– En helt utrolig opplevelse

Se Jenny Skavlans videodagbok fra regnskogen i Papua Ny-Guinea.

Jenny Skavlan er auksjonarius på TV-aksjonen på søndag. Hun var på besøk hos P3aksjonen for å fortelle om sine opplevelser fra regnskogen i Papua Ny-Guinea.

Sjekk ut videodagboken hennes fra besøket i videoen over!

– Det var en helt utrolig opplevelse som jeg aldri kommer til å oppleve maken til, sier Jenny om sitt besøk i Papua Ny-Guineas regnskoger.

Hun forteller at 70 prosent av landet fortsatt består av regnskog, men at fremtiden liekvel er mørk.

– Vi kjørte helikopter i halvannen time over tykk, tykk, tykk, frodig regnskog, noe som er unikt for et område hvor nesten alt er ødelagt. Men hvis avskogingen fortsetter slik det er i dag, vil regnskogen være borte om ti, femten år, forteller Jenny.

Jenny Skavlan gjestet P3aksjonen torsdag morgen, for å fortelle om sine erfaringer fra regnskogen i Papua Ny-Guinea. (Foto: NRK)
Jenny Skavlan gjestet P3aksjonen torsdag morgen, for å fortelle om sine erfaringer fra regnskogen i Papua Ny-Guinea. (Foto: NRK)

– Plutselig har de solgt et fjell for rom

Jenny besøkte to landsbyer da hun var i Papua Ny-Guinea. En av dem var en liten landsby på toppen av en fjelltop midt i skogen. Der bodde hun hos syvbarnsfaren og enkemanen Sebbie i åtte dager.

Det som gjorde størst inntrykk på Jenny mens hun var der, var håpløsheten disse menneskene kjenner på i møtet med de store internasjonale selskapene som står i kø for å tappe landet for naturressurser.

– Landet tilhører egentlig folket. Det er de som eier skogen og fjellene, og som må styre om disse store selskapene får tilgang. Men de vet jo ingenting, så plutselig så har de solgt fjellet sitt for ei flaske rom, forklarer Jenny.

Under besøket sitt fikk hun se hvordan Regnskogfondet jobber med å lære opp disse menneskene i hvilke rettigheter de har, og ikke minst hvilke konsekvenser utvinningen at naturressurser vil ha for dem.

– De lærer for eksempel om konsekvensene av gruvedrift. Se på denne landsbyen her, de har blitt utsatt for plantasjer, nå har de ikke mat lenger, og slike ting.

LES OGSÅ: Beskytter skogen med livet som innsats