– En metafor for selve livet

Ocean Dweller er Ukas Urørt med en låt som handler om de spekulative motivene bak moderne krigføring.

– Teksten handler egentlig om de spekulative motivene bak moderne krigføring. «Fields of Greed»er også en metafor for selve livet, hvor grådighet og egen fortjeneste ofte er motivene bak handlingene våre, forteller Stavanger-trioen som kaller seg Ocean Dweller, og er Ukas Urørt.

Stavanger har altså nok en gang servert oss et høykvalitets rockeband, og denne gangen er bandnavnet inspirert av geografien i nærmiljøet.

– Lars og Harald kom opp med navnet etter en relativt lang kjøretur langs Rogalands vakre strender. Vi satt og diskuterte frem og tilbake tøffe ord vi kunne sette sammen for å lage bandnavn. Vi kom opp med Ocean Dweller, og begge synes det lød bra.

P3 Urørt mener:

Aggressiv sørstatsriffing danner grunnlaget for Stavangers nye metalband Ocean Dweller. «Fields Of Greed» pløyer gjennom både nye og eldre tungrockkonvensjoner med stor selvtillit.

Profil: Ocean Dweller på Urørt

Ocean Dweller teller tre medlemmer, med bakgrunn i blant annet Jagged Vision og Soulvenom:

Harald Nilsen Lid, 24 år, gitar
Lars Nilsen Vatle, 25 år, vokal
Joakim Svela, 23 år, trommer

Når og hvordan startet dere å lage musikk?
– Ideen om Ocean Dweller ble til for flere år siden da Lars og Harald møttes i Stavanger sentrum en sen natt. Harald bodde på den tiden i Liverpool, men var hjemme på besøk da vi avtalte å starte et metallband sammen. Harald fullførte sine studier i England, og først da han flyttet tilbake til Stavanger og Joakim ble med på trommer kunne vi gå skikkelig i gang med å lage musikk sammen.

Hva er historien bak låta «Fields of Greed»? Hvordan ble den til?

– Harald laget gitarriffene, og dermed grunnlaget for låta. Lars skrev teksten og «Fields of Greed» i sin helhet ble til på en øving før vi gikk i studio sent i 2013.

Tung og intens sludge metal.

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?
– Da Harald er gitarist, er det naturlig at han lager riffene og utgangspunktet for musikken. Lars skriver tekstene og lager vokallinjer, mens Joakim tar seg av trommene.

Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager? Hva er karakteristisk?
– Musikken vår kan vel beskrives som tung og intens sludge metal.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
– Vi er ganske ferske, og har opplevd særdeles lite sammen som band. Det mest spennende som har skjedd til nå er vel faktisk å bli ukas urørt!

Hva gjør dere til vanlig?
–Til vanlig gjør vi vanlige jobber, spiser vanlig mat og gjør vanlige ting. Men av og til møtes vi for å lage eksepsjonell musikk sammen.

Hva er deres inspirasjonskilder?
– Det er mange band som har inspirert oss gjennom årene. De mest nevneverdige vil nok være High on Fire, Mastodon, Electric Wizard, Sleep, Gojira, Kylesa, YOB, Melvins, og mange flere innen stoner/sludge/doom-kategorien. Det er noe med denne sjangeren som virker ekte og som appellerer veldig til oss som band, med tanke på hvor vanvittig det dynamiske spranget er i denne typen musikk.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?
– Vi har ikke rukket å oppleve så mange skandaler enda, men vi håper absolutt at skandalene kommer på løpende bånd nå som vi har blitt ukas urørt!

Vi må finne en bassist etter hvert, slik at vi kan spille live.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?
– Det neste på agendaen for oss blir nå å komme seg i studio og spille inn flere låter. Og så må vi finne en bassist etter hvert, slik at vi kan spille live.

Har dere andre favoritter på Urørt?
– Carnival Kids! For det første er de veldig gode venner av oss, og for det andre holder de et veldig høyt nivå både som musikere og låtskrivere. Et utrolig tight band, både live og på innspilling.

Hvordan ser drømmegigen ut?
– Å spille foran et stort publikum, som digger musikken er jo en drøm, men det aller beste hadde vel vært om vi en dag fikk headline en stor festival. Type Roadburn eller Hellfest.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av. Hvorfor?
– Vi kan umulig nevne kun en låt, men det er flere låter som har hatt stor betydning for oss. Sangene «King of days» og «Madness of an architect» av High on Fire, er to sanger vi har spilt på anlegget over lengre tid nå. «The bit» av Melvins er enda en av viktig låt, samt «Backbone» av Gojira. Fellesnevneren for disse låtene er jo at de er tunge og seige. Selv om dette ikke nødvendigvis reflekteres direkte i musikken vår, så er dette et lydbilde som vi ønsker å utforske videre.

 

Når hører dere ikke på musikk?
– Musikk er jo en og sentral del av livene våre, og vi hører ofte på forskjellig musikk. Men når vi skal sove for eksempel, da slår vi av musikken. Og ellers, når vi er lei av musikk og bare vil ha stillhet.

Øl og vakre, dansende kvinner.

Når danser dere? Hva skal til for å få dere ut på gulvet?
– Masse øl og vakre, dansende kvinner.

Hva er deres første musikalske minne?
Lars:  – Det er vanskelig å trekke frem ett minne, men jeg husker at jeg hørte mye på den første CD-en jeg fikk. Det var en samleplate med de beste rockehitsa til Elvis.
Harald: – For meg blir det når min far spilte klassisk piano i stua da jeg var barn.

Hvordan skjønte dere at dere skulle bli med musikere?
– Det var vel heller bare noe vi hadde et ønske om å bli, en slags drøm om du vil.
Harald: –  Jeg personlig snublet bare litt inn i det, ved å komme inn på et musikkstudie på et universitet i England. Det kom veldig uventet at jeg fikk plass og etter det har jeg bare holdt det gående. Vi har alle spilt i ulike band siden vi gikk på ungdomsskolen, og det var vel da våre musikalske karrierer fikk sin spede start.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.