Bolebyen Arendal

I mange år har Arendal hatt et slitsomt rykte på seg for å være en by preget av mye slåssing.

På folkemunne blir byen bare kalt «bankedubyen», etter det lokale uttrykket «e skal banke du».

Dokumentarist Ludvig Løkholm Lewin lurer på hva som gjør at akkurat Arendal er så plaget med harde slagsmål og slåsseglade jenter og gutter.

Han drar derfor til Arendal for å løse mysteriet om den mørke sida av den vakre sørlandsbyen. I fitnessmiljøet finner han det han leter etter.

I sentrale posisjoner finner han folk som kaster vektere i frysere, folk som slåss for prestisje, og ikke minst mannen som kanskje startet det hele: «Sleggemannen» Erling Havnå fra Nokas-ranet.

Hør dokumentaren | Les saken
Sitat start
Det er Arendal. Det er bare sånn.
Sitat slutt


 

-Jeg er en stor motstander av vold

 

Dokumentaren om slåssemiljøet i Arendal førte reporter Ludvig Løkholm Lewin til Erling Havnås fengselsscelle.

Teorien som førte ham dit handler om at slåssinga i byen har sine røtter tilbake til kampsportmiljøet som vokste fram på slutten av 80-tallet. Der hadde «sleggemannen» en sentral posisjon. Selv avviser Havnå at han er en del av opphavet for byens kallenavn ”bankedubyen”. Likevel er ikke Havnå mannen som trekker seg først fra en slåsskamp.

Flaks de gangene det går bra

– Jeg er en stor motstander av vold, så at folk plages og er redde for blind vold er veldig synd. Folk som har jævlig lyst til å slåss må for all del slåss med hverandre, men la andre folk være i fred. Jeg håper det kallenavnet er overdrevet, for jeg er ingen tilhenger av slåssing på byen. Det er jo flaks de gangene det går bra, sier Havnå.

– Vil du ha æren for at Arendal blir kalt «bankedubyen» i dag?

– Nei, det vil jeg ikke ha. Det ville i så fall vært pinlig. Jeg har jo spredt holdninger om det motsatte, men man må jo få lov til å forsvare seg. Holdninger om at man ikke bør backe ut synes jeg er bra, forteller Erling Havnå til reporter Ludvig Løkholm Lewin.

Opphav i kickboksermiljøet

Lewin skjønte tidlig at Havnå kom til å spille en viktig rolle i dokumentaren hans, da det var liten tvil om at Havnå hadde satt sitt tydelige preg på Arendal med kickbokserklubben han startet på 80-tallet.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/02/havnaa.jpg» mp3=»http://klipp.nrk.no/ad/video/Digas/2012-02-07/00001ecc_Quantel_128.mp3″ quote=»Du bør helst like smerte»]

– Det er en vanlig teori i Arendal som går ut på at mye av den mentaliteten rundt slåssinga i

Klikk for å høre og se Ludvigs møte med Erling Havnå. (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

Arendal i dag har et slags opphav i Erling Havnå og det kickboksermiljøet han startet på 80-tallet, forteller Ludvig.

Havnå er i dag Norges høyest graderte kickbokser med sort belte 5. grad. Han vant sølv i kickboksing i EM i 1979, gull i EM i 1980, og sølv i VM i 1991.

Slosseglade sørlandsgutter

Da Ludvig dro til Arendal fikk han selv se hvordan slåsseglade sørlandsgutter oppførte seg på byen. Han forteller at mange er i god form. De trener mye, og de trener kampsport. De guttene som var brautende på byen hadde en fightermentalitet. De skulle ikke lage bråk, men de skulle heller ikke trekke seg unna hvis noe oppstod.

I dokumentaren intervjuer Lewin en dørvakt som tidligere har drevet med anabole steroider, og som har god kjennskap til hvordan det harde miljøet i Arendal utarter seg.

– Jeg håper folk slåss fordi folk er ordentlig sinna og føler seg urettferdig behandla, men sånn er virkelig ikke gatemiljøet i Arendal.

Etter 15 år i døra er det klart at slåssinga er rein prestisje, forteller dørvakta Kjell Robin Larsen.

– Lo da jeg leste brevet ditt

Å treffe en av Norges mest beryktede kriminelle er ikke hverdagskost for en P3-reporter. Etter Havnå ble idømt 16 år fengselsstraff i 2006 er han vant til besøk av journalister i fengsel. Men de aller fleste vil snakke om helt andre ting enn hans lidenskapelige forhold til trening og hans meritter som kickbokser. Kanskje var dette en av grunnene til at Ludvig gikk ut av fengselscella med et lettet sukk.

– Jeg hadde forberedt noen oppvarmingsspørsmål på starten sånn at samtalen skulle gli greit, men det var overhodet ikke noe problem. Han var utrolig hyggelig og imøtekommende. «Du er den første journalisten som kontakter meg om noe annet enn Nokas. Jeg lo da jeg leste brevet ditt. Vanligvis er jeg Nokas-Erling – helt til jeg prater med folk, da er jeg kickbokser-Erling», sa han til meg, forteller Ludvig.

Hør hele historien i P3-dokumentaren «Bolebyen Arendal»

BylinebildeMaria Laila Lindberg
maria.laila.lindberg@nrk.no



[soundquote mp3=»http://klipp.nrk.no/ad/video/Digas/2012-02-07/00001eca_Quantel_128.mp3″ format=»large» heading=»Kampsporthistorie for spesielt intresserte» description=»Norges høyest graderte kickbokser mimrer over sportens spede barndom» size=»10,2mb» duration=»10:55″]


[soundquote mp3=»http://klipp.nrk.no/ad/video/Digas/2012-02-07/00001ecb_Quantel_128.mp3″ format=»large» heading=»Treningsguide for to kvadratmeter» description=»Erling Havnå mener at en celle inneholder alt man trenger for å få god og allsidig trening.» size=»7mb» duration=»07:38″]

 
Dundundun

– Her slåss det

 

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK

Kjell Robin Larsen, som har 15-års erfaring som dørvakt, vet hva han snakker om. Og han har selv delt ut noen av slagene i Arendal. Noe den tidligere boleren er veldig lite stolt av.

Sitat start
Når jeg hører på meg selv har jeg lyst til å kaste opp. Men jeg syns fakta må ut.
Sitat slutt

 
Dundundun

Kristian (18) ble slått ihjel

 

 

Sitat start
Det rant blod ut av munnen og nesa på han, så da skjønte jeg det var ganske ille.
Sitat slutt
Kristian Hjeltnes (Foto: Privat)
Kristian Hjeltnes (Foto: Privat)
OSLO/Hallo P3: Sommeren 2005 drar Kristian på fest i nabolaget, for å så ta en tur på byen. Den uskyldige byturen får en brutal vending når Kristian uprovosert blir slått ned utenfor utestedet “Rødt kort” i Oslo.

Etter 14 dager i koma dør Kristian, bare 18 år gammel.

Hør kameraten og foreldrene fortelle i lydklippene under.


[soundquote mp3=»//p3.no/hallop3-arkiv/files/2012/02/Kristian-del-1.mp3″ format=»large» heading=»Hør kameraten fortelle hva som skjedde» description=»– Det rant blod ut av munnen og nesa på han, så da skjønte jeg det var ganske ille.» size=»3mb» duration=»03:22″]



[soundquote mp3=»//p3.no/hallop3-arkiv/files/2012/02/Kristian-del-2.mp3″ format=»large» heading=»Hør foreldrene fortelle» description=»– Han må leve dette resten av livet, at han har drept en kar.» size=»3mb» duration=»03:22″]

Dundundun

 

Fakta om Arendal (Illustrasjon: Martin Aas, NRK / Arendal Turistkontor)
Fakta om Arendal (Illustrasjon: Martin Aas, NRK / Arendal Turistkontor)


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)