– En bjørnetjeneste

P3s musikksjef kritiserer Yoga Fire som norske musikkambassadører.

Yogafire under MTVs European Music Awards 2009 i Berlin (Foto/Copyright: Getty Images)
Yogafire under MTVs European Music Awards 2009 i Berlin (Foto/Copyright: Getty Images)

Onsdag 4. november meldte jeg følgende på Twitter: ”at Yoga Fire representerer Norge i Berlin må bety en av to: 1. nordmenn driter i MTV OG musikk som næring. 2. MTG har en finger med i spillet”.

Bakgrunnen for meldingen er at Yoga Fire var nominert i kategorien Best European Act under MTV Awards i Berlin. Kommentaren avstedkom reaksjoner fra enkelte hold, blant annet fra Massiv-redaktør Magnus Rønningen og platedirektør i MTG, Larry Bringsjord. Forståelig nok, da førstnevnte er bestevenn av bandet, og sistnevnte har signet dem, og med dét opplevd grad av suksess i form av massiv medieomtale, gjeve bookinger og ikke minst MTV nominasjon.

Norsk eksport

Norge har ingen lang historie hva gjelder eksport av popmusikk. Secret Garden, Turbonegro, Røyksopp og A-ha er trolig de best kjente navnene utenfor landets grenser idag. I tillegg til den selvsagte norske black metal-scenen. Og produsentene i Stargate.

Imponerer ikke

Når jeg hevder at den norske musikkscenen er lite tjent ved at Yoga Fire representerer Norge i en internasjonal kontekst, er det ikke en direkte kritikk av bandets musikk – selv om jeg lett innrømmer at jeg ikke er spesielt imponert over den. Slik jeg ser det, er bandet mer en mediekjent gjeng som vet å trekke i de rette trådene, enn en god ambassadør for norsk musikk i utlandet.

Applauderer norske tekster

Yoga Fire har valgt å synge på norsk, noe jeg i høyeste grad vil stille meg bak og applaudere. Likevel medfører valget av det norske språk enkelte begrensninger for et band dersom det ønsker å slå igjennom internasjonalt. Kaizers Orchestra er et hederlig unntak, men jærboerne er trolig godt hjulpet av dialekten i det landet de hevder seg best i, nemlig Danmark.

Dårlig potensiale

Når brukere av MTVs nettsider går hen og velger Yoga Fire som representanter for norsk musikk under European Music Awards i Berlin, gjør de moderlandet en bjørnetjeneste. Jeg vil hevde at alle de andre nominerte (Maria Mena, Røyksopp, Paperboys og Donkeyboy) har et langt større potensiale internasjonalt – de to førstnevnte opplever saktens suksess på kontinentet i dag.

Rød tråd fra MTG

I fjor var MTG-signede Erik & Kriss nominert i kategorien Europe’s Favourite Act. Det synes med andre ord å være en rød tråd. Med påstanden ”MTG har en finger med i spillet”, er min intensjon på ingen måte å hevde at plateselskapet spiller med skitten hånd. Det jeg snarere mener, er at selskapet har god kjennskap til mekanismene som ligger til grunn for MTV-nominasjon og videre å utnytte disse til fulle. For at de gjør nettopp dét, er jeg sikker på. Om de (og stemmende fans av bandet) gjør den norske musikkscenen en tjeneste, er jeg imidlertid usikker på.

Mats Borch Bugge, musikksjef NRK P3/mP3