Se alle Dumpa-episodene her!

Se alle episodene av P3s Dumpa-serie her!

Sjekk ut P3s nye nettserie Dumpa hvor vi i løpet av 10 episoder dramatiserer ulike brudd sendt inn av våre lesere!

Dumpa er altså en nettserie bestående av triste, morsomme, og ikke minst sanne historier om unge mennesker som gjør det slutt med kjærestene sine.

Den store dumpetiden

Ifølge nettstedet Informationisbeautiful er tiden vi er inne i nå, nemlig jula, den perioden på året hvor flest gjør det slutt på Facebook. Siden drives av den London-baserte forfatteren og journalisten David McCandless. McCandless jobber til daglig med å visualisere rare fakta, data, informasjon, statistikk og spørsmål – alt for at vi kan forstå verden bittelitt bedre.

Staistikken om kjærlighetsbrudd tar enkelt og greit for seg statuser fra Facebook. Det viste at mars og desember er månedene det forekommer flest brudd på Facebook. Områder som peker seg spesielt ut er noen dager før juleferien, noen dager før sommerferien og trist nok valentinsdagen.

dumpa_statistikk

Esben Esther Pirelli Benestad er lege og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Hin er ikke i tvil om hvorfor jula også er høytid for
dumping.

– I jula har man ofte mye tid til å tenke, og dumpinga kan være et resultat av dette. I jula har man fri, og det er meningen å være sammen. Men noen ganger kan det bli for mye, og når man i tillegg har tid til å reflektere over det, merker man også ofte at noe er galt, sier Pirelli Benestad.

Hin mener at om man skal dumpe noen, må man gjøre det varsomt, men bestemt.

– Unge er veldig flinke til å foreslå at man kan være venner i stedet for kjærester av en eller annen grunn, men ofte fører det bare til flere komplikasjoner. Mitt tips er heller å trekker ut alle kablene på din side av forholdet med én gang. Hvis ikke vil partneren bli forvirret, sier hin.

(Kj)ærlighet varer lengst

Esben Esther Pirelli Benestad Professor i sexologi. (Foto: Presse)
Esben Esther Pirelli Benestad Professor i sexologi. (Foto: Presse)

Oftest er det aller verst for den som blir dumpa. I medfølelse for dem, bør ærlighet og godhet også være en del av å gjøre det slutt, særlig i høytida, mener Pirelli Benestad.

– Dersom alkohol eller vold er en grunn for at forholdet tar slutt, er det selvsagt et viktig poeng å nevne, men ellers bør man ikke diskvalifisere den andre. Det er egoistisk å peke på alle de dårlige sidene ved et menneske når man gjør det slutt, og det ender ofte verre enn nødvendig, kanskje bare for en av partene. Enn å tråkke hverandre ned, bør man heller argumentere godt, sier hin og fortsetter:

– Husk at den andre har forstand og følelser, særlig i jula.

Bruker musikk under brudd

I løpet av uka vil programmer som Jørn, Hallo P3, Juntafil og Lørdagsrådet ha temaet i fokus. Også Filmpolitiet og P3 Musikk vil lage spennende saker som kanskje kan hjelpe deg som nylig har vært i lignende situasjon.

Ronny og Silje i P3 morgen introduserte dumpa-uka på P3 mandag morgen. Hør det her! Jørn overtok deretter stafettpinnen og samlet i formiddag inn det norske folks beste og verste dumpa-låter. Sjekk ut Jørn, og lytterne, sin rykende ferske spilleliste her:

 

– Kanskje mer enn jeg var klar over har folk et veldig sterkt forhold til musikk under brudd. Mange har brukt låter til å enten få ut frustrasjon, komme seg videre eller deppe enda mer på. Og så var det mange der ute som har opplevd å bli slått opp med på kjipe måter, som over Snapchat og chat, forteller Jørn.

Bruddene i Dumpa er reelle situasjoner som har blitt dramatisert av P3. Ser du noen hendelser du kjenner deg igjen i? Eller har kanskje du opplevd et ekstra hjerteskjærende, humoristisk, eller absurd brudd?

 

Stem på den verste historien her! Har du en verre historie? Del din historie i kommentarfeltet og vinn en DAB-radio!