Eminem snart tilbake

Hør singlene og les det som er verdt å vite om rapveteranens kommende album, The Marshall Mathers LP 2.

Albumcoveret til The Marshall Mathers LP 2. Foto: Promo
Albumcoveret til The Marshall Mathers LP 2. Foto: Promo

Det er over tre år siden Eminem sist slapp et album, men om tre uker er ventetiden endelig over. Allerede nå ligger det ute tre låter, låtlisten og coveret fra albumet.

Følger opp 13 år etter

Det kommende albumet har fått navnet The Marshall Mathers LP 2, og slippes verden over 5. november. Som navnet antyder er det også oppfølgeren til det kritikerroste The Marshall Mathers LP som virkelig satte Eminem på hiphop-kartet i år 2000.

Den første Marshall Mathers LPen har også blitt kåret til et av de beste hiphop-albumene noensinne av Rolling Stone og Time.

Les også: – Var døden nær

Rihanna håper nok på å gjenskape suksessen til "Love the Way You Lie" i samarbeidet med Eminem. Foto: Mattis Folkestad/NRKP3.
Rihanna håper nok på å gjenskape suksessen til «Love the Way You Lie» i samarbeidet med Eminem. Foto: Mattis Folkestad/NRKP3.

Albumcoveret til The Marshall Mathers LP 2 viser huset i Detroit hvor Eminem tilbragte tenårene sine, og motivet er det samme som på den første Marshall Mathers LPen.

Coveret er forøvrig også det første som ikke viser Eminem siden førstealbumet Infinite ble utgitt i 1996

Recovery

Eminem fyller 41 år 17. oktober, og Detroit-rapperen har allerede sju album på samvittigheten siden førsteplaten Infinite ble sluppet i 1996.

Den forrige utgivelsen var Recovery, som kom ut i juni 2010. Selv om Recovery inneholdt hits som «Not Afraid» og «Love the Way You Lie» var meningene delte om albumet.

Les også: Lydverkets anmeldelse av Recovery

Samarbeid

Selv om Eminem gjør store deler av arbeidet med The Marshall Mathers LP 2 selv, fra låtskriving til produksjon, har han også denne gangen med seg et stjernelag av produsenter og artister han samarbeider med.

Les også: Saksøker Facebook

Dr. Dre har vært Eminems mentor helt siden begynnelsen. Foto: NTB Scanpix / Dan Steinberg, AP Photo.
Dr. Dre har vært Eminems mentor helt siden begynnelsen. Foto: NTB Scanpix / Dan Steinberg, AP Photo.

Blant artistene som skal bidra finner vi hiphop-kjæledeggen Kendrick Lamar, fun.-vokalist Nate Ruess og stjerneskuddet Skylar Grey.

En annen som skal være med på skiven er Rihanna, som allerede har gjort en duett med Eminem i «Love the Way You Lie», som forøvrig ble en superhit.

Se fullstendig låtliste nederst i artikkelen.

Produsenter

Bak produsentspakene finner vi blant annet den rutinerte Rick Rubin. Han arbeider med Eminem for første gang, men superprodusenten har tidligere produsert for grupper som Beastie Boys, Public Enemy og Run-DMC, og var en av personene bak hiphop-bølgen som skylte over USA på 80-tallet.

En annen som returnerer som produsent er Dr. Dre, etter han nesten ikke var involvert på Recovery-albumet. Dr. Dre har vært med helt fra begynnelsen av Eminems karriere, og signerte han på plateselskapet Aftermath i 1998. Han står også bak noen av rapveteranens største suksesser som «My Name Is» og «The Real Slim Shady».

Singlene

Berzerk:
«Berzerk» er den første singelen fra det kommende albumet, og høres ut som en hyllest av hiphopens glansdager på 90-tallet. Med Rick Rubin bak spakene gir låtens rockete, gitartunge lyd anerkjennende nikk i retning av Beastie Boys. Eminem, med nybleket hår, rappende foran en fisheye-linse bekrefter bare retropreget på låten.

Survival:
«Survival» ble først vist i multiplayer-traileren til det kommende skytespillet «Call of Duty: Ghosts», som forøvrig har samme slippdato som The Marshall Mathers LP 2, 5. november. Denne låten er produsert av DJ Khalil, men produksjonen ligner veldig på «Berzerk» og danner et bakteppe for Eminem sin aggressive rapping.

Rap God:
Selv om Kanye West har lav terskel for å kalle seg selv en gud, virker det som om Eminem også har noe å si om det. I maktdemonstrasjonen «Rap God» som kom ut i går, viser Eminem at han fremdeles ikke har noe problem med å hamle opp med de beste. Teksten er full av stikk og referanser som gjorde Eminem kjent på 90-tallet og rapveteranen flower så hardt og raskt at denne låten bør være et varselsskudd til alle som har noe å si om lysluggen.

Låtliste:
1. “Bad Guy”
2. “Parking Lot” (Skit)
3. “Rhyme or Reason”
4. “So Much Better”
5. “Survival”
6. “Legacy”
7. “Asshole” ft. Skylar Grey
8. “Berzerk”
9. “Rap God”
10. “Brainless”
11. “Stronger Than I Was”
12. “The Monster” ft. Rihanna
13. “So Far …”
14. “Love Game” ft. Kendrick Lamar
15. “Headlights” ft. Nate Ruess
16. “Evil Twin”