Verdens rikeste løp

• William (26) vant 47 millioner på to minutter.

• Norges best betalte idrettsutøver.

• Ble nektet adgang til sin egen seiersseremoni.

• Veronika (28) trener hestene til sjeiken av Abu Dhabi.

 

William Buick vant «The World’s Richest Horse Race» i Dubai og hele 47 millioner kroner til seg selv og sjeiken. Det skjedde på den flotteste og dyreste hestesportbanen i verden, foran en sjeik som forventer resultater.

Da 26-åringen fra Bærum i høst ble kjøpt av sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, sammenlignet seriøse The Guardian overgangen med Ronaldos transfer fra Manchester United til Real Madrid.

Sjeiken er ikke den eneste av William Buicks arbeidsgivere som har til salt i maten; før overgangen red han for musikalkongen Andrew Lloyd Webber og dronning Elisabeth II.

Veronika Aske fra Larvik er to år eldre enn William Buick, og jobber for en mektigere sjeik. Hun har ansvaret for de 75 araberhestene til styrtrike sjeik Khalifa av Abu Dhabi, presidenten av Forente Arabiske Emirater.

Da sjeiken av Dubai holdt på å gå konkurs under finanskrisen i 2008, var det sjeik Khalifa som ordna opp.

Dermed skiftet verdens høyeste bygning, på 828 meter, navn fra Burj Dubai til Burj Khalifa.

Veronikas sjef kontrollerer ni prosent av verdens oljereserver, 14 ganger så mye olje som Norge har. En raus arbeidsgiver, skulle man kanskje tro.

Sammen var de to nordmennene blant hovedaktørene i Dubai World Cup. Det var også den tidligere Liverpool-stjernen Michael Owen. På tribunen stod styrtrike sjeiker, spillegale sudanere, pene kvinner med stygge hatter, eieren av Manchester City og Kylie Minogue.

Velkommen til verdens dyreste sirkus.

 

Hør dokumentaren | Les alle sakene

 

 


– He’s the fucking winner. He’s the jockey!

 

Verken Kylie Minogue eller Michael Owen var den store stjerna under flomlyset på gigantiske Meydan stadion. Men William Buick ble forsøkt nektet adgang til sin egen seiersseremoni.

Svetteperlene spretter ut på panna til Michael Owen. Hundrevis av fotografer og pressefolk roper på han. Liverpool-stjernen og United-overløperen har akkurat vunnet det tredje løpet med «Brown Panther». Hesten hans knuste norske William Buick.

Rundt Owen kryr det av småsjeiker i hvite kjortler. Ankomsthallen er fylt av barbeinte sudanere i ei anna type hvite kjortler. Afrikas mest hestegale folk. De sitter på gulvet og fyller ut tippebonger. Kylie har hatt lydsjekk med «Spinning Around». Tusenvis av pene kvinner med håpløse hatter fyller de enorme tribunene. Fra England, Arabia, Japan, Russland, Australia, USA og Afrika.

– Måtte du velge mellom Steven Gerrards avskjedskamp og det her?

Michael Owen kikker på meg, han rynker panna med et lite smil i munnvika.

– Yeah!

Valget er kanskje forståelig.

I løpet av fem timer skal 175 millioner kroner deles ut. Vår mann William Buick deltar i fire av de ni løpene. Det siste løpet er verdens rikeste løp, med 80 millioner kroner i premiepotten. Vinneren får 47 millioner. Av det får jockeyen 10 prosent.

Norske nedturer

Det er lite som tyder på at William skal sope inn de millionene etter femteløpet. Det norske håpet har vært langt bak i tre løp på rad. Han virker fryktelig skuffet etter det siste løpet. Han er kanskje ute av form? På hedersplassen ti meter unna meg, omgitt av 50-60 lakenkledde småsjeiker, ser også sjeik Mohammed skuffet ut. Jeg er glad jeg ikke må levere for en styrtrik sjeik hver dag, tenker jeg.

Ingen galoppbaner i verden er i nærheten av Meydan i Dubai. Selvfølgelig ikke. Dubai har jo verdens høyeste bygg, verdens eneste sjustjerners hotell, og et politi som patruljerer i Lamborghini, Ferrari, Ford Mustang og Bugatti. Banen tar 60 000 tilskuere, er på 10 etasjer og til sammen 7,5 millioner kvadratmeter.

På området er også en 9-hulls golfbane og et femstjerners hotell. Her er enorme underjordiske stallanlegg og kilometer lange tunneler til disse. Jennifer Lopez opptrådde her i fjor, Lady Gaga i september, og nå er det altså duket for Kylie.

Veronika Aske fra (28) Larvik hadde med tre av araberhestene hun trener for sjeiken av Abu Dhabi i det første løpet. Det holdt dessverre ikke.

– Vi hadde med en hest vi håpte skulle være helt der oppe, men den hadde ikke sjans til å være i nærheten. Så det ble ikke helt som planlagt. Den løp bra og endte på femte, men det er bra hester som er med. Neste år er vi kanskje nærmere.

– Har du fått en sint sjeik på telefonen i dag?

– Nei, ikke sint, men kanskje litt skuffet. Jeg er skuffet selv, så det skjønner jeg godt.

Les egen sak: Veronika av Abu Dhabi

Amerikanske favoritter

Endelig har mørket senket seg over det spinnville emiratet og flomlysene bader praktanlegget, som nylig har byttet underlag til grus for å tekke amerikanske hesteeiere og publikum. Og de amerikanske hestene er favoritter på deres favorittunderlag. Den aller største favoritten, California Chrome, eies av en tøffing med cowboyhatt.

Hesten til William Buick og sjeiken av Dubai, Prince Bishop, er bare femtevalg. Den gir meg 13,5 i odds på engelske bettingselskap, i Dubai er pengespill ikke tillatt. Jeg satser noen hundrelapper, riktignok før William kom langt bak i tre løp på rad.

– He’s the fucking winner. He’s the jockey!

Mange har fått med seg hvordan det gikk. Halvveis i løpet lå Eiksmarka-gutten langt bak, men etter en vanvittig avslutning vant han overlegent. Og sopte inn 47 millioner kroner. Mesteparten returnerer til pengebingen til sjeiken av Dubai. 4,7 millioner går til William, det er heller ikke småpenger for to minutter på hesteryggen.

Eiksmarka-gutten rir en seiersrunde i flomlyset. Småsjeiker jubler som om Dubai har vunnet VM i fotball. Storsjeiken klemmes og smiler. Men på vei til seiersseremonien brytes brått harmonien. En brysk og firkanta vakt, som trolig ikke har sett alt for masse galopp de siste årene, nekter William Buick adgang til området. Han mangler rett akkreditering! En hissig tv-reporter fra Dubai Racing Club puffer til vakta og roper:

– He’s the fucking winner. He’s the jockey!

William Buick slipper inn.

Sjeik Mohammed av Dubai ser kjempefornøyd ut på seierspodiet. Han klemmer William Buick og småsnakker i bakgrunnen, mens prinsene hans får løfte pokalen. Den 65 år gamle sjeiken gjør en liten dansepiruett idet han går ned. Jeg mistenker at det ikke er premiepengene som gjør han så glad. De 47 millionene kommer tross alt fra hans lomme. Akkurat som alle andre kostnadene ved verdens flotteste hestesportsanlegg.

Igjen på podiet står kronprinsen og tar selfies av seg og William, mens en BBC-reporter irritert kommenterer at han kanskje kan la pressefolk få ta skikkelige bilder av gullgutten også. Kronprinsen bryr seg lite om briten.

Så løfter William av Dubai gullpisken over hodet, den er trolig verdt en del den også.

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Matias Nordahl Carlsen

Foto Matias Nordahl Carlsen

 


 

Norges best betalte idrettsutøver

 

William Buick vil i 2015 trolig tjene like mye som Martin Ødegaard og Mats Zuccarello. Til sammen.

– Det er jo kult at The Guardian og Daily Mail sammenligner overgangen min med Ronaldos fra Manchester United til Real Madrid. Men min transfer til sjeiken av Dubai var ikke verdt 900 millioner kroner.

William Buick liker ikke, som folk flest, å snakke om hvor mye han tjener.

– Hvor mye var den verdt da?

26-åringen viser tydelig med håndleddet under haken at dette ikke er et tema, mens han ufortrødent snakker videre. Men han kan avsløre at han har den beste kontrakten i den styrtrike galoppsporten.

– Hvor er du på lista over Norges beste idrettsfolk?

Sympatiske William smiler lurt.

– Det har jeg ikke peiling i det hele tatt. Det er vel en del gode skiløpere, er det ikke. Og han unge fotballspilleren, Martin.

Pengesport

Tre eksempler på hvor mye penger det er i galopp:

• Den britiske topphesten Frankel har blitt verdsatt til over 1 milliard kroner som avlshingst. En hest verdt en milliard!

• Under en storløpsdag på Nakayama galoppbane i Japan rett før nyttår ble det spilt for over 10 milliarder kroner av heste- og spillegale japanere!

• Bare den ene dagen under en tredagers auksjon av ettårige hester i Newmarket, England i fjor, handlet sjeiken av Dubai hester for over 100 millioner kroner. Det er altså sjefen til William Buick. Tre av hestene betalte han over 10 millioner kroner for, hver. Altså kun ut fra stamtavle, det er flere år til disse hestene kan gå i løp.

Topplønn

I et ferskt intervju med Financial Times sa William Buick at han hadde spart opp sin første million pund en gang i fjoråret. I år har trolig lønna hans eksplodert.

Hestesportsjournalist Tom W. Johannessen i Equus vil ikke spekulere i summer, men forteller at Bærumsgutten så langt i år har ridd inn ca. 54 millioner kroner. 47 av disse millionene kom altså i «The Worlds Richest Horse Race». Av det får jockeyen selv 10 prosent. Med en normal fortsettelse på sesongen mener Johannessen at Buick vil ri inn det dobbelte av dette. Altså 11 millioner kroner bare i premiepenger.

I tillegg til dette har vår mann i Dubai også en grunnlønn i sin treårskontrakt som jockey for sjeik Mohammed. Hestesportsfolk som P3 Dokumentar har vært i kontakt med anslår denne lønnen inkludert bonuser til 15-25 millioner kroner.

På topp av dette kommer såkalte oppsittpenger, noe jockeyer får når de rir andre hester enn eieren sine. Det skjer i rundt 30 prosent av løpene, og da kan toppjockeyene få opptil 50 000–80 000 kroner per løp. I april til november i 2014 deltok William Buick i 692 løp, og vant 125 av disse, bare i England.

I tillegg red han også mange løp i Irland, Tyskland, Japan, Australia, Frankrike, Dubai og USA.
Anslagsvis 2-5 millioner kroner.

Så kommer sponsorpenger på toppen av dette, men dette er begrenset i hans kontrakt med sjeiken av Dubai og hovedsponsor Emirates.

Dermed blir et anslag på William Buicks inntekter i 2015 på rundt 40 millioner kroner.

Mats Zuccarello skal ifølge VG tjene 21 millioner kroner som hockeyproff i New York Rangers. Martin Ødegaard får ifølge spanske aviser 20 millioner kroner i årslønn i Real Madrid.

Det er uansett et stykke for William Buick opp til verdens best betalte idrettsutøver, bokseren Floyd Mayweather. Han skal ha tjent 840 millioner kroner i 2014, ifølge pengebladet Forbes. Ovennevnte Ronaldo drar inn 640 millioner som nummer to.

Det er godt hestegutten fra Bærum har noe å strekke seg etter.

(15.02.2015) Som om Cristiano Ronaldo skulle bli klar for en ny klubb. Det skrev den engelske avisa The Guardian om 26 år gamle William Buick fra Eiksmarka, da han ble klar for den arabiske veddeløpsstallen Godolphin.

 

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Matias Nordahl Carlsen

Foto Matias Nordahl Carlsen


 

Tidenes best betalte

 
Med maksklaff i 2015 kan William Buick gå inn på toppen over tidenes best betalte norske idrettsutøvere.
VG laget i 2014 en oversikt, hvor Petter Solberg tronet på toppen.

1. Rallyfører Petter Solberg: Over 50 millioner kroner i Subaru i 2007.
2. Fotballspiller John Carew: Drøyt 39 millioner kroner i året i Aston Villa (2007).
3. Fotballspiller Ole Gunnar Solskjær: Rundt 37 millioner kroner i året i Manchester United (2001).
4. Fotballspiller Morten Gamst Pedersen: Snaut 30 millioner kroner i Blackburn (2010).
5. Fotballspiller John Arne Riise: I overkant av 22 millioner kroner i året i Liverpool (2007).
6. Alpintstjerne Aksel Lund Svindal: Drøyt 21 millioner kroner i 2010.
7. Ishockeyspiller Mats Zuccarello: Får 21 millioner kroner i året av New York Rangers i NHL.
8. Ishockeyspiller Patrick Thoresen: 20,5 millioner kroner i SKA St. Petersburg.
9. Fotballspiller Brede Hangeland: Drøyt 20 millioner kroner i 2012.
10. Syklist Edvald Boasson Hagen: Mellom 15-20 millioner kroner i året.

(Alle summene er omregnet til 2014-kroner)

 


 

Veronika av Abu Dhabi

 

Veronika (28) har drømmejobben for enhver norsk hestejente. Hun trener hestene til en sjeik med 14 ganger så mye olje som Norge, men det er ikke sikkert hun får lønn som fortjent.

Solen har akkurat stått opp og står lavt over ørkenlandskapet. Foran en hvit SUV rir en rekke av indere med røde hjelmer på arabiske unghester. Rundt løper små antiloper. Bak rattet sitter Veronika Aske fra Larvik, det er klart for siste trening før Dubai World Cup.

En av verdens rikeste

– Her har vi råflotte hester, perfekte treningsforhold og en bane som er 2 km rundt, altså nesten dobbel stor Øvrevoll. Dessuten har hestene spa og tredemøller. Og to svømmebasseng, ett rundt og ett innendørs.

Hestesvømmebasseng er nytt for meg. Det er også hestetredemølle og hestespa. Det knusles ikke på anlegget til sjeik Khalifa av Abu Dhabi. Sjeiken er også president i Forente Arabiske Emirater, og fetter til den mer oljefattige sjeiken av Dubai. Sjeik Khalifa er blant verdens rikeste og mektigste menn. Han kontrollerer 9 prosent av verdens oljeressurser, 14 ganger så mye som staten Norge!

– Oppe på helikopterlandingsplassen der borte lander sønnen hans iblant. Det er han jeg har mest kontakt med. Sjeik Khalifa sliter dessverre med helsen, og jeg tror ikke vi får se han i offentligheten igjen.

Bak i SUV-en ligger det noen høyhælte sko og flere kjempestore pokaler fra forrige helg. Det ene løpet hvor en av hestene hennes vant var sponset av Jotun, det norske malingsfirmaet som dukker opp overalt i Asia.

– Er det erkefienden, siden Jotun kommer fra Sandefjord og du fra Larvik?

– Nei, nei! Jeg ble ganske overrasket da han som delte ut premien, som jeg først snakket engelsk med, også viste seg å komme fra Larvik!

Araberhester

De to sjeikene, fetterne som styrer Dubai og Abu Dhabi, er heller ikke erkefiender. Sjeiken av Abu Dhabi reddet fetteren da Dubai holdt på å gå konkurs. Sjeiken av Dubai takket med å døpe verdens høyeste bygg Burj Khalifa.

– Men blir det ikke dårlig stemning når de konkurrerer med så kostbare hester?

– Nei, for sjefen min har bare araberhester, mens sjeiken av Dubai satser mest på fullblods.

Araberhester er ikke like raske som de gjennomavla fullblodshestene. Men de skårer høyt på historikk og skjønnhet. Sjeikens satsning på araberhester handler selvsagt om et ønske om å hevde regionens stolte hestetradisjoner.

Gode araberhester er heller ikke billige. Den dyreste unghesten de har i stallen kostet 4 millioner kroner.

– Den har bare vunnet ett løp til nå, så det er ikke så bra!

Måtte sette seg i respekt

Veronika kjører rundt og rundt på treningsbanen i ørkenen, mens hun passer på ganglaget til hestene og roper til de indiske rytterne. På en av hestene rir også en norsk jockeyjente som er på et opphold her.
Veronika har ansvar for 75 araberhester og 30 ansatte, de fleste fra India.

– Hva er mest pes, folka eller hestene?

– Folka, helt klart! De forsøker å lure seg unna så fort de kan. Man må hele tiden sette seg i respekt.

– Du var kanskje bare vant til å bruke pisken på hester?

– Hehe, i starten prøvde jeg bare å være hyggelig og kompis, på typisk norsk måte. Det gikk ikke. De er nok ikke vant til kvinnelig sjef. Jeg har bare hatt en skikkelig krangel med en. Da sa jeg at jeg aldri ville se han på området her igjen. Da kom han og ba om unnskyldning, etter det har det ikke vært noen problemer.

Veronika gir noen kjappe og uforståelige beskjeder til sin assistent. Det er snakk om noen runder på tredemølla.

– Hva skjer egentlig på hestespaet, manikyr?

– Nei, det er iskaldt, rennende vann for å kjøle ned hovene.

Så tar vi med hestene til det runde bassenget.

– Bassenget er ikke så mye for fitness, men for å kjøle ned hestene etter trening.

– Bader du her også?

– Er du gal!? Jeg er riktignok hestejente, men så glad i hester er jeg ikke.

Doping eller sabotasje

De siste månedene har det vært noen mørke skyer over stallen som nå bader i ørkensol. Rett før jul testet flere av hestene positivt på et smertestillende middel, og daværende hovedtrener Ernst Oertel ble utestengt for doping i fire måneder. Han er grunnen til at Veronika er i Abu Dhabi, de ble kjærester da Veronika red et amatørløp i oljeemiratet.

– Det trenger vi ikke snakke om. Det er over.

Likevel er Veronika overbevist om at stallen hennes er utsatt for sabotasje, og at ekskjæresten Oertel er uskyldig.

– Ibuprofen er i blodet i 21 dager, er i hvert fall det jeg er blitt fortalt fra laboratoriet i Sydney. Vi hadde en hest som var positiv i 45 dager og forlot aldri stallen. For meg betyr det at noen på eiendommen har gitt det.

– En muldvarp altså?

– Hvem vet hva som har skjedd. Folkene som jobber for oss tjener ingenting, det kan være lett å presse de for penger, jeg vet ikke. Det blir bare spekulasjoner, vi får nok aldri svar på hva som har skjedd.

– Det er spennende da, du er midt oppi en Dick Francis-krim?

– Absolutt ikke spennende! Det er et mareritt og ingenting annet! En fuckings dårlig krimnovelle.

Det er ikke den eneste dopingsaken i emiratene de siste årene. Den engelske stallen til Sheikh Mohammed av Dubai, William Buicks sjef, fikk for to år siden tatt 11 hester for anabole steroider. Det ble kalt den største dopingskandalen i hesteporten. En kommisjon, som sjeiken selv nedsatte, frikjente han for å kjenne til skandalen. Sjeiken skal nå ha ryddet opp.

Går mye i Rolexer

Det var ikke hun som overtok hovedtreneransvaret da ekskjæresten ble sparket, det var en lokal kar.

– Hva skal til for at du blir hovedtrener da?

– Det kan skje, men jeg er fornøyd sånn det er.

– Men det er han som får bonusen på 10 prosent av premiepengene etter løpene. Hva får du?

– Jeg får en bonus på tampen av året. Så hender det jo innimellom at de vil vise at de setter pris på deg.

– Hva får du da? Helikopter?

– Nei, det går mye i Rolexer, det er det de deler ut. Og da vi vant championatet i fjor vant vi denne bilen. Men vi jobber jo mye. Han nye hovedtreneren er ikke her så mye, så vi burde kanskje hatt en deal på de prosentene.

Til sammen har hestene i stallen ridd inn 15 millioner kroner i år.

En vanlig dag starter gjerne med å ta hestene ut klokken fem om morgenen, før det blir brennvarmt. I sesongen er det fire løpsdager i uken, hvor Veronika gjerne kommer sent hjem, og får seg noen få timer på øyet før treningen tar til.

Skuffende løp

På lørdagen i Dubai World Cup hadde Veronika Aske med tre araberhester i det første løpet. Ingen av dem trives særlig på det ferske grusunderlaget, og stallens beste plassering ble femteplass i løpet.

– Det gikk ikke som vi håpet. Men det er hard konkurranse, så får vi heller komme tilbake å hevde oss neste år. Nå får jeg surmule frem til hovedløpet og Kylie, så blir jeg blid igjen.

To dager etter storløpene i Dubai World Cup fikk Veronika Aske beskjed om at hennes tjenester ikke lenger trengtes hos sjeiken hos Abu Dhabi. Nå skal hun søke lykken i Australia. Det er tøffe tak i hestebransjen.

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Matias Nordahl Carlsen

Foto Matias Nordahl Carlsen

 


William av Dubai

 

Dronning Elisabeth 2. møter han stadig, og snakker med henne om det samme som med sjeik Mohammed av Dubai. Galoppsportens beste jobb har William Buick fått gjennom å trosse foreldrene som 15-åring.

William Buick sitter tilbakelent med en cola, caps og sportsutgave av Ray Bans. Selvtilliten ligger tykt utpå poloskjorta. Han virker ekstremt avslappet før storløpet til 47 millioner kroner.

– Vel, jeg rir en underdog hest. De to amerikanske hestene er favoritter i hovedløpet. Men jeg har hjemmebaneadvantage. og med et prikkfritt løp kan vi være i tet og krysse linjen først.

– Jeg har hørt at en av dine aller råeste egenskaper som jockey er «changing the whiphand», altså å bytte hånden om pisken?

– Vel, altså, det er veldig snilt at du sier det. Det kommer vel ganske naturlig, noe jeg har gjort fra det første rittet mitt. Å bytte piskehånd er litt som å skifte gir eller trykke på turboknappen. Hesten skyter fart, det er ofte nesten som å få en ny hest. Det er en god egenskap å ha, men det er mye mer som skal til for å være god jockey.

– For oss uten peiling på galopp, hva skal til?

– Man må tenke som i Formel 1. Det handler om trening før løpene, om å gå gjennom ulike scenarioer, og om feel under løpet. Du må handle instinktivt. Begynner man å tenke er det kjørt.

– Sjeiken er sjefen min

William Buicks overgang til herskeren av Dubai ga han den beste kontrakten i verden. Han har tidligere ridd for musikalkongen Andrew Lloyd Webber og dronning Elisabeth II.

– Hva er forskjellen å ri for dronningen og sjeiken av Dubai?

– Vel, når jeg først red for dronningen var jeg 19 år. Det samme med sjeik Mohammed, de var begge på Royal Ascot den gangen. Man er jo ganske nervøs når man møter dem. Men de er hestefolk, de forstår hester og har eid hester i mange år.

– Så hva prater du med dronning Elisabeth II om?

– Vi snakker om hester og løpet, ikke om været eller hva vi skal gjøre etterpå.

– Hvem er kulest av dronningen og sjeiken?

– Vel, sjeiken er sjefen min. Og han har gjort utrolige ting for galoppsporten, fått inn sponsorer og bygd dette praktanlegget. Dronningen er mer et ikon, hun er kanskje ikke like effektiv for sporten.

Opp på hesten

Galopp er en farlig sport. Bare i år har to jockeyer falt av hesten og blitt drept i Australia. Å være jockey er kanskje den eneste jobben hvor sykebiler følger etter deg hvert sekund. Nyttårsaften 2010 skjedde stygge ulykker på akkurat den banen William nå sitter og drikker en Pepsi, og hvor han snart skal vinne mange millioner kroner. En jockey falt av hesten. To ganger samme dag. Den rytteren var William Buick.

– Sånt kan man ikke tenke på. Men selvfølgelig det er en fare der. Men jeg jobber for en sjeik og en eier som er vant til å vinne.

Den dagen ble Buick fraktet bevisstløs til sykehuset med helikopter. Han sa i ettertid at han hadde lært en ting, at man aldri skal opp igjen på salen samme dag etter å ha vært i bakken.

I et løp i England i fjor var William Buick også brutalt i bakken, men han var heldig og det gikk bra. Dagen etter gikk den mørbankede bæringen opp på hesten igjen. Og vant begge de to første løpene han red.

Flyttet fra Norge mot foreldrenes vilje

Det har egentlig vært en kort reise til toppen for William Buick. Han red sin første ponni i Bærum da han var fem eller seks år. Faren, opprinnelig skotske Walter Buick, er den mestvinnende jockeyen i Skandinavia. Moren, opprinnelig fra Danmark, har pokalene sine fra sprangridning.

– Jeg begynte å ri løpshester som 12-åring.

Da han søkte om rytterlisens på Norges eneste galoppbane, Øvrevoll nær hjemmet deres i Bærum, blir William veid og funnet for lett. Bokstavelig talt. Han veier bare 30 kilo, og blyplatene i sadelen som lette jockeyer bruker for å jevne ut vekten, sklir bare ut under den lille unggutten.

Men William ville bli toppjockey, og skal ha stått opp hver morgen klokken fire, til alle årets tider, for å trene på Øvrevoll før skolen. Men så er det slutt.

– Du gikk barneskolen på Eiksmarka, ungdomsskolen på Østerås, og første klasse på videregående på Eikeli. Så gadd du ikke mer?

– Hehe, da hadde jeg nok. Nei, men det var et vanskelig valg. Jeg har utrolig god kontakt med kompisene og familie i Norge, og Norge er jo hjem.

– Var det litt sånn mamma var skeptisk og toppjockey-pappa var for?

– Nei, nei! Begge to var veldig mot det. De ville at jeg skulle ha skolegang. Jeg visste jo det var en risiko å droppe utdannelse, men jeg skjønte det var viktig å ta den sjansen og komme i gang. Men mamma og pappa støttet meg jo når jeg hadde bestemt meg, de måtte ha sett at jeg hadde talent.

Lynkarriere

I England var det ikke noe glamorøst liv som ventet. Sekstenåringen måtte bo på et knøttlite rom over stallen. Og måtte spa hestemøkk i stallen.

– Litt som Jesus, han også startet i en stall?

– Det kan du si. Men alle starter jo på bunn.

Stallgutten fikk snart større oppgaver.

– Jeg var veldig liten da jeg var 15-16 år, og for liten og spinkel til å ri løp. Jeg måtte vente til jeg var 17. På mitt femte ritt vant jeg mitt første løp.

Han må ha vist talent. Før hans første løp satset en trener penger på at William ville vinne tittelen «årets mestvinnende jockey i England» innen år 2020. Til 500 i odds.

Året etter ble han den beste rytterlærlingen i England. Så ble han profesjonell jockey, og året etter det fikk han plass hos en av hestesportens mestvinnende trenere, John Gosden i Newmarket.

– Jeg hadde utrolige fem år med John i Newmarket. Vi vant løp over hele verden. Og nå sitter jeg her i Dubai og er førstejockey for sjeiken av Dubai. Så hvis vi kan fortsette den kurven, så hadde vært ganske kult.

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Matias Nordahl Carlsen

Foto Matias Nordahl Carlsen

 


Raske hester og rare hatter

 

Er det de rare hattene som har gjort at galopp aldri har fått skikkelig fotfeste i Norge?

Norge, Sverige og delvis Frankrike, er de eneste landene hvor trav er den mest populære hestesporten. De fleste nordmenn sliter sågar med å stave sporten galopp. Eller var det gallop? Eller heter sporten egentlig hesteveddeløp?

En av grunnene til nordmenns manglende entusiasme kan være alle hattene. Det virker som hatter er vel så viktig som hestene under store løp. Altså stikk i strid med janteloven. Se bare her:

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

Matias Nordahl Carlsen

Foto Matias Nordahl Carlsen

 


 

Tolv rare ting om Dubai

1

Dubai er den største byen i De forente arabiske emirater. Landet ligger i Midtøsten og består av syv stater kalt emirater med Abu Dhabi som hovedstad.

2

Utlendinger står for størsteparten av Dubais befolkning. Faktisk så er det bare omtrent 15 prosent som kan kalle seg selv for emirater. Majoriteten av innbyggerne er arbeidsinnvandrere fra India, Pakistan og andre land i Asia.

3

Dubai er verdens raskest voksende by. I 1995 fantes det kun én høy bygning i Dubai. I dag – 20 år etter – finnes det over 400 høyreiste bygninger der. Rundt 2008 skal 40 prosent av verdens heisekraner befunnet seg i Dubai.

4

…apropos. Selvfølgelig ligger verdens høyeste bygning i Dubai! Burj Khalifa er 828 meter, har hele 164 etasjer og huser en rekke andre verdensrekorder som verdens høyeste restaurant og verdens høyeste nattklubb.

5

Og flere rekorder skal det bli. The Dubai Mall er verdens største shoppingsenter med over 1200 butikker samt et gigantisk akvarium med over 100 000 ulike sjødyr, blant annet hvalhai.

6

Det finnes ikke adresser i Dubai. Posten blir levert til postbokser og skal man besøke noen må de være gode på veibeskrivelse.

7

I Dubai finner du også verdens første menneskelagde øyer. De heter Palm Islands og er formet som en palme.

8

På en annen menneskeskapt øy finner du verdens mest luksuriøse hotell. Det heter Burj Al Arab og har ragnert seg selv som et 7-stjernershotell.

9

Om sommeren kan det bli opp til 49 grader i Dubai og temperaturen synker aldri under 38.

10

Men du kan fortsatt stå på ski i den ørkenomringende byen. Ski Dubai er nemlig en 22 500 kvadratmeter stor innendørs vinterpark, hvor du kan stå på slalom, snowboard, ja, det meste du kan gjøre på fjellet her i Norge. Hallen har et 85 meter høyt «fjell», skiheis og bakker av ulike vanskelighetsgrader.

11

Politibilene i Dubai kan være alt fra Lamborghini, Bentley eller Mustang.

12

Dubai spurte Disney om tillatelse til å bygge Disneyland, men fikk nei fordi de synes byen er for liten. Derfor bestemte Dubai seg for å bygge sin egen fornøyelsespark kalt Dubailand. Når parken åpner, en eller annen gang før 2020, vil den være dobbelt så stor som Disneyland i Florida og forventes å bli verdens største turistattraksjon med over 200 000 daglige besøkende. Touche.

Kilde: Wikipedia, thecrazyfacts.com, dubaifun.facts.co

Adiele Arukwe

Journalist Adiele Arukwe

test_3

Bilder: 1) Burj Khalifa, verdens høyeste bygning (Foto: Flickr Creative Commons/ Corey Harmon), 2) The Palm Islands (Foto: Nasa), 3) Luksushotellet Burj Al Arab (Foto: Flickr Creative Commons/ Matt Harvey), 4) Lamboghini-politibil (Foto: Flickr Creative Commons/ Abdullah AlBargan), 5) Dubais mange skyskrapere (Foto: Flickr Creative Commons/ Eugene Kaspersky), 6) Skyline i Dubai (Foto: Flickr Creative Commons/ Éole Wind) , 7) Byen lyser opp om natta (Foto: Flickr Creative Commons/ Nthy Ramanujam), 8) Akvariet på The Dubai Mall (Foto: Flickr Creative Commons/ Frank Monnerjahn)


 

Arresteres for usømmelig dans

 

Nyhetsbildet i Dubai og Emiratene er relativt forskjellig fra Norge. Her er tre pussige favoritter fra de siste dagene i mars.

Usømmelig dans

Den kjente sportspersonligheten Khalid Horiya (det står ikke hvilken sport, men er muligens fotball) har danset usømmelig og blitt begjært arrestert. Sportspersonligheten ble filmet mens han danset usømmelig med jenter på en fest. Festen ble holdt av en kjent tv-personlighet med eget sportsprogram. Dette programmet har selvsagt blitt tatt av lufta under etterforskningen.

Det står dessverre ikke noe om hva slags dans dette var, men P3 Dokumentar mistenker at det kan ha vært twerking.

Sjeiken vil gå

Etter å ha transformert Dubai til en monstrøs trafikkmaskin, til en amerikansk bilkultur på steroider, med 20 felts motorveier overalt, hvor det er fysisk umulig å gå de 100 meterne til kjøpesenteret på andre siden av veien, har sjeiken av Dubai nå funnet ut at det er sunt å gå.

Gjensatte luksusbiler

Politiet i Dubai finner hvert år mer enn 3000 luksusbiler gjensatt i Dubai. En av bilene, en Ferrari Enzo skal ha vært verdt mer enn 8 millioner kroner.

Ifølge Emiratenes lover er det nemlig fengselsstraff for å gå konkurs, dermed parkerer blakke forretningsfolk luksuskjerra og beinflyr til et nytt land.

Hør hele fortellingen fra Dubai og Abu Dhabi i P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland

 


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Ikke nødvendigvis all musikk som brukes i våre dokumentarer er med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)