Disse knuser Twilight

Filmpolitiet deler sine vampyrfavoritter.

Birger Vestmo er Filmpolitiet. Her viser han frem det han mener er tidenes beste vampyrfilmer (Foto: Martin Aas, NRK)
Birger Vestmo er Filmpolitiet. Her viser han frem det han mener er tidenes beste vampyrfilmer (Foto: Martin Aas, NRK)

Filmpolitiet deler sine vampyrfavoritter.

Fredag er det premiere på «New Moon», den nye filmen i «Twilight»-triologien, og en helfrelst fanskare verden over gleder seg. Flere steder er billettene til premieren utsolgt, og billettsystemet til Oslo Kino var i ferd med å bryte sammen da billettene til premieren ble lagt ut.

Bella (Kristen Stewart) og Edward (Robert Pattinson) (Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS)Filmpoliti Birger Vestmo er ikke veldig imponert over den nye filmen. Han gir «New Moon» terningkast 4.

Les også: Anmeldelsen av den første «Twilight»-filmen, «Evighetens Kyss».

I følge Filmpolitiet er «Twilight»-filmene langt fra det beste som er laget på vampyrfronten. Lengre ned i saken kan du lese hvilke tre vampyrfilmer Birger Vestmo mener er de beste.

– Jeg er fullt klar over at det finnes andre eksempler i sjangeren som mange setter høyere, men jeg har ikke sett alt. Dette er tre filmer jeg stadig har vendt tilbake til, og som jeg er veldig glad i.

Populære vampyrer

Vampyrer har i flere hundre år vært tema i både filmer og bøker, og de siste årene har vampyrfilmer og -serier igjen blitt veldig populære. Svenske «La Den Rette Komme Inn» fra 2008 var for mange et høydepunkt (og fikk terningkast 5 av Filmpolitiet), den amerikanske tv-serien «True Blood» trekker seere til NRK3 og NRK.no, og «Evighetens Kyss», den første filmen i «Twilight»-triologien fikk hjertet til samtlige jenter født på 90-tallet til å slå ekstra hardt.

Også i musikkens verden er vampyrene populære for tida. Soundtracket til den nye «Twilight»-filmen er laget av store navn som The Killers, Grizzly Bear og Thom Yorke, og har toppet salgslistene i USA.

Filmpolitiet vampyrfavoritter

Birger Vestmo, Filmpolitiet på P3, har sett flere vampyrfilmer enn de fleste andre. Mange av dem får ”Twilight” til å virke blodfattig, bokstavelig talt.

– Beklager, ”Twilight”-fans, men sagaen om Edward og Bella er «vampyr light» i forhold til filmene jeg har på min topp 3-liste over tidenes kuleste vampyrfilmer, sier han.

Disse filmene er i følge Birger Vestmo de råeste vampyrfilmene som noen gang har sett dagens lys:

Nummer 3: ”Nosferatu – eine Symphonie des Grauens” (1922)

– Murnaus stumfilm må ha vært en ekstremt skremmende opplevelse for de som så den for 87 år siden. Selv i dag får jeg en guffen følelse av å se Max Schreck i rollen som Grev Orlok, løst basert på Bram Stokers roman ”Dracula”, sier Filmpolitiet.

Denne vampyren er en rottelignende skapning med to store fortenner, på mange måter en stakkarslig og tragisk figur. Men skrekken brer seg når han sirkler inn sine ofre med umenneskelige bevegelser. Murnaus mesterverk er ett av høydepunktene innen den tyske ekspresjonismen, og er fremdeles en besynderlig creepy opplevelse.
”Nosferatu” er nettopp utgitt på DVD i Norge av Pan Vision.

Nummer 2: ”Fright Night” (1985)


Denne amerikanske filmen er skrevet og regissert av Tom Holland som en hyllest til de mange vampyrfilmene som ble vist på TV mens hans vokste opp.
Charlie Brewster (William Ragsdale) oppdager at den nye naboen, Jerry Dandrige (Chris Sarandon), er vampyr. Han søker hjelp hos Peter Vincent (Roddy McDowall), som leder et skrekkfilmprogram på en lokal kabel-kanal. Men en ting er å jakte vampyrer på film. Å gjøre det samme i virkeligheten er noe helt annet.

«Fright Night» er riktignok fra det tjukkeste 80-tallet, og visse elementer har kanskje ikke tålt tidens tann så godt, men det er likevel en utrolig kul, morsom og spennende vampyrfilm, med den rette miksen av horror og humor, samt noen blodigheter som imponerer, 24 år etter, mener Birger Vestmo.

Nummer 1: «Near Dark» (1987)


– Dette må være «True Bloods» filmatiske forgjenger, og den beste av alle moderne vampyrhistorier. Caleb (Adrian Pasdar) møter vakre Mae (Jenny Wright). Hun blir tiltrukket av Caleb, og ender opp med å bite ham rett før soloppgang, for så å forsvinne. Hun er nemlig en del av en gruppe omreisende vampyrer, som motvillig tar Caleb  med for å lære ham det en vampyr må kunne for å overleve, forklarer Filmpolitiet.

Regissør Kathryn Bigelows film er en stilsikker krysning av vampyr- og westernfilm, med solide skuespillerprestasjoner fra blant andre Lance Henriksen, Bill Paxton og Jenette Goldstein, i tillegg til Pasdar og Wright. Den har også svært sitatvennlig dialog, spesielt fordi v-ordet aldri nevnes. Og blodet renner i strie strømmer!

Nyinnspillinger

Nå er det nyinnspillinger på gang av både ”Fright Night” og ”Near Dark”, mens Werner Herzog gjorde en interessant versjon av ”Nosferatu” allerede i 1979.

– Jeg skal ikke avfeie alle nyinnspillinger, men se originalene først, anbefaler Birger Vestmo.

Lyså se flere vampyrfilmer? Sjekk ut Snarkeratis Topp70-liste.