Axel vil kline

–N år det kommer dit at «nå skal det flørtes» og begge parter er innforstått med det, da knyter det seg i magen. Da skjer det ofte at jeg bare må drite.

Axel Stentun (26) har gul genser og briller med pilotfasong. Kort oppsummert har han en stil som stemmer overens med å spille bass i et indieband.

− Når klinte du med noen sist?

− Det husker jeg ikke.

Det er sju år siden Axel hadde kjæreste, og snart to år siden han kyssa noen sist. Nå vil Axel ha slutt på klinetørken. For å klare dette skal han få profesjonell hjelp fra en av de som har skapt en karriere ut av å lære gutter å sjekke jenter.

Du har sikkert hørt om «The Game» – eller «Spillet» som den heter på norsk – boka Neil Strauss skrev om sin reise inn i sjekkeguruenes verden.

Mange har avsmak for ideen om at flørting er et spill, med regler som må følges dersom du skal lykkes.

Det er som om det ikke holder å bare være seg selv, du må liksom ikle deg en rolle der målet er å manipulere motparten. Samtidig er jo folk forskjellige.

Mens noen går direkte fra en kjæreste til den neste, føler andre at de konstant sitter fast i vennefella.

Er det å ha draget en udefinerbar del av personligheten til hver enkelt, eller noe du kan lære på helgekurs?

Axel vil iallfall ikke bli en player. For ham er målet enkelt:

− Jeg vil bare kline litt egentlig. Og så kanskje få en kjæreste på sikt.

Hør dokumentaren | Les alle sakene

 

– Det er mange som er redde for at de skal drite seg ut eller bli avvist, og den frykten gjør at de feiler oftere.

– Sjekkeinstruktør Espen Korsvik


Nå vil Axel ha slutt på klinetørken. For å klare dette skal han få profesjonell hjelp fra en av de som har skapt en karriere ut av å lære gutter å sjekke jenter. (Foto: Frid K. Hansen)
Nå vil Axel ha slutt på klinetørken. For å klare dette skal han få profesjonell hjelp fra en av de som har skapt en karriere ut av å lære gutter å sjekke jenter. (Foto: Frid K. Hansen)

Angsten for å drite seg ut

 

Når Axel Stentun (26) flørter blir han ofte så nervøs at han må drite. Bokstavelig talt. Klarer sjekkeinstruktøren Espen Korsvik å redde ham?

 

10. mars 2016: Axel tørker svetten av pannen og tenner nervøst en røyk. Han står utenfor en uteplass på Youngstorget i Oslo, klokka nærmer seg midnatt.

− Det er så vondt. Jeg sliter skikkelig nå.

Han sukker tungt. På et øyeblikk har nye svetteperler kommet til syne langs den blonde luggen.

− Du skulle kjent på ryggen min nå. Jeg er jævlig svett.

For å forstå hvorfor svetten nå renner i strie strømmer nedover Axels rygg må vi tilbake i tid. Fire uker, til den dagen han tok avgjørelsen om å ta et oppgjør med angsten: Angsten for å snakke med jenter.

Helt alene

11. februar 2015: − I fjor sommer snakket jeg lenge med en jente på Tinder, men det passa aldri å møtes. Til slutt bare «ghosta» hun meg, jeg fant henne ikke på Tinder lengre. Så enten sletta hun meg, eller så sletta hun profilen sin.

Axel har gul genser, svarte jeans og briller med pilotfasong. Kort oppsummert har han en stil som stemmer overens med at han spiller bass i et indieband. Leiligheten han bor i ligger i 10. etasje på Majorstua i Oslo. Han bor her alene, og leier av foreldrene sine.

− En annen gang jeg snakket med en jente på Tinder møttes vi ute på byen. Var hyggelig det. Men hun skulle tidlig opp morgenen etter og måtte dra. Det var så vidt jeg fikk en klem liksom. Jeg synes det er vanskelig.

Sofaen i leiligheten er i skinn og på stuebordet ligger det en drueklase i plast. På veggen over kjøkkenbordet henger det en masse platecover. På stuegulvet er det en sånn golfgreie som Axel bruker for å trene på putting.

− Jeg har lyst til å kline.

− Når klinte du med noen sist?

− Det husker jeg ikke.

− Skjer ofte at jeg må drite

Etter å ha tenkt seg litt om kan Axel fortelle at sist han klinte med noen skjedde for snart to år siden. Da hadde han til og med et par «one-night-stands», et konsept han egentlig ikke har lyst til å prøve seg på igjen.

− Jeg blir så stressa av å måtte prestere på første forsøk. Så det var ikke noe for meg de greiene der.

Nå vil Axel ha slutt på klinetørken. For å klare dette skal han få profesjonell hjelp fra en av de som har skapt en karriere ut av å lære gutter å sjekke jenter. Du har sikkert hørt om «The Game» – eller «Spillet» som den heter på norsk – boka Neil Strauss skrev om sin reise inn i sjekkeguruenes verden.

− Jeg har sett en amerikansk TV-serie med fyren i «The Game». Det syntes jeg var veldig interessant. Jeg kjøpte boka også, men har bare lest litt i den.

Mange har avsmak for ideen om at flørting er et spill, med regler som må følges dersom du skal lykkes. Det er som om det ikke holder å bare være seg selv, du må liksom ikle deg en rolle der målet er å manipulere motparten. Samtidig er jo folk forskjellige.

Mens noen går direkte fra en kjæreste til den neste, føler andre at de konstant sitter fast i vennefella.

Selv forteller Axel at han har vært forelsket i alle jentevennene sine. Flørting er noe han assosierer med fysisk ubehag.

− Når det kommer dit at «nå skal det flørtes» og begge parter er innforstått med det, da knyter det seg i magen. Da skjer det ofte at jeg bare må drite.

Axel ler. Ser i gulvet og slipper fra seg et «huff».

Leiligheten Axel bor i ligger i 10. etasje på Majorstua i Oslo. Han bor her alene, leier av foreldrene sine. Og dette er Axels bokhylle. (Foto: Frid K. Hansen)
Leiligheten Axel bor i ligger i 10. etasje på Majorstua i Oslo. Han bor her alene, leier av foreldrene sine. Og dette er Axels bokhylle. (Foto: Frid K. Hansen)

NM i stein-saks-papir

Axel er utdannet journalist, men siden han mistrivdes med mediebransjens uforutsigbarhet jobber han i dag med å lage TV-guider. Han er ikke dermed sagt en forutsigbar fyr – han har for eksempel deltatt i seks NM-mesterskap i stein-saks-papir.

− Vi var en liten guttegjeng på videregående som venta mye på bussen og måtte ha noe å finne på. Så da starta vi stein-saks-papir-laget «Paper cuts». Vi hadde egen logo og greier – møttes én gang i uka for å snakke taktikker og ha turneringer.

Det var i perioden da Axel var på sitt mest aktive i stein-saks-papir-miljøet at han også hadde best drag på damene. Han har hatt to kjærester i sitt liv, begge da han var 18-19 år.

− Jeg tror grunnen til at jeg fikk så lett kjæreste da var at jeg var med på en del TV-programmer: «Singing Bee», «Wipe Out» og «FK Zebra». Da fikk jeg mer selvtillit og jentene kom lettere til meg.

Axel forteller at han var med på programmene fordi han hadde lyst til å bli kjent.

− Jeg har alltid likt å stå på en scene og være et midtpunkt. Det er ikke skummelt å være på reality-TV, du er jo bare seg selv.

− Men hva er så skummelt med å snakke med jenter? Du kan jo bare være seg selv da også?

− Jeg er redd for å drite meg ut da. Jeg vet ikke, men jeg synes det er skumlere enn å være på TV.

− Synes du det er vemodig at det er så lenge siden du var på TV?

− Kanskje litt. Det er ikke så festlig å ha en kontorjobb, lage middag og gå å legge seg.

− Det er derfor vi skal finne noen du kan kline med.

− Ja. Det hadde vært kult om jeg greide det uten å ha noe å lene meg på, som denne TV-greien var. «Husker du meg eller? Jeg var med på Singing Bee i 2008!».

Hjelp av kompisene

9. mars 2015: En fotballkamp utspiller seg lydløst på TV-skjermen. Det durer høyt fra vaskemaskinen som er fylt med alle Axels favorittskjorter. Det er kvelden før kvelden. I morgen skal Axel møte sjekkeinstruktør Espen, i dag har han besøk av kompisene Kim, Peter og Erik.

Axel heller opp Solo og forteller at jenta han snakket med på Tinder i flere måneder i fjor, nå har tatt kontakt med ham på Facebook.

− Hun bare forsvant fra Tinder i høst, så jeg trodde hun hadde «ghosta» meg. Men så tok hun kontakt nå og sa at profilen hennes bare hadde blitt sletta.

Forklaringen bli møtt med latter og Peter setter ord på sin skepsis:

− Det er jo suspekt da!

Axel sukker.

− Men jeg må jo gi henne en sjanse da.

Bandet til Axel spilte konsert i går, og han hadde invitert denne jenta dit.

− Jeg hadde satt henne på gjesteliste og alt, men så fikk jeg melding en time før konserten om at hun måtte jobbe. Da ble jeg faktisk ganske deppa.

Det kommer etter hvert fram at Axel har invitert denne jenta med på flere ting tidligere – da de snakket på Tinder – men hun har aldri hatt anledning. Dette er opplysninger som ikke gjør kompisen Peter mindre skeptisk.

− Vi er vel enige om at han bør droppe hun der? Det har gått et halvår og du sier du vil gi henne én sjanse til, du kan jo fortsette sånn til evig tid.

− Jeg har jo bygd opp mye følelser som jeg har lyst til å få utløp for mår jeg møter henne. Jeg føler at jeg kjenner henne. Vi har jo fortalt hverandre noen hemmeligheter og sånt, svarer Axel.

− Spennende hemmeligheter eller?, spør Eirik.

− Ja, sånn som at hun legger seg halv ti hver dag.

Eirik er ikke overbevist.

− Det er en veldig rar hemmelighet.

Axels kompiser Eirik (holder druer) og Peter (caps) har kjærester, mens Kim er like ettertrykkelig singel som Axel. Men i motsetning til Axel har Kim (spiser druer) et ganske skamfullt forhold til Tinder. (Foto: Frid. K Hansen)
Axels kompiser Eirik (holder druer) og Peter (caps) har kjærester, mens Kim er like ettertrykkelig singel som Axel. Men i motsetning til Axel har Kim (spiser druer) et ganske skamfullt forhold til Tinder. (Foto: Frid. K Hansen)

Tinder gjør deg til en vare

Det kommer etter hvert fram at mens kompisene Eirik og Peter har kjærester er Kim like ettertrykkelig singel som Axel. Men i motsetning til Axel har imidlertid Kim et ganske skamfullt forhold til dating-applikasjonen Tinder.

− På Tinder gjør du deg selv til en vare som skal selges til noen andre. Jeg lager et lite produkt med bilder som liksom skal representere et tverrsnitt av min personlighet. Legger på en liten syrlig tekst. Men når jeg ikke får noen respons likevel – ja, det er skamfullt da. Så det varierer hvor aktiv jeg er, alt etter hvor uutholdelig ensomheten blir.

Det blir helt stille i leiligheten.

► Les også: – Det er bare mennesker som forelsker seg

I morgen kveld skal Axel få profesjonell hjelp til å få bukt med angsten for å snakke med jenter. Kompisene er imidlertid ikke helt overbeviste om at det vil funke å bli coacha av en sjekkeinstruktør.

Peter er nok en gang den som er mest kritisk.

− Er ikke det bare bullshit da? Skal han kaste noe hellig vann på deg og resitere fra «The Game» liksom? Jeg har ikke trua på en eneste sjekkereplikk, eller et eneste kunstig element.

Peter legger imidlertid til at han tror Axel kan ha godt av å øve på å slappe mer av rundt jenter.

− Det kan hende jeg gjetter feil, men jeg tror kanskje at du oppfører deg annerledes rundt jenter fordi de tross alt er et kjønn du har lyst til å ligge med. Eller?

− Innen ti sekunder etter jeg har møtt en person greier jeg å bestemme meg om jeg har lyst til å ligge med henne eller ikke, og om det er en fremtidig kjæreste eller ei, svarer Axel.

Kim nikker og sier at han kjenner seg igjen i det Axel sier.

− Så fort det er noen jeg potensielt kunne tenke meg å ligge med så klikker hjernen helt og jeg klarer ikke å tenke klart. Jeg legger altfor mye inn i ting. Jeg kan snakke litt med en jente – og plutselig har jeg forestilt meg 20 års ekteskap og funnet ut at jeg kanskje ikke er så interessert likevel.

Peter lytter. Lener seg fram og hviler albuene på knærne før han legger fram et avsluttende resonnement.

– Dette kan høres ut som det reneste vås, men er det ikke noe dypt menneskelig ved at man er litt redd for å omgås det man ikke er vant til?

Han tar en pause før han fortsetter med velvalgte ord.

− Hvis du har vokst opp et sted hvor du aldri har hatt noen med en annen hudfarge rundt deg, så vil du gjerne bygge opp noen forestillinger som forsterker dette med «de andre», det ukjente. Det er jo noe menneskelig der som også gjelder den voldsomme frykten for det motsatte kjønn. Fremmedfrykt for jenter, kan du vel nesten kalle det?

Sjekkeinstruktøren kommer

10. mars 2016: Kvelden har kommet. Axel har vurdert en rekke skjortealternativ før han til slutt har landet på en rutete skjorte. Det eneste som gjenstår er å vente på sjekkeinstruktør Espen. Axel er rastløs, klarer ikke å sette seg ned.

− Har du skrevet mer med hun jenta?

− Hun spurte meg i dag om hvor mye jeg gleder meg til Paradise Hotel på en skala fra 1 til 55. Jeg svarte 110 prosent masse.

− Når starter Paradise Hotel?

− Mandag.

Det knirker i inngangsdøra og et spørrende «Hallo?» høres fra gangen før sjekkeinstruktør Espen Korsvik kommer inn. Han er tettbygd, blond og begynner øyeblikkelig å øse komplimenter over Axels leilighet på en ubestemmelig nordlandsdialekt.

− Du har sånn innegolf, det er konge da!

Espen bretter seg godt ut over sofaen, mens Axel slår seg ned i godstolen med hendene i fanget.

Espen starter med å avvise at det han driver med handler om å manipulere jenter, eller å endre personlighet. I følge han går kurset hans i bunn og grunn ut på å lære gutter kommunikasjon og teknikker som gjør at en utstråler selvsikkerhet og karisma.

► Les også: − En god selger og en flink sjekker har mye til felles

− Husk å holde god blikkontakt. Unnviker du blikket er det et tegn på at du er sjenert og det er ikke nødvendigvis attraktivt. Men ikke bli creepy og stirr henne helt ned.

Axel nikker og Espen går videre til kroppsspråk.

− Folk som er komfortable med seg selv og andre bruker kroppsspråket når de snakker, og berører ofte samtalepartneren sin på for eksempel armen eller skulderen. Du tar kontroll over situasjonen gjennom å vise at du er trygg på både seg selv og andre. Det er tiltrekkende.

Axel forteller Espen om jenta han skriver med. Hun som ikke dukka opp på konserten. Espen synes det er en dårlig idé at han skal fortsette å ha kontakt med henne.

− Skal jeg bare ignorere henne da?

− Jeg tenker bare: Skal du bruke tid på det? Når hun ikke har kommet med noe nytt forslag om å møtes og hele tiden holder tilbake. Skal du da la deg rive med videre inn i følelsene på de greiene der som egentlig ikke er noe?, spør Espen.

Axel responderer med et motvillig ja.

Sjekkeinstruktør Espen Korsvik avvister at det han driver med handler om å manipulere jenter eller om endre personlighet. I følge han går kurset hans i bunn og grunn ut på å lære gutter kommunikasjon og teknikker som gjør at du utstråler selvsikkerhet og karisma. (Foto: Frid K. Hansen)
Sjekkeinstruktør Espen Korsvik avvister at det han driver med handler om å manipulere jenter eller om endre personlighet. I følge han går kurset hans i bunn og grunn ut på å lære gutter kommunikasjon og teknikker som gjør at du utstråler selvsikkerhet og karisma. (Foto: Frid K. Hansen)

− De vil bare snu seg vekk!

Etter å ha snakket med Axel i halvannen time er det tid for å dra ut på byen og teste ut Espens teori i praksis. Som moralsk støtte får Axel med seg kompisen Peter, tross hans manglende entusiasme for opplegget.

Axel traver hvileløst rundt. Han er blek og svetten renner i striper fra pannen, ned langs ansiktet.

− Jeg har det ikke godt nå!

Det går litt bedre når Axel blir introdusert for en venninne av kompisen Peter. Hele tiden står Espen på et par meters avstand og evaluerer Axels prestasjon. En gang i blant sniker han seg til og med umerkelig innpå og hvisker innspill i Axels øre.

− Nå må jeg si til han at han må berøre!

Kvelden går og Espen pusher stadig på for at Axel skal snakke med flere jenter på en gang. Axel blir med en gang vill i blikket. Han er som en okse som blir plaget av en tyrefekter. Han prøver seg flere ganger, men hver gang renner motet vekk før han når fram til bordet.

− Jeg greier ikke å sette meg ved et tilfeldig bord. Jeg er så ukomfortabel nå. De er altfor pene.

Peter ler lett og legger en arm på Axels skulder, uten at det ser ut til å dempe fortvilelsen hans.

En siste sjanse

Klokka tikker faretruende mot ett på natten. Tidspunktet hvor Espen er nødt til å gå.

− Ok, gi meg én siste sjanse.

For første gang den kvelden høres et snev av gnist i Axels stemme.

− Det skal du få!

Espen strekker på halsen og sonderer lokalet. I løpet av noen sekunder finner han et nytt bord med tre jenter. Som en gjeterhund sendes Axel på nytt ut.

− Okei, han er på vei bort til tre jenter nå, sier Espen.

Kompisen Peter holder begge hendene foran munnen. Det kjennes som om vi er i ferd med å overvære et dramatisk idrettsøyeblikk. Særlig siden Espen øyeblikkelig inntar rollen som sportskommentator.

− Nå er han en meter fra bordet. Og han åpner! Han satte seg på huk foran bordet! Dette er herlig. Dette er konge å se. Han kommer til å sove så godt i natt fordi han har bevegd seg utenfor komfortsonen sin. Dette er helt rått å se på!

Kompisen Peter flytter hendene fra munnen over til kinnene.

− Nå lo alle de tre jentene på en gang! Han har en skikkelig fin ting gående nå. Herregud, jeg blir helt rørt!

Det endelige målet

Espen har gått hjem. Peter og Axel setter seg utenfor for å evaluere kvelden.

− Det endelige målet er å få kysse. Jeg har ikke kyssa noen på snart to år. Det er lenge. Espen fraråda meg det, men jeg har litt lyst til å spørre hun fra Tinder om å møtes.

− Han fraråda deg det? Vi var jo litt vinglete. Jeg synes egentlig ikke hun fortjener deg, jeg synes du skal finne noen andre å kysse med.

− Jeg har lyst til å gi henne en sjanse til. Har lyst til å spørre om hun vil komme og se Paradise Hotel sammen med meg.

− Én sjanse da?

− Én sjanse. Hvis hun sier nei – da er det over.

13. mars 2016: Det dirrer i telefonen til P3 Dokumentars reporter. En SMS fra Axel:

«I går fikk jeg omsider klint litt – fikk klint en del faktisk! Så det må jeg si meg rimelig godt fornøyd med. Vi hadde egentlig planlagt en Paradise-date på tirsdag, men så fikk vi pressa inn en liten ekstradate i går kveld. Var overraskende lite nervøs – vi satt i sofaen, praten fløt, humoren var der og så sa det bare «smack» egentlig. Så det føltes bra. Satser på en reprise på tirsdag!»

► Klarer Axel Stentun (26) å bli kvitt angsten for å flørte med jenter? Hør hele historien i P3-dokumentaren «Axel vil kline»

Frid Kvalpskarmo Hansen

Dokumentarist Frid Kvalpskarmo Hansen

 


Axel må ty til hjelp fra sjekkeintruktøren Espen Korsvik for å lære seg å snakke med jenter på byen. (Foto: Frid K. Hansen)
Axel må ty til hjelp fra sjekkeintruktøren Espen Korsvik for å lære seg å snakke med jenter på byen. (Foto: Frid K. Hansen)

− En god selger og en flink sjekker har mye til felles

 

Sjekkeinstruktør Espen Korsvik mener du definitivt kan lære deg å få draget. Her er hans beste tips.

 

I sju år har Espen Korsvik jobbet fulltid med å lære bort tiltrekningens kunst. Han mener det å være en god selger har mye til felles med å være flink på sjekking.

− En dårlig selger tror ikke på produktet sitt, og framstår derfor ikke troverdig når han prøver å overbevise kunden. En god selger vet at produktet er bra, og da får han solgt også. Den samme gjelder sjekking. Du må tro på deg selv, vite at det du har å tilby er bra.

Bruk flørteblikket

− Det å tørre å holde blikket er viktig når man flørter, uten at man blir creepy og stirrer folk i senk. Dersom du unnviker blikket fremstår du som usikker, og det er ikke nødvendigvis attraktivt.

Espen legger til at du iblant også kan legge inn det han kaller det «mystiske flørteblikket». Det vil si at du myser litt med øynene.

− Det betyr ikke at du skal sitte en hel kveld å myse, men du kan bruke det når du legger trykk på ord eller mens du lytter.

Kroppsspråk er viktig, ifølge Espen: − Folk som er komfortable med seg selv og andre bruker kroppsspråket når de snakker og berører ofte samtalepartneren sin på for eksempel armen eller skulderen. (Foto: Frid K. Hansen)
Kroppsspråk er viktig, ifølge Espen: − Folk som er komfortable med seg selv og andre bruker kroppsspråket når de snakker og berører ofte samtalepartneren sin på for eksempel armen eller skulderen. (Foto: Frid K. Hansen)

«Fake it `til you make it»

Neste punkt på Korsviks liste over flørtingens grunnsteiner er berøring og kroppsspråk.

− Folk som er komfortable med seg selv og andre bruker kroppsspråket når de snakker og berører ofte samtalepartneren sin på for eksempel armen eller skulderen. Du tar kontroll over situasjonen gjennom å vise at du er trygg på både seg selv og andre og det er tiltrekkende.

Sjekkeinstruktøren er åpen om at mye av det han lærer bort kanskje kan framstå som veldig selvfølgelig for de som allerede har det som en naturlig del av sin adferd.

− Men for mange kommer ikke dette av seg selv, det er noe de må trene på. I starten kan det kanskje oppleves som litt kunstig, men dersom du øver målrettet vil det etter hvert bli naturlig. Da vil du ikke lengre late som om du er selvsikker, da vil du faktisk være det.

Flørting er en lek

Espen sier at det er viktig å ikke ta flørten for seriøst. Ikke gå inn i det med en intensjon om å finne noen du kan gifte deg med, da blir det fort skummelt.

− Det er mange som er redde for at de skal drite seg ut eller bli avvist og den frykten gjør at de feiler oftere. Det er viktig å oppleve at det ikke er farlig å bli avvist, det er egentlig bare sunt siden det herder deg.

► Les også: – Det er bare mennesker som forelsker seg

Når det kommer til innholdet i en flørtende samtale sier Espen at det er et poeng i å holde det lett.

− Du dreper flørten dersom du går direkte inn i et alvorlig tema, derfor er det viktig å huske å tulle og kødde litt. Samtidig må du ikke gå helt over til å bli en klovn.

Espen utdyper at det er viktig å ha god balanse i samtalen – vise at du kan være både seriøs, tullete, nysgjerrig og åpen.

− Det viktige er at du ikke tar den ut i noen retning. Ikke fortell hele livshistorien din på en kveld, men vær heller ikke den som bare stiller spørsmål uten å dele noe av seg selv.

− Mange tror at utseende eller penger er viktig for å tiltrekke seg jenter. Det er helt uvesentlig. Jenter tiltrekkes av gutter som har gode sosiale ferdigheter og som er trygge på seg selv.

► Klarer Axel Stentun (26) å bli kvitt angsten for å flørte med jenter? Hør hele historien i P3-dokumentaren «Axel vil kline»

Frid Kvalpskarmo Hansen

Dokumentarist Frid Kvalpskarmo Hansen


Forelsket? Bildet fra Constitution Beach i Boston, 1973. (Foto: Michael Philip Manheim)
Forelsket? Bildet viser et par som kysser på Constitution Beach i Boston, USA, 1973. (Foto: Michael Philip Manheim)

– Det er bare mennesker som forelsker seg

 

Visste du at forelskelse er en evolusjonær mekanisme som skal hindre mennesker fra å bedrive innavl?

 

I tidligere tider levde vi mennesker i gruppevis med noen få titalls individer.

− For å hindre innavl måtte en da helst finne seg en partner utenfor stammen. Det krevde at du hadde evne til å plutselig bli veldig interessert i noen du ikke kjente fra før.

Det forteller biolog Bjørn Grinde som har jobbet mye med å forstå hvordan evolusjonen har påvirket hjernen til oss mennesker. Han legger til at mennesket er en litt spesiell art siden vi både er gruppedannende og pardannende.

− Derfor er det nødvendig for oss å ha en spesiell strategi for å finne en egnet partner, og det er her forelskelsen kommer inn.

Han legger til at det er viktig å skille mellom forelskelse og kjærlighet. Kjærlighet er noe Grinde mener alle pattedyr og mange fugler opplever.

En følelsesstyrt art

Grinde forklarer at menneskets hjerne er et organ som styrer adferden vår gjennom å gi oss respons i form av positive eller negative følelser.

− Forelskelsen er en av de sterkeste følelsene vi opplever, og det har sammenheng med at det å finne en partner og få barn er det viktigste du gjør i livet – sett fra genenes utgangspunkt.

Biologen sier at du tar feil dersom du innbiller deg at du går rundt og tar bevisste, veloverveide valg.

− Beslutningene dine er i stor grad påvirket av ubevisste prosesser som er formet av genene gjennom evolusjon, sier Grinde.

Han vedgår imidlertid at valg av partner også har en kulturell komponent.

− Det er gjort en del forskning på partnervalg og mye tyder på at vi velger noen som er lik oss selv når det kommer til personlighet, men som likevel er ulike oss genetisk.

Sex: Et sosialt bindemiddel

Mens de fleste dyr har sex bare for reproduksjonens del, sier Grinde at menneskets sex fyller flere funksjoner.

− Sex hos mennesker spiller en viktig sosial rolle gjennom å skape et sterkt bånd mellom mor og far. Det er ressurskrevende å oppdra et menneskebarn og derfor bra med flere omsorgspersoner.

Han legger til at det imidlertid er andre arter som går mye lengre enn mennesker når det kommer til å bruke sex som sosial smøring.

Bonobo-apene, for eksempel, har sex med hverandre hele tiden – alle sammen. Ingen skiller på kjønn.

Grinde mener likevel mennesket også har et visst innslag av dette. Han forklarer at homoseksualitet er ganske vanlig hos mennesker, sammenliknet med andre arter. Andre arter kan ha individer som utviser homoseksuell adferd, men disse vil stort sett alltid også være interessert i heteroseksuell sex.

− Hos mennesker derimot er det mange som bare er interessert i sex med sitt eget kjønn. Slik jeg ser det er det et tegn på at sex hos mennesker også har den funksjonen at det bygger sosiale bånd mellom individer, uten at oppdragelse av barn er inne i bildet.

► Klarer Axel Stentun (26) å bli kvitt angsten for å flørte med jenter? Hør hele historien i P3-dokumentaren «Axel vil kline»

Frid Kvalpskarmo Hansen

Dokumentarist Frid Kvalpskarmo Hansen


 

Flere sjekkehistorier fra P3 Dokumentar

 

Carina (28) har nettdatet i seks år. Hun er fortsatt singel. Hvorfor skal det være så vanskelig å finne noen? Sjekk ut hele P3-dokumentaren «En ensom burleskdanser»

 

Frida (25) har satt seg et mål for Bylarm. Hun skal ligge med en artist. Sjekk ut hele P3-dokumentaren «Jakten på Stig»


 

P3dok som podkast

 

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! All musikk som brukes i våre dokumentarer er ikke nødvendigvis med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)