Festival-favoritt

Mulighetene er uendelige.

Sommeren er festivaltid, og det er ikke uvanlig at man stikker innom både to og tre i løpet av solmånedene. Norge har en lang liste over festivaler som spenner fra ungkarsfestivalen på Eriksmoen i Suldal til Øyafestivalen i Oslo. Men norske festivaler er lommestøv i forhold til hva enkelte av de utenlandske konkurrentene kan stille med.

Så hvis du vil ha mer moro for pengene, bedre værodds, eller friske opp engelskglosene, er mulighetene uendelige utenfor vårt langstrakte land.

Sjekk ut Lydverkets ultimate guide til norske festivaler her!

En evig musikkjungel

I Norge lar kanskje sola vente på seg, men lenger sør og vest og øst er det andre temperaturer i sving. Festivalsommeren innvies allerede i april, og mange av festivalene er utsolgt før du rekker å si hipsterbonanza.

Det er uendelig mange festivaler og velge mellom, så her har vi tatt for oss et knippe av festivalene med god geografisk spredning og så spennende program at det er bortimot umulig å velge ut headlinere.

Det lønner seg uansett å planlegge tidlig, kanskje til og med før festivalene har komplett booking for å sikre deg en billett.


Whitney Port (Foto: Flickr/Studdledbows)
Whitney Port (Foto: Flickr/Studdledbows

Hipsterfestivalen

Coachella Valley Music & Arts festival
Empire Polo Field i Indio, California, Usa.

For å starte med det første skal det sies at alle festivalhipstere med respekt for seg selv bør ha vært én av de 225.000 besøkende innom the , på Coachella Valley Music & Arts festival. Dette er plassen hvor kjendiser drar for å spotte andre kjendiser, og vårens mote blir presentert på radmagre Hollywood-skuspillere i sosial omgang med vanlige dødlige. Det er riktig nok for sent i år da festivalen gikk fra 16.-18.april, men hak av kalenderen for neste år.

Artister: Jay-Z, La Roux, LCD Soundsystem, Passion Pit, Imogen Heap, 2 Many DJs, Faith No More, Gossip, MGMT, Muse, Tiësto, Florence + The Machine, Gorillaz, Julian Casablancas, Jónsi, Phoenix, osv.

Facebook, Twitter, Flickr


Überhipsterfestivalen

All Tomorrow’s Parties
Minehead, Somerset, England

Matt Groening (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)
Matt Groening (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Det ligger i navnet at dette er så forutseende og kult som man på mange måter kan få det; All Tomorrow’s Parties – oppkalt etter sangen med samme navn av The Velvet Underground. ATP er mer et konsept enn festival, ved at de kjører enkeltstående konserter i tillegg til festivaler spredt over hele kalenderåret. Konseptet ble grunnlagt av Barry Hogan i 1999 som et alternativ til de store festivalene som Reading og Glastonbury. Av sjanger fokuseres det hovedsaklig på post-rock, avant-garde og undergrunns hip hop, i tillegg til mer tradisjonell rock. Det spesielle med denne festivalen er at den er fri for sponsorer og bæres av good will og godt rykte. Her bor artistene og produksjonscrewet side om side med de besøkende.

ATP er delt inn i flere festivaler hvor hver av delene er kuratert av en kjendis. I arrangementet som gikk av stabelen 7.-9. Mai var det Matt Groening som ledet an, og booket på Iggy & The Stooges, Joanna Newsom, The xx, CocoRosie, She & Him, Panda Bear.

14.-16. mai kuraterer Pavement festivalen som finner sted i Butlin’s holiday camp i Minehead, Somerset. De spiller selv på festivalen, sammen med bl.a. The Raincoats, Broken Social Scene, Calexico, Atlas Sound, Matt Sweeney.
For de som ikke trenger sol, men bare en flott musikkopplevelse informers det om at tredje og fjerde del av ATP er i desember og har henholdsvis Godspeed You! Black Emperor og Belle & Sebastian som kuratorere.

Facebook, Twitter


Tapas, paella og sol

Mat på spanske festivaler (Foto: Flickr/Chooyutshi

Barcelona er by og strand i skjønn forening, og med god musikk kombinert med mengder av god mat og vin kan det ikke bli feil. Med tre store arrangement i og rundt Barcelona er det bare å plotte inn i kalenderen din, alt ettersom når du har tid til å reise.

Primavera Sound

27.-29. mai
Barcelona, Spania

Artister: CocoRosie, Florence+the Machine, Pet Shop Boys, Pixies osv.

Facebook, Twitter

Sonar
17.-19. juni.
Barcelona, Spania

Artister: The Chemical Brothers, legendariske Roxy Music med Brian Ferry i spissen, LCD Soundsystems, Dizzie Rascals, Hot Chip, osv.

Facebook, Twitter

Benicassim

15.-18. juli
Benicassim, Spania

Byen ligger på kyststripen midt i mellom Valencia og Barcelona, og har nasjonalparken Desert de les Palmes i ryggen.

Artister: The Prodigy, Kasabian, PIL, The Specials, Ian Brown and Dizzee Rascal, Lydverket-favoritt Ellie Goulding, osv.

Facebook, Twitter


Rock

Provinssirock

18.-20. juni
Seinäjoki,  Southern Ostrobothnia

30 seconds to Mars (Foto: Reuters/Lucas Jackson)
30 seconds to Mars (Foto: Reuters/Lucas Jackson

Finnene har mer og by på enn tusen sjøer og tettvokst skog. Dette er Finlands største internasjonale rockfestival avholdt for 32. gang.

Artister: 30 Seconds to Mars, Rammstein, Bullet for My Valentine, Shining, Wolfmother, Mew, Cypress Hill, osv.

Facebook, Twitter

Pukkelpop

19.-21. august
Hasselt-Kiewit, Belgia

Artister: Placebo, Iron Maiden, Queens of the Stone Age, Blink 182, Prodigy, The Xx, Flaming Lips, NOFX, Kelis Goldfrapps, Gogol Bordello, osv.

Facebook, Youtube, Twitter, Flickr

Rock Werchter
1.-4. juli
Haachtsesteenweg in Werchter (Belgian province of Flemish Brabant)

Artister: Prince, Paramore, Rammstein, Muse, Pearl Jam, Pink, Green Day, Arcade Fire, Faithless, Pheonix, Skunk Anansie, Gossip, Booka Shade, Empire of the Sun, Florence + the Machine, Wolfmother, Them Crooked Vultures, La Roux, Coheed and Cambria osv.

Facebook, Twitter


Den tradisjonsrike

Glastonbury

23-29. juni
Worthy Farm, Pilton, Somerset, England

Dagen etter Jimi Hendrix døde i 1970 ble Glastonbury festivalen avholdt for første gang. Festivalen har siden da trukket mennesker fra hele verden til vakre landlige omgivelser. Glastonbury er en av festivalene som blir fort utsolgt og mye av grunnen til det er den gode bookingen.

Artister: Muse, Scissor Sisters, Shakira, The Dead Weather, Stevie Wonder, Faithless, Jack Johnson, The Flaming Lips, Hot Chip, Florence and The Machine, La Roux, Phoenix, The Stranglers, Kate Nash, Imogen Heap, Coheed and Cambria, LCD soundsystem, MGMT, Ellie Goulding, Mos Def (with full live band) osv.

Facebook, Twitter, Flickr


De skandinaviske

Roskilde
1. – 4. juli
Dyrskuepladsen, Roskilde, Danmark

Roskilde har siden oppstarten i 1971 markert seg som en av Europas største festivaler, og slått fast sin posisjon som festivalen hvor du opplever nye spirende navn, aktuelle verdensstjerner og tidløse legender. Tidligere år har artister som Bob Marley (1978), U2 (1982) og Metallica (1986) overrasket publikum på den oransje scene.

Artister: Gorillaz, Muse, Prince, The Prodigy, Robyn, Them Crooked Vultures, Kasabian, Knigs of Convenience, Pavement, Vampire Weekend osv.

LES: Prince på Indiefest.

Facebook, Twitter

Din første tur til Roskilde? Meld deg på P3s jakt på festivaljomfuer her!

Hultsfred

7.-9 juli
Hultsfred, Sverige

Artister: Scissor Sisters, Erykah Badu, Empire Of The Sun, Nas & Damian ”Jr Gong” Marley, Kent, The Hives, The Ark, Teddybears, Bob Hund, 30 Seconds To Mars, Wolfmother, Annie, Veronica Maggio, Melissa Horn osv.

Facebook, Twitter

Arvika

15-17 juli
Arvika, Sverige

Artister: Babyshambles, Kent, Familjen, Donkeyboy, Robyn, Mike Snow, Regina Spektor, Yeasayer.

Twitter


Østblocparty

EXIT

8.-11. juli
Petrovardin Fortress, Novi Sad, Serbia

Exit ble startet opp i 2000 som et rebelsk reaksjon på at Slobodan Milosevics regime hadde satt Serbia ute av kontakt med omverdenen. Den første sommeren samlet tusenvis av unge mennesker seg i parken ved universitet, hvor det ble arrangert en kjempefest med konserter og kunstutstillinger. Festivalen har vokst og presenterer i år artister som

Artister: Missy Elliott, David Guetta, LCD Soundsystems, Röyksopp, Chemical Brothers, Placebo, Mika osv.

Facebook, Twitter, Flickr

Sziget
11. – 16. august
Budapest, Ungarn

Sziget startet opp i 1993 og har vokst til å bli en av Europas mest besøkte festivaler, og i 2010 regner arrangøren med hele 400.000 publikummere.

Artister: The Wailers, Toots & The Maytals, UB 40, Yeasayer, 30 Seconds to Mars, The Hives, Muse, Monster Magnet, Iron Maiden, Faithless, Billy Talent, Danko Jones osv.

Facebook, Twitter


Up and coming med Beach and Boogie

Soundwave

23.-25. juli
Petrcane, Kroatia

Kroatia er for mange en sydendestinasjon. Så hvorfor ikke slå to fluer i en smekk. Som festivalen selger inn på nettsiden sin følger det med en vakker privat strand, klart blått hav, det ligger utenfor eurosonen,  båtfester, 3 dager med musikk
og kun 75 pund for billetter.

Artister: RSD, Zero 7, Benji b, Cinematic Orchestra, Danny Drive Thru osv.

Facebook


Øyer og andre kontinenter

Hard Rock Calling
25.-27. juni
London, England

Hyde Park fylles opp av festglade mennesker, og for en relativt gustig pris kan du ende opp med å se headlinerne sammen på scenen i en gigantisk jam session, som John Mayer, Eric Clapton, Sheryl Crow og Jason Mraz gjorde i 2008.

Artister: Pearl Jam, Wolfmother, Stivie Wonder, Jamiroquai, Paul McCatrney, The Hives, Melissa Etheridge, Maria Mena, osv.

Facebook, Twitter

Oxegen

9.-11. juli
Punchestown Racecourse, Naas, Ireland

Bookingen taler for seg selv; dette er en ekstremt stor festival med uendelig mange gode navn på plakaten.

Florence And The Machine på Øyafestivalen 09 (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Florence And The Machine på Øyafestivalen 09 (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Artister: Eminem, Muse, Arcade Fire, Jay-Z, Black Eyed Peas, Kasabian, The Prodigy, Fatboy Slim, Florence and the Machine, Faithless, Stereophonics, Wolfmother, David Guetta, Dizzee Rascal, Julian Casablancas, The Stranglers, Earth, Wind & Fire, John Mayer, Hot Chip, Goldfrapp, Gossip, La Roux, Ellie Goulding osv.

Facebook, Twitter

T in the park

9.-11. juli
Balado Kinross-Shire, Skottland

T in the park har hele 180 band spredt på 11 scener over 3 dager, og er per i dag kun en av to karbonnøytrale arrangement i Storbritannia, for de som er opptatt av slike ting.

Artister: Muse, Kasabian, Eminem, The Prodigy, Black Eyed Peas, Jay-Z, Faithless, Stereophonics, Florence + the Machine, Skunk Anansie, Wolfmother, osv.

Facebook, Twitter

Pitchfork
16.-18. juli
Chicago, Usa

Med så mange komersielle festivaler som suger penger ut av sine gjester rundt omkring ønsker Pitchfork å være idealistiske, gjøre det rette, og skape en festival som er billig, men bra og gøy. Og hvem vil vel ikke dra på en sånn festival?!

Artister: LSD Soundsystem, Big Boi, Wolf Parade, Why?, Major Lazer, Robyn, Liars, Beach House, Neon Indian, Free Energy, Pavement, Modest Mouse, LCD Soundsystem, osv.

Facebook

Reading festival

27. – 29. August
Reading, England

Med en kapasitet på henholdsvis 80 000 publikummere er Reading blant Englands største.

Artister: Guns N’ Roses, Queens of the Stone Age, Arcade Fire, The Libertines, Dizzie Rascal, Cypress Hill, Limp Bizkit, Paramore, Klaxons, LCD Soundsystem, Band of Horses, osv.

LES: Kveltak til Reading.

Facebook og Twitter.

Andre festivaler å sjekke ut:

Oktoberfest

Rock am Ring

Rock im Park

Hurricane

Lollapalooza