– Du må være drøyere!

Niklas og Ronny fikk i oppgave å mishandle hverandre verbalt i beste sendetid. Heldigvis fikk de hjelp.

Man skal tåle mye som P3-fjes. I anledning årets P3 Gull fikk Niklas og Ronny en utfordring av den harde sorten. Leo og Christine krevde en vaskekte rap battle på direktesendt TV.

For de uinvidde: En rap battle er en duellform for de som foretrekker knyttnever av det verbale slaget. To ordsmeder konkurrerer om å være best, og veien til heder og ære går gjerne via selvskryt, finurlige formuleringer og gjerne grove, nedsettende karakteristikker av motstanderen. Kunstformen er hjertelig til stede i populærkulturen, blant annet i filmen «8 Mile» med Eminem, og det smått legendariske MTV-programmet «Yo Mama». I sistnevnte fokuseres det på fornærmelser mot motstanderens kvinnelige opphav. Battlen kan være forberedt på forhånd, eller freestyles.

Sjekk for eksempel ut denne skolegårdssnakken fra unge, håpefulle briter:

https://youtu.be/_LKYLnrTMq0

Duellantene

Våre menn fikk både tid og (sårt tiltrengt) hjelp til å forberede seg. Likevel var ikke stemningen helt på topp da de fikk vite hva de skulle utrette på TV-skjermen.

Niklas
– Det føles helt rævva. Det føles som jeg skal verbalt bestige Mount Everest. Jeg har ikke et eneste musikalsk bein i kroppen, flow var frem til nylig et fremmedord, og jeg fikk toer i norsk på videregående. Planen er å være så grov at folk mister øla i gulvet. Da har de begge hendene fri, og blir helt nødt til å klappe. Jeg skal være enormt brutal, og hvis Ronny ikke liker meg litt mindre, sånn helt på ekte, etter det her har jeg feilet. Det finnes ikke noe Ronny kan ta meg på. Jeg er ufeilbar. Jeg er Iron Man.

Ronny
– Dette er jo en helt idiotisk idé. Helt jævlig å bli utsatt for. Jeg er redd for at dette blir det vondeste jeg har opplevd hittil i livet. Jeg er ikke en type som har drømt om å snakke nedlatende om folk. Niklas kommer nok til å være veldig grov. Min taktikk er å være litt mer finurlig, selv om det er gøy med grove jokes om sæd og sånn. Jeg skal prøve å tvinge meg til å kose meg. Også skal jeg huske teksten. Det kommer til å bli et rent helvete, men jeg tåler det. Jeg håper faktisk Niklas leverer bra jokes. Jeg tåler alt.

Hjelpen er nær

I et sparsomt møblert TV-studio på NRK Marienlyst skal ord-slaget forberedes. Vanligvis spilles «20 Spørsmål» inn her. I kveld blir det ingen spørsmål. Bare velformulerte fornærmelser av groveste sort.

Det står en tynn blond fyr med briller ved et bord. Han ser ganske grei og beskjeden ut, men ikke la deg lure. Nils m/Skils har gjort velformulerte fornærmelser til sitt varemerke, og er klar til å hale ut det verste i Ronny og Niklas. Det skal bli drøyere og styggere. Begrensninger hører ikke hjemme i en rap battle.

Nils m/Skils lar motstander Bru gjennomgå:

Se Nils m/Skils herje med amerikanske Rone (på engelsk!) her:

Hele Norges morgentryne, Ronny, er førstemann inn til orakelet. Han skjelver på hendene, går retningsløse skritt, og avbryter seg selv under presentasjonen av linjene.

– Det er ganske vondt det her, sier han etter å ha levert en linje om en kroppsvæske som kun finnes i mannekroppen.

Ronny har prøvd å legge inn en trivelig linje helt på slutten. Det kalkulerte sjangerbruddet blir lunkent tatt i mot fra Nils.

– Du må være drøyere!

Ronny blir, med eksperthjelp, litt drøyere. Linjene spisses og finslipes, for å treffe Niklas hardest mulig. Hvis teksten leveres med smell blir det definitivt hakket mindre attraktivt å #levesombaarli.

Det virker som det faller Niklas mer naturlig å slenge ut fornærmelser. Han har mye på blokka. Linjene leveres med litt stotring på første gjennomgang, men etter å ha snakket seg varm med drapstrusler, BMI og grove utsagn om Ronnys kjæreste, virker det nesten som en ektefølt begeistring lurer i overflaten. Han blir bedt om å øve. Mye.

Man kan bli litt for ivrig også:

https://youtu.be/yGPGpSEqvJE

Etter gjennomgangen

Etter to runder med knallhard coaching er Nils m/Skils relativt optimistisk på vegne av sine battleprotesjeer.

– Det har vært to bra sessions med imponerende mye idéer. Man hører at de ikke er trent, men det blir en bra battle. Det er fælt og ekkelt å skulle battle for første gang, men de kan glede seg til lettelsen når de er ferdige. Det er sykt digg.

Ronnys utfordringer:
– Ronny er ikke en type som liker å tråkke folk på tærne, og det koster han å si slemme ting. Men han har skjønt oppgaven, og han har gode idéer. Det handler ikke så mye om hva han skal si, men hvordan han skal si det.

Niklas’ utfordringer:
– Det virker som det er mer naturlig for Niklas med fornærmelser. Men han var litt eplekjekk med tanke på hva han tror Ronny kommer til å si. Han har nok overvurdert hvor mye han vet om Ronnys battletekst.

Resultatet av lynkurset kan du se her:

https://youtu.be/cUwfRaeEqqE