– Det er ikke det at jeg skal bli perfekt

– Det er livet mitt som skal bli det, sier Ida Fladen. Hun tester alle livsstilsrådene hun kommer over i Prosjekt perfekt på NRK3, på onsdag.

Hver dag blir vi bombardert av tips og råd fra media om hvordan vi skal leve perfekte liv. Hva skjer når en vanlig jente bestemmer seg for å teste alle livsstilsrådene hun kommer over?

Programleder Ida Fladen har vært gjennom tre harde måneder med Prosjekt perfekt, og på onsdag er det endelig premiere på tv-serien på NRK3, klokka 21.30.

Et personlig program

– Jeg er kjempespent før premieren. Det er et veldig personlig program, hvor alle sider av meg skal vises frem. Det er skummelt, men også litt befriende, sier Ida.

odaodaodaodadoa

Før Ida satte i gang Prosjekt perfekt hadde hun ikke trent på sju år, og hun hadde et veldig ubevisst forhold til kostholdet sitt. I første episode av programmet, som du kan se på onsdag, kick-starter hun hele prosjektet med å snu opp ned på matvanene sine.

– Før tenkte jeg aldri på å spise for å gjøre meg selv noe godt. Jeg sleit med lav energi og orka ikke være med på noe av det jeg hadde lyst til. Jeg brukte opp kreftene mine på jobben og hang i sofaen, foran tv-en, forteller Ida. 

For rundt et år siden gikk Ida på en smell og måtte sykemeldes. Det å få mer overskudd i hverdagen har vært en av de viktigste motorene for å gjennomføre prosjektet.

Jeg begynte å føle en tomhet og tristhet som jeg ikke skjønte helt hvor kom fra.

– For ca et år siden ble jeg plutselig enda mer sliten enn det jeg var vant til. Jeg kjente at jeg gradvis mista kreftene helt, og at jeg  var mer enn vanlig sliten. Jeg begynte å føle en tomhet og tristhet som jeg ikke skjønte helt hvor kom fra, forteller Ida. 

Gikk rundt som en zombie

idarund

Og en dag, på vei til jobb, sa det stopp.

– Jeg hadde pressa meg hardt over lang tid. En dag på vei til jobb knakk jeg bare helt sammen.

Ida tror det var presset om å alltid være flinkest og best som gjorde henne utmatta.

Tilslutt kjente jeg meg ikke igjen.

–  Det hadde bygd seg opp over lang tid. Tilslutt kjente jeg meg ikke igjen. Jeg gikk rundt som en zombie. 

Ida gikk til lege og psykolog og fikk beskjed om at hun var mildt deprimert. Til da hadde ikke Ida vært inne på tanken om at det var en depresjon hun var inne i.

–  Det viktigste var kanskje aksept. Å akseptere situasjonen jeg var i, og at det kom til å gå bedre. Jeg skrev ned ting jeg skulle gjøre neste dag og prøvde å lage avtaler med vennene mine sånn at jeg kom meg opp av senga. Jeg ville komme meg ut av det.

I tillegg til tusen andre tips og råd, prøver Ida også å finne metoder hun kan bruke for å ikke gå på en stress-smell igjen.

prosjektperfIkke perfekt

Etter at Ida begynte med Prosjekt perfekt har flere kommet bort til henne og «målt henne» med blikket. Det syns hun er flaut.

Har du blitt noe mer perfekt da?, sier de og ser på kroppen min.

– Har du blitt noe mer perfekt da?, sier de og ser på kroppen min. Jeg tror mange misforstår tittelen på serien, og tror det handler om utseende og kropp. Det er ikke det at jeg skal bli perfekt, men det er livet mitt som skal bli det. 

I første episode av Prosjekt perfekt får Ida beskjed av en ernæringsfysiolog om at hun må få mer muskler og mindre magefett, og hun finner ut at den fysiske alderen hennes er mye høyere enn den burde være.

– Motivasjonen min var aldri å bli tynnere, men å få mer energi og overskudd til å gjøre andre ting. Jeg tror ikke jeg ser annerledes ut.

Og Ida mener at hun er et godt eksempel på at det ikke bare er overvektige som kan trenge en livsstilsforandring, og hun håper at programmet kan inspirere alle.

– Det hjelper ikke å se bra ut, ha venner, kjæreste og alt det der, når man ikke har energi og overskudd til å orke å delta. Og det er mange som har sagt: «Hvorfor skal du trene og bli sunnere? Du ser jo bra ut». Men det er ikke det det handler om, og det er ikke sikkert kroppen ser så bra ut på innsida. 

yolyoyo

Tarmskylling og Yolo

I forbindelse med prosjektet dedikerte Ida en hel vegg i stua si til tips og råd fra aviser og magasiner. Å følge så mange livsstilsråd på en gang, var en enorm oppgave.

– På slutten av prosjektet ble det helt kaos. Døgnet var for kort. Jeg jobba fra åtte til fire, også skal man få et perfekt liv i tillegg. Det ble en jobb døgnet rundt.

Det er ingen tvil om at Fladen har hatt tre harde måneder, og det å ta tarmskylling foran et helt kamera-team, er noe av det verste Ida har gjort i prosjektet.

«Nå filmer vi ansiktet til Ida, mens hun får en slange oppi rompa, liksom».

– «Nå filmer vi ansiktet til Ida, mens hun får en slange oppi rompa, liksom». Jeg kommer til å bli veldig flau når det går på tv, ler Ida.

Hun har også gjort ting hun har drømt om å gjøre lenge, som det å hoppe i strikk, for eksempel.

– Men det aller beste var nok  far-datter-praten jeg har med pappa i episode tre. Og når jeg fikk «Yolo», selvfølgelig.

Katten «Yolo» kommer inn i Prosjekt perfekt gjennom et livsstilsråd som sier at man blir lykkeligere og mindre stressa av å ha kjæledyr. Det har tydeligvis funka.

Kjenner du noen forbedringer etter prosjektet?

– Absolutt. Men det er først nå, etterpå, at jeg ser tilbake på det og kan sy sammen hverdagen med det jeg merka at jeg fikk utbytte av. Men ja, jeg har lært mye som øker livskvaliteten.

Se første og andre  episode av Prosjekt perfekt på NRK3, på onsdag kl. 21.30.

Du kan også se alle episodene på P3.no samme dag!