Drømmen om Paradise

E i platinablond og nøttebrun trønderjente i rød joggedress blir hastig skyfla inn på et vaskerom og gjemt.

Ingen andre håpefulle må se henne. Vi er på andregangsintervju til Paradise Hotel.

– Jeg har sagt at begge turene til Oslo har vært for å besøke venninner.

Det forteller Marita, ei blond sørlandsjente som sitter i et lite rom og venter på sin tur på audition.

I år har Paradise Hotel rekordmange søkere. Sier det noe om vår samtid?

5000 har meldt seg på til å være med i TV-programmet som gjorde kjent uttrykket «å ta en dobbel Northug» – altså å onanere to stykker samtidig. Og hvor premiepengene flere ganger har gått til silikonpupper.

Siden førstesesongen i 2009 har mange unge bare ventet på å bli gamle nok til å melde seg på.

De drømmer om å få kjendisstatus og mange følgere på Instagram. At Paradise Hotel kan bli et springbrett til jobber i media eller innbringende blogger. Men kanskje glemmer de at ytterst få klarer nettopp dette.

For hvor mange husker folk fra de syv første sesongene? Petter Pilgaard, Staysman og kanskje Paradise-Iselin?

Synøve (24) flipper usjenert av seg buksa og drar en lårkort kjole over låret med en enorm tatovering av diverse kattedyr.

– Jeg har lyst til å gjøre noe som er litt mer sånn YOLO-liv istedenfor A4-livet. Gjøre litt sånn at du får flere treff på Google. Det er jo det det handler om da, å bli huska, ikke bare være som alle andre.

Synøve er veldig nervøs før sin audition. Kanskje blir hun en av de 20 heldige utvalgte som skal få sjekke inn på Paradise Hotel i Mexico?

Hør dokumentaren | Les alle sakene

 

– Hvis jeg gjør folk flaue der hjemme i sofaen, da føler jeg har gjort jobben min. Jeg skal ta naken-TV til et nytt nivå!

Jørgen (20)


HEMMELIGHOLD: TV3 ønsker fortsatt å holde hemmelig hvem som blir årets deltakere, derfor må vi sladde ansiktene til de potensielle deltakerne. Nina (25) fra Lofoten er en av de håpefulle som ønsker å sjekke inn på Paradise Hotel i år. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
HEMMELIGHOLD: TV3 ønsker fortsatt å holde hemmelig hvem som blir årets deltakere, derfor må vi sladde ansiktene til de potensielle deltakerne. Nina (25) fra Lofoten er en av de håpefulle som ønsker å sjekke inn på Paradise Hotel i år. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Ekte varer

 

Trenden er flere søkere og færre silikonpupper enn før. På castingkontoret til Paradise Hotel advarer de mot å drømme om berømmelse. Og de gjemmer bort blondiner i vaskerommet.

 

– Veldig mange tror vi ser etter visse typer, som den dumme blondina, drittsekken eller klysa, men sånn er det ikke, sier Ina Myrstad.

Hun er 33 år og har jobba med TV i åtte år, blant annet med casting til Luksusfellen, Farmen, Anno og nå altså Paradise Hotel. På veggen på kontoret henger en rekke fargerike post-it-lapper hvor innholdet er hemmelig – som så mye annet i den grundige castingprosessen.

Hektisk på castingkontoret

Hemmelighold er det også i dag. Det er litt AKP-ml-vibber på castingkontoret i Trondheimsveien i Oslo. Jenter følges fra det ene rommet til det andre, mens vakter passer på at kysten er klar. En platinablond og nøttebrun trønderjente i rød joggedress sitter gjemt på et vaskerom til kysten er klar.

Romkabalen gikk ikke opp.

– Man vil vel generelt at alle deltakere i alle realityprogram på forhånd skal ha minst mulig med hverandre å gjøre. Men det er ekstra viktig i Paradise siden det er en spesifikk ung gruppe, hvor sjansen er stor for at noen kjenner hverandre eller vært på byen sammen, forteller castingansvarlig Myrstad.

– Dessuten sjekker også deltakere inn underveis, så det er viktig å beholde overraskelsesmomentet.

Irene Kalantzakou, Ina Myrstad og Iben Ørnes på castingkontoret har akkurat landet årets deltakelse på Paradise Hotel. Myrstad presiserer at dette er et innslag, siden P3 Dokumentar bare viser en liten del av castingprosessen. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Irene Kalantzakou, Ina Myrstad og Iben Ørnes på castingkontoret har akkurat landet årets deltakelse på Paradise Hotel. Myrstad presiserer at dette er et innslag, siden P3 Dokumentar bare viser en liten del av castingprosessen. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Nazidame på veggen

De fire jentene på castingselskapet Outcast har gått gjennom 5000 søknader. På veggen henger en av søknadene, et svart-hvitt bilde av 113 år gamle Gertrud fra Kurfürstendamm. Hun beskriver drømmemannen som en liten mann med bart og enorm oppmerksomhetstrang.

Ina Myrstad fikk aldri svar på telefonen til Gertrud. Uansett er hun litt utenfor målgruppen.

– Hvis søknader er sendt etter klokka elleve på natta er det stor mulighet for at det er tull, eller at noen har meldt på noen andre. Det samme gjelder når det er veldig stort fokus på sex og drikking i søknaden, sier Myrstad.

Hun skal ringe en ung sørlandsjente som har oppgitt «vodka» og «venner» som sine interesser, og «drikke meg full» som sin hobby.

– Hvorfor ringer du henne nå?

– Vi ser ofte på bildene, det er jo litt viktig til Paradise, spesielt. De skal se bra og tiltalende ut. Ofte får vi mange rare og uklare bilder. Og gjennomførte og utfyllende søknader hjelper alltid veldig.

Myrstad og resten av gjengen ringer flere hundre mulige deltakere. Mange av disse blir innkalt til førstegangsintervju i Oslo. Noen går videre til andregangsintervju og en psykologevaluering.

Rett før jul gikk 4980 søknader i makuleringsmaskinen i Trondheimsveien. Bare rundt 20 stykker stod igjen. De fikk tur til Mexico.

Nina (25) fra Lofoten forteller at hun ikke har noen spesiell strategi på Paradise Hotel, hvis hun skulle være så heldig å bli utvalgt som deltaker. Men hun har en tendens å bli undervurdert, sier hun. Funfact om Nina: Hun har 129 i IQ. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Nina (25) fra Lofoten forteller at hun ikke har noen spesiell strategi på Paradise Hotel, hvis hun skulle være så heldig å bli utvalgt som deltaker. Men hun har en tendens å bli undervurdert, sier hun. Funfact om Nina: Hun har 129 i IQ. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Kroppsfokus

– Hvor mange silikonpupper blir med i Paradise Hotel 2016?

– Hahaha! Skal vi se: Én … to … ja, to. Nei, to par, altså fire stykk silikonpupper!

– Det har vel vært med mer silikon tidligere. I starten var det kanskje mer fokus på sol og sommer, og smellvakre kropper med plastisk kirurgi. Det er fremdeles vakkert og pent å se på, men fokuset har skifta litt til å ha med like mye vanlige, ufiksa kropper.

– Hvorfor det?

– Nå er det sesong 8, og folk blir lei hvis man ikke utvikler konseptet.

– Blir folk lei pupper og hud?

– Nei, kanskje ikke pupper og hud, men det er en trend at seerne vil at folk skal være ekte. Nå har vi så mye realityshow rundt oss og Paradise er et av de mest populære, så det skulle bare mangle krava stiger.

– Hva sier dere til at Paradise Hotel kan bidra til å øke kroppsfokuset blant unge?

– Nå er det jo allerede veldig mye kroppspress i samfunnet, på blogger og Instagram og sosiale medier. Ja, Paradise er mye unge folk i sola med bra kropper, men nå med det fokuset vi har på å finne ekte, ordentlige folk tenker jeg at det kan være en positiv ting. Man trenger ikke ha en tierkropp eller være perfekt for å være med på Paradise.

– Blir det med noen drittsekker i år?

– Haha, nei jeg synes det er stygt å bruke ordet drittsekker. Men vi har jo samla sammen x antall deltakere som er forskjellige og kan være uenige om en del ting. Så temperaturen kan nok stige flere ganger innpå hotellet!

– Det er rundt 200 000 som ser på hver episode av Paradise Hotel. I fjor var det flere over 50 år enn under 20 år som så på. Hvor bevisste er dere på dette?

– Haha, det var morsomt, det var vi ikke klar over. Kanskje vi må finne deltakere på over 30-40 år da. Nei, vi snakker kun deltakere i 20-årene hos oss.

Nina må stå skolerett foran dommerpanelet under andregangsintervjuet. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Nina (25) må stå skolerett foran dommerpanelet under andregangsintervjuet. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Lei av de samme svarene

Etter noen hundre intervjuer med aspirerende realitystjerner er det noen svar som går igjen når det gjelder motivasjon:

1. For opplevelsens skyld
2. Vinne pengepremien
3. Komme seg bort
4. Bo på flott hotell

Flere sier også at de har fulgt med Paradise Hotel siden oppstarten i 2009, og bare har ventet på å bli gamle nok til å søke.

– Hvilke svar er dere mest lei av?

– Det «å lage god TV»! Det går veldig igjen, det er jo i utgangspunktet ikke et galt svar, men det er veldig vagt. Hva er «god TV»? Vi caster folk som er ekte og tør å være seg selv på TV.

– Hva med uttrykket «å være seg selv 110 prosent»?

– Det dukker opp i en del søknader, men jeg tror at folk har litt ironisk distanse til det nå, siden det er et gammelt Paradise Hotel-uttrykk.

Få virkelige kjendiser

De fleste jeg snakker med under audition har blir også motivert av å bli kjente. Ei lyshåra jente vil starte opp blogg dersom hun blir med i årets sesong. Noen håper på tusenvis av følgere på Instagram. En gladgutt fra Gjøvik vil bruke «berømmelsen» til å få seg jobb i radioen. Akkurat som Petter Pilgaard gjorde.

Og apropos Pilgaard: Hvor mange andre Paradise Hotel-deltakere husker du siden oppstarten i 2009? Mange vil kanskje nevne Staysman og Iselin i 2012, ellers er det ganske tynt.

– Mange som er med på Paradise for en liten berømthet rett etter de kommer hjem fra TV, og så går de tilbake til sine vanlige liv. Jeg tror mange tenker de skal bli en ny Pilgaard eller Staysman, men vi prøver å fortelle i håpefulle søkere at mange ikke får den berømmelsen, forteller Ina Myrstad.

Hun legger til at det ikke nødvendigvis skader søknaden at man har en agenda.

– Å ville bli berømt, promotere seg selv eller ville få en fot inn i underholdningsbransjen kan styrke motivasjonen til en person og få personligheten enda sterkere frem.


Hypp på å bli med Paradise Hotel neste år?

Noen tips dersom du har lyst på Mexico-tur til neste år (en tur hvor du slipper å stresse med å ta feriebildene selv):

• Send inn gode bilder med søknaden. Ikke uskarpe eller «artige». Bruk samme bildene som du ville brukt på Tinder!

• Skriv mye og utfyllende. Sjansene for å bli oppringt øker til mer gjennomført søknad du har.

• Ta telefonen eller ring opp igjen, selv om du ikke kjenner nummeret!

• Vær åpen og ærlig.

• Ikke si at du skal lage god TV.

• Vær singel.

• Vit hvem du er og hva du kan bidra med.

• Motivasjon skader ikke, for eksempel at du har lyst til å bli kjendis eller jobbe i underholdningsbransjen etterpå.

► Hør hele historien om veien til Mexico i P3-dokumentaren «Drømmen om Paradise»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist og fotograf Webjørn S. Espeland


 

Fire håpefulle på audition

 

Jørgen (20)

Fra Gjøvik
Student og radioprater

Motivasjon? Dette er ikke en «14-åring som vil vise seg på TV»-handling, dette er tenkt over. Jeg ønsker å få en knagg å henge navnet mitt på i bransjen.

«Naken på TV»-bransjen? Nei, om fem år er det ingen som husker at jeg var naken på TV. Jeg har lyst å jobbe med radio.

Er du en ny Petter Pilgaard? Jeg tviler på at jeg blir like Petter Pilgaard som Petter Pilgaard, men en ny Jørgen P.

Hva vil dine foreldre si? Foreldrene mine tok det veldig greit. Jeg hadde håpet at mor tok det hardere enn hun gjorde. De spør mye, og er forståelig nok nysgjerrige på hva jeg skal være med på.

– Hvis jeg gjør folk flaue der hjemme i sofaen, da føler jeg har gjort jobben min. Jeg skal ta naken-TV til et nytt nivå!

Stereotypien er vel at det helst handler om drikking, puling og bar hud? Det som skjer på hotellet skjer i en boble. Og det kommer til å fenge de fra 23 år og nedover, og vil være forhatt fra 30 år og oppover. Skal du forstå konseptet må du være i rett aldersgruppe. Jeg kunne for eksempel aldri meldt meg på Farmen.

Kunne du hatt sex på TV? Jeg har først og fremst meldt meg på til Paradise Hotel 2016 for å gjøre god morofigur der. Hvis jeg gjør folk flaue der hjemme i sofaen, da føler jeg har gjort jobben min. Jeg skal ta naken-TV til et nytt nivå!

 

Synøve (24)

Fra Skjetten
Jobber på hovedkontoret til Bohus

Motivasjon? Slippe meg ut av komfortsonen og gjøre noe som betyr noe. Jeg har lyst til å gjøre noe som er litt mer sånn YOLO-liv, i stedet for det A4-livet. Få jobb, skaff deg spenn og få kids og barn, liksom. Gjøre litt sånn at du får flere treff på Google, liksom. Det er jo det det handler om da, å bli huska, ikke bare være som alle andre.

Kunne du hatt sex på TV? Er jo hypp på å hooke litt. Ikke som sex-hooking. Men føler at man liksom ikke kan gå på byen i Oslo og kline uten å bli kjæreste. Inne på hotellet er det litt mer sånn Syden-flørt-aktig.

Kunne du tatt «en dobbel Northug»? Sånn som hun Vida Lill gjorde, det var jo mer for å være lættis! Men jeg går kanskje ikke inn for å «ta en Northug».

– Er jo hypp på å hooke litt. Ikke som sex-hooking. Inne på hotellet er det litt mer sånn Syden-flørt-aktig.

Hva vil dine foreldre si? Aldri gjør det Synøve, da blir vi så flau. De vet jo ingenting om det. De tror det er et sånt pornofylleprogram.

Hvor gira er du på å bli kjendis? Gira! Hvis ikke jeg sier det, lyger jeg. Men jeg tror ikke jeg er sånn Se og Hør, bli med meg hjem og se på criben. Mer sånn Instagram: «Hello, this is me».

 

Marita (20)

Fra Sørlandet
Pizzaselger

Motivasjon? Pengane og guttane. Jeg er en guttejente, så jeg liker å ha noe fint å se på.

Kunne du hatt sex på TV? På fylla kysser jeg med alt og alle, gutter og jenter. På fylla betyr det ingenting for meg, men det må være en bra fyr om han skal få en nuss.

– På fylla kysser jeg med alt og alle, gutter og jenter. På fylla betyr det ingenting for meg.

Hva vil dine foreldre si? Planen er ikke å gjøre noe dumt, og å be foreldrene mine ikke se på. Jeg har sagt at begge turene til Oslo (på audition til Paradise Hotel, red.anm.) var for å besøke venninner. Pappa syntes det var rart og bortkasta penger å dra tur-retur Oslo på dagstur, uten å overnatte. Tror jeg må si det rett før jeg setter meg på flyet til Mexico.

Har du lyst til å bli kjendis? Det er nok en mulighet for at jeg starter en blogg. Og utnytter meg av sponsorer hvis jeg får sjansen.

 

Veronica (27)

Fra Trøndelag
Jobber med psykisk helse i kommunen

Motivasjon? En ting man kan gjøre en gang i livet. Var egentlig imot det først, var en venninne som meldte meg på. Men jeg er redd for å bli bestemora, det er uaktuelt.

Kunne du hatt sex på TV? Nænænei, bli itj «dobbel Northug» på mæ nei! Det blir vel ikke jerntrusa hver kveld, men jeg går jo inn med den innstillinga om fred og ingen sex. Men så vet man ikke hvem som blir med da, plutselig dukker det opp en skikkelig hunk.

Hva vil dine foreldre si? Moren min har sagt at hun føler jeg blir med på noe. Man er jo over 18 år.

– Det blir vel ikke jerntrusa hver kveld, men jeg går jo inn med den innstillinga om fred og ingen sex.

Hvorfor Paradise Hotel? Jeg meldte meg på Farmen en gang, men det gikk veldig dårlig på audition. Vi hadde stolleken, og en stor feit fyr, tok stolen min. Etter det var jeg så forbanna at jeg ikke sa noen ting på resten av intervjuet.

Vil du bli kjendis? Jeg tror ikke jeg er født for å være kjendis, nei. Det duser jo fort ned da, ei i Trondheim var populær som bar-servitør i tre måneder etter hun var med på Paradise, så blei ho glømt. Nei, klarer meg godt uten å være kjendis.

 

► Hør hele historien om veien til Mexico i P3-dokumentaren «Drømmen om Paradise»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist og fotograf Webjørn S. Espeland


Noen av deltakerne som sjekket inn på Paradise Hotel 2013. (Foto: Viasat/TV3)
Deltakerne som sjekket inn på Paradise Hotel 2013. (Foto: Viasat/TV3)

– Problematisk at deltakerne blir latterliggjort

 

Ser vi på Paradise Hotel for å føle oss bedre?

 

− Det er ingen tvil om at deltakerne i Paradise Hotel blir gjort narr av, sier Josefine Holmqvist.

Josefine Holmqvist. (Foto: Privat)
Josefine Holmqvist. (Foto: Privat)

I 2014 valgte hun og medstudent Sarah Augustsson å dedikere bacheloroppgaven sin til paradisets hotell. De studerte og analyserte 42 av 54 episoder fra svenskenes sjuende Paradise-sesong, som ble sendt på skjermen fra august til desember.

Målet med «Drömmen om Paradiset» var å finne ut hvilke virkemidler produksjonsstaben til Paradise benytter seg av – og hvilke konsekvenser dette får for gjengen på hotellet.

− Mange tenker at de som søker seg til programmer som Paradise Hotel er dumme, white trash og tilhører en lavere klasse i samfunnet. Vi ville undersøke om produksjonens arbeidsmetoder forsterket denne oppfatningen, sier Josefine.

Under analysearbeidet studerte hun og Sarah hvilke knep Paradise-produksjonen benytter seg av for å lage et severdig realityprogram. Gjentakelser for å understreke visse utsagn og reaksjoner, musikk, lyder og grafiske elementer er bare noen av virkemidlene på lista. I tillegg studerte jentene bruken av omplasseringer av klipp – for eksempel når en scene eller hendelse fra en tidligere anledning plutselig dukker opp mange uker senere.

Serien som har «alt»

En annen faktor er fraværet eller utelatelser av klipp og informasjon, forklarer Josefine. Visse typer informasjon kan holdes igjen, slik at TV-seerne får et annet (og kanskje feilaktig) inntrykk av det som skjer på skjermen. Og når deltakerne serverer mindre kloke utsagn foran kameraet, er dette ofte et resultat av spesifikke spørsmål fra produksjonsstaben – som aldri vises på TV.

Et godt eksempel på de to sistnevnte virkemidlene oppsto da de svenske deltakerne gjennomførte en «skoleuke» nokså tidlig i sesongen. Alle måtte gjennom en slags geografiprøve som besto av å feste ulike land på et verdenskart.

− I en av scenene bruker de omplasseringer og utelatelser på en måte som gjør at det ser ut som en av deltakerne, Ylva, peker på Danmark på kartet og sier «her ligger jo Tyskland». Som seer er jo dette noe man vil flire av, sier Josefine.

Effektive effekter

En annen deltaker på hotellet, Robbin, får også merke effekten produksjonens verktøykasse. Ved en anledning, antakelig i en intervjusituasjon, sitter Robbin og ser ut i lufta med munnen åpen og et sløvt blikk. Dette klippet blir brukt flere ganger, i flere forskjellige episoder – og hver gang blir Robbins «fjerne» uttrykk knyttet til ulike situasjoner og får selskap av nye tilleggseffekter.

I en episode blir Robbins hode truffet av en animert banan, og i en annen sekvens flyr det en Paradise-sommerfulg inn og ut av øret hans. Fniseverdig? Ja.

− Det er selvfølgelig problematisk at deltakerne blir latterliggjort på denne måten, sier Josefine.

Hun viser til at underholdningsbransjen og tabloidpressen i Sverige har en tendens til å framstille arbeidere og arbeiderklassefamilier som uopplyste, vulgære og seksuelt promiskuøse – og at det er nettopp disse egenskapene Paradise Hotel-deltakerne gis i realityserien.

− Til syvende og sist sitter middelklassen og ler av arbeiderklassen på TV, og den gjeldende oppfatningen av arbeiderklassen blir reprodusert og forsterket, sier Josefine.

En slags såpeopera

I Oslo sitter medieviter Gunn Enli, som blant annet har studert den aller første sesongen av norske Paradise Hotel. Hun er ikke like kritisk som Josefine, men er enig i at framstillingen av deltakerne kan være trøblete.

Gunn Enli. (Foto: Universitetet i Oslo)
Gunn Enli. (Foto: Universitetet i Oslo)

− Typisk for denne serien er at deltakerne blir profilert som kroppsfikserte – de er unge mennesker som er veldig opptatt av utseendet og seksualitet. Noen av dem blir også framstilt som mindre intelligente, eller som veldig ustabile, sier Gunn.

Imidlertid påpeker hun at de aller fleste Paradise-deltakere har fulgt med på serien tidligere, og mange av dem er nok temmelig klar over hva som skal til for å bli sesongens mest profilerte. På den annen side har de få – eller ingen – muligheter til å påvirke det ferdige resultatet.

− Det er veldig vanskelig for deltakerne å styre hvordan de blir profilert på TV, for denne makta ligger jo hos produsentene. For et menneske som har behov for å kontrollere sin egen identitet, kan dette være problematisk, sier hun.

Medieviteren mener at Paradise Hotel og liknende programmer inneholder mange av de samme virkemidlene som en kjent, følelsesladet fiksjonssjanger: Såpeoperaen.

− Veldig mye av det som skjer i serien er planlagt og framprovosert. Paradise Hotel gir ikke et representativt bilde av ungdomskultur – det er en stereotypi, en blanding av fiksjon og virkelighet. Tidligere har reality-TV blitt beskyldt for å være et freak show, programmer som får folk til å gjøre ting som vi seere kan le av, sier Gunn.

En annen person i virkeligheten

Labinot «Labi» Haziri (22) er en av mange Paradise Hotel-deltakere som har fått TV-seerne til å humre i skjegget. For to år siden gikk han fra å være en helt vanlig fyr fra Sarpsborg til å bli et velkjent TV-tryne.

Labinot «Labi» Haziri (22) har deltatt i Paradise Hotel. (Foto: Viasat/TV3)
Labinot «Labi» Haziri (22) har deltatt i Paradise Hotel. (Foto: Viasat/TV3)

I dag beskriver han Paradise-sirkuset som en utrolig bra opplevelse.

− Alt i alt var det helt fantastisk – jeg har fått venner for livet. Jeg ble kanskje framstilt som en litt sprø type på TV, men det kan jeg takke meg selv for. Jeg la opp til det selv, sier han.

Som Paradise-deltaker havner man inne i en slags boble, forklarer Labi. Selv glemte han å tenke over at han ble filmet til enhver tid. Han sa og gjorde flere ting han kanskje ikke ville gjort utenfor hotellet.

Man må regne med å bli framstilt som en litt dummere versjon av seg selv når man er med på et program som Paradise, mener han.

− Når alt som skjer i løpet av 24 timer skal klippes ned til 45 minutter, må de jo ta med det som er bra – det som folk synes er morsomt. Jeg er en annen person i virkeligheten enn på TV. Det er familien og mine nærmeste venner også klar over, sier Labi.

De som husker Labi fra Paradise Hotel, burde også huske det stadige fokuset på «crosser’n» han tilsynelatende var veldig opptatt av. Igjen og igjen ble Labis sykkeldrøm dratt fram på skjermen. Seerne fikk se minst én animert crossykkel i løpet av sesongen.

− Alle snakker om den crosser’n! Det ble så mye prat om den at jeg egentlig ble litt lei til slutt, sier Labi selv.

− Men jeg snakket jo om den for å gjøre programmet mer underholdende.

Paradise for alltid?

Tilbake i Sverige mener Josefine Holmqvist at serien bygger opp under fordommer om unge mennesker er late og uansvarlige.

− I 2014 lå arbeidsløsheten blant unge i Sverige på 25 prosent. Når vi da får se unge mennesker som nettopp er «uansvarlige», og som heller søker seg til Paradise Hotel istedenfor å jobbe, forsterkes inntrykket av hvordan dagens unge er, sier hun.

Hun mener at nettopp arbeidsløsheten i Sverige er en av grunnene til at Paradise Hotel får så mange søknader hvert år: Kjendisstatus, badeliv og en sjanse til å vinne penger virker nok lukrativt for ganske mange. Men vil seerne gå lei? Neppe, tror Josefine.

− Jeg tror all type TV som bygger på latterliggjøring lokker til seg publikum, sier hun.

− For da kan vi som ser på føle oss litt bedre. Og litt smartere.

► Hør hele historien om veien til Mexico i P3-dokumentaren «Drømmen om Paradise»

Line Orfjell

Journalist Line Orfjell


 

Seks minneverdige deltakere

 

En solid bunke deltakere har sjekket inn (og ut!) av Paradise Hotel de siste sju åra. Noen av dem forsvinner fra hukommelsen tidligere enn de burde.

 

André Brennum (2009) ⇑

Du husker kanskje ikke André, men tro det eller ei: Han har hatt stor betydning for våre liv. Vi kan nemlig takke André for at Petter Pilgaard, landets første Paradise-vinner, fortsatt er et kjent fjes i dag. Det er faktisk en ganske rørende historie.

I utgangspunktet var Petter i ferd med å sendes hjem fra hotellet, like før finaleuka – men slik gikk det altså ikke, takket være vår reddende engel fra Gjøvik. André syntes det var blodig urettferdig at Petter skulle reise, da han tross alt hadde vært på hotellet helt siden starten. (For alle som ikke har fulgt med i Paradise-timen: De fleste verdige vinnere har vært med fra dag én).

Pliktoppfyllende som han var (og sikkert er fortsatt!) valgte André å ofre seg til ære for Petter Pilgaard. Han trakk seg, rett og slett. Og det er altså en av grunnene til at vi snart kan feire at det er sju år siden Petter Pilgaard fikk sin velfortjente plass i kjendis-Norge. Takk, André!

 

Daniel Hamnes (2010) ⇑

Ah, Daniel Hamnes. «Frøken Norge»-general Geir Hamnes’ stolte sønn, Oslo-gutt på sin hals, med den beste yrkestittelen i hele verden: «Festfikser». Daniel kunne skilte med bred erfaring fra pappas «Frøken Norge»-business, blant annet som programleder, og hvem kunne vel motstå hans blonde manke og sjarmerende smil? Alt lå til rette for en lang karriere inne på hotellet. Trodde han.

Det tok nemlig ikke lang tid før Daniel havnet i en hissig konflikt med de kuleste jentene på hotellet, og han var heller ikke på godfot med partneren sin. Det gikk som det måtte gå: Daniel måtte sjekke ut av paradiset, bare to uker etter ankomst. Han rakk nesten ikke å bli brun, en gang! Heldigvis sørget han for å sjekke ut med stil: Hans tårevåte ansikt smeltet selv den mest iskalde Paradise-seer. Undertegnede inkludert.

 

Lauretta Magdalena Mencel (2013) ⇑

Denne polske skjønnheten hadde bare bodd i Norge i seks år da hun sjekket inn på Mexicos kuleste luksushotell. Innledningsvis kunne hun virke som en ganske pregløs karakter, men snart ble det personlighet i både bøtter og spann.

Det viste seg at Lauretta hadde kjærlige følelser for Kristian René, hotellets selvtitulerte konge. Kristian René hadde også vært en framtredende figur i Paradise året før, og dermed ble Lauretta temmelig koko når han var i nærheten. Dette var tross alt en fyr hun hadde sett på TV! Dermed valgte Lauretta å sende Kristians partner/forlovede ut av konkurransen, noe som førte til drama med stor D: Grining, raserianfall og et hjerteskjærende farvel mellom to forelskede mennesker.

Laurettas opphold på hotellet ble imidlertid skuffende kort, mye fordi hun viste seg å være en særdeles middelmådig, lite taktisk spiller. Hvorfor er det alltid sånn?!

 

Mads Michalsen (2011) ⇑

Kan du minnes en langhåra fyr som løper gjennom hele Paradise-bygningen, kliss naken, helt edru? Jepp, det er Mads. Østfoldingen er en av ytterst få Paradise-deltakere som kan skryte av politisk bakgrunn, og Mads hadde det riktig festlig da han forsøkte å få de andre i gjengen til å gjette hvilket parti han var medlem av.

Che Guevara-tatoveringen på brystet til tross: Mads var en dedikert FrP-er. Og avholds. Du får ingen respekt på Paradise Hotel hvis du ikke «slår deg løs» og «er deg selv», og heldigvis viste det seg at Mads klarte begge deler – helt uten hjelp av rusmidler.

Nakenbading midt på natta, akrobatiske krumspring i badekaret, elleville bevegelser på dansegulvet – alt lå til rette for et glitrende Paradise-opphold. Dessverre var Mads av typen som ikke mestret spillet. Han trakk ned buksa rett foran fleisen på jentene, hintet kraftig om at en kvinnelig deltaker var lett på tråden (taktisk!) og var overbevist om at han kom godt overens med partneren sin – uten at de kjærlige følelsene ble gjengjeldt. Vår venn fra Rygge måtte sjekke ut av hotellet etter to uker. Mon tro hva han driver med i dag?

 

Negar Khan (2009) ⇑

Har du noen gang hørt uttrykket «tråkke i grøten»? Ikke? Da har du sannsynligvis glemt Negar Khan. Den friske Bollywood-stjernen fra Oslo troppet opp på hotellet nokså tidlig i den aller første Paradise-sesongen, og i utgangspunktet ble hun ganske godt mottatt. (Ingen av de andre trodde på at de store leppene hennes var ekte vare, slik hun påsto, men det er en annen historie).

Tradisjonen tro tok det omtrent ti minutter før hun ble lagt for hat: En fuktig fest førte til mye flørting fra Negars side, og de andre jentene ble temmelig mugne. Hvem trodde hun at hun var, liksom? Dagen derpå ble det oppvask, og Negar ble pent nødt til å innrømme at hun hadde «tråkket i grøten». Da en av de andre jentene prøve å hinte om at det muligens var «tråkke i salaten» hun prøvde å si, ble Negar kjempeforvirra.

Men samme kunne det være: Bollywood-prinsessa var uansett dødsdømt etter den forferdelige flørte-fadesen. Etter sju episoder var det takk og farvel til henne. Ganske trist, i grunnen.

 

Christian Svingen (2012) ⇑

Hvem kan glemme Christian Svingen? Den livsglade mureren fra Fredrikstad utmerker seg allerede i introduksjonsvideoens første sekunder: Han mener at humor er «top number one», å møte «dem jentene» på hotellet blir sannsynligvis «rinkidink», og atmosfæren på hotellet er «shoom wallabing».

– Idet jeg kommer inn på hotellet… da skal det bli awesome of mc awesometown words, lissom, sier Christian – og på mange måter fikk han jo rett i akkurat det.

Dessverre var de andre deltakerne mindre begeistret for Christian, så hotellkarrieren hans ble dessverre ikke av den langvarige sorten. Jeg ønsker meg én tidligere deltaker til Paradise i år, og det er herr Svingen. Her har dere en jobb å gjøre, TV3!

 

► Hør hele historien om veien til Mexico i P3-dokumentaren «Drømmen om Paradise»

Line Orfjell

Journalist Line Orfjell


REALITY ANNO 2001: ''Big Brother''-deltagerne ankommer huset på Fornebu. Her er det deltaker Lars Joakim Ringom fra Lillehammer (med rastafletter) som tar farvel med venner før han går inn i huset. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix)
REALITY ANNO 2001: Big Brother-deltagerne ankommer huset på Fornebu. Her er det deltaker Lars Joakim Ringom fra Lillehammer (med rastafletter) som tar farvel med venner før han går inn i huset. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, NTB scanpix)

Norges største realitystjerne?

 

Hvem er den aller største realitystjernen i den norske realityfloraen? Det må vel være den med flest treff i norske aviser og magasiner. Vi har gått gjennom nyhetsarkivet Retriever for å finne vinneren. En sterk deltaker ble dessverre disket.

 

(Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Christer Falck

Kjent fra: Robinsonekspedisjonen, sesong 1, 1999. (Vinner)
Antall treff: 1964.
Funfact: Hadde med tannbørste som personlig gjenstand da han vant Norges første realityserie. Fikk tilnavnet «Riksklysa».

 

(Foto : Berit Roald, NTB scanpix)

Mette Iversen

Kjent fra: Robinsonekspedisjonen, sesong 1, 1999.
Antall treff: 228.
Funfact: Norges første realitybabe ga ut singelen «A Rocket Ride», hadde en forglemmelig konsert i en liten NetCom-butikk på Majorstua, startet to barer i Oslo og ble dømt til fengsel for heleri og medvirkning til hvitvasking – alt i løpet av få år etter deltakelsen.

 

(Foto: Morten Holm, NTB Scanpix)

Lars Joakim Ringom

Kjent fra: Big Brother, sesong 1, 2000. (Vinner)
Antall treff: 206.
Funfact: Spilte både i Tøyen-eposet Buddy (hvor mørkhudede knapt var synlig i hele filmen) og Linn Skåbers NRK-serie Hjerte til hjerte.

 

(Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Anette Young

Kjent fra: Big Brother, sesong 1, 2000.
Antall treff: 261.
Funfact: Sammen med BB-eksen Rodney Karlsen slo paret Se og Hør i Høyesterett, etter en artikkel fra bladet om om utroskap, sjalusidrama og krangling.

 

(Foto: Julia Naglestad, NRK)

Martin Giæver

Kjent fra: Villa Medusa, sesong 1, 2000.
Antall treff: 40.
Sadfact: Jobbet i NRK Dagsrevyen og Forbrukerinspektørene, før han sluttet for å være programleder i TV2 Ettermiddagen. Halvannen måned senere ble programmet vedtatt nedlagt.

 

(Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix)

Synnøve Skarbø

Kjent fra: Muldvarpen, sesong 2, 2001.
Antall treff: 734.
Funfact: Skulle opprinnelig delta i første sesong av Robinsonekspedisjonen, men trakk seg og Mette Iversen fikk plassen hennes i stedet.

 

(Foto: Knut Falch, NTB scanpix)

Gaute Grøtta Grav

Kjent fra: Farmen, sesong 1, 2001. (Vinner)
Antall treff: 1528.
Funfact: Tittellåten «Gardsgut» fra Gaute Grøtta Grav-albumet «Gardsgut» har 16 612 avspillinger på Spotify. Det er 368 828 632 færre enn Kygos «Firestone».

 

Bjørn Sjulstok

Kjent fra: Baren, sesong 2, 2001.
Antall treff: 24.
Funfact: Gikk i klasse med både Synnøve Svabø og Johan Olav Koss på barne- og ungdomsskolen.

 

(Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix)

Max Marius Almaas

Kjent fra: Ungkaren, sesong 1, 2003.
Antall treff: 133.
Sadfact: Forholdet til Ungkaren-Marie Ljung røyk kjapt.

 

(Foto: Ola Haram , NRK)

Christian Høibø

Kjent fra: Robinsonekspedisjonen, sesong 5, 2003.
Antall treff: 192.
Funfact: Var agent eller informant for PST mens han var på Robinson-øya. Døpte «De utstøttes øy» på Robinson til «Øya Blitz».

 

(Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Live Nelvik

Kjent fra: Farmen, sesong 3, 2004.
Antall treff: 571.
Funfact: Hennes første avisoppslag var som 10-åring for familiefilmen «Kalle og englene» i 1993: «Faktisk virker de unge skuespillerne, Tom Bech Letessier og Live Nelvik, mer troverdige enn de proffe, voksne skuespillerne,» Eirik W. Alver i Dagbladet.

 

(Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix)

Lene Alexandra Øien

Kjent fra: Robinsonekspedisjonen, sesong 6, 2004.
Antall treff: 1014.
Funfact: Robbie Williams benektet på Skavlan påstandene fra Lene Alexandra og Aylar om at de hadde hatt trekant med han.

 

(Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix)

Aylar Lie

Kjent fra: Big Brother, sesong 5, 2005.
Antall treff: 1137.
Funfact: Var bare gjestedeltaker for å gjøre Elita Löfblad sjalu, og blir dermed diskvalifisert fra konkurransen, akkurat som hun ble fra Frøken Norge i 2004 (på grunn av snuskete innspillinger i USA).

 

(Foto: TV Norge)

Morten Hegseth

Kjent fra: Big Brother, sesong 6, 2006.
Antall treff: 680.
Funfact: Beskrev seg som en «gladlaks» og en «festus rexus» før BB-deltakelsen.

 

(Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)

Linni Meister

Kjent fra: Robinsonekspedisjonen, sesong 7, 2007.
Antall treff: 778.
Funfact: Hadde med sminke som personlig gjenstand.

 

(Foto: Sara Johannessen, NTB scanpix)

Petter Pilgaard

Kjent fra: Paradise Hotel, sesong 1, 2009.
Antall treff: 490.
Funfact: Fikk jobb som radiopreater i NRJ bare noen måneder etter at han gikk seirende ut av paradiset i Mexico. Skøyt hull i veggen på NRKs skyterom med pil og bue.

 

*****

 

Vinneren av Norges største realitystjerne er dermed:

1999: Vinneren av Robinson, Christer Falck, feiret siste episode serien sammen med resten av  deltakerne på utestedet "Lille"  i Oslo. (Foto: Knut Fjeldstad, NTB scanpix)
Som i 1999: Christer Falck vant, og feiret sammen med resten av Robinson-deltakerne på utestedet «Lille» i Oslo. (Foto: Knut Fjeldstad, NTB scanpix)

Christer Falck!

Gaute Grøtta Grav og Lene Alexandra Øien får henholdsvis andre- og tredjeplass – mens Linni Meister, Synnøve Skarbø, Morten Hegseth og Live Nelvik havnet nærmest pallen. Gratulerer alle sammen!

På sisteplass kom «Baren-Bjørn», men som plaster på såret så offentliggjør vi et klassebilde med ham, Johan Olav Koss og Synnøve Svabø. Vær så god!

Hvem synes du er Norges største realitystjerne?

► Hør hele historien om veien til Mexico i P3-dokumentaren «Drømmen om Paradise»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

P3dok som podkast

 

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! All musikk som brukes i våre dokumentarer er ikke nødvendigvis med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)