiller på seks norske festivaler i sommer. Her fra Øya 2008. (Foto: NRK P3)
Håkan Hellström spiller på seks norske festivaler i sommer. Her fra Øya 2008. (Foto: NRK P3)

Forstår språket

For det er noe med det svenske språket.

-Jeg tror at artister som synger på svensk har blitt så populære i Norge fordi vi forstår språket. Sverige har også en større populærkultur og en større musikkindustri enn Norge. De fleste nordmenn virker positivt innstilt til det svenske språket, forteller Nina Teigland i Språkrådet.

Hvem kan vel ikke bli positivt innstilt til et språk når Veronica Maggio ser på deg med dådyr-øyne og synger på svensk «jag kommer, jag kommer, jag kommer, jag kommer – jag är nästan där»?

Veronica Maggio er blant artistene som gjør det stort i Norge med å synge på svensk. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Veronica Maggio er blant artistene som gjør det stort i Norge med å synge på svensk. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Veronica Maggio er A-listet på P3 med låten «Välkommen In», hør den her:
Veronica Maggio – Välkommen in

Den svenske hypen

Både Oslo Live og by:Larm hadde mange svenske band og artister på sitt program. Adrian Lux, JJ, Rebecca & Fiona, Britta Persson og Daniel Adams-Ray er blant de største hypene i Sverige for øyeblikket. Særlig Rebecca & Fiona, som beskriver seg selv som «bezzt djs in the world», og som etter TV-show, oppvarmingsturne for Robyn, og flere samarbeid med Rebeccas kjæreste og ynglingsvenske Adrian Lux, står nå klar til å ta verden/Norge med storm.

– Svenskene har liksom alltid vært der. De siste ti årene har de vært veldig gode på pop og indie, også er de jo kjent for sin karisma, mener Gaute Haaversen-Westhassel, festival- og bookingsjef ved Oslo Live.

Sjef for festivalprogrammet på by:Larm, Joakim Haugland, er enig.

– Den norske pressen og musikkbransjen er veldig glade i Norsk musikk. Det virker som det nesten alltid har vært slik at svensk musikk har vært populær i Norge. Det er naturlig for oss, som en festival for nordisk musikk, at vi booker svensk, men vi har som regel en større andel svenske band. Det er mye bra musikk, og svenskene er generelt flinke til å eksportere musikken sin.

Daniel Adams-Ray (Foto: Promo)
Daniel Adams-Ray (Foto: Promo)

Hør låten «Gubban I Lådan» som er C-listet på P3:
Daniel Adams-Ray – Gubban i lådan

Norgesvenner

Jørgen Hegstad, prosjektleder for Urørt, og tidligere musikkprodusent og anmelder i Lydverket, har vært med på å bestemme denne ukens lister på P3. Han tror ikke fenomenet svensk musikk i Norge er noe nytt og trekker frem blant andre Kent og The Cardigans.

– Helt siden ABBA har svensk musikk vært veldig populær i Norge. Jeg er nesten overasket over at det ikke er mer enn tre svenske artister på A-listen.

En av låtene som er listet på P3 for øyeblikket er Timbuktus «Kapitulera», hvor han har fått med seg Susanne Sundfør. Timbuktu er langt fra den første artisten som har valgt å samarbeide med en fra over landegrensene. Karpe Diem samarbeidet i fjor med svensken Andreas Grega om å lage superhitten «Ruter». En miks av språk som kan føre til mye godt, på begge sidene av grensen.

En annen grunn til at svensk musikk slår an i Norge kan være den store andelen av svenske arbeidsinnvandrer i Oslo-området, tror Jørgen.

Timbuktu er en norgesvenn. (Foto: NRK P3)
Timbuktu er en norgesvenn. (Foto: NRK P3)

Hør Timbuktu og Susanne Sundfør sin «Kapitulera»:
Timbuktu – Kapitulera feat Susanne Sundfør

Lillebror-komplekser

Norsk musikk i Sverige derimot. Det er det lite av.

En av Sveriges største festivaler, Peace & Love, begynner å bli relativt kjent blant nordmenn flest. Men på plakaten? Doctor Midnight and the Mercy Cult, Kvelertak og Valkyrien Allstars var de eneste bandene som forsvarte Norges ære under festivalen.

– Norge er ikke like eksotisk for svensker som Sverige er for oss nordmenn. Vi blir mer snobbete enn eksotisk, tror Jørgen.

Både Joakim og Gaute synes det er vanskelig å finne grunnen til at Norsk musikk ikke slår an i Sverige. Mens vi her i Norge omfavner det svenske språket virker våre naboer uinteressert i norskspråklig musikk. Begge er enige i at den norske pressen og musikkbransjen har en forkjærlighet for svensk musikk.

– Kanskje vi har lillebror-komplekser? Det kan også hende at plateselskapene og managementene her i Norge ikke er like flinke til å pushe Norske artister mot Sverige, tror Gaute.

Doctor Midnight and the Mercy Cult var ett av tre norske band som spilte på den svenske festivalen Peace & Love. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Doctor Midnight and the Mercy Cult var ett av tre norske band som spilte på den svenske festivalen Peace & Love. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Språktrøbbel

Drar du til Sverige og snakker noe annet enn østlandsk møter du fort problemer med å gjøre deg forstått når du prater i vei på dialekt.

– Undersøkelser viser at nordmenn forstår de andre nordiske språkene bedre enn de gjør i Sverige og Danmark. På grunn av dialekter er vi vant til å forstå forskjellige talemåter av samme språk. En grunn til at norsk musikk ikke slår an i Sverige, kan være at de rett og slett ikke forstår hva som blir sagt, forteller Nina.

Det er tydelig at å synge på morsmål, det er kult. Nina viser til en undersøkelse Språkrådet gjorde i 2009 som viser at 3/4 nordmenn er positiv til norske tekster. Kanskje det bare er en myte at norske tekster har lav status. Band som Fjorden Baby, John Olav Nilsen og Gjengen og Razika viser i alle fall det motsatte.

Jørgen, som til daglig lytter seg gjennom Urørt-arkivene merker at det har blitt flere artister og band som synger på norsk den siste tiden.

– Å synge på morsmål er en trend som går opp og ned. Jeg tror Kaizers Orchestra har hatt mye å si for oppturen, og det samme har nok Kvelertak. Unge artister ser opp til disse bandene.

Kaizers Orchestra. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Kaizers Orchestra. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

-Sverige skammer seg

Kanskje har det lite med språk å gjøre. «Sverige vil bo i New York», forteller den svenske artisten Stefan Sundström til Lydverket. Nordmenn blir rett og slett ikke hippe nok.

Se Lydverkets intervju med Stefan Sundström her:

Lydverket har tidligere prøvd å finne svar på hvorfor norsk musikk ikke slår gjennom i Sverige.

Sjekk samtale mellom Jonna Bergh Walstrøm og Thomas Seltzer fra ca 10. min ut i sendingen:

Hvilke tanker har du rundt temaet? Kjør diskusjon i kommentarfeltet!