– En lærer overbeviste meg om at jeg kunne synge

Sofie «Fieh» Tollesbøl er Ukas Urørt med sin fløyelsmyke stemme og sjarmerende soveromsproduksjon.

– Jeg synes det er vanskelig å plassere meg selv i en sjanger, men jeg hører mye på r&b, jazz, soul og hiphop og antar at det jeg lager farges av det. Samtidig låter det jo elektronisk siden jeg lager alt i Logic, uten noen ekte instrumenter. Det håper jeg riktignok å kunne gjøre i framtida!

– Hva som er karakteristisk er ikke helt godt å si, men jeg bruker en del tid på å lage trommegroove og basslinje, så det blir ofte bærende elementer iallefall, forteller Sofie «Fieh» Tollesbøl (19).

Hun er Ukas Urørt med låta «My My My».

Fieh produserer sinnrik lo-fi-soul toppet med fløyelsmyk stemmeprakt. 19-årige Sofie Tollefsbøl er Ukas Urørt med en av de mest sjarmerende soveromsproduksjonene på Urørt i år.

Sjekk ut profilen til Fieh på Urørt her!

Når og hvordan startet du å lage musikk?

– Jeg gikk på kulturskolen hjemme i Vestre Toten da jeg var liten, og sang i kor og spilte piano der. Så gikk jeg musikklinja på Gjøvik, hvor en lærer overbeviste meg om at jeg kunne synge – da begynte jeg å gjøre det mer. For et par år siden begynte jeg å leke litt i Garageband med et midikeyboard, og etter hvert i Logic – og det driver jeg med enda.

Hva er bakgrunnen for at du kaller deg Fieh?

– Høhø, det er vel egentlig i mangel på et bedre navn, siden jeg ikke synes Sofie Tollefsbøl låter spesielt fengende. Særlig etternavnet – langt, litt rart og tungvint. Og bare «Sofie» er opptatt, det var jo hun som vant MGP  Jr i Sverige med «Superduperkille». Så da ble det bare Fie, en kortversjon av navnet mitt. Også slengte jeg på en h.


Fieh (Foto: Privat)

Hva er historien bak låta «My My My»? Hvordan ble den til? Hva handler teksten om?

– Jeg var ute og reiste i Sørøst-Asia i vår, og da hadde jeg ikke mulighet til å spille inn noe på to måneder. Jeg opplevde mye spennende og fikk hele tiden nye inntrykk, og skreiv mange tekster jeg egentlig bare ville lage låter av og spille inn der og da – men det gikk jo ikke. Så da jeg kom hjem på rommet mitt lagde jeg en hel haug av låter. Noe ble helt på jordet, noe helt ok og noe ganske kult. «My My My» ble en av de bedre. Teksten skreiv jeg en kveld i Kambodsja, jeg ser faktisk nå at jeg skreiv ned hele greia nesten akkurat sånn den ble i et notat på iPhonen da jeg var der.

Hvordan går du frem når du lager musikken?
– I blant kommer jeg på en melodi når jeg sitter på toget eller bussen eller hvor som helst, og da må jeg spille det inn der og da på telefonen så jeg ikke glemmer det. Da må jeg bare ta fram iPhonen og nynne inn i den, så jobber jeg videre på den når jeg kommer hjem. Andre ganger begynner jeg med å lage en beat, og så lager jeg en tekst over det, eller bruker en jeg har liggende.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

– Å være ukas Urørt! Wihuuu!

Hva gjør du til vanlig?

– Studerer arabisk ved UiO, og jobber litt på Platekompaniet.

Hva er dine inspirasjonskilder, og hvorfor akkurat dem?

– Erykah Badu har vært min største inspirasjonskilde de siste årene. Hun har alt – særegen stemme, kule låter, bra liveshow – og jeg elsker hvor eksentrisk hun er. Jeg synes hun er innovativ og alltid utvikler stilen sin, platene hun har gitt ut er ganske forskjellige – men jeg digger alt!

– Amy Winehouse har jeg vært fan av siden jeg var ganske ung. Hun var så sinnssykt talentfull. Sang utrolig rytmisk kult, og alltid med masse masse følelse. Tekstene hennes er som små historier, og hun har noen veldig morsomme og cheeky linjer.

– Ella Fitzgerald, Nina Simone, Chet Baker og Joni Mitchell. Jeg tror alt de noensinne sang låt bra!

– The Roots groover alltid, og er nyskapende samtidig som de beholder soundet sitt. Og ingen spiller så fett som Questlove!

– D’Angelo – alltid i baris, og med så smooth musikk at du alltid plutselig vil kaste skjorta også. Voodoo er en av mine favorittplater.

– J Dilla… fordi J Dilla.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

– Jeg øver litt på låtene mine med noen funky karer fra Toten/Lillehammer/Valdres, et band som heter Sleeping Deep. Vi, med Mette Leira som korist, spilte noen låter på Dølajazz her om dagen, det var kjempemoro! Jeg kan egentlig gjøre hva jeg vil når jeg synger med dem, for de får alt til å låte bra uansett. Vi planlegger å få til noen konserter i hjemtraktene, altså på Lillehammer og på Gjøvik – og kanskje en i Oslo også.

Har du andre favoritter på Urørt? 

– GURLS, tre talentfulle musikere med utrolig fete låter. GURLpower!

–Miss Tati, hun har bra flow, masse soul og kule beats.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Jeg skulle hatt med meg et stort band med mange korister, full blåserekke og hele pakka. Og helst for et publikum som liker musikken min, da. Akkurat hvor det skulle vært veit jeg ikke.

Nevn en konkret låt du har blitt inspirert av. Hvorfor?

– «The Healer» av Erykah Badu. Rett og slett fordi jeg synes den er en av verdens kuleste låter! Jeg har hatt den på hjernen mer eller mindre konstant siden gangen jeg hørte den, og det begynner å bli en stund siden. Beaten av Madlib er latterlig bra.

Når hører du ikke på musikk?

– Når jeg gjør lekser – klarer ikke akkurat den multitaskinga der. Og når jeg prater med folk, da er det jo litt respektløst å ha i øreproppene.Bortsett fra det er det vel stort sett alltid.

Når danser du? Hva skal til for å få deg ut på gulvet?

– Når det kommer tidlig-2000tallsjamz på! Kelis, Beyoncé, Cassie, Christina Milian, Destiny’s Child, Gwen Stefani. Outkast er gull samme hvor du er, inkludert på dansegulvet. Og Sean Paul, hahaha! Og er jeg veldig full legger jeg kanskje forstanden helt fra meg og danser til noe R.Kelly.

Hva er ditt første musikalske minne?

– Det må være da jeg så Blues Brothers da jeg var liten, og ble helt hekta på de låtene der. «Shake a Tailfeather» med Ray Charles og «Think» med Aretha Franklin, blant annet.

Hvordan skjønte du at du skulle bli musiker?

– Det har vel ikke vært noe øyeblikk da det har gått opp for meg, mer en greie som alltid har ligget der – at jeg sannsynligvis burde drive med musikk på en eller annen måte. Men om jeg blir musiker av yrke gjenstår jo å se!

Hvis du kunne valgt helt fritt, hvilken låt skulle du gjerne covret?

– En svensk folkevise som heter «Visa från Utanmyra», det hadde vært fantastisk å gjøre den med et symfoniorkester!

– Ellers veit jo alle som kjenner meg at jeg har hatt en forkjærlighet for «Sommerflørt» av Sandra og Philip helt siden den gikk på Svisj og var på Singstar Norske Hits, så den hadde det vært morsomt å covre. Jeg kan teksten veldig godt, iallefall! Jeg hadde faktisk noen linjer fra den på russekortet mitt, hahaha.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.