– Jeg så ikke det komme i det hele tatt!
Dagny snakker om da hun vant P3-prisen lørdag 30. november under «P3 Gull». Prisen går til en artist som har preget den norske populærmusikken over flere år.
– Da du vant Årets låt under «P3 Gull» 2020, så sa du at du ikke var i seng før kl. 5.30. Hvor lenge feiret du denne gangen?
– Hahah! Tja, vi sang karaoke ganske lenge og avsluttet med nattmat på Café Sara. Så jeg var vel hjemme rundt klokken 5.00, en halvtime tidligere enn i 2020, jeg har tross alt blitt fire år eldre.
2025 markerer ti år siden gjennombruddslåta «Backbeat». Karrieren har bydd på samarbeid med artister som Katy Perry, Steve Aoki og Kygo. Oppvarmingsjobber for artister som Justin Bieber, Robbie Williams, Sting og Elton John – samt utsolgte konserter landet rundt, blant annet i Oslo Spektrum.
Historiene og opplevelsene fra et liv i popbransjen har blitt mange, men hvordan planlegger Dagny å holde seg relevant i en bransje som hun selv sier «dyrker youth»?
Se Dagny motta P3-prisen her:
Veien til album
Nylig ble artisten litt satt ut da det var noen som kalte henne en «veteran». For selv om 34-åringen anerkjenner at hun kanskje har blitt det, så er det ikke helt slik hun føler seg.
I utgangspunktet så Dagny på seg selv som en «late bloomer». Hun begynte å spille konserter som 16-åring, men slapp sin første sololåt nesten 10 år senere.
I dag ser hun på det som en styrke at hun fikk leke seg med musikken i noen år før det ble «alvorlig».
– I 2024 skal alt gå så fort. Jeg tror unge folk er tjent med å spørre seg: Må man komme rett fra skolebenken og slå igjennom i løpet av ett år? Jeg tror man har bedre tid enn man tror.
Dagny bodde i London fra 2012 til 2017. Da hun slapp debutlåta i 2015, planla hun egentlig å flytte hjem og studere. Men suksessen til «Backbeat» gjorde at livet i utlandet ble forlenget noen år til.
Ting endret seg nemlig over natta.
– Jeg ble jo kastet ut i en helt ny verden. Jeg jobbet med forskjellige produsenter og mange forskjellige låtskrivere, ble flydd til Los Angeles og til New York – det var en virvelvind av noen år.
Se Dagny sammen med artister som Julie Bergan og Sigrid i minidokumentaren «Ung, norsk og verdenskjent» fra 2017 her:
Hun signerte med det amerikanske plateselskapet Republic Records, som ligger under Universal Music. Amerikanerne ønsket seg én ting fra tromsøartisten: Hits!
– Hver gang jeg hadde en låt klar, så sendte jeg den til kontaktpersonen min i USA. Jeg lærte meg fort at hvis jeg ikke fikk noe svar, så var det fordi de ikke trodde på låta. Jeg fikk kun svar dersom de likte låta.
Og amerikanerne fikk det de ønsket seg: Låter som «Wearing Nothing», «Love You Like That» og «Drink About» ble landeplager i Norge.
Men arbeidsmetoden til plateselskapet førte også til kreative uenigheter. Etter hvert ønsket Dagny å lage album, mens plateselskapet insisterte på flere singler frem til hun fikk en verdenshit.
Dermed ble samarbeidet brutt, og tromsøartisten bestemte seg for å lage albumet «Strangers/Lovers».
Ironisk nok kom hennes største solohit på dette albumet: «Somebody».
Låta ble den mest spilte på norsk radio i 2020 og 2021.
USA </3
Bruddet med Universal og Republic Records satte USA-drømmen på is for Dagny. Det skal nevnes at bruddet skjedde midt i en pandemi som uansett gjorde det vanskelig å reise til USA.
– Men skal man være brutalt ærlig, så koster det så sinnsykt mye å spille i utlandet.
Hun tror mange artister kan kjenne seg igjen i problemstillingen. Viljen til å satse i utlandet er der, men det er ikke så «straightforward», som de sier i statene.
– Så tror jeg at jeg alltid har vært realist òg. Jeg innså at vi sikkert kan turnere USA opp og ned og frem og tilbake ti ganger, uten at det nødvendigvis gjør at vi slår gjennom.
Når det er sagt, så har hun ikke lagt hele utlandet på is. I dag har hun nesten like mange lyttere i Norge som i Sverige, og i 2024 spilte hun for første gang like mange festivaler innlands som utenlands.
– Det er noen år siden jeg flyttet hjem fra London nå, og i det siste har jeg kjent på at det klør litt i fingra etter å komme seg ut av landet igjen.
Dermed har det blitt konserter i blant annet land som Tsjekkia, Nederland og Belgia.
Med på utviklinga?
Popverdenen utvikler seg fort. De siste årene er det TikTok «alle» artister bruker for å få lyttere.
Dagny har en TikTok-bruker, men er ikke veldig aktiv. I 2024 har hun publisert ti videoer. Til sammenligning har Ramon, som ble Årets artist på «P3 Gull», publisert ti videoer bare den siste uka.
Dagny ser de positive sidene ved sosiale medier, og har ingen planer om å slette appene.
Samtidig er timeplanen til artisten allerede såpass stappfull, at det siste hun vil er å bruke hele fritiden sin i en skjerm.
– Jeg har kommet frem til at jeg nok har det bedre med meg selv dersom jeg ikke er så aktiv på sosiale medier. Da tror jeg at jeg har mer å gi på andre steder i livet.
– Dyrker «youth»
Men når TikTok ikke er i fokus: Hvordan skal 34-åringen forbli relevant i en popverden som utvikler seg fort og har en tendens til å fokusere på de unge?
– Det ville vært løgn å si at man ikke tenker på slikt. Det er jo en bransje som dyrker «youth», sier hun.
Tanken slår 34-åringen fra tid til annen: «Hvor lenge kan hun holde på med dette?» Men den tanken slo henne da hun var 16 år også. Og 24. Og 28. Og så videre.
– Når jeg har sånne tanker, så minner jeg meg bare på at jeg har lyst til å være 90 år og sulten på å lage nye musikk! Da kan jeg ikke være 34 og tenke at jeg nærmer meg slutten.
Nylig publiserte youtuberen Rick Beato en video der han hevder at de fleste popmusikere stagnerer etter fylte 30. Videoen fikk mye kritikk og har i dag over 1,5 millioner visninger.
Dagny har ikke sett videoen, men er skeptisk. Hun nevner artister som Charlie XCX, Robyn, Veronica Maggio og Gabrielle, som alle har hatt sine største hits etter fylte 30.
Hun tror noe av det dummeste en artist kan gjøre, er å kaste seg på alle mulige trender. Da Dagny slo gjennom, var kvinnelig skandinavisk pop på engelsk på alles lepper! I dag er det mer boyband og country som er snakkisene, og norske artister skal helst synge på norsk.
Men selv om det er uaktuelt for nordlendingen å følge etter strømmen, ønsker hun å utvikle seg med alderen.
Målet er å lage flere dansbare låter og kanskje utforske tekstuniverset. Hun anerkjenner at flere av låtene hennes har endt opp med den samme tematikken.
– Jeg har skrevet mye om forelskelse og brudd. Det er jo naturlig når det er de tingene som rokker mest i meg og tar meg mest ut av den hverdagslige følelsen. Men det er jo masse annet som er en stor del av meg. Forholdet til familien min, tanker om å bli eldre og så videre. Hvorfor har ikke det fått noen plass i musikken min?
– Det har jeg i hvert fall veldig lyst til å utforske! Så vil tiden vise om jeg får det til å slå an eller ikke, avslutter Dagny.
Se Magdi, Astrid S, Stig Brenner, Ina Wroldsen og Gabrielle hylle Dagny her:
MER OM «P3 GULL: