nrk.no

– Jeg prøver å skille min verdi fra hvordan låtene går

Fremover vil Emma ta større eierskap til prosjektene sine. Hun er ferdig med å diskutere trommelyder i Tyskland.

Emma Steinbakken

Det er første gang Emma får en omvisning på arenaen hvor hun skal ha konsert i mars.

En konsert i Oslo Spektrum står på bucketlista til mange norske artister. Når det er Emma sin tur, er det en uke før hun fyller 21 år.

– Det er noe ekstra gøy med å få lov til å være en ung dame med et såpass stort publikum som har lyst til å komme.

Emma Steinbakken

På Emmas premisser

Oslo Spektrum på dagtid. Med unntak av noen renholdsarbeidere som rydder, er de mange tusen setene helt tomme.

Hadde man ropt «hvorfor» høyt, hadde ekkoet svart på lik linje som på «Floden».

«Hvorfor, hvorfor!»

Det har nå blitt over 27 millioner strømminger på Emma Steinbakkens cover av Bjørn Eidsvåg. «Hver gang vi møtes»-låta har ligget inne på Spotifys norske topp 50-liste hver eneste dag dette året.

I november spiller hun på «P3 Gull», og i mars i Spektrum.

Det var 20-åringen selv som hadde lyst til å ha konsert i Oslos største konsertlokale. Noen i teamet hennes var skeptiske til om billettsalget ville være godt nok og lurte på om ikke artisten var tjent med å vente noen år. Men Emma ville ikke vente.

Kanskje ville det ikke være mulig på et senere tidspunkt, og hva så om det ikke ble 100 prosent utsolgt?

– Hvis man hele tiden skal gå rundt og være skikkelig redd for alt som kan gå galt, så ender man jo opp med å ikke gjøre noe, sier hun til P3.no mens hun inspiserer scenekanten.

Det er en holdning hun har lært ut ifra ulike erfaringer dette året.

Fra utsiden kan det nemlig virke som at det siste året til Emma har vært helt perfekt. Men sannheten er at verken deltagelsen i «Hver gang vi møtes» eller utgivelsen av debutalbumet «Home» har vært uproblematisk.

Måtte prate med produksjonen

Det er lett å tenke at «Hver gang vi møtes»-eventyret til Emma ikke kunne gått særlig bedre. Samtlige tolkninger fra Jessheim-artisten havnet høyt på Spotifys topp 50 i Norge, og publikum ble kjent med krølltoppen på en nærmere måte.

Men etter innspillingen i august 2022, fulgte det en periode Emma nå beskriver som «superdritt».

– I fjor høst angret jeg på at jeg var med. Jeg var utrolig urolig. Jeg fikk ikke sove, jeg klarte ikke å spise, jeg ville ikke gå ut døra.

Emma Steinbakken har på seg en blå genser med rosa pels. Hun har hendene i buksa og ser til siden. Bak hun er det masse tomme seter.

Det var ikke musikken som holdt Emma våken om nettene, men alt annet rundt. Tanken på hvordan hun ble fremstilt i episodene var nær ved å spise henne opp.

– Jeg begynte å tenke på hva jeg hadde sagt og hva jeg hadde gjort. Hva slags person var jeg der inne? Har jeg sagt noe teit? Virker jeg dum?

– Virker jeg superbarnslig? Litt av poenget med å være med, var jo å komme seg litt unna det «superunge Emma-imaget».

Utover høsten begynte hun å skape falske minner i hodet sitt. Tråkket hun på en katt mens hun var der inne? Sa hun noe frekt?

Artistene får i utgangspunktet ikke se episodene i forkant, men da Emma forklarte produksjonen hvordan hun hadde det, gjorde de et unntak. Hun fikk se over klippene før de ble sendt, men likevel var hun like engstelig.

Emma Steinbakken har på seg en blå genser med rosa pels. Hun ser opp i taket og bak hun er det masse seter i et tomt spektrum.

Før hver episode ble sendt, kjente hun på en frykt for å ha kommet dårlig ut. Dette roet seg heller ikke etter at de første episodene hadde blitt sendt på TV. Gikk episode fire fint? Okey, bra, men hvem vet hva som kan skje i episode fem?

– Jeg var ganske sliten da alt var sendt. Men i dag er jeg fornøyd med det kapittelet, og jeg er veldig stolt av låtene!

– Husk at det er TV

Linn Rossiné Simensen har vært psykolog på flere norske reality-produksjoner. Å delta i populære reality-program kan være en påkjenning for både kjendiser og vanlige folk, forteller hun.

– Det kan komme mye kritikk uansett hvordan man oppfører seg. Det kan gå på alt fra ting man har sagt og fysisk utseende, til ting som har skjedd tidligere som nå blir dratt opp.

Hun forteller at det er noen som bør tenke seg litt ekstra nøye om før de deltar. Hun anbefaler alle å sette grenser for hva man vil gjøre og prate om, før innspillingen starter.

– Hvis man er en person som tenker og grubler mye over hvordan man oppfattes av andre, så forsterkes dette ganger tusen i et TV-program, mener hun.

– Man må huske på at det er TV man er med på. Det skal være engasjerende og spennende. Da må man forvente at klipperne først og fremst tenker på det. Men så lenge man er trygg på seg selv og begrenser inntaket av alkohol, så pleier det å gå fint.

Hvilke trommer liker tyskerne?

Nå er Emma Steinbakken aktuell med en helt ny EP, bare fire måneder etter debutalbumet «Home» ble gitt ut. Å gi ut et nytt prosjekt så kort tid etter det forrige, er ikke veldig vanlig. Men for Emma var dette noe hun hadde et sterkt ønske om.

– Det gikk jo ikke særlig bra, sier hun nemlig om albumet fra juni.

– Jeg er ikke direkte misfornøyd, jeg står inne for det. Men jeg tenker at det er et kapittel jeg er ferdig med.

Emma Steinbakken har på seg en blå genser med rosa pels. Vi ser ryggen hennes mens hun ser utover salen i spektrum.

Det er ikke utelukkende basert på strømmetall at hun trekker den konklusjonen. Prosessen rundt albumet ble ikke helt som tenkt. Selv om hun er fornøyd med flere av låtene, er det også noen låter der som ikke betyr noe for henne.

Det var litt for mange som ville ha en finger med i spillet og det ble litt for mange kokker, forklarer hun. Ikke bare i Norge. Plutselig skulle det diskuteres hvordan låtene kunne slå an i andre land, blant annet Tyskland.

– Å sitte i forskjellige land og diskutere trommelyder og sånne ting, bare for at låtene skal passe på det og det markedet, det har jeg gjort en stund nå. Nå har jeg lyst til å lage noe som er akkurat slik jeg vil.

Definert av «Floden»?

På den nye EP-en har hun derfor ønsket å ta større eierskap til prosjektet enn hun har gjort tidligere.

Nå har tvilen om egne forslag er bra nok blitt lagt til side. EP-en som kom 20. oktober, inneholder kun ballader, alle instrumentene er spilt inn live i studio, og alt ble gjort på en uke.

Resultatet har blitt slik hun selv ville ha det, ikke slik andre mener det burde være.

Hun tror det handler om erfaring og selvtillit. Når Emma tidligere har jobbet i studio med kjente produsenter, har hun ikke alltid turt å komme med innspill eller si sine meninger. Nå er den tiden forbi.

EP-en er også et prosjekt hvor hun har bestemt seg for å være fornøyd, uansett hvordan strømmetallene måtte bli.

Emma Steinbakken har på seg en blå genser med rosa pels. Hun folden hendene og smiler.

Etter hvert som tiden vår i Spektrum går mot slutten, avslutter hun med å referere til noe hun lærte av Vinni tidligere i år:

– Hvis man skal henge seg veldig opp i når en låt går bra, så henger man seg veldig opp i når en låt går dårlig.

– Derfor prøver jeg å skille min egne verdi fra hvordan låtene går. «Floden» gikk jo veldig bra, men jeg håper ikke den definerer meg som person.

Årets «P3 Gull» går av stabelen fredag 24. november. Du kan følge sendingen direkte på P3.no, på NRK 1 og i NRK TV fra kl. 20.05.

Tekst: Espen Roness, NRK P3
Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Video:
Espen Aarsvold, NRK P3
Grafikk: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

MER OM «P3 GULL»:

Siste fra P3.no: