– Det sterkeste vi har gjort live

Magdi og Chirag i Karpe Diem var rørt etter å ha spilt konsert for pårørende og overlevende i Oslo Domkirke.

I en varm og fullstappet domkirke tørket de tårer om hverandre: Regjeringsmedlemmer, ambulansesjåfører og overlevende etter bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Noen hadde også synlige bevis på det de hadde vært i gjennom i form av bandasjer og krykker.

De ti artistene som deltok på minnekonserten var langt fra upåvirket av det spesielle publikummet.

– Å spille i Oslo Domkirke i dag er det sterkeste vi noen gang har gjort live, og sannsynligvis det sterkeste vi noen gang kommer til å gjøre, sier rapduoen Karpe Diem etter konserten.

Les også: – Håper jeg ikke begynner å gråte

Artikkelen fortsetter under bildet

Magdi Adelmaguid under minnekonserten i Oslo Domkirke. (Foto: Scanpix)
Magdi Adelmaguid under minnekonserten i Oslo Domkirke. (Foto: Scanpix)

Oslo-gutter

Karpe Diem spilte “Byduer I Dur” i ny innpakning, omdøpt til “En hyllest til Oslo” for anledningen, etterfulgt av “Tusen Tegninger” som handler om toleranse og hvordan det er å være ung muslim i Norge.

– På scenen nå står det en hindu og en muslim, to kristne, en tvilende og en ateist. I en kirke. Jeg elsker at dette er normalt, sa Magdi under konserten.

Se bilder: Minnekonserten vist på storskjerm på Youngstorget

Karpe Diem har uttrykt en sterk tilknytning til Oslo gjennom musikken sin, og denne uken har vært spesiell også for dem.

– Først og fremst så er vi rørte og veldig stolte. Stolte av å være en del av et folk som takler en så tung tid på en såpass enestående måte. Og stolte av å være Oslo-gutter, sier Magdi.

Rapduoen vant årets Spellemann i mars, og har spilt utsolgte konserter hele året. De er ekstra glade for at noen tenkte på dem til denne minnekonserten.

– Vi blir ydmyke av å spille i et band som blir ansett som en naturlig bidragsyter i en slik sammenheng, sier guttene.

Les også: Norge fikk støtte erklæringer fra hele verden

Sa det med musikk

Ole Paus-låten “Mitt Lille Land” har nærmest blitt symbolsk etter det som skjedde forrige fredag. Maria Mena åpnet dagens minnekonsert med nettopp den, akkompagnert av Kringkastingsorkesteret (KORK).

– Jeg har aldri vært så stolt av landet mitt som jeg har vært i det siste, og denne låten formidler det, sa Mena fra scenen.

Maria Mena sang "Mitt Lille Land" under minnekonserten. (Foto: Scanpix)
Maria Mena sang "Mitt Lille Land" under minnekonserten. (Foto: Scanpix)

Dette spilte de under minnekonserten:

Maria Mena: “Mitt Lille Land”
Ole Paus: “Kom Hjem”
Karpe Diem: “Byduer i Dur” og “Tusen Tegninger”
Åge Aleksandersen: “Dekksgutten”
Helene Bøksle og Kurt Nilsen: “Gje Meg Handa Di Venn”
Bjørn Eidsvåg: “Evig Hvile” og “Eg Ser”
Haddy N’jie: “Vår Herres Klinkekule” (tekst av Erik Bye)
Sigvart Dagsland: “Kan Eg Gjørr Noge Med Det” (tekst av Gunnar Roalkvam) og “Alt Eg Såg”
KORK: “Adagio for Strings” (Samuel Barber)
Ingebjørg Bratland: “Til Ungdommen” (tekst av Nordahl Grieg)
Åge Aleksandersen: “Lys Og Varme”

Les også: Samles om “Til Ungdommen”

Se hele konserten om igjen

Både regjeringsmedlemmer, helsepersonell, pårørende og overlevende var tilstedet under minnekonserten i Oslo Domkirke lørdag. (Foto: Scanpix)
Både regjeringsmedlemmer, helsepersonell, pårørende og overlevende var tilstedet under minnekonserten i Oslo Domkirke lørdag. (Foto: Scanpix)

10 Responses to “– Det sterkeste vi har gjort live”

 1. Birgit Jacobsson, Stockholm

  Jag vill tacka för den underbara konserten ikväll och samtidigt sända min stora medkänsla till Norge och det norska folket för den ohyggliga tragedi som drabbat er. Vi är så många, många som är med er i tankarna varje dag och ber om att ni skall få kraft at gå vidare

 2. M. Schürholz - Tyskland

  Jeg fulgte minnekonserten i ettermiddag og var både rørt og begeistret. Ingenting passet bedre enn Åge Aleksandersens „Lys og varme“ helt til slutt. Norge kan ikke bare være stolt av folket sitt, men også av artistene sine. For et verdig arrangement!

 3. Kris

  C<rpe Diem banna faktisk i kirka. Its the time of the season I guess

 4. Pål Th.

  Da de spilte Adagio for strings kom tårene.
  Dette er så ufattelig.Håper vi får en flott minnelund.

 5. A.T

  Når Magdi fikk tårer i øynene under byduer-verset sitt – det var skjønt. Utrolig sterkt levert av svært dyktige lyrikere! Takk, karpe!

 6. Robin

  Satt igjen med ein litt dårlig følelse etter konserten. Trur veldig mange likte konserten og set var mange flotte songar, men hadde det skadet å valgt ein salme eller ein anna kristen song? Du hadde jo låten til Bjørn Eidsvåg, “Eg ser”, men Jesus er ikkje mend i teksten ein gong. NRK har her vegra seg for å bruka av songskattane våre. Er det blitt so gale at ein ikkje kan gjera dette for at andre skal bli støytt? Spesielt i slike tragiske samanhenger er det ekstra viktig for mange og alle som er kristne at ein kunne hatt slike songar med bodskap i. Carpe Diem hadde jo ein song der ein hadde med banne ord. Litt respektlaust av dei dette. Såg etterpå at biskoppen smilte, men reknar med at han ikkje fekk med seg teksten.

  Var ein flott konsert, men når ein lagar sin eigen ristendom og tek Jesus vekk frå kirka, vil det ikkje gå so bra:-(

 7. Robin

  Satt igjen med ein litt dårlig følelse etter konserten. Trur veldig mange likte konserten og set var mange flotte songar, men hadde det skada å valgt ein salme eller ein anna kristen song? Du hadde jo låten til Bjørn Eidsvåg, “Eg ser”, men Jesus er ikkje nemnd i teksten ein gong. NRK har her vegra seg for å bruka av songskattane våre. Er det blitt so gale at ein ikkje kan gjera dette for at andre skal bli støytt? Spesielt i slike tragiske samanhenger er det ekstra viktig for mange og alle som er kristne at ein kunne hatt slike songar med bodskap i. Carpe Diem hadde jo ein song der ein hadde med banne ord. Litt respektlaust av dei dette. Såg etterpå at biskopen smilte, men reknar med at han ikkje fekk med seg teksten.

  Var ein flott konsert, men når ein lagar sin eigen kristendom og tek Jesus vekk frå kyrkja, vil det ikkje gå so bra:-(

  • Anna

   Glem for en gangs skyld at kirken er til kun for kristne. Nyt heller dine salmer en annen dag. Tenk heller på alle de som bare har behov for å være et sted samlet i dyp sorg. Det er fantastisk at kirken har hevet takhøyden til å ta med ikke religiøse arrangementer også.
   Vennlig hilsen en som foretrekker arrangementer i kirken…uten salmer.

   • Robin

    Legg merke til korleis eg dkreiv i forhold til deg. Eg meinte at det var mange gode songar, men at ein også kunne hatt nokon av dei mange andre songane som dei fleste i landet kjenner til so hadde passa i kyrkja. Du tenkte tydlegvis berre på ditt behov sidan du kanskje ikkje er kristen, men for dei som er kristen hadde det jo og vert godt med nokon andre songar. Slik tenkte eg det. Eg ville ikkje at ein skulle erstatta dei songane som var der, men ein kunne brukt salmar i tillegg. (høyrest gamaldags ut, men er mykje flotte salmar eller andre kristne songar)
    Når det gjeld banne ord i kyrkja, er jo det noko som for MEG og andre kristne ikkje er so flott, so slikt sett kunne ein jo prøvd å unngå det. Songen blei vel ikkje finare med det ordet??