Øyafestivalen går neste uke av stabelen og med det nærmer slutten for årets festivalsommer seg.
Det har vært sol, sang, latter, gjørme, kleine morgener og fantastiske netter. Du har satt opp telt og pakket ut campingstoler. Den så fint pakkede festivalsekken har blir sprett over alle vinder.
En helg eller uke senere er det tid for å slenge klær, madrasser og sko tilbake i sekken. Det gjelder å gjøre det fortest mulig. Du vil hjem.
Men, føler du deg litt naken? Mangler du noe? Hvert år sitter festivaler igjen med vesker, kamera, mobiler og andre ymse eiendeler. Det er ikke alltid like lett å vite hvor ting har blitt av når du er i festivalrus.
Campingvogner
At du glemmer igjen en sko, liggeunderlag, mister telefonen og bankkortet er et vanlig fenomen for de fleste deltakere. At teltet blir etterlatt forekommer også. Mer uvanlig er det at campingvogner blir stående igjen.
– I fjor var det en kar som hadde kjørt til festivalen med bil og campingvogn. Eieren var ikke akkurat vært edru, og da festivalbussene gikk hev han seg på en buss tilbake til Molde. Igjen sto både campingvognen og bilen, forteller Frode Nakken, festivalsjef for Raumarock.
Hodebry
I lost my girlfriend in the Sahara tent to a large African-American fellow, please return her.» – Fra forumet til Coachella
Det er noe med Vestlandet og campingvogner. Også på Malakoff Rockfestival på Norfjordeid har campingvogner blitt satt igjen.
– Søndagen etter festivalen sto det igjen ti campingvogner. Nå, to uker senere, står det fortsatt igjen to vogner, forteller Arnt-Ivar Naustdal, festivalsjef for Malakoff.
Gjenglemte eiendeler som partytelt, ku-kostymer, truser, kondomer og luftmadrasser ryddes enkelt vekk. Nå begynner campingvognene å skape hodebry for festivalsjefen. Det har seg sånn at de står på en fotballbane, og de må vekk.
– Jeg må innrømme at en del av meg håper at de ikke blir hentet. Forhåpentligvis har eieren en rik onkel i USA eller vunnet i Lotto slik at han eller hun lar den stå igjen og heller kjøper seg ny. Jeg drømmer om å gjøre de om til VIP-vogner eller lodde de ut, forteller festivalsjefen.
Truser og sokker
En ny sesong av Festivaljomfruer er rett rundt hjørnet. Ronja, Mathias og Vegard har tilbragt sin første sommer på Nordens største festival, Roskilde. Etter en uke med glade dansker, billig øl og god musikk dro de hjem til Norge med litt lettere sekker enn da de først dro nedover.
– En venn av meg mistet Dr. Martens-skoene sine. De sto utenfor teltet, og dagen etterpå var de vekke. Jeg mistet litt truser, sokker, en tights og t-skjorter. Vi la igjen veldig mye drikke, mat, støvler og madrasser da vi dro. Vi hadde nok med å få oss selv hjem, forteller festivaljomfruen Ronja.
Hos Vegard var det å få med seg telt og campingstoler hjem nedprioritert. I tillegg mistet han et par sandaler. De ble etter noen dager begravet i gjørme og jevnet med jorden.
– Det kjipeste er nok at jeg mistet lommeboken min allerede andre dagen. Jeg har ringt hittegodskontoret på Roskilde, og de skal sende «pungen» i posten så fort de finner den, forteller Vegard.
Se: De første klippene fra årets festivaljomfruer her!
500 mistede eiendeler
Vegard er langt fra den eneste som har mistet lommeboken på Roskilde. Festivalen opplyser på sine nettsider at hittegodskontoret har fått inn omkring 500 mistede eiendeler, deriblant 239 mobiltelefoner, 127 lommebøker, 37 vesker og ryggsekker og 38 kameraer.
Mens du på Roskilde sender melding til hittegodskontoret med beskrivelse av det du savner har Coachella-festivalen valgt å gjøre det på en litt annen måte.
Coachella-festivalen i USA har laget et eget system hvor de legger ut bilder av eiendeler som er funnet etter festivalen.
Her beholder de tingene i tre måneder, og blir ikke eiendelene hentet innen da gis de til veldedighet. På forumet til festivalen florerer det med meldinger fra folk som har mistet diverse eiendeler, og som nå håper at de har blitt funnet.
Få som henter
Her hjemme opplyser festivalene at det varierer veldig om folk kommer tilbake for å hente tingene sine eller ikke. Festivalsjefen på Malakoff opplyser at de fleste telefoner og kort blir hentet. Andre eiendeler er ikke folk så interessert i å få tilbake.
– Det er overraskende få som ringer og etterlyser hittegods, forteller Kristine Børresen ved Buktafestivalen i Tromsø.
Slottsfjellfestivalen ser samme tendenser.
– Vi får inn betydelig flere eiendeler enn det folk kommer og henter, forteller Ketil Hvindenbråten ved Slottsfjellfestivalen, og legger til:
– Noen dager etter festivalen leverer vi glemte klær til Fretex, og ting som telefoner og bankkort leveres til politiet.
Slottsfjell forteller at en klassiker er gjenglemte paraplyer som hvert år blir lagt igjen ved inngangen og aldri hentet. Det rareste funnet på festivalen er ifølge Ketil et par håndjern på festivalcampen. Han forteller at de stusset veldig da de fant de, og merkelig nok er det ingen som har etterlyst de. Kristine ved Bukta stusset på sin side veldig over at hun etter årets festival fant en refleksvest.
– Det høres kanskje ikke så rart ut, men med tanke på at det er midnattssol i Tromsø, vil jeg ikke tro at den kom særlig til sin rett.