Kjendisskaperne

D a Marcus Husby (31) avslørte bruddet mellom Tone Damli og Aksel Hennie ble nyhetssaken lest av 1,3 millioner lesere – på én dag!

Det er fortsatt rekord i VG. Vanligvis ligger en god sak på 200 000 klikk.

Morten Hegseth (29) var med på å gjøre Hank von Helvete fra undergrunns Turboneger-rocker, til å stille opp i Se og Hør naken med kona og familien, under overskriften «Her koser vi oss på Kløfta».

Marcus og Morten er begge unge trøndere som er blant Norges fremste kjendisjournalister, begge med fortid i Se og Hør.

Hvordan står det til med norsk kjendisjournalistikk i 2015 – i en medietid der salget synker og inntektene skrumper inn?

Vi har vært med journalistene på jobben i VG for å finne ut om hvilke metoder som brukes innen kjendisjournalistikken. Hvorfor har de denne fascinasjonen for kjendiser? Finnes det noen grenser? Hvordan får de nyss i alt?

For hvordan kunne Se og Hør ringe komiker Einar Tørnquist og be om noen kommentarer omtrent samtidig som han vant en budrunde på en ny kåk?

Hør dokumentaren | Les alle sakene

 

– Jeg tror det har vært mye mørkemenn i redaktørstolene der før.

Kjendisjournalist Morten Hegseth (29) om sin fortid i ukebladet Se og Hør.

 


 

Ut og jakte kjendiser

 

Me & the Norwegian giant!

A photo posted by Britney Spears (@britneyspears) on


 

Morten Hegseth

Alder: 29
Fra: Stjørdal, Nord-Trøndelag
Yrke: Kjendisjournalist i VGTV
Før: Deltaker i Big Brother. Jobbet i Se og hør. Kjæreste med Sturla Berg Johansen.
Meritter: Fikk Hank von Helvete, som da var tøff rockestjerne i Turboneger – til å stille opp i Se og Hør naken med kona under overskriften «Her koser vi oss på Kløfta». Drakk og spiste med Ari Behn, Unni Askeland og Sturla Berg Johansen for 12 000 kr på Se og Hørs regning.
Siste saker: VGTV på ESC. Panelet #19.

 

– Hvorfor ble du kjendisjournalist?

– Fordi jeg er lat og synes lokaljournalistikk er ræva kjedelig. Og fordi jeg leste Se og Hør fra jeg var fire år og syntes det var artig. I barnehagen fikk jeg alltid penger av mamma til å gå på nærbutikken og kjøpe Se og Hør. Helt frem til jeg var 20 år syntes jeg det var så fascinerende at Se og Hør klarte å treffe kjendiser tilfeldig i Syden.

– Hvor stolt er du av jobben?

– Jeg er ikke stolt av det jeg holdt på med i Se og Hør. Jeg har hatt det mye gøy på jobb, men har ikke gjort verden til et bedre sted. Men jeg har kanskje vært med på å gjøre den morsommere.

– Hva gjør en kjendis til en bra kjendis?

– Vi liker jo folk som er litt punks, som kjører på og ikke hele tiden tar hensyn til at de skal være så godt likt. Samme hva de mener, bare de mener NOE! Underholdningsbransjen i Norge er livredde for å mene noe, siden de skal være så j..la kommersielt anvendbare. Når mente Tone Damli noe sist?

– Hvem er topp fire kjendiser i Norge?

1. Kongefamilien, selvfølgelig.
2. Tone Damli, litt nikkedukke, men egentlig veldig kul dame.
3. Fredrik Skavlan, han er nesten blitt vår Hollywood-stjerne han, du ser han aldri noe sted lenger.
4. Jon Almaas.

– Men pallen er veldig klar for forandring. Ingebjørg Bratland kan jo ta over!

 


 

Marcus Husby

Alder: 31
Fra: Levanger, Nord-Trøndelag
Yrke: Kjendisjournalist i VG Rampelys
Før: Begynte å jobbe i Trønder-Avisa som 15-åring. Jobbet i Se og Hør i tre år.
Meritter: Slo Se og Hør i kampen om å publisere Tone og Aksel sitt brudd. Det er fortsatt VGs mest leste sak, med over 1,3 millioner klikk på én dag. Avslørte at Oslo domkirke brukte 320 000 kroner på to PR-rådgivere til mediehåndtering ved begravelsen til Wenche Foss.
Siste saker: Coop fjerner lettkledd grillreklame etter Facebook-klager. Dan Børge Akerø tapte 200.000 på mobilapper. Beyoncé og Jay Z i Norge.

 

– Hvorfor ble du kjendisjournalist?

– Det ene tok det andre etter at jeg starta i Trønder-Avisa som 15-åring. Men jeg har bestandig syntes at kjendiser er morsomt. De har jo påvirkningskraft, og folk er opptatt av dem selv om mange ikke vil innrømme det.

– Hvor ofte er du flau over telefoner du må ta?

– Jeg syns ikke det er så flaut, og om du legger frem ting på en ordentlig måte kan du spørre om det meste. Men jeg har sperrer, jeg ringer for eksempel ikke på rykter om utroskap.

– Hva slags rare telefoner har du tatt da?

– Kanskje ikke så rart, men hender jeg blir lei når jeg må ringe på sånt som julebordflauser. Da må du ringe 20 kjendiser for å få to svar.

– Hvordan har kjendisjournalistikken forandra seg de siste årene?

– På den tiden jeg jobba i Se og Hør kunne en sak, for eksempel den jeg skrev om Harald Eias skilsmisse, leve fra tirsdag til fredag. Men nå er det rett på nett, og saken er ferdig i løpet av dagen.

– Dessuten har kjendisene tatt mer kontroll over privatlivet sitt selv. Om du følger Stian Blipp på Snapchat eller Instagram vet du hvordan kjæresten hans ser ut på 17.mai, du ser leiligheten hans og får være med på festen hans med andre TV2-kjendiser. Så da er det viktigere og viktigere med god og kritisk kjendisjournalistikk som kan avdekke hvor og hvem de får pengene sine fra, både skjult og ikke-skjult.

– Hvem er topp fire kjendiser i Norge?

1. Kronprinsparet – alle vet hvem de er.
2. Tone Damli – fortsatt på topp tre.
3. Else Kåss Furuset – folk liker henne godt.
4. Truls og Cecilie Skog – også elsket av folket. Særlig Truls!

– Det er vel sånn at TV er bedre enn film, ung er bedre enn gammel og som redaktøren i Peoples Magazine sa «Det er ingenting som slår en død kjendis». Det er vel noe i det, selv om det høres horribelt ut.

Hør kjendisjegerne Morten og Marcus snakke ut i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

 


En smått plagsom kjendistilværelse

 

Den relativt ferske kjendisen Einar Tørnquist anbefaler å være kjendis. Selv om han har følt seg overvåket.

– Jeg anbefaler alle å bli kjendis! Selv om det kanskje er noen dager det trøkker litt, så er det bare en dag i året omtrent. Resten er en dans på røde roser.

– Gratis klær og gratis inngang?

– Ja, gratis klær og inngang overalt, og akkurat så gøy man skulle håpe det var.

Ringte rett etter budrunden

Einar Tørnquist er kanskje ikke helt oppe i A-kjendislaget. Han forteller at han passerer under radaren til kjendispressen, bortsett fra om dama hans er med. Da blir det interessant, og oppslag som «Kjærestelykke for Tørnquist» og «Viser frem kjæresten».

Da Tørnquist kjøpte leilighet i fjor var det ukjent for alle. Bortsett fra Se og Hør. For siden det var en OBOS-leilighet ville han og kjæresten vente til forkjøpsretten var avklart før de jublet på Facebook. Men samme dag ringte jammen Se og Hør. Før salget var tinglyst og offentlig.

– Hvordan visste Se og Hør det?

– Ja, hvordan veit Se og Hør sånt? De har helt åpenbart et kikkehull inn til OBOS da. Eller er det en utro tjener i meglerhuset? Det blir bare spekulasjoner, som jeg pleier å si.

– Men vi hadde ikke delt det med noen. Ikke engang mora mi visste det, men det visste Se og Hør!

Mange sprø tips

Programleder Morten Hegseth og produsent Trine Saugestad Hatlen i VGTVs «Panelet» forteller at de rareste tips kommer inn:

«Hei, Linni Meister kjøper nå fiskegrateng på Bunnpris».

– Sånne tips kunne vi få inn. Det kom alltid tips hvis noen hadde fått seg kjæreste, forteller Hegseth.
Eller hvis noen har fått barn. Da renner det inn med tips.

– Og liket blir ikke veldig kaldt før tipstelefonen ringer om en død kjendis.
Dessuten er de vært borte i mye cheesy hevntipsing. Det er mange som er misunnelige på for eksempel hun de gikk på ungdomsskole med, som så enkelt får mye oppmerksomhet.

Produsent Hatlen forteller om et annet rart «tips»:

– En gang fikk jeg tips på en kveldsvakt om at NRKs Torkjell Berulfsen på nesten 70 år hadde funnet kjærligheten med en 25 år gammel redaksjonsassistent i NRK. Da måtte jeg ringe han på kvelden, og han svarte «Joda, jeg fant kjærligheten for 43 år siden, og vi er fortsatt lykkelig gift».

– Det var en klein telefon å ta!

Hør kjendisjegerne Morten og Marcus snakke ut i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

Sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, ønsket ikke å besvare spørsmål fra oss i P3 Dokumentar.

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


– Norsk kjendispresse er forsiktige

 

Paul Bjerke er professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda. Her er sju ting han tenker om norsk kjendisjournalistikk.

1. Kjendispressen sliter
Se og Hør, VG og Dagbladet er de som har hatt mest dramatisk nedgang i opplag og inntekter de siste årene. Bjerke frykter at de dermed vil bli enda drøyere for å holde på de siste leserne og få flere klikk på nettet.

2. Den viktigste og største forskjellen mellom norsk og internasjonal kjendispresse har vært at den norske er sann
Tyske sladreblad hadde falske oppslag om gravide Mette-Marit. De verste tabloidene på amerikanske supermarked har intervju med menn fra Mars. Professoren håper den norske pressen fortsetter med sanne historier.

3. Såkalte «jukseintervjuer» er ny og slapp trend
Marit Bjørgen, Jon Almaas og Jono El Grande har alle vært oppslag i store såkalte «jukseintervjuer» de siste månedene. Se og Hør og Her og Nå har klippet og limt sammen ting kjendisene har sagt i andre sammenhenger, noe man skjønner ved å lese saken, mens det på forsiden fremstår som et intervju.

Les egen sak: – Visste at jeg hadde ligget med Tone Damli

Professor Bjerke mener det hele er veldig på kanten presseetisk, og tror Anne Rimmen ville vunnet en sak i Pressens Faglige Utvalg.

4. Norsk kjendispresse trykker ikke intime og drøye avsløringer om kongefamilien
Kjendispressen i Norge trykker ikke eventuelle lettkledde bilder av medlemmer av Kongehuset. Prisen for å trykke slike bilder kan dessuten bli høy ved rettssak.

– Folk vil ikke ha det, sier Paul Bjerke.

Han mener at VG trådde over grensa da de hadde avstemning om Mette-Marit skulle ta kontakt med sin nå avdøde far, Sven O. Høiby, på hennes 30-årsdag. Da reagerte leserne massivt og VG beklaget seg neste dag.

– Heller ikke Se og Hør har tre millioner kroner å dele ut i hytt og vær i saksomkostninger og erstatning.

5. Britisk presse ville trykket kongelige nakenbilder
– Toppløsbilder av kongefamilien i Storbritannia har allerede blitt trykket. Og kongefamilien reagerte sterkt, kan professoren fortelle.

Men i Norge mener Paul Bjerke at folket hadde reagert og gjort opprør dersom kjendisbladene hadde trykket eventuelle lettkledde fotografier på avveie fra kongefamilien.

– Du kan touche grensene, men ikke gå over de helt tydelig, da slår det tilbake på organet selv.

6. Se og Hør betaler kilder
– Etter sakene om Sven O. Høiby for noen år siden vurderte man å innføre forbud mot å betale intervjuobjekter, men gikk bort fra det siden Se og Hør da ville trukket seg ut av det gode presseselskap.

Bjerke sier det er i strid med presseetikken å betale for å lokke frem historier folk ellers ikke ville fortalt, som da norske Tora i 2010 fortalte om sin natt med prinsesse Madeleines daværende forlovede, Jonas Bergström.

Hun skal ha fått 12 500 kroner for den internasjonale nyhetsbomben.

7. Sviktende inntekter og kommersielt press er en farlig cocktail!
Nå som ingen lenger vet hvordan man skal tjene penger på journalistikk er det en fare for at det mest kommersielle vinner frem.

Faren da er at lettbeinte kjendisoppslag, slike klipp- og lim-oppslag som med Anne Rimmen, vinner frem.

Hør Paul Bjerke fortelle mer om kjendisjournalistikk i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

Sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, ønsket ikke å besvare spørsmål fra oss i P3 Dokumentar.

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


– Leste i Se og Hør at jeg var helt sønderknust

 

Stadig flere kjendiser får oppslag uten å ha bli intervjuet. Komiker Morten Ramm fikk vite at han både hadde vært tungt i kjelleren – og ligget med Tone Damli.

Både Jon Almaas, Anne Rimmen, Marit Bjørgen og Morten Ramm har de siste månedene hatt flere siders oppslag i Se og Hør, selv om de ikke ønsket å la seg intervjue.

Almaas var for så vidt litt imponert over at saken inneholdt gamle uttalelser fra en jubileumsbok for Steinerskolen. Han var neppe like imponert over bruken av private familiebilder som var skjermdumpet fra NRK-programmet «Hvem tror du at du er?».

Anne Rimmen er nå ferdig med saken, men syntes klipp-og-lim-journalistikken om hennes gifteønsker var dårlige greier:


Også Marit Bjørgen reagerte på et oppslag i mars hvor hun tilsynelatende «snakket ut» om at hun drømte om barn.

– Det er bare trist å oppleve at Se og Hør fremstiller personer som jobber hardt for mål, integritet og redelighet som om de er mennesker som bretter ut privatlivet sitt uten at de, respektløst nok, får mulighet til å takke nei, eller ikke engang gi en kommentar, sa hun til VG da.

– Vet alt om dere kjendiser

Morten Ramm er også en kjendis som stadig får oppslag uten å ha blitt intervjuet.

– Hva er det mest pussige?

Faksimile av Se og Hør
Faksimile av Se og Hør
– Se og Hør er jo veldig flinke til å klippe og lime. Jeg hadde sagt i et VG-intervju at jeg hadde kjærlighetssorg og tulla med det, så hadde jo Se og Hør revet det ut av kontekst og skrev at Morten Ramm var i kjelleren. Overskriften var at han var helt i kjelleren og sønderknust, mens det bare var en liten detalj i det VG-intervjuet.

Komikeren bak nettstedet humornieu har kjent et par journalister fra den «fargerike» pressen.

– «Vi veit jo alt om dere kjendiser», var det en som sa.

Da Ramm spurte hva de visste om han, fikk han et overraskende svar.

– «At du har ligget med Tone Damli»!

– Stemmer det da?

– Nei, det stemmer ikke. Og det er veldig artig at de sitter med masse tips, og at de sitter med tips som er feil!

Hør kjendisjegerne Morten og Marcus snakke ut i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

Sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, ønsket ikke å medvirke i denne P3-dokumentaren.

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

«En helt jæ..ig dag på jobben»

 

Den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs skapte en mediestorm og reiste en heftig debatt da han kom ut med boken «En helt vanlig dag på jobben» i 2007.

Der kom han med en rekke påstander om at ukebladet Se og Hør brukte uetiske journalistiske arbeidsmetoder.

Blant annet hevdet forfatteren at bladet betaler banker, flyselskaper og politiet for opplysninger om kongefamilien.

I kjølvannet av boken så arrangerte Pressens faglige utvalg (PFU) en åpen høring om såkalt sjekkheftejournalistikk.

NRK P3s ettermiddagsprogram «Osenbanden» dekket saken med en alt for gravende radioreportasje om daværende sjefredaktør i Se og Hør – Odd Johan Nelvik:

«En helt jæ..ig dag på jobben» av Webjørn S. Espeland (Osenbanden på NRK P3, 11.06.07)

 

Hør VG-journalistene Morten og Marcus snakke ut i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

 


 

Fem kjappe med Sophie Elise

 


 

– Hva er det mest pussige du har lest publisert om deg selv – og hvor stod det?

– At jeg var død, som sto i en eller annen useriøs nettavis som sirkulerte rundt med klikkoverskrifter på Facebook. Jeg var altså levende, og er det enda, om det skulle være noen tvil.

– Hva har blitt skrevet om deg uten at du visste det eller hadde uttalt deg?

– Ja, det har skjedd veldig mange ganger.

– Når har du hatt følelsen av å blitt tipsa om?

– Ja, det har jeg også følt en del ganger. I kjærlighetslivet spesielt, når det har stått skrevet om brudd, kjærlighet osv uten at noe som helst har vært tilfellet.

– Har kjendispressen noen gang irritert deg? Når?

– Nei, fordi det finnes viktigere ting å irritere seg over.

– Og føler du at de har gått over grensa noen gang? I så fall når/hva?

– Ja, når bilder fra 2009 blir publisert i saker som omhandler nåtid, haha. I don’t look like that no more.

Hør kjendisjegerne Morten og Marcus snakke ut i P3-dokumentaren «Kjendisskaperne»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

Er DU Norges nye kjendisjeger?

 

 


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Ikke nødvendigvis all musikk som brukes i våre dokumentarer er med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)