– Dypt forstyrrede mennesker

Tal Shafik (28), israelsk blogger og student, går hardt ut mot krigsturister som reiser til den israelske grensen for å drikke kaffe og se på bombingen av Gaza.

Tal Shafik (28), israelsk blogger og student, går hardt ut mot krigsturister som reiser til den israelske grensen for å drikke kaffe og se på bombingen av Gaza.

– Alle som greier å nyte en kopp kaffe mens de ser en by bli totalødelagt, må være dypt forstyrrede mennesker, sier Shafik.

P3nett tok kontakt med bloggeren for å få vite mer om unge israelske menneskers oppfatning av krigen i Gaza. Vi var spesielt nysgjerrige på om menneskene i klippet under faktisk representerer den israelske gjennomsnittsbefolkningen.

Ingen felles oppfatning

– Israel er kjent for å ha flere meninger enn mennesker. Menneskene i dette klippet finnes, men er heldigvis ikke noen majoritet. Det finnes ikke én felles oppfatning av det som skjer rundt oss nå. Menneskene i Israel er vant til krisetider, og er nærmest programmert for å holde sammen når noe skjer. Det er nok grunnen til at mange støtter regjeringens krigføring nå, resonnerer Shafik.

Shafik er 28 år gammel, og studerer engelsk ved Ben Gurion-universitetet i Be’er Sheva. Dette er en av byene som har blitt hardest rammet av Hamas’ rakettangrep. Universitetet hans har vært stengt den siste tida, men har åpnet for sisteårsstudenter denne uka. Shafik tror det kun er et spørsmål om tid før det stenger igjen.

– Bombing gagner ingen

Shafik mener det er enhver regjerings rett å gå til motangrep når de får raketter skutt mot seg, men er allikevel usikker på om den israelske regjeringen handler på riktig måte. Dette er et hyppig samtaleemne mellom studentene på universitetet.

Vi har snakket mye om hvorvidt regjeringen har tenkt gjennom hva de gjør. Vi håper de har det, men jeg tviler på om denne krigføringen er den beste måten å forsvare egne interesser på. Alle sivile tap, på begge sider, viser hvor lite vi har lært, både som mennesker og som samfunn.

Følg Gaza-krigens utvikling på nett.

Israeleren tror det blir vanskelig å finne noen løsning på konflikten.

– Israel har vært utsatt for angrep nesten ustanselig siden staten ble opprettet, mens palestinerne har lidd altfor mye. Dersom man skal akseptere at Hamas angriper med bomber, må man akseptere at Israel svarer med bomber. Jeg tror ikke bombingen gagner noen av partene.

Les Tal Shafiks blogg her.

Her kan du høre om Mads Gilberts dager i Gaza (Fra P3morgen)