Eksklusivt på Øya

På torsdag var det ekstra tett mellom de eksklusive scoopene på Øyas konsertplakat, med blant annet Kaizersspesial. Hvordan får de det til år etter år?

Line Beate Svestad (19) står igjen inne på et festivalområde og venter på at hennes store helter i Kaizers Orchestra skal gå på scenen. Hun har vært på konsert med dem to ganger tidligere i sommer, men torsdag får hun se noe hun ikke har sett tidligere.

– Det gjør at jeg elsker Kaizers enda mer, at de gjør ting litt annerledes. Og når de nå spiller et helt album på festival lenge før det kommer ut, gjør jo at det blir en helt spesiell konsert, sier Line Beate og ser ut som om hun får gåsehud bare av tanken på det.

Se bildegalleri: Høydepunkter fra Øyafestivalen 2011

Albumet det er snakk om er Violeta Violeta Volume 2, og i kveld kommer fansen til å høre hele sulamitten for første gang, når Kaizers spiller det live.

Line Beate har allerede avtalt med en venninne i Australia at hun skal ringe henne og holde telefonen oppe under konserten. Australieren vil jo tross alt også høre de nye Kaizers-låtene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dette har jeg gledet meg til i hele sommer! Line Beate Svestad venter på at Kaizers Orchestra skal gå på Engascenen. (Foto: Mattis Folkestad)
- Dette har jeg gledet meg til i hele sommer! Line Beate Svestad venter på at Kaizers Orchestra skal gå på Engascenen. (Foto: Mattis Folkestad)

En eksklusiv tradisjon på Øya

På dagens Øyaprogram er det tett mellom de eksklusive scoopene.

Kaizers Orchestra har omtrent vært fast inventar på norske festivaler i sommer, men Øya er de eneste som tilbyr en helt spesiell konsert. I tillegg står de amerikanske nittitallsheltene i Guided By Voices på plakaten, som gjør sin eneste Europakonsert i år, på Øya. Aphex Twin pleier man heller ikke se så ofte.

Les også: Lydverkets guide til Øyafestivalen

Og det er mange eksempler på at akkurat denne festivalen drar i land de helt spesielle bookingavtalene år etter år. Så hvordan får de det til?

– Tror ikke det er så mange hemmelige triks, egentlig. Vi reiser mye på utenlandske festivaler, så gjennom det, og gjennom at vi inviterer mange internasjonale gjester fra bransjen til Øya, så har vi fått et ganske stort nettverk. Det merker vi at hjelper, sier Jonas Prangerød, mangeårig pressesjef i Øyafestivalen.

Han legger til at selve bookingprosessen er ulik for hver gang. I Kaizers sitt tilfelle kom idéen fra bandet selv.

– Det nye albumet deres skal komme ut utpå høsten, så de tenkte at låtene er innøvd og innspilt og alt sånn, og så hadde de lyst til å ha urpremiere på de låtene her, sier Prangerød.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pressesjef Jonas Prangerød foran Øyafestivalen for noen år siden. (Foto: Scanpix)
Pressesjef Jonas Prangerød foran Øyafestivalen for noen år siden. (Foto: Scanpix)

Med Guided By Voices kom avtalen etter intens lobbyvirksomhet fra bookingsjefen. Og festivalen har merket stor interesse fra fans i utlandet, spesielt fra Sverige og Spania, som er villige til å dra langt for å få dem med seg.

Les også: En guide til Guided

– Det er jo gøy, både å hente inn de banda som i utgangspunktet er litt vanskelig å få tak i, men også fordi vi ser gleden til publikum, sier Prangerød.

Hvor viktig er eksklusivitet i bookingprosessen?

– Først og fremst så er det artig for publikum med eksklusive konserter, men det er jo viktig for oss å prøve å sette sammen det beste programmet vi overhodet klarer.

Mer håndplukket program

Prangerød mener det var vanlig for de største norske rockefestivalene å ligge tett på Roskildes festivalprogram, og at det norske programmet da ble et slags utvalg av det danske. Men folka bak Øyafestivalen ville ligge i andre enden av sommeren.

– Vi innså at det gjorde bookingkprosessen mer utfordrende fordi vi ikke hadde en sånn stor festival å lene oss på og prøve å hente ut høydepunkter fra. Men det er noe av grunnen til at vårt festivalprogram kan være mye mer håndplukket.

Det betyr at Øyafestivalen også flyr inn noen band fra USA eller England hvert år, slik at de få band som ikke i utgangspunktet er på turné i den perioden.

Selv var Prangerød spesielt fornøyd med at de fikk over Roky Erickson til festivalen i 2007.

– Jeg var ganske rørt egentlig da vi hadde han her og den konserten gikk såpass bra. En stund før begynte han å spille litt i USA, men jeg hadde nesten gitt opp tanken på å få den mannen på et fly til Europa. Men så lot det seg altså gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Roky Ericksons & The Explosives på Sjøsiden på Øyafestivalen i 2007. (Foto: Scanpix)
Roky Ericksons & The Explosives på Sjøsiden på Øyafestivalen i 2007. (Foto: Scanpix)

En av grunnene til Øyas suksess på denne fronten er lang erfaring i bransjen.

– Jeg tror ikke det er noen stor hemmelighet, men det krever noen års jobb. Det er en grunn til at helt nystartede, små festivaler kanskje sliter med å få svar på eposter fra de største utenlandske navnene de prøver å få tak i. Jeg tror en del av agentene forholder seg mye mer til folk de kjenner fra før, sier Prangerød.

Les også: Hurra Torpedo med eksklusiv konsert på lørdag

– Nervøs på deres vegne

Tilbake ved Engascenen kan Line Beate vente seg en todelt Kaizers-konsert i kveld. De spiller først alle de nye låtene fra Violeta Violeta Volume 2, og så får publikum en slagerparade etterpå.

– Dette har jeg gledet meg til i hele sommer. Å være på konsert med Kaizers er det beste jeg vet om, sier mens hun titter bort på festivalens hovedscene.

Der står favorittbandet om noen små timer.

– I natt fikk jeg nesten ikke sove faktisk, og kroppen min bare ristet og jeg følte meg nesten kvalm, akkurat som om jeg var nervøs på deres vegne. Det er jo veldig stort da og komme her og spille hele albumet flere måneder før det kommer ut. Det må jo være et kick for dem også, sier Line Beate før hun forlater oss til fordel for noen siddiser med oljefat og et knippe nye låter.