Dette er jentene du kommer til å kle deg etter

I dag opptrer Stella Mwangi på Topp 20 i Trondheim med en helt ny stil. I likhet med verdens største pop-artister kan hun snart bli et stilikon.

Madonna holdt tronen på 80-tallet og Spice Girls, med Victoria Beckham i spissen, tiåret etter. Kvinnelige artister har gjennom tidene vært store inspirasjonskilder til nye trender innen klær, hår og sminke.

Lady Gaga, Rihanna, Nicki Minaj og Katy Perry er kanskje de første du tenker på. Alle disse tropper opp i eksentriske kostymelignende klær til enhver anledning. Men de representerer ytterkantene, og er kanskje ikke de første artistene vi kopierer hemningsløst.

Undergrunnsartistene

Det er derimot tydelig at M.I.A’s gangster girl-stil har vært en drivkraft for samtlige jenter på festivalene i sommer.

I følge redaktør i mote- og musikkmagasinet Vixen, er det undergrunnsartistene og deres klesstiler folk har en tendens til å ta etter.

– Artister som Iggi Azalea, Rita Ora og Azealia Banks er jenter med personlig og uredde stiler. I mine øyne står de sterkt som moteikoner i dag. Disse artistene har også en helt egen smak, uten en haug med stylister som bestemmer, noe som gjør at de kler seg mer anvendelig, sier Marie Nord.

Kostymer

Artister som Lady Gaga og Rihannas stil er mye knyttet til show og konserter. De er ment som kostymer og ikke som inspirasjon til hva folk kan gå med til vanlig, sier Marie.

– Nicki Minaj og Katy Perry er også eksempler på artister med svært eksperimentelle klesstiler. Det blir rett og slett for “crazy” til å kopiere, men mange henter gjerne mer eller mindre inspirasjon fra dem.

“What’s My Name”

Oppkuttede shorts, fargesterke leppestifter, markante øyenbryn og eksperimentelle hårfarger er noen av trendene som tydelig er hentet fra musikkverden.

Marie mener mye av de nyeste trendene startet med «What’s my name»-videoen til Rihanna og Drake.

– Her ser vi mye av den typiske festivalstilen, med tydelig elementer av «street». En kombinasjon av korte shorts, neonfarger, nagler, kreative smykker med bandana knyttet i håret.

Pionér

Robyn. (Foto: Kim Erlandsen, NRKP3)

Kulturjournalist i NRK, Maren Kvamme Hagen, har utdanning i mote fra University of Manchester. Hun ser tilbake på Madonna som en sterk skikkelse innen det å kombinere mote og musikk.
– Madonna har fått mye kritikk gjennom hennes karriere, men har likevel klart å selge musikken ved bruk av mote. Hun er hele tiden i forandring, samtidig som hun opprettholder sin egen signatur, sier Maren.

Florence fra Florence + The Machine, har på sin side trukket frem den mer løse hippie- og bohemstilen. Med lange kjoler og langt ustelt hår setter også hun standarden for mye av det vi ser på sommerfestivaler rundt om.

– Florence er ambassadør for Chanel og representerer en litt mer overklasse-bohemstil, som mange liker å hente elementer fra.

Robyn og Stella

Den første artisten Maren kommer på som et potensielt stilikon i dag, er Svenske Robyn.

– Hun har en helt egen stil og kler seg alltid opp til konsertene sine. Det kan selvfølgelig diskuteres om det er fint eller ikke, men hun ligger et hode foran når det gjelder å tørre å eksperimentere. Hun er absolutt en trendsetter.

Maren trekker frem Stella Mwangi’s nylige stilskifte som et godt eksempel her til lands.

– Stella har gjort et tydelig stilskifte i musikk og bruker stilen for å signalisere dette. Jeg tror hun kan bli et forbilde for mange når det gjelder klær og styling.

Stilskifte

Stella Mwangis bling
Stella Mwangis bling

For drøye to uker siden viste Stella Mwangi seg på Topp 20-scenen i Oslo med en helt ny stil. Store gullsmykker, Rihanna-sveis, kortermet t-skjorte og den nye låta “Bad as i wanna be”, preget den tidligere Grand Prix-vinneren.

– Humøret og musikken styrer veldig hva jeg velger å ha på meg. Nå som jeg har gått tilbake til rappen, kjører jeg en stil som passer til den type musikk, forteller Stella.

Selv om Stella’s stil har elementer som likner M.I.A, Rita Ora og Azelia Banks er det langt eldre referanser hun trekker frem som inspirasjon.

– Jeg hører mye på old school-rap for tiden og er stilmessig veldig inspirert av artister som Salt-n-Pepa og Run-D.M.C. Jeg liker det også litt mørkt og rocka, med masse smykker.

Sverige bedre enn Norge

Rebecca & Fiona (Foto: Presse)

Norge har foreløpig ikke mange eksempler på liknende stilsterke artister, men vi skal ikke lengere enn til Sverige før vi ser en sterk bølge av trendsettende pop-kvinner. Robyn og nykommeren Alina Devecerski er noen eksempler.

– Jeg tror også house-duoen Rebecca & Fiona fra Sverige er store inspirasjonskilder for mange. Her til lands vil jeg si at Samsaya er den mest fremtredende artisten på det området. Hun hentet for eksempel nylig frem buffaloskoene, en idé som igjen er tatt fra Rebecca & Fiona, sier Vixen-Marie.

Ellers er ikke Marie særlig imponert over norske artisters klesstiler.

– Det er veldig få som utmerker seg spesielt, men Mariann Thomassen fra Surferosa er i hvert fall en som tør å eksperimentere, selv om det ikke alltid er like heldig. Maya Vik har jo også blitt trukket frem som et moteikon flere ganger. Jeg synes det er kult at hun går sin egen vei, for eksempel med å la krøllene være og ikke rette det ned og lage en midtskill, som alle andre har. Hun tør å gå sin egen vei i både utseende og stil.

PS: Få med deg Topp 20-showet i Trondheim i dag kl 18.00 på Torget eller på P3 radio.