Sommeren er endelig over oss. Lange dager, lyse netter, skolefri og uker fylt med… Vel, hva er egentlig ukene til Norges ungdom fylt med i sommerferien?
Du kan jo ikke bare sitte inne å spille TV-spill eller sove bort sommernatten.
Verdens høyeste bål
En gjeng som i alle fall ikke sitter på rumpa i de første ukene av sommerferien er gjengen bak Slinningsbålet i Ålesund.
Fra gammelt av har det vært tradisjon å tenne bål til feiringen av Sankthans. I Ålesund har ungdommen tatt det hele litt lenger.
– Bålet i seg selv er ufattelig tøft å se på, og det er fantastisk å se hvordan det vokser oppover, og ikke minst det ferdige resultatet. Men grunnen til at folk kommer for å bygge vil jeg tro er alt som skjer rundt selve bålbyggingen, og alt det gøye vi gjør for å skape trivsel, forteller bålsjefen Ruben Barstad.
Flammer
Ifølge Ruben blir guttene og jentene som er med på å bygge bålet, bestekompiser i løpet av tiden det tar å stable 30 meter med paller.
– Vi spiser sammen, jobber sammen og kødder sammen. Det er et samhold som jeg foreløpig aldri har sett maken til, forteller bålsjefen.
Av naturlige årsaker er feiringen flyttet til den nærmeste fredag. I 2010 var målet verdensrekord, og tårnet av paller målte til slutt 40,45 meter. I år målte det nærmere 30.
– Når bålet raser gir det veldig blandede følelser. Mange mener at øyeblikket når bålet velter er høydepunktet på sankthanskvelden. Det er en eksplosjon av flammer. Samtidig vet du også at nå er bålet over for i år, og restene av flere måneder med arbeid ligger i en glødene flammehaug.
– Verdens beste sommerjobb
Å bruke sommeren på å jobbe er noe de fleste ungdommer er godt vant med. Å slite seg gjennom dager som telefonselger, butikkansatt og gressklipper gir i august en fin avkastning i form av penger på konto. Marie og Michael mener selv de har verdens beste sommerjobb. De er huket inn som sommervikarer i P3søndag, P3natt og Grisetidlig.
– Å jobbe i P3 har jo vært guttedrømmen siden jeg var 16 og begynte i lokalradioen. Det er mye bedre å jobbe her enn å ha fri i sommer, slår Michael fast.
Marie er enig.
– Det beste med å ha sommerjobb, sånn rent bortsett fra å jobbe i P3, er å tjene penger, og at det er relevant for utdanningen. Det er så klart utrolig surt når alle vennene dine drar på festivaler og du ikke kan være med, men på slutten av sommeren når de er blakke og du nettopp har fått lønn, da blir det nok digg.
Nyt helgene
Michael har ilagt seg selv forbud mot Twitter, Facebook og internett generelt, kun for å slippe å se alle statusoppdateringene fra festivallivet.
– Det gjelder å ha det gøy selv om man jobber fra ni om morningen til fem på ettermidagen hver dag. Ta deg en chillpill i den tiden du har fri, forteller Michael som i fjor sommer hadde jobb som telefonselger, og som hver dag etter jobb ringte ned vennene sine for å få de med i parken.
– Drikk den ekstra pilsen selv om egentlig ikke burde, dra ut i parken etter jobb og nyt helgene er tipsene fra de to sommervikarene på hvordan å nyte sommeren på best mulig vis.
God karma
Mens Marie og Michael kan vifte med tusenlapper i august er det noen som velger å bruke sommeren på å jobbe gratis. Eller sagt på en annen måte, å jobbe i bytte mot festivalpass.
Det er et faktum at den Norske festival-sommeren ikke hadde gått rundt om det ikke var for de frivillige.
I fjor bidro 530 frivillige til å gjøre Trondheims-festivalen Pstereo til en helg de fleste sent vil glemme. Ronja Storvik var en av de. Hun har vært frivillig på festivalen siden den først startet i 2007.
– Det er utrolig morsomt og givende, også får jeg jo god karma. Å jobbe som frivillig er en opplevelse i seg selv.
At festival-Norge ikke hadde gått rundt uten frivillige er hun enig i. Skulle festivalene betale for vakter, barpersonell og alle andre som trengs for å skape en vellykket festival, så hadde de fleste bukket under av økonomiske grunner.
– Jeg vil helt klart anbefale andre å melde seg som frivillig på festival. Uten frivillige, så blir det jo ikke noen festival! Du jobber en dag, og får en dag gratis festivalmrro.
Les: Frivillighet driver Festival-Norge.
Debutanten
Det er ingen hemmelighet at for mange er festivaler et fast innslag i sommermånedene, enten som frivillig slik som Ronja Storvik eller som deltaker. Kanskje aller mest giret på festival-sommeren er de ungdommene som faktisk får stå på scenen.
Blant de som debuterer på landets mange festivalscener i sommer er 17 år gamle Eline Thorp.
Les: Urørt-programleder Mari fulgte Eline på Hovefestivalen.
– Det er veldig artig å spille på festivaler. Samtidig er det veldig rart, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det. Den eneste festivalen jeg har vært på før er Parkfestivalen i Bodø, og det var utrolig spesielt å i forrige uke plutselig skulle spille på en av landets største festivaler.
Festival-basillen
Resten av sommeren skal brukes til festivalspilling på Slottsfjell, BlaBlafestivalen, Bukta i Tromsø, Parkfestivalen og Ungt Blod Festivalen.
– Det har ennå ikke gått opp for meg at jeg får spille på store festivaler. Jeg er utrolig heldig!
– Har du blitt bitt av festival-basillen?
– Ja! Under Hovefestivalen bodde jeg på campingen, og jeg elsket det! Det var utrolig artig, og har har definitivt blitt bitt av festival-basillen. Det blir nok festivalsommer neste år.
Teater-spiren
Mens noen står på scenen som artist er det andre som bruker sommeren på å stå på scenen som skuespiller. En av disse er Torbjørn Andre Moe. Han er med i det historiske spillet «Spelet om Heilag Olav«.
– Vi omtaler «Spelet om Heilag Olav» som bare «Spelet». Så stort er det. Det større enn selve livet, forteller Torbjørn.
Første gang han var med i spelet var i 2004, og hanhar spilt blant annet spøkelsebarn og den historiske figuren Harald Kongsbror. I år spiller han gårdsfolk. I tillegg har han sommerjobb som formidler på Stiklestad hvor spelet holdes.
– Jeg synes det er utrolig artig å spille teater, og det er et utrolig godt miljø blant oss som er med i spelet. Prøvene begynner 13. juli, og frem til da arbeider jeg som formidler, og arrangerer leker og guidede turer på Stiklestad. Jeg vil så absolutt anbefale andre å bli med i lignende. Det er et eventyr!
Har du en spesiell sommerjobb? Turnerer du Norge med bandet ditt, sitter du i fjøset og melker kuer, går du Norge på langs eller jobber du som frivillig på festival?