Har du en mor som er umulig å kjøpe gaver til? Har du en far som tror han bare vil ha verktøy, eller må du kjøpe gaver til en venninne eller en kompis som har «alt»?
Dette er jula hvor P3 hjelper til med gaver som dine kjære setter pris på. Ingen flere gavekort, ingen flere symbolske geiter eller kjedelige såpekurver fra Bodyshop. Dette er jula hvor du skal lese, og vi har plukket frem en rekke bøker innenfor musikk, humor, krim og fantasy som du ikke kommer til å legge fra deg.
Humor og krim
Siss Vik fra Bokprogrammet på NRK3 vet hva som er verdt å bruke tida si på i jula. Det handler om humor og krim, og det burde være noe for enhver smak her.
Karin Fossum – Jeg kan se i mørket
Fossum har i sin siste bok valgt å fortelle en mordgåte fra en ond persons synsvinkel. Sykepleieren Riktor piner de gamle menneskene han egentlig skal pleie, og det er vond lesning. Det skjer to mord i denne boka, og Riktor mistenkes for det ene. Interessant innsikt i et sykt sinn. Velskrevet og drivende lesning.
En dugeslaus forfatter reiser hjem til Vestlandet for å besøke sine foreldre, drikke opp hjemmebrenten til kompisen og ligge med kassadama på Spar – Om «Stille natt»
Erlend Loe – Fvonk
Mange har forventet tyngre politisk satire når Loe her skriver om Jens Stoltenberg, men dette er først og fremst gøyal lesning og motgift mot mørketida. Statsministeren er utbrent og lei av makt. Han går i dekning på en hybel hos hovedpersonen Fvonk (hva er det med Loe og sære personnavn??). Et vennskap utvikler seg som minner mest om barneskolen, og det er morsomt nok!
Marit Eikemo – Samtale ventar
En utbrent journalist får jobb med å samle inn dialektprøver i en liten, nedlagt industriby, og gjør en skikkelig dårlig jobb. En rekke med sosialt pinlige situasjoner oppstår, som kan minne om humoren fra The Office og lignende tv-serier. I denne boka er nesten hver episode komisk og tragisk samtidig.
Les også: Bløffer om lykke på sosiale medier
Ragnar Hovland – Stille natt
En dugeslaus forfatter reiser hjem til Vestlandet for å besøke sine foreldre, drikke opp hjemmebrenten til kompisen og ligge med kassadama på Spar. Boka byr på gøy språkhumor av klassisk Hovlandsk merke. Familiefortelling som er morsom, trist og vakker, i en verden der ”harene skifter til kveldspels” når mørket senker seg.
Musikk
Enhver musikknerd med respekt for seg selv har også kontroll på de beste bøkene om artister, band og sjangre. Som researcher og reporter i Lydverket bruker Karina Lystad en god porsjon tid med lesebrillene på nesa. Her er hennes anbefalinger.
Pat Gilbert – Passion is a Fashion: The Real Story of the Clash
Pat Gilberts bok om de britiske punkerne i The Clash er skrevet med, nettopp, pasjon for fire snåle karakterer, fra oppvekst til suksess. De viktigste milepælene i bandets historie er med, man får et innblikk i artige detaljer rundt punkens opphav i reggae, og innsikt i det underholdende forholdet mellom Joe Strummer og Mick Jones. Det hele dynket i en herlig erkebritisk ånd.
Man innsikt i alt fra oppveksten på Zanzibar og i India, til myteomspunnede fester med dverger og boller med kokain. – Om Freddy Mercury: The Definitive Biography
Lesley-Ann Jones – Freddie Mercury: The Definitive Biography
Det er få rockestjerner som har levd et så interessant liv som Queen-frontmann Freddie Mercury. Her får man innsikt i alt fra oppveksten på Zanzibar og i India, til myteomspunnede fester med dverger og boller med kokain.
Boken har nettopp kommet i ny versjon, hvor forfatter Lesley-Ann Jones har snakket med resten av familien, bandkolleger og venner av Mercury som hun fikk avslag av ved første runde, og den skal også være utgangspunktet for filmen om hans liv som kommer om ikke så lenge. En bok for både mamma og den aspirerende unge rockestjerne. Les og lær! Eller ikke…
Les også: I Freddies fotspor
Sjekk ut: Freddy Mercury – 20 år etter
Will Hermes – Love Goes to Buildings on Fire: Five Years in New York That Changes Music Forever
Denne boken tar for seg fem år på midten av 70-tallet, som, uten å ha blitt særlig anerkjent for det tidligere, markerte starten for flere musikksjangrer. Forfatteren trekker frem eksempler på hvorfor punk, disko, salsa og hiphop ble født allerede da.
Det er for eksempel lett å høre hvordan hiphop har blitt influert av denne låten fra 1973, ”Apache” med The Incredible Bongo Band:
[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/11/Incredible-Bongo-Band.mp3|titles=Incredible Bongo Band]
Kjempegøy lesning for dem som liker å nerde seg ned i detaljrik musikkhistorie. Denne er i alle fall på toppen av min ønskeliste til jul.
Totto i Pyro er en stor lesehest, og det går aller helst i bøker om rock og metal, naturligvis. Her er Pyros anbefalinger.
Chuck Klosterman – Fargo Rock City
En bok du må ha om du har et hjerte for rock i bokform. Chuck Klosterman har en sylskarp penn, og forteller historien om oppveksten som heavy-fan i USA på en perfekt måte. Fargo Rock City er ustyrtelig morsom, lett å relatere seg til, og særdeles viktig å ha lest.
Seb Hunter–Hell – Bent For Leather
Dette er intet mindre enn en nydelig bok. Enkelt forklart er det den engelske utgaven av Fargo Rock City. Altså den ekte historien om forfatter Seb Hunters oppvekst som heavy-fan der AC/DC og Kiss var viktigere enn noe annet i livet. Fortalt på en særdeles god og humoristisk måte. Knallbok, intet mer og intet mindre.
Fantasy
Filmpolitiets Marte Hedenstad er ikke bare oppslukt av spill, hun tilbringer også sine timer med nesa i ulike bøker i Fantasy-sjangeren. Her er hennes anbefalinger.
Brandon Sanderson – The Way of Kings: Bok nr. 1 i The Stormlight Archive
Her møter vi Kaladin, en mann som la læretiden sin innen medisin på hylla, for å bli med lillebroren sin i en krig uten mening. Hans kamp for overlevelse er en sterk historie om fortvilelse, med kun et glimmer av håp i det fjerne.
I The Way of Kings har Brandon Sanderson skapt et spennende univers med et unikt magisystem og interessant mytologi. Forbered deg på å bli sugd inn i en verden du ikke kommer ut av før du, til din store fortvilelse, blar om den siste siden.
Raymond E. Feist – Magician: Apprentice og Magician: Master
Magician er en av mine aller største favoritter når det gjelder fantasy. Raymond E. Feist tar oss med til verdenen Midkemia, der vi møter den foreldreløse, spinkle landsbygutten Pug. Når byens magiker Kulgan tar ham inn som læregutt skal det vise seg at Pug er alt annet enn alminnelig. Etter hvert legger han ut på et eventyr som skal forandre livet hans for alltid.
Dette er en klassisk historie som absolutt ikke finner opp kruttet, men som likevel har noe magisk over seg som du ikke klarer å rive deg løs fra.
Forbered deg på å bli sugd inn i en verden du ikke kommer ut av før du, til din store fortvilelse, blar om den siste siden. – om The Way of Kings
George R.R. Martin – A Game of Thrones: A Song of Ice And Fire
George R.R. Martins serie A Song of Ice and Fire er bøker fulle av rå realisme og kynisme. Hvis du ikke har bodd under en stein det siste året, så har du helt sikkert fått med deg HBO sin tv-serieadapsjon av den første boken A Game of Thrones. I januar 2012 vises TV-serien på NRK3, og dermed er jula perfekt for å lese boka før serien kommer på TV-skjermen.
A Game of Thrones handler om den beinharde kampen om makta i Westeros sine syv kongeriker. Dette er en verden der årstidene varer i flere år av gangen og nå er vinteren faretruende nær. Samtidig som de adelige ættene kniver om tronen, sniker en overnaturlig ondskap seg sørover fra det kalde nord. Denne vinteren vil bli hardere enn noensinne.