I disse dager pakkes gutte- og jenterom over hele Norge ned i esker. Det er snart skolestart, og for mange er det første gang de skal bo hjemmefra.
– Det er utrolig deilig å ha et sted hvor du ikke trenger å ta hensyn til alle andre, forteller Marie Moe-Karlsen, bassist i bergensbandet Razika.
For første gang står du på bar bakke, uten en mamma og pappa som kjører deg hit og dit, setter middagen på bordet og vasker de skitne underbuksene dine.
– Deilig
For nøyaktig et år siden pakket Marie fra Razika kofferten og flyttet hjemmefra. 100 meter borti gata fra barndomshjemmet fant hun og en venninne en leilighet. Den hadde en fin pris og tiden var inne. De slo til.
– Det er noe med det å bli 20 år og behovet for å komme seg litt vekk. Jeg er veldig glad i familien min, men det er deilig å ha sitt eget sted hvor du ikke trenger å ta hensyn, forteller bassisten.
Flytter du for deg selv kan du i teorien ha nachspiel hele natta uten at foreldrene dine kommer springende ned i kjellerstua iført nattlue og morgenkåpe og du kan i teorien la oppvasken stå til du orker å ta den.
I virkeligheten har du naboer, romkamerater og huseiere å forholde deg til. Men det er ikke verdens undergang, kanskje får du en søte gamle nabo som inviterer deg på middag en gang i uken?
– Det verste med å bo hjemmefra er at du må ta vare på deg selv, lage middag og slike ting. Samtidig er det veldig bra, forklarer Marie.
Mors kjøttkaker
En students første hjem er ofte slitt, har linoleumsgulv, er lokalisert i en studentblokk og har null isolasjon. Du kan derimot være heldig. Da Åsmund Lande, vokalist i Oslo Ess, flyttet hjemmefra for første gang var det ikke en vanlig studentbolig som ventet.
– Som 18-åring flyttet jeg sammen med mitt daværende band inn i en stor, ærverdig villa fra 1600-tallet.
Som den yngste i søskenflokken og med attpåklatt-stempelet rundt halsen hadde ikke de rundt Åsmund helt troen på at han kom til å klare seg alene ute i den store verden.
– Det beste med å flytte hjemmefra var å vise at jeg kunne klare meg selv. Det var egentlig ikke noe negativt ved å flytte hjemmefra. Det meste var bare positive opplevelser, men såklart savnet jeg mors kjøttkaker.
Fulgte drømmen
Marie flyttet hjemmefra fordi hun følte det var på tide. Eva Weel Skram fra Eva & The Heartmaker dro hjemmefra som 15-åring for å følge drømmen om å gå på musikklinje på videregående.
– Jeg er veldig glad for at jeg flyttet på hybel. Helt siden barneskolen var jeg bestemt på å flytte for å kunne gå på musikklinjen, og hele ungdomsskolen jobbet jeg for å få gode nok karakterer til å komme inn.
Gode karakterer til tross. Eva fikk 15/15 poeng på opptaksprøven sin og kom rett inn på musikklinjen.
– Jeg hadde to forskjellige hybler i løpet av de tre årene på videregående, og det var ikke akkuratt verdens friskeste hybler. Jeg tenkte egentlig aldri over det. Hybelen var mitt eget sted. Jeg har alltid vært glad i små pynteting, og som eldst av tre søsken har jeg alltid vært selvstendig. Det å flytte på hybel så ung gikk egentlig veldig bra, forteller Eva.
I eget selskap
Før hver høst publiseres det side opp og side ned med tips for nye studenter. Alt fra til hvordan utnytte studielånet best til hvilken vaskemaskin som er mest studentvennlig blir undersøkt. Også Marie, Eva og Åsmund har tips på hvordan å best overleve overgangen til studentlivet.
– Vær litt ordentlig og lær deg å trives i eget selskap, tipser Marie.
– Gjør tingene du skal med en gang, og ikke gå rundt og vent med å gjøre de, foreslår Åsmund.
– Ikke bruk opp hele stipendet ditt på mat fra kantinen. Det er viktig å passe på økonomien. Ikke brenn opp hele stipendet på en gang. Fordel det utover måneden, så får du det mye bedre, forteller Eva.
Stort og skummelt
– Dette var definitivt tips jeg skal ta med meg! Det er viktig å holde styr på ting og å være ordentlig. Jeg tror ikke jeg kommer til å bruke opp hele stipendet mitt på skolens kantine. Penger til fritidsaktiviteter blir nok det største problemet, forteller Anne-Johanne Pedersen (19).
Om noen få dager flytter hun for første gang ut av barndomshjemmet og setter kursen mot Markedshøyskolen i Oslo.
– Oslo var den siste byen jeg skulle flytte til. Den er litt stor og skummel, men så bare ble det slik. Jeg skal bo sammen med en veldig god venninne i en gjennomgangs-leilighet på Blindern Studenthjem. Det blir helt nytt, og jeg gleder meg til å kunne lære av mine egne feil, forteller Anne-Johanne.
Kontanter er konge
Studielånet. Det er både elsket og hatet, beryktet og kjært. Den 15. i hver måned kommer sårt etterlengtede penger på konto. Trikset er å få de til å vare lengst mulig.
– Når du flytter hjemmefra for første gang er det viktig å huske på at det er bare du som styrer økonomien din. Det er ingen som passer på lommeboken, forteller siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.
Han har i flere sesonger av «Luksusfellen» på TV3 ryddet opp i økonomien til nordmenn. En ordning han lager for mange av deltakerne er å ta ut det beløpet personen vil bruke på mat i måneden i kontanter. Når det er tomt, er det tomt.
– Som de sier; «kontanter er konge». Studentøkonomien er forholdsvis enkel. Du skal holde styr på penger til husleie, mat, en tur på byen, strøm og noen få andre regninger. Et godt tips er å lage et enkelt budsjett. På nettbanken kan du følge med på det du bruker.
Kjøpe eller leie?
For mange kan det virke demotiverende å måtte betale husleie. Penger som i teorien forsvinner ut i løse luften uten annen avkastning enn en plass å bo. Da kan det å kjøpe seg leilighet være en løsning. Men leilighetskjøp er ikke for alle.
– Uten egenkapital eller støtte fra foreldrene er det vanskelig å få lån, og dermed umulig for mange å kjøpe seg egen leilighet. Det finnes mange fine regnestykker på det å kjøpe seg leilighet, men man glemmer ofte at når du flytter for å studere er du der som oftest i bare tre til fem år, forklarer Hallgeir.
For det er ikke bare bare å skulle selge en leilighet. Hallgeir forklarer at det er store kostnader som megler, dokumentavgift og lignende knyttet til et boligsalg.
– Du må også huske på at du da binder deg til ett sted, og at du er mindre fleksibel med tanke på utveksling og slikt, forteller han.
Gå på en smell
For noen uker siden satte pappaen til Anne-Johanne seg ned med henne for å snakke om økonomi. I likhet med Hallgeir mener han at et budsjett kan være lurt, og at det er viktig å være forsiktig med pengene.
– Men jeg kommer nok til å gå på en smell i løpet av året uansett, ler Anne-Johanne.
Hallgeirs råd om å ta ut kontanter vekker med en gang interesse. Hvordan hun skal oppbevare så mye kontanter er hun derimot ikke helt sikker på. Pengene må jo legges et lurt sted hvor hun ikke plutselig finner ut at hun skal ta med alt på byen.
– Det hadde jo vært litt kjipt om jeg plutselig hadde brukt opp alt uten å mene det. På studenthjemmet får vi mat, så hele mat-penge-problematikken blir ikke så stor.
For Anne-Johanne og venninnen var det aldri et spørsmål om de skulle kjøpe leilighet.
– I Oslo er det utrolig dyrt å kjøpe leilighet, og vi tenkte med en gang at vi skulle leie. Nå har vi hvert vårt rom, og vi deler bad. Jeg gleder meg utrolig mye.
– Utrolig spennende!
De siste dagene har blitt brukt til pakking av klær, bilder og andre småting. Torsdag vender bilen nesen mot hovedstaden.
– Jeg er den yngste i søskenflokken, så jeg tror det blir litt vanskelig for mamma og pappa å gi slipp. Samtidig gleder de seg veldig på mine vegne, forteller Anne-Johanne.
Nå venter fadderuken, studier og en helt ny by. Etter å ha vært alene hjemme i to uker har hun blitt opplært i bruken av vaskemaskin, og selv om hun nå skal være selvstendig priser Anne-Johanne seg lykkelig for at det serveres tre måltider daglig på studenthjemmet, og at de dermed ikke trenger å lage mat selv.
– Det blir utrolig spennende. Jeg kommer nok til å savne mamma og pappa litt, men de er jo alltid bare en telefonsamtale unna, forteller den flytteklare studenten.