Maks profitt

Hvor grådige er de unge norske finansfolka? Og hva skal til for å bli søkkrik på aksjer?

Dokumentarist Nareas Sae-Khow vandrer omkring i gangene på Handelshøyskolen BI, kikker inn i bakrommene av Oslo Børs og spiser middag med den unge aksjeeliten på Aker Brygge for å finne svarene.

Vår gaid Arne A. Kvale (20) tar oss med på en sosialsafari inn i en virkelighet full av tall, analyser, innsidehandel og gambling – hvor milliarder av spenn står på spill, hver eneste dag. Finansverdenen er kjent for sin grådighet og opportunisme.

Men sover de aldri – disse menneskene i sin evige jakt etter raske penger?

Hør dokumentaren
Sitat start
Det er et skittent spill.
Sitat slutt


 
Dundundun

Hva ville du gjort med 10 millioner?

 

Veldig mye penger – akkurat nå:
Ja, hva ville DU egentlig ha gjort hvis vi helt plutselig hadde gitt deg en veske med 10 millioner norske kroner?

Sitat start
Jeg ville kjøpt Hurtigruta!
Sitat slutt

Video/lyd: Andreas Daugstad Leonardsen & Frid Kvalpskarmo Hansen, NRK

 
Dundundun

På innsiden av Oslo Børs

 

Trodde du det var mye liv, kjappe telefoner og hoiende mennesker på Oslo Børs? Vel tro om igjen. Det er vel egentlig mest luft. Og noen halvtomme kontorpulter.
– All handel foregår via nett nå, forklarer kommunikasjonssjef Guro Steine mens hun gir oss en kjapp rundtur.

Sitat start
Det skjer alltid noe rart her. Hver eneste dag …
Sitat slutt

Foto/lyd: Nareas Sae-Khow, NRK

 
Dundundun

Aksjerobotene tar over

 


Hva er en aksjerobot – og hvordan fungerer den?

Animasjonsvideoen er laget av E24.

«Robotenes inntog har snudd bransjen på hodet. Borte er dagene da en 25-åring med fersk siviløkonomgrad i lomma tjente millioner. Det er matematikerne, fysikerne og IT-ingeniørene som er aksjemarkedets nye stjerner. Taleevner er byttet ut med programkodekunnskap, en rask munn erstattet med en rask telelinje.»

Den norske nettavisen E24 har reist til Chicago i USA for å undersøke nærmere hvordan invasjonen av såkalte aksjeroboter påvirker markedet.

Sjekk ut hele reportasjen her.

 
Dundundun

De nye gullguttene

 

I et tomt klasserom, foran flere skjermer, sitter to studenter og tester ut koder. Man skulle ikke tro det, men her i halvmørket mellom bananskall og tørre brødskiver sitter visstnok fremtidens gullgutter i finansverdenen.

– Vi har allerede fått noen tilbud. Det er kjempemorsomt.

– Men det er jo både seriøse og mindre seriøse henvendelser, forteller André Christoffer Andersen (26) og Stian Mikelsen (24) entusiastisk.

De to masterstudentene ved NTNU i Trondheim havnet nettopp på forsida av Dagens Næringsliv under tittelen “Dette er nerdenes hevn”.

André og Stian er nemlig neste generasjons finansfolk: De som står bak aksjerobotene. I disse dager sitter gutta og jobber på spreng for å bli ferdig med masteroppgaven – et smart datasystem som kanskje vil kunne brukes i aksjemarkedet en dag. Og dermed gjøre dem rike.

– Ja, vi håper jo det.

De nye gullguttene André Christoffer Andersen (26) og Stian Mikelsen (24) på NTNU.Lydklipp
00:00
Dette er nerdenes hevn
André Christoffer Andersen (26) og Stian Mikelsen (24) forteller om teknologien
Last ned lydklippet
Størrelse: 2,96mb
Lengde: 03:14
Last ned

 
Dundundun

Mannen som slo maskinen

 

Student Peder Veiby (29) klarte å lure en aksjorobot trill rundt i 2007 og tjene flere tusen kroner på få minutter. For dette ble han dømt til fengsel. Nå skal saken opp for Høyesterett.

Oppsiktsvekkende

– Jeg føler meg jo ikke akkurat kriminell.

Han kikker kjapt ned på laptopen som er oppe på bordet. Trykker litt forsiktig på tastaturet før blikket vender opp fra dataskjermen igjen. Nei, det ble ingen handel denne gangen heller.

– Det går kjapt å handle. Man må jo følge med, forteller Peder og ler litt sjenert.

Og slik har han holdt på under hele intervjuet ved det lille kafébordet her på BI i Nydalen. Fulgt med. For første gang siden rettskarusellen startet for noen år siden, ønsker daytraderen og finansstudenten fra Oslo å snakke med media om hva som egentlig har skjedd.

Hvordan det har seg at en ung fyr som han ble tiltalt og dømt for for markedsmanipulasjon i tingretten, for deretter å bli frikjent i lagmannsretten. Men statsadvokaten anket, så saken kommer til Høyesterett nå i slutten av mars. Dette er en helt unik rettssak som både har vakt oppsikt og lettere hoderystelse over hele finansverdenen. Selveste Financial Times har omtalt denne rare historien fra Norge. Alt dette bare fordi at Peder klarte å finte ut en aksjerobot.

Så et mønster

– Det begynte med at jeg investerte langsiktig i kraftselskapet Hafslund og fulgte nøye med på ordreboken. I flere timer hver dag. Der holdt denne maskinen på. Og jeg merket at den reagerte på samme måte hver gang det gikk en handel i aksjen, og det gikk veldig kjapt. Slik skjønte jeg at det måtte være en aksjerobot. En dag bestemte jeg meg for å teste selv og se om den reagerte som jeg hadde forutsett. Det gjorde den. Så da utnyttet jeg det, forteller Peder.

Det var en aksjerobot, altså et dataprogram, fra det utenlandske meglerhuset Timber Hill som Peder gjennomskuet handelsmønsteret på, og utnyttet til sin fordel. Enkelt fortalt: Peder klarte å kjøpe aksjer billig fra roboten og selge dyrere tilbake, og dermed få fortjeneste. Lurt? Ja, og svært profitabelt skulle det vise seg.

– Jeg fant etter hvert flere aksjer der aksjeroboten fra Timber Hill var aktiv, forteller han.

Men Peder var ikke den eneste som hadde gjennomskuet aksjeroboten.

Den andre mannen

På et hotellrom Florida, om morgenen 14. mars i 2008, sitter familiefaren Svend Egil Larsen fremfor sin laptop og handler aksjer i rederiet Odfjell. Hver gang han kjøper, så reagerer aksjeroboten i ordreboken akkurat som forventet. På to timer tjener han 37 700 kroner. Lite ante Svend Egil at han to år senere skulle sitte i Oslo tingrett tiltalt for markedsmanipulasjon, sammen med Peder Veiby.

– Jeg vet ikke om Larsen skjønte det hele ved å se på mine handler, eller helt uavhengig. Uansett var det rart at ikke flere oppdaget mønsteret til aksjeroboten. Det var ikke akkurat vanskelig, sier Peder.

Feed me. (Foto: Morten Skogly, NRK)
Feed me. (Foto: Morten Skogly, NRK)
Mars 2008 innfører Oslo Børs pause i handelen etter at de oppdager hva som foregår. Deres undersøkelser blir videresendt til Finanstilsynet.

– Siktelsen kom i slutten av 2008. Og jeg hørte ikke noe mer før saken kom opp i retten, forteller Peder.

– Hvordan føltes det å bli siktet, mistenkt for å ha gjort noe kriminelt?

– Jeg ble jo litt usikker, for om man leser lovteksten som ble brukt imot meg så beskriver det jo hva jeg hadde gjort. Men loven viser bare til hva som kan være tegn på kursmanipulasjon, ikke at det nødvendigvis har foregått manipulasjon.

Helter?

– Det er jo litt rart: For mens du og Svend Egil Larsen blir hyllet som helter rundt om i verden som gutta som vant over maskinene i markedet, så blir dere sett på som kjeltringer av myndighetene her hjemme?

– At vi ikke har blitt omtalt som typisk kriminelle i media har vært veldig ok. Jeg føler meg jo ikke som kriminell, for det var jo ikke noen andre det gikk utover. Bare meglerhuset som hadde maskinen – og de har jo ikke villet uttale seg i det hele tatt i denne saken. De har vel bare vært flaue, sier Peder spørrende mens han myser med øynene mot solstrålene som trenger seg på gjennom de store glassrutene på BI.

Det blir stille mellom oss. Trampelyden av stressede føtter som rusler av gårde mot forelesningssalene tar over.

– Jeg har holdt en veldig lav medieprofil. De fleste i finansnorge har vel fått med seg saken, men det er nok ikke mange som vet hvem jeg er. Jeg har ikke følt et stort behov for oppmerksomhet, forteller Peder.

Ifølge tiltalen i tingretten hadde de to daytraderne lagt inn ordre og foretatt over 2200 transaksjoner i løpet av 2007 og 2008 som ga uriktig bilde av tilbud og etterspørsel etter aksjene. Peder og Svend Egil tjente til sammen rundt 270 000 kroner på disse handlene på Oslo Børs, skriver Dagens Næringsliv.

Oktober 2010 ble Peder Veiby og Svend Egil Larsen dømt av Oslo tingrett til betinget fengselsstraff i henholdsvis 120 og 90 dager, men frifunnet av Borgarting lagmannsrett i oktober 2011.

Det begynte i barneskolen

At han som 29-åring skulle havne i Høyesterett, var nok helt utenkelig da Peder begynte å få interesse for finans i barneskolen.

– Jeg syntes det var moro å følge med på oljeprisen, hvor mye penger som Norge tjente. Så begynte jeg å kjøpe aksjer i min fars navn, i femte-sjette klassen. På videregående så gikk alle pengene som jeg tjente på arbeid til aksjer, forteller Peder.

– I 2001 så handlet jeg for første gang aksjer på min egen konto, for 15 000 kroner. Jeg var vel 18 år, og den handelen gikk faktisk veldig bra! Rett etterpå ble nemlig selskapet kjøpt opp, så jeg jeg tjente 33 % på den handelen. Fra 15 000 til 20 000 på tre-fire måneder.

– Ikke så verst fortjeneste det?

– Vel, jeg må nok innrømme at aksjehandlene jeg gjorde de første årene nok skyldtes mer flaks enn dyktighet. Man utvikler seg hele tiden, og det gjør man jo fortsatt.

– Hva gjør du annerledes nå enn da?

– Er nok blitt mer kortsiktig med tradingen. Jeg går gjerne inn og ut i løpet av dagen, samtidig som jeg har en langsiktig portefølje som jeg ikke rører, spredt på forskjellige aksjer sånn at det ikke blir så stor risiko. Nå er jeg ikke veldig aktiv, blir vel fem til ti handler om dagen. Men da jeg holdt på under den omtalte robotsaken, så var det vel rundt 50 handler om dagen.

– Hva skal du gjøre når du er ferdig med finansstudiene her på BI?

– Jeg vet ikke helt enda. Blir ferdig med min bachelor til sommeren, men hva som skjer deretter er nok helt åpent enda. Skal man bli analytiker eller forvalter så kan man jo ikke handle aksjer privat.

– Drømmejobben?

– Kanskje noe innen krafttrading. Da kan jeg fortsette å handle privat. Og det ønsker jeg jo.

Oppdatering 02.05.12:
Høyesterett avviser robotanke

BylinebildeNareas Sae-Khow
nareas.sae-khow@nrk.no

 
Dundundun

Krigen mot robotene

 

Familiefar Svend Egil Larsen (omtalt i artikkelen ovenfor) har tjent millioner siden han for alvor begynte å satse på daytrading i 2004. Aksjespekulanten Svend Egil forteller sin side av den såkalte robothandelsaken her i vitenskapsprogrammet Schrödingers katt – som i disse to TV-episodene setter fokus på “krigen mot robotene”:

 
Dundundun

En miksteip full av PENGER

 

Ken Wasenius-Nilsen og Ida Fladen i P3-programmet Miksteip har fikset den fete miksteipen “Mo Money Mo Problems”Spotify:

M.I.A (Foto: Kim Erlandsen, NRK)
M.I.A (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

 
Dundundun

Hva kan vi få for Oljefondet? (Illustrasjon: Martin Aas, NRK)
Hva kan vi få for Oljefondet? (Illustrasjon: Martin Aas, NRK)


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)