– Dypt forstyrrede mennesker

Tal Shafik (28), israelsk blogger og student, går hardt ut mot krigsturister som reiser til den israelske grensen for å drikke kaffe og se på bombingen av Gaza.

Tal Shafik (28), israelsk blogger og student, går hardt ut mot krigsturister som reiser til den israelske grensen for å drikke kaffe og se på bombingen av Gaza.

– Alle som greier å nyte en kopp kaffe mens de ser en by bli totalødelagt, må være dypt forstyrrede mennesker, sier Shafik.

P3nett tok kontakt med bloggeren for å få vite mer om unge israelske menneskers oppfatning av krigen i Gaza. Vi var spesielt nysgjerrige på om menneskene i klippet under faktisk representerer den israelske gjennomsnittsbefolkningen.

Ingen felles oppfatning

– Israel er kjent for å ha flere meninger enn mennesker. Menneskene i dette klippet finnes, men er heldigvis ikke noen majoritet. Det finnes ikke én felles oppfatning av det som skjer rundt oss nå. Menneskene i Israel er vant til krisetider, og er nærmest programmert for å holde sammen når noe skjer. Det er nok grunnen til at mange støtter regjeringens krigføring nå, resonnerer Shafik.

Shafik er 28 år gammel, og studerer engelsk ved Ben Gurion-universitetet i Be’er Sheva. Dette er en av byene som har blitt hardest rammet av Hamas’ rakettangrep. Universitetet hans har vært stengt den siste tida, men har åpnet for sisteårsstudenter denne uka. Shafik tror det kun er et spørsmål om tid før det stenger igjen.

– Bombing gagner ingen

Shafik mener det er enhver regjerings rett å gå til motangrep når de får raketter skutt mot seg, men er allikevel usikker på om den israelske regjeringen handler på riktig måte. Dette er et hyppig samtaleemne mellom studentene på universitetet.

Vi har snakket mye om hvorvidt regjeringen har tenkt gjennom hva de gjør. Vi håper de har det, men jeg tviler på om denne krigføringen er den beste måten å forsvare egne interesser på. Alle sivile tap, på begge sider, viser hvor lite vi har lært, både som mennesker og som samfunn.

Følg Gaza-krigens utvikling på nett.

Israeleren tror det blir vanskelig å finne noen løsning på konflikten.

– Israel har vært utsatt for angrep nesten ustanselig siden staten ble opprettet, mens palestinerne har lidd altfor mye. Dersom man skal akseptere at Hamas angriper med bomber, må man akseptere at Israel svarer med bomber. Jeg tror ikke bombingen gagner noen av partene.

Les Tal Shafiks blogg her.

Her kan du høre om Mads Gilberts dager i Gaza (Fra P3morgen)

4 Responses to “– Dypt forstyrrede mennesker”

 1. Dag

  Personlig har jeg lagt hat mot amerikas forente stater sitt militære grunnet de to atombombene som ble sluppet over Japan på slutten av andre verdenskrig. En helt klar krigsforbrytelse hvor sivile ble massakrert, men som i dag antagelig blir rasjonalisert som “nødvendig” av de fleste nordmenn, uten et kritisk forhold til overgrepets natur og lidelsene til disse japanerne.

  En ting som fasinerer meg er hvorvidt unge som gamle, den dag i dag i Norge, evner å ta inn over seg alvoret om akkurat denne historiske delen av andre verdenskrig.

  Det er kanskje slik at også mot Gaza, så er det motivasjon i det Israelske militære og kanskje blant en del sivlie, for å ville bombe sivile uhemmet nesten som i Japan? Den totale krig?

  En kunne tro at moderne krigføring i dag, gjør sivile tap uungåelig, men dette tror jeg ikke noe på. Jeg mangler kunnskap for å trygt kunne mene noe, og synes det er synd at norske medier ikke evner å ville analysere ting nærmere.

  • Christer

   Forstår og deler noen av tankene dine rundt dette.
   Hvis en på sikt skal prøve å minske noe av all denne elendiheten enhver krig medfører tror jeg man må ta tak i våpenindustriens enorme makt i de de fleste av verdens mektigste land. Til å begynne med må det bli langt strengere regler for våpenhandel. Forbud mot våpenindustriselskaper på børs er et annet bra tiltak bil jeg tro. Kan ikke si det er noe bedre i å tjene penger på våpen enn på narkotika f.eks.

 2. Anshel

  Til kommentarene ovenfor. Mennesker dreper mennesker, være deg seg med stein og stokk, knyttnever eller med hjelp av våpenindustri, religion eller ateist. Spiller ingen rolle. Vi må få på plass et verdensdiktatur som undertrykker massenes irrasjonalitet, nasjonale eller andre enkelt gruperingers egeninteresse og som sørger for en jevn fordeling av godeer. Og begrenser menneskehetens negative innvirkning på naturen og alle dets vesner.

  Dag: Israelerne bomber ikke uhemmet sivile. Om dette var tilfellet ville vel mer en 25% av de drepte vært siville. Videre når det i norske medier blir sagt at det regner misiler over Gaza er det ren løgn. Man fremstiller direkte angrep som teppebomging, noe som ikke er tilfellet. Om man tar en titt på norsk engasjement i bombardementet av Serbia er det mye mer grunn til å være kritisk til. Dette var en krig som var brøt mot folkeretten, det var en angrepskrig -Israelerne er forsvarskrig og fullt ut legitim. Norsk engasjement i Afghanistan og Serbia er videre grunnlovsstridig. I Afghanistan med lav befolkningstetthet har man klart å drepe 10.000 sivile, uten denne kritikken og ordbruken du bruker mot Israel. Jeg ville vært mye mer berettiget av å kalle Norges engasjement for kriminelt og situasjonen i Afghanistan for uhemmet nedslakting/bombardement av sivile. Det har heller aldri heller kommet ferm noe kredibelt bevis for verken Taliban eller Osama bin Laden engasjement i 9/11 hvor 2000 personer døde. Og ser man på sivile lidende og døde er NATO og Norges krig i Afghanistan mye mer uproporsjonert en Israels forsvarskrig mot Hamas.

  • Dag

   Jeg kunne skrivd mer om hva jeg mener om f.eks den siste Irak krigen og så om norske militære i Aftghanistan, men det synes jeg blir en avsporing fra (det jeg mener å skjønne er) brutalitet I Gaza som jeg ville fokusere på.

   Synes det er helt relevant å peke på uhemmet krigsføring når militære ikke kan holde igjen og synes å insistere på å inkludere sivile som mål, med vitende vilje. Jeg er ikke der nede så jeg vil inrømme at jeg føler meg litt dum som snakker om disse tingene.

   Hvis noen snakker om at det “regner” missiler så synes jeg det er dumt å dra i gang en sånn billedlig metafor hvis det er en stor overdrivelse.

   Etter hvert som tida går, så kan kanskje prosentandelen endres betydelig den ene eller den andre veien, men å sette andelen av sivile omkomne på bare 25% lurer jeg på er feil per dags dato. Ellers leste jeg for noen minutter siden i en amerikansk nettavis, at det ble nevnt at israelske kilder mener 25% er andelen av sivile omkomne

   Jeg skjønner ikke hva som gjør det interessant å se for seg et verdensdiktatur. Kanskje når det gjelder ideologi vil det være spesielt interessant og relevant å forsøke å kritisere hva kanskje folk går rundt og tror på egentlig.

   Personlig så er ikke jeg opptatt av å eie ting, men jeg synes det er til tider interessant å ville engasjere meg om det som jeg synes er ille. Må innrømme at jeg har ikke evne eller interesse for å ta inn over meg all verdens lidelse, men jeg forventer at en interesseorganisasjoner og at spesielt stater evner å gjøre noe med de utfordringene som jeg mener de må vite at de står over for. Jeg synes må slippe å skulle møte i demonstrasjonstog hver gang noe er for ille her i verden. Satt på spissen, så kan det vel ikke være sånn at folkevalgte og ledere skal sitte og vente på at folk kommer drassende med guillotiner i gatene, eller at diplomater fra andre land skal legge fram diplomatiske trusler og ymse formaninger, før de synes det passer å gjøre noe for det bedre.

   Kunne vi ikke bare søke å ordne oss prinsipper blant alle, som makter å sette en stopper for all elendighet som vi vet er og blir et problem, og ordne oss prinsipper som vi alle kan bli enige om.

   Kanskje folka som har peil på statsvitenskap kunne gidde å gå ut i media og bli med å komme med innspill om framtida, som kanskje gjorde såkalt ytringsfrihet mer relevant for alle oss andre som blir kanskje blir sittende å tro forgjeves at f.eks politikerne i sitt virke tross alt er interessert i alles ve og vel.